NİKON D5300 FOTOĞRAF MAKİNESİ KULLANICI İNCELEMESİ

Bu yazımda Nikon D5300 + kit lensi  Nikon 18-55mm vr2 fotoğraf makinesinin özelliklerini inceledik.

D5300 Nikon’un piyasaya sunmuş olduğu giriş (üst giriş) segmentde bir kameradır. 5000 serisinin devamı niteliğinde ve 24 mega piksel çözünürlüğü ile genel-amatör kullanıcılara hitap ediyor. Profesyonel kullanıcılara çok da hitap ettiğini düşünmüyorum. Pazarlama açısından 24 mega piksel başarılı bir tercih olmuş. Ekranı 3.2 inç büyüklüğünde ama dokunmatik değil. Dokunmatik olmaması bir dezavantaj olmuş olsa da daha büyük ekran ile telafi etme yoluna gidilmiş. Bir sonraki modeli için pazarlama tekniği olarak bırakmış diye düşünüyorum.

Hadi gelin ilk önce özellik tablosunu inceleyelim:

Nİkon D5300 Teknik Özellikleri

Makinenin adıNikon D5300
Çözünürlük24mp
Sensör tipiApsc / Cmos (1,5 x çarpanlı)
Deklanşör hızı 1/4000
İSO hassasiyeti100- 12800 (25600e kadar arttırılabilir)
Video1920 x 1080 video
Seri çekim hızı5 fps
Ekran3,2 "-yandan dönen -1037k
Vizör Pentamirror optik vizör
Netleme noktası sayısı39/9 çapraz
Ebatlar1125 x 98 x 76 mm
Ağırlık480 gr
WifiVar
Dahili FlaşVar
Pil600
Yapı malzemesimagnezyum alaşım- plastik
Duyuru tarihi 12/02/2014
Hangi modelin yerine çıktı Nikon D5200 ile değiştirildi
Segment Giriş üst
Ekstra Nikon f mount
faz algılamalı af
kontrast algılamalı af
yüz algılamalı af,
En Hızlı Flaş Senkronizasyonu 1/200
mikrofon ve hdmı girişleri Var,
time lapse,
Gps,
Nikon d5300 de ekranın her yöne dönüyor olması avantajdır


Küçük, kibar, şirin bir makine; ele oturan bir yapısı var.  Sağ elinize direk oturduğunu göreceksiniz. Baş parmağınızın ergonomi olarak yormadığını, uygun olduğunu düşünüyorum.

Kit lensi: 18-55 mm f3.5-5.6 AF-P

Makinenin yanında gelen 18-55 milimetre kit lensi 2. Versiyonu. (Nikon d5300 AF-P serisi farklı bir kit ile de satılmakta, fakat benim incelediğim kit lens normal AF-S vr2 ) 2. Versiyonunda da titreşim engelleme özelliği bulunuyor. 1. versiyondan farklı olarak kilitleme düğmesi yer almış. Lensin tam üst kısmında yer alan bu düğme aslında bir kilit. O düğmeye basmadan lensi kullanıma açmıyorsunuz. Avantajı lensin tamamen geri çekilmesini sağlayabilmesi. Lens uzunluğunu minimize ediyor ve bu şekilde taşıması kolaylaşıyor. Kalite olarak başarılı bir kit lensi olduğunu söyleyebilirim. İlk versiyondan daha kibar bir görüntü çiziyor. Aynı zamanda kilit tuşuna açmazsanız makinede çekim yapmaya başlayamıyorsunuz. Ekranda da ‘fotoğraf çekmeden önce objektifin genişletmek için uzun halkasının döndürün’ uyarısı sürekli çıkmakta. Dolayısıyla bu kilit tuşuna açmanız şart fotoğraf çekebilmek için.

Nikon D5300 Tuş Kombinasyonu

Nikon D5300’ün ön yüzünde 9 tane düğme bulunmakta. Bu 9 tuştan sadece bir tanesi makinenin sol üstündeki menü tuşu. Menüyü görebilmek içim mecbur sol elinizi kullanmanız gerekli. İ (hızlı ayar) ve AE-L tuşlarıyla ayar cırcırı üst kısımda iken oynatma, gezinti düğmesi, yakınlaşma, uzaklaşma ve silme düğmeleri ekranın sağ tarafında yer alıyor.  Ayar cırcırı yatay olarak ve sadece tırtıkları makinenin dışında kalacak şekilde yerleştirilmiş. Üst kısmında deklanşörün hemen üstünde 3 tane düğme var. Bunlardan bir tanesi video çekim tuşu, diğeri info (bilgi) ,diğeri de pozlama telafisi.

Aynı zamanda sol tarafta flaş tuşu ile beraber iki tane daha düğme görülmekte. Bir tanesi ayar atanabilen fonksiyonel düğme. Diğeri ise seri çekim ya da mod değiştirme tuşu. Opsiyonel fn düşmesine atama yapabiliyorsunuz. Ben genellikle İSO yu atıyorum. Zira İSO için kısa yol düğmesi bulunmuyor. Giriş seviyesi makinelerin dezavantajlarından biri. Özellikle de Nikon da. İSO gibi önemli bir faktör özel düğme koysan ne kaybedeceksin. Düğme düzenini eleştirdiğim iki husus daha var. Birincisi atabilen fn tarzı düğmeler fazlalaştırılmalı. İkincisi düğmelerin ne işe yaradıklarını kısaca yazarak belirtmeli. Neyse..

Nikon D5300 Menü

Menüsüne de bakalım. Menüsü bildiğimiz klasik 5000 serisi menüsü gibi; büyük bir farklılık yok. Bazı özellikleri eklenmiş sadece. Bu özelliklerden en önemlileri WiFi ve GPRS. D5300 de seriye ilave olarak wifi eklenmiş. Telefonunuza indirdiğiniz uygulama sayesinde wifi bağlanıp uzaktan bağıntı ile fotoğraf alışveriş yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda wifi uzaktan kumanda olarak kullanıp fotoğraflarınızı telefon üzerinden çekebiliyorsunuz. Fotoğrafları telefonunuza kopyalarken orijinal 24mp fotoğrafı da alabilmenizi sağlayan seçeneklerde var.

 

Nikon D5300 Bağıntı ve Giriş-Çıkış Birimleri

Makine sd kart kullanıyor. Kart giriş kısmı alt tarafta değil sağ kısımda bulunuyor. Böylelikle SD kartı çıkartmak için sürekli pil kapağını açıp kapamanız gerekmiyor. Diğer firmaların çoğunda bilindiği gibi SD kart pil ile beraber aynı yerde.

Nikon d5300’ün giriş çıkış özelliklerine gelecek olursak; üst tarafta dediğim gibi sd kart girişi var.  Sol tarafta ise yine düzlemsel bir plastik aksamla kapatılmış 4 adet giriş bulunmakta. Bunlardan birincisi HDM girişi, ikincisi USB girişi, üçüncüsü uzaktan kumandanın giriş ve son olarak da mikrofon girişi. Mikrofon girişi video çekimleri için gerekli olan bir özellik. Her ne kadar tümleşik stereo mikrofon bulunsa da mikrofon girişi olması gayet güzel olmuş. D5300 ile full HD video çekilebiliyor. Video çekimi kalitesi güzel.

3,2” ekranı detay gerebilme adına çok olumlu bir yenileme olmuş.

Nikon D5300 netleme Noktası ve Seri Çekim Hızı

5 fps sürekli çekim özelliği bulunmakta. Saniyede 5 kare giriş seviyesi aynalı bir model için normal. Gerçi aynasız makineler bu konuda 2 katından daha fazla performans sunabiliyorlar. Örneğin aynı segmentdeki Sony nex 6 saniyede 10 kare hıza ulaşabiliyor. Yine Samsung aynasızların birçoğu 9 fps hızındalar.

D5300 de 39 adet takip noktası bulunmakta. İç güveysinden hallice. Rakipleri almış başını gitmiş. Örneğin Sony a6000 de 179 tane netleme noktası mevcut. Bu kadar noktayı ne yapacağız canım diye düşünebilirsiniz. Bunu teknolojik üstünlük olarak görmenin dışında daha profesyonel çekimler için zaman zaman gerekli olabiliyor. Ama giriş seviyesi için 39 noktanın fazlasıyla yetip artacağını düşünüyorum.  Zira zamanının en gelişmiş makineleri dahi 12 af noktası ile piyasaya çıkmışlardı ve piyasayı kasıp kavurmaya yetmişti.

Nikon D5300 İSO ve Fotoğraf Performansı

Gelelim fotoğraf çekim kalitesine. APSC Dx (1.5 çarpanlı) CMOS sensör kullanıyor. 24 mp çözünürlüğü sayesinde çektiğiniz fotoğraflar daha güzel. Gerçi fotoğraf kalitesi makineden çok lens ile alakalıdır ama benim bahsettiğim kısımlar makine ile alakalı olanlar. Raw çekim yapanlar için 12-14 sıkıştırılmış NEF formatı mevcut. 25600 e kadar genişleyebilen İSO hassasiyeti ile karanlık ortamlarda daha iyi sonuçlar almak mümkün. Üstün iso başarımı beklememek lazım. Özellikle 1600 İSO üzeri kumlanma hemen fark ediliyor.

Enstantane değeri diğer markaların da giriş ve orta seviye makinelerindeki gibi 30sn ile 1/4000sn arasında. Ekstradan manüel modda Bulb da bulunuyor. Dahili flaşı sayesinde 1/200 sn ye kadar senkronizasyon kurulabiliyor. Otomatik, portre, çocuk, yakın plan, gece portresi, parti/iç mekân, evcil hayvan portresi, renk taslağı efektleri sayesinde fotoğraf çekerken aynı zamanda eğlenebilirsiniz de.

Nikon D5300 Lens Yelpazesi

Dx formatı sayesinde tüm güncel otomatik netlemeli Nikon lenslerini kullanabilirsiniz. Hatta a-f olmayan eski sürüm manüel lensleri de kullanabilirsiniz ama manuel olarak tabiki. Nikonun bayonet olarak sabit kalmasını takdir ediyorum doğrusu. En eski lensleri bile takıp kullanabiliyorsunuz. Lens konusunda Nikon’un eleştirdiğim noktası şu: Özellikle giriş seviyesi makinelerinde (d3000 ve d5000 serisi) gövdede af motoru yerleşik olmuyor. Bu durumda d serisi elektronik 5 pimli lensleri hiçbir zaman otomatik fokus ile kullanamıyorlar. Diyafram kontrolü sağlanabilse de niçin tüm model fotoğraf makinelerinde aynı durumu göstermiyorlar anlam vermek mümkün değil. Rakipleri için böyle bir dezavantaj söz konusu değil. Örneğin Canon’un tüm lensleri tüm Kameraları ile otomatik netleme yapabiliyor. Dolayısıyla d5300 de D serisi lensleri af ile kullanamazken daha pahalı olan g serisi lensleri kullanmak zorunda.

Nikon bilindiği gibi Japon Menşeli bir Firma. Yakından takip edenler bilecektirler ki Tayland’daki fabrikasında birçok ürün üretiliyor. Bizim Makinemiz D5300 de Tayland’da üretilme. Hatta kit lensi de. Akıllarda kalite noksanlığı gibi bir durum gelmesin, işçilik gayet güzel ve kullanılan malzeme olarak da kaliteli hissi veriyor.

Nikon D5300 Fiyatı

Son olarak fiyatlarına değineyim. 2020 yılının ortalarında sıfır 18-55mm kit lensi ile birlikte Vatan Bilgisayar veya Teknosa gibi mağzalarda 2500- 3500 tl arsında satılıyor. Daha uygun satanların genel olarak stoklarında yok. Fiyatlarda farklılık olmasının temel nedeni ise dolar kurundaki hızlı artış. İnternette n11 gibi sitelerde farklı fotoğraf mağazalarında 2200 tl civarına kadar düşebiliyor. İkinci el sitelerinden Sahibinden de kiti ile 1500- 2000 tl civarına satın alınabiliyor.

SONUÇ OLARAK:

Nikon D5300 ile alakalı bir çok yorum yazılıp çiziliyor. Fiyatını hak etmiyor diyen de var, mükemmel olmuş diyen de… şahsi fikrim, normal özelliklerde bir fotoğraf makinesi olduğu ve özellikle de wifi gibi yeni çağın teknolojilerini kullandığı için alınabilme potansiyelinin olduğu. Eleştirenlerin fikirlerine  diğer bir yandan da hak vermiyor değilim: bahsi geçen fiyatlara bir üst segment makineler de alınabilmekte. Zamanla özellikle ikinci elde fiyatlar yerini bulacaktır. Temiz bir ikinci el alınabilir ve keyifle kullanılır. Kullanımı kolay, menüsü zorlamayan, ekranı ile detaylara daha iyi odaklanılabilen, tatlı bir kamera. Profesyonel kullanıcı değilseniz tercih edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu