Carl Zeiss Jena ddr Sonnar f 3.5/135 mm (ZEBRA) KULLANICI İNCELEMESİ

Yine bir manüel lens incelemesi ile karşınızdayız. Bu sefer carl zeiss jena ddr sonnar  135mm f3.5 lensi inceleyeceğiz.Öncelikle belirtmek gerekir ki ‘carl zeiss jena ddr sonnar  f3.5/135mm’ çok eski ve dolayısı ile manuel bir objektif. ‘Zebra versiyon’  olarak geçen modeli inceleyeceğiz. Netleme halkasının üst kısmı ve diyafram halkası zebra şeklinde desenli bir yapıya sahip olduğu için zebra olarak lakaplandırılır. 52 milimetre filtre çapına sahip. Min f3.5 diyafram ve Max f22 arasında diyafram değerlerine sahip.

Carl Zeiss sonnar 135 mm F3.5 Teknik Özellikleri

Lensin adı Carl zeiss jena ddr sonnar  f3.5/135mm
Yapı malzemesi metal
Ağırlık 430 gr
Uzunluk 9cm-12cm
Eleman 3 grup- 4 eleman
Minimum netleme mesafesi 1m
Diyafram yaprağı sayısı 6
Maksimum büyütme ?
Sarsıntı engelleyici yok
Filtre çapı 49mm

 

CZ Sonnar 135mm f3.5 Lensi Diğer 135mm Ayıran Farkları

Firma cz 135mm f3.5 zebrayı  birkaç versiyon olarak üretmiş. Bazılarının önünde sonar yazısı varken değer bir versiyonunda sadece S harfi var. S harfini de ‘sonnar ‘ı simgelediği bariz.
Carl zeiss jena ddr sonnar  f3.5/135mm’ lensin keskinliği harika. Gerçekten daha önce karşılaştığın 135 milimetre lensler arasında kendini direkt hissettiriyor. f3,5 diyafram dahi merkez çok keskin. Renkleri çok canlı. Harika renkleri ve kontrası var ama lensimizin dezavantajı ters ışık. Ters ışıkta yetersiz. Ters ışıkta facialar yaratabiliyor. Buna dikkat etmek lazım.

Diğer 135 milimetre lenslerden farklı olarak Carl Zeiss yaklaşık olarak 1 metreye kadar netleyebiliyor. Böylece macro lens olarak da kullanılabiliyor. Keskinliği ile zaten tercih sebebi iken macro yeteneği ile ayrıca tercih edilebilir. Macro çekerken özellikle geniş diyaframlarda arka planı yok etmesi de inanılmaz. Full frame kameralarda tadından yenmez bir hal alıyor.

Güzel bir portre lensi olarak cz 135mm f3.5

 

Carl Zeiss 135 mm F3.5 Fiziki Özellikleri

Carl zeiss 135mm ebat olarak alışıla geldik 135mm lenslerden çok daha küçük.

Genelde m42 mount olarak üretilmiş; fakat  başka montları da bulmak söz konusu. Tabii ki de en kullanışlı olan m 42 uyumlu olması . m42 uyumlu olduğu için bütün diye falan makinelerde Canon, Nikon, Sony fark etmeksizin rahatlıkla kullanılabiliyor. Makinenin aynasının lense çarpması söz konusu olmuyor m42 mount’larda.

Netlik halkası çok hafif. Adeta Yağ gibi kayıyor. Netlik halkasını döndürdünüz zaman lens önden uzamaya başlıyor. Sonsuza netlediğimiz zaman en kısa halinden yaklaşık 2,7 cm kadar uzaması gerçekleşiyor. Bu uzama sırasında ön elemanlar dönmüyor. Filtre takılması için dönmemesi avantajlı.

Carl zeiss jena ddr sonnar  f3.5/135mm’ lensin yapısı metalden oluşmuş. Zebra halkaları alüminyum diğer aksamlar demir. Sağlamlık hissi veriyor. Uzunluk olarak en kısık halinde avuç içine sığabiliyor. Aşağıda canon 75-300mm ile karşılaştırmasını ekledim.

carl zeiss 135mm ile canon 75-300 mm fiziki karşılaştırması. max açık şekilde
Carl zeiss 135mm ile canon 75-300 mm fiziki karşılaştırması. max kapalı şekilde

Carl Zeiss 135 mm f3.5 Keskinlik ve Renkler

Arka planı yok ekme gücü muazzam. Objeye 1m ye kadar yaklaştığınızda arka plan daha da çok yok olmakta.

Yakın ve Orta mesafeli detayı çözme gücü çok yüksek. Süper keskinlik ve detay alabiliyorsunuz. 20-25 metre civarına kadar çok keskin bir şekilde görüntü çizebilmektir.  25 metreden sonra da net;  Ama sanki görüntüde uzakları çekerken bir kayıp olma söz konusu hissettim ben. Lensimizin ön ve arka taraflarında mavimsi bir kaplama var ama tam olarak ne ile kaplandığı yazmamakta.

Portre çekimleri için kullanılabilecek harika bir lens olduğunu söyleyebilirim. Almayı düşünenlere Kesinlikle tavsiye ederim. Bokehleri bana karakteristik gelmese de arkayı flu yapması çok iyi. 6 yapraklı diyaframı var. Yaprak sayısı 8-10 olsa tam dairesel bokehler verebilir ve portre çekimlerini daha da güzelleştirebilirdi. Diyafram halkası çıtçıtlı tarzda. 1 tam diyaframı 3 parçaya bölme şansınız var.

Carl Zeis 135 mm F3.5 Diğer Özellikleri

Carl zeiss jena ddr sonnar  f3.5/135mm’ lens Full Frame uyumlu. Full frame fotoğraf makinelerinde f3.5 te göz batmayan hafif vinyet oluşumu var. F8 e doğru yok denecek kadar az. Crop makinelerde vinyeti gözlemlemek daha da zor. Gayet temiz. Crop sensörlü makinelerde yaklaşık olarak size 202 mm (Canon’da 216mm) değerini veriyor ki tele için makul bir değer. Daha fazlası elde çekmek için yeterli olmayabilir.

Eski manüel objektiflerde karşılaşılan CA sorunu maalesef lensimize de var. Her ne kadar dijital teknoloji ile CA sorununu yok etmek zor olmasa da karşılaştığıma üzülmedim değil.

f3.5 diyaframda full frame makinelerde belli belirsiz Vinyet oluşturmakta. Bu köşe kararmaları özellikle portre çekimlerinde farklı bir efekt veriyor aslıda. f5.6 dan sonra vinyet gözlemlemek neredeyse imkansız.

Son bir not: Bu eski objektifleri incelerken bir kopyasının bir diğerini tutmadığını hatırlatmak isterim. Bizim etkimiz ancak genel olarak değerlendirmek olabilir. Örneğin benim incelediğim lensin keskinliği inanılmazken sizin elinize geçen kopyanın keskinliği benimki kadar iyi olmayabilir. Manüel objektif inceler ya da satın alırken bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Sonuç Olarak

Carl zeiss lensleri genel itibari ile çok kaliteli oluyor doğrusu. Carl zeiss jena ddr sonnar  135 mm f3.5 lensi de çok keskin fotoğraflar veriyor. Bahsettiğim keskinlik en açık diyaframı olan f3.5 de geçerli. Alıp kullanmak  isteyenlere kesinlikle tavsiye edebileceğim lens. Ben uzun zaman önce aldığım lensimi saklıyorum mesela.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu