Pozlama Telafisi Nedir? Neden Önemlidir?

Merhaba değerli fotografmania takipçileri. Bu yazımızda pozlama ve pozlama telafisi üzerinde durduk. Pozlama nedir, EV , pozlama telafisi nedir, poz telafisinin önemi ve pozlama telafisi nerelerde ve nasıl kullanılır gibi konuları açıklamaya çalıştık.

Pozlama ve Pozlama (Poz) Telafisi Nedir

Telafisinden önce pozlamayı tanımlayarak başlayalım. Pozlama fotoğrafın çekilmesidir. Doğru pozlama ise fotoğrafın normal ışık şartları altında (doğru diyafram, doğru enstantane ve doğru iso ile) çekilmesidir. Doğru pozlamada fotoğrafın çok karanlık ya da çok aydınlık çıkmaması gerekir. Bakıldığında göze ışık yönünden hoş gelmelidir. Poz (ya da pozlama) telafisi ise makinenin bizim için yapmış olduğu pozlamaya müdahale ederek, olduğundan daha fazla ya da daha az ışık alma sürecidir.

Pozlama telafisi örnekleri: -2ev de ışık kısılmış +2ev de ise ışık fazlalaşmıştır

Bilindiği gibi fotoğraf makineleri kendilerine öğretildiği üzere doğru ölçüm ve doğru pozlama yapar. Fakat zaman zaman yanılmaları da olabilir. Veya biz doğru pozlanan bir fotoğraf istemeyebiliriz. Farklı bir etki yapmak isteyebiliriz. Dolayısı ile makinenin pozlamasına müdahale edilebilir. Tam bu sırada bu ayar  devreye girer.  + veya – yönde ışık ayarı ile oynayabilir, fotoğrafı karanlık ya da aydınlık çıkmasını sağlayabiliriz. Pozlama telafisi için fotoğraf makinelerinde ya bir teker bulunur ya da bir düğme. Teker daha ziyade ileri seviyedeki makinelerde mevcuttur. Düğme ise daha alt segment makinelerde yer alır. Hatta bazı giriş seviyesi makinelerde, birçok kısa yol düğmesi gibi pozlama telafisi düğmesi de yoktur; ayar yapmak için menüye girmeniz gerekmektedir. Her ne şartta olursa olsun kullanımı çok basittir. Değişkeni + yönde arttırırsanız fotoğraf olduğundan daha parlak çıkar, – yönde ilerlerseniz de fotoğraf olduğundan daha karanlık çıkar. Hepsi bu kadar.

Telafinin birimleri makineden makineye göre değişebilir. Birçoğunda 1 tam durağın 1/3 ü kadar basamaklanmıştır. Bazılarında ise 1 tam durağın ½ si kadar. kimi Kameralarda ise 1/2 veya 1/3 için seçenek vardır.

Pozlama Telafisi Nasıl Kullanılır

P. telafinsin çalışma prensibinde muhteşem üçlünün (diyafram- enstantane-İSO) makine tarafından kolayca değiştirilmesi yatar. Tek tek ayarlamakla zaman kaybetmeyiz. Örneğin A modunda çekim yapıyorsanız, makine enstantane değerini değiştirerek telafi yapacaktır. S modunda ise telafiyi diyafram değerini değiştirerek yapar. Otomatik modda telafi çalışmaz; zaten her şey otomatiktir, telafiye ihtiyaç yoktur. Tam manüel modda da telafi çalışmaz; çünkü tüm değerleri biz atarız. Telefi edebilecek bir ayarı makineye bırakmamış oluruz. Manüel modda İSO otomatikte ise İSO değiştirilerek telafi yapılır. Telefi yarı otomatik modlarda (A, S, P) kullanılabilir.

Pozlama basamaklama ile çekilen iki pozdan birisi -1 pozlama ile çekilmiştir. Alttaki poz ise normal pozlama ile çekilmiştir. Pozlama basamaklama ile çekilen fotoğraflardan hangisini isterseniz onu seçebilirsiniz.
Bu iki fotoğraf A modunda çekildiği için pozlama telafisi enstantane değeri kullanılarak yapılmıştır. Exif bilgilerine bakıldığında ilk fotoğrafın 1/2000 de, ikinci fotoğrafın 1/1000 enstantane ile çekildiği görülür.

Pozlamanın Fotoğraf Makinesinden Takibi

Pozlama, makine ekranındaki pozlama çizelgesinden takip edilir. Otomatik ya da yarı otomatik modlarda çizelgedeki değer hep sıfır ( 0 )dadır. Manüel modda atadığımız bileşenlere göre farklı değerler çıkabilir-inebilir. Pozlama telafisi çalıştırıldığında, pozlama çizelgesi sizin istediğiniz değeri gösterecektir. Çizelge üzerinde fotoğraf açık çıkacaksa + yönde, kapalı çıkacaksa – yönde ilerleme olacaktır. Bu çizelge ana ekranda olduğu gibi varsa üst yardımcı ekranda da gözükecektir. Aynı şekilde vizörden bakılınca da görülür. İstenilen fotoğrafın çekilebilmesi için telafiyi kullanın ya da kullanmayın gözünüz bu çizelgede olmalıdır. Deklanşöre basmadan çizelgedeki değerleri her seferinde incelemenizi öneririm.

Elips içindeki çizelge pozlama telafisinin ne seviyede olduğunu gösterir. üstteki örnekte Manüel Modda ışığın normal pozlama için yeterli olmadığı anlaşılıyor. Normale göre pozlama -1,3 tedir.

Fotoğrafa doğrudan müdahale edebilmek adına pozlama kadranı kolay, kullanışlı ve önemli bir alternatiftir. Önemli olmasa idi fotoğraf makinelerinde bu fonksiyon için ayrı bir kadran bulunmazdı. Karşılaştığım fotoğrafçıların birçoğu poz telafisini kullanmayarak ana ayarları değiştirmek için uğraşıyorlar. Pozlama telafisi hakkında daha fazla bilinçlenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çok basit bir yöntemi kullanmayı tercih etmeyip kendimizi boşuna zora sokuyoruz. Varsa kullanmalıyız dimi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu