Fotoğrafa Yeni Başlayanlara Kamera, Lens Ve Teknik Öneriler

Aşağıdaki ergen fikirleri ile de başlasa da, fotoğrafçılık macerasında az biraz emek sarf eden dostlar, zamanla işin görüntü kısmının altındaki gizli hazineyi keşfederler. Fotoğraf çekmek zannedilenden daha zevkli bir iştir. Kişiyi birçok yönden geliştirir. Bu yazımızda fotoğrafçılığa- fotoğrafa yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi önerileri, lens  ve teknik konularda naçizane tavsiyelerde bulunmak istedim.

”Telefon bana yetmiyor daha profesyonel fotoğraf çekmek istiyorum!”

”Arkayı flu yapan fotoğraf makinelerinden istiyorum!”

”Elimize bir makine alalım da havamız olsun!”

Fotoğrafa- Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için makine Önerileri (2019 yılı için):

Fotoğrafa- fotoğrafçılığa yeni başlayan dostlar ilk önce hangi makineye sahip olmak istediklerini sorgularlar. ‘Hangi makine ile başlasam?’ sorusu klasikleşmiştir. Makine fotoğrafı teknik olarak çeken alettir. Muhakkak çok önemlidir. Doğru tercih haz almayı arttırır. Fakat unutulmamalıdır ki fotoğrafı sadece makine ile var edemeyiz. Makinenin ekipmanları ve lensleri de çok önem arz edecektir. Daha da önemlisi fotoğrafı çekenin makine değil de insan olduğunu unutmayalım. Tercih yaparken bu konuları baştan anımsatmak istedim.

Fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar için makine önerilerimden: canon orta seviye makineler…

Günümüz hız ve ergonomi devrinde alacağımız fotoğraf makinesinin de taşıması kolay ve teknolojik ihtiyaçları karşılaması gerekir. Canon, Nikon gibi popüler markaların yanı sıra aynasız sistem dediğimiz alanında Sony, Olympus veya Fujifilm gibi lensi değiştirilebilir fotoğraf makinelerinin de tercih edilebilirliği yükselmektedir. Yeni başlayan biri iseniz giriş seviyesi ya da orta seviye makine sizin için fazlası ile yeterli olacaktır. Canon’un giriş seviyesindeki 1300D- 2000d ve ya 750D – 800D ile Nikon’un D3400 veya d5600 serisi sizler için idealdir. Biraz daha profesyonel düşünürseniz Canon 80D ve Nikon D7500 serisi size fazla bile gelebilir. Aynı şekilde aynasız modellerden ise Sony nex serisi, Olympus pen serisi yada Canon m serisi  yada Fujifilm Xa1 serisi size yeterli olacaktır. Aynasızlardan daha profesyonel bir şeyler bakıyorsanız da Sony a6000 serisini – Olympus omd10 serini tavsiye edebilirim.

Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi önerilerimden…

Şu aralar o kadar çok alternatif fotoğraf makinesi var ki tek tek, ayrı ayrı inceleyip özelliklerini sıralayamayacağım. Ayrıca fotoğraf makinesi tavsiyesi yapmak da kolay değildir. Diğer bir yazımda fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat edeceğimizi zaten sıralamıştım. Buradan okuyabilirsiniz.

Profesyonel fotoğraf makinesi önerilerimden : Sony A7 serisi

Fotoğrafçı İkilemi: Aynalı mı Aynasız mı?

Yeni başlayanlara fotoğraf makinesi önerisinde bulunurken artık şahsi fikrimi aynasızlardan yana kullanıyorum. Şuanda asıl kullandığım makine Sony a7ii aynasız fotoğraf makinesi. Lens yelpazesi de yavaş yavaş artmakta ve dahası diğer markaların lenslerini kullanmak da mümkün.  Ayrıca manüel lens de kullanmak oldukça rahat. Az görünen lens yelpazesi bir anda tüm markalardan fazla hale geliyor. Diğer marka aynasızlarda da alternatif lens kullanılması yaygın. Örneğin m43 sistem kullanan Olympus ve Panasonic birbiriyle uyumlu lensler çıkarmakta ve alternatif arayışını rahatlatmaktadır. Manüel lens ve diğer marka lens alternatifleri ile de yelpaze epey genişleyebilmektedir. Taşıması kolay kullanımı kolay ve teknolojik özellikleri daha fazla olduğu dahası fiyat yönünden de artık makul seviyelerde olduğunu varsayarsak şuan aynasız fotoğraf makineleri amatör kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

Ayrıca Aynalı mı Aynasız mı Yazımı da Muhakkak okumanızı tavsiye derim

Fotoğrafa- Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar için Lensler

Lens olarak da öncelikle kadrajlamanın kolay olması hasebiyle orta zoom bir lens ile başlamanızı öneriyorum. Örneğin 18-105mm ya da 18-135mm gibi. Prime lens dediğimiz sabit odaklı lensler daha keyifli olsalar da zum yapamadıklarından dolayı sizi tatmin etmeyebilir. Yukarıda bahsettiğim lensler piyasada hem bol miktarda hem de nispeten ucuza bulunabilirler.

Fotoğraftaki gibi kit lensler çok fonksiyonlu olarak kullanılır. Zum yapma kabiliyetleri vardır.

Daha sonra önereceğim lens bir portre lensi. Hani şu arkayı flu yapan lensler. Önerebileceğim ilk lens 50mm. Eğer size dar gelirse 35mm geniş gelirse de 85mm. Bu tarz lenslerin geniş diyafram açıklıkları olacaktır ve az ışıkta daha güzel fotoğraf çekebilmeniz sağlarken netlediğiniz yerin arka planını aşırı miktarda flu yapabilir. Unutmadan odak uzaklığı arttıkça flu yapabilme gücü de artacaktır.

100mm f2.8 macro lens. portre ve macro çekimlerinde çok kaliteli sonuçlar verir.

Sonraki önerebileceğim lens ise geniş açı bir lens. Gözümüzün görebildiği açıdan çok daha fazlasını görebilmekte ve bize farklı bir bakış açısı sunmaktadır.  Fakat belirtmeliyim ki geniş açılı lensler biraz fiyat olarak yüksek olurlar. Bu yüzden 3.parti lens üreticilerini lenslerini de tavsiye derim. Örneğin sigma 10-20m gibi.

geniş açı lensler ile görüş açısı geniş fotoğraflar çekilebilir.

Lensler ile alakalı daha fazla bilgi almak için ise buradaki yazımı okuyabilir siniz.

Fotoğrafa- Fotoğrafçılığa Yeni Başlayanlar için Ekipman Önerileri

Makine ve lensten sonra edinmeniz gereken belli başlı ekipmanlar da var. Bu ekipmanlar olmadan da fotoğraf çekebilirsiniz fakat bahsedeceğim ekipmanları kullanarak hem daha kaliteli hem de daha alternatifli fotoğraf çekebilir ve daha fazla haz yaşayabilirsiniz.

Bu ekipmanları sıralamak istersek tripod, yedek batarya, yedek hafıza kartı, çanta, filtreler şeklinde sıralanabilir. Ekipmanlarla alakalı daha önce bir yazı yazdığım için uzatmayacağım. Yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Makine – Lens ve Ekipmanlara Değindikten Sonra Fikri Olarak da Bazı Tavsiyelerde Bulunayım:

*** Fotoğraf çekmek çok keyiflidir. Bu keyfi çıkarabileceğiniz şekilde donanım edinin ve ekipmanınızı kullanın. Evde yatacaksa boşuna almayın. Çektikçe haz alacağınızı unutmayın ve fırsatları değerlendirin.

*** İlk defa başlayacaksanız teknik bilgiler için muhakkak araştırma yapın. Örneğin bizim sitemiz gibi birçok site de farklı bilgiler edinebilirsiniz. Farklı farklı konularda tecrübeli kişilerin yaşadıklarını okuyun ve uygulamaya çalışın.

*** Etrafınızda dernekler veya kulüpler muhakkak vardır. Orada size yardımcı olacak birçok fotoğrafa dostu ile tanışabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Uzak durmayın, irtibat kurun.

*** Sosyal medyada bulunduğunuz il-ilçedeki fotoğraf ile ilişkili kişi ya da kuruluşların sayfalarını takip edin. Etkinlikleri takip edin ve katılmaya özen gösterin.

*** Makineyi yanınızda gezdirmeye çalışın. Arada sırada gün içinde faklı yerlerde fotoğraf çekebileceğiniz pozisyonlar çıkabilir; kaçırmayın. Bol bol tatbik yapın. Çekim yapmadan öğrenmek yarım kalacaktır.

*** Kendi çektiğiniz fotoğrafları fotoğraf ortamlarında tartışın; fikir alın. Fotoğraf konusunda sizden tecrübeli kişilerin fikirlerine önem verin. Sizi eleştirmelerini isteyin. Özellikle de olumsuz eleştirilerini ve tavsiyelerini rahatça söyleyebilmelerini isteyin.

*** Fotoğrafa-fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için kendilerini geliştirebilecekleri en önemli argümanlardan biri de fotoğrafçılık kitaplardır. Günümüzde artık bir çok değerli üstadımızın fotoğraf kitapları var. Birinden başlayın ve öğrendiklerinizi muhakkak uygulayın. Bu tarz kitaplar göreceksiniz sizi çok çok geliştirecektir. Yazımda tek tek ismini yazamayacağımdan hiç birinin ismini vermemeyi daha uygun buldum.

*** Yine çok faydasını göreceğinizi düşündüğüm diğer bir yöntem de, yukarıdaki paragraflarda bahsetmeye çalıştığım Fotoğrafçılık dernekleri veya kulüplerinin düzenlediği eğitimlerdir. Vakti zamanında bir dernek eğitim yapsa da katılsak diye sırada beklerdik. Şu sıralar bir çok ilde dernek olduğu gibi, birbiri ile senkronize çalışan ilçe dernekleri-kulüpleri dahi var. Dediğim gibi uzak durmayın; gidin; tanışın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu