AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ’nde (AÖF) FOTOĞRAFÇILIK Bölümü Okumak

Merhaba. Açık öğretim Fakültesi (AÖF) bir milyonun üzerinde öğrenci sayısı ile ülkemizdeki en büyük fakülte. Uzaktan eğitimi ile sunduğu hizmet birçok kişi tarafından farklı sebepler ile tercih ediliyor. Ben de bu yazımda Açık öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü ile ilgili yazıyorum. Kendim de bu bölümü 2. üniversite olarak bitirmiştim ve tecrübelerimi, olumlu-olumsuz yorumlarımı aktarmak istedim.

Fotoğrafçılık okumak isteyenlerin ilk adresi olan ve binlerce öğrencisi bulunan aöf fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü ile ilgili merak edilenler, fotoğraf bölümünün zorluklar ve kolaylıkları,2 yıllık fotoğrafçılık ve kameramanlık dersleri ve açık öğretim fotoğrafçılık ve kameramanlık okuyanların bölüm bitiminde neler ile karşılaşacakları yazımın devamında bulabilirsiniz. Ayrıca yazımın devamında sadece öğrenci kardeşlerim için değil de fotoğrafçı dostlarımız için de Anadolu üniversitesi fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü okumanın anlamını ifade etmeye çalışacağım.

Alaylı ve mektepli ayrımı sanat dallarının genelinde vardır. Özellikle bizim kültürümüzde müzik üzerine bu ayrım yapılsa da fotoğraf ve sinemada da var artık. Kaba tabiri ile, kabiliyetini herhangi bir okula gitmeden etraftan öğrenebildiği kadarı ile geliştirenlere Alaylı, becerilerini  okuluna giderek teorik olarak da geliştirenlere de Mektepli denmektedir.  Yazımın içeriğinde Fotoğrafçılığın Mektepli kısmından bahsetmeye çalışacağım. Tam burada alternatif olarak karşımıza Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü çıkıyor. AÖF aslına bakılırsa tam mektepli sayılmaz. Yine de mürekkep yalandığı için bu zümreye dahil edilebilir. Güzel değerlendirilirse kişiye çok güzel katkıları olabilecek bir bölümdür.

Fotoğrafçı Dostlar İçin AÖF

Birçok fotoğrafçı dostum benim gibi eşinden-dostundan görerek fotoğrafa merak salmış ve yine eşrafından edindiği bilgiler doğrultusunda kendisini geliştirmektedir. Her eğitim seviyesinde bu iş genelde böyledir. İlkokul mezunu da doktora yapan dostlar da öncelikle çevresinden öğrenir bu işin ilmini. Belirli bir seviyeye gelince de kendisi artık öğreten pozisyonuna gelir ve bu sefer o öğretmeye-eğitmeye başlar. Bu sarmal devamlı tekrarlanır. Fakat bu yazımın devamında ustalaşmanın diğer bir evresinden bahsedeceğim: Üniversite… Fotoğrafçılık okumak isteyenlerin ilk alternatifi ise aöf…

İnsan sürekli öğrenen ve etkileşim kuran bir varlık olarak yaratılmıştır. Dolayısı ile öğrenilecek bilgilerin kaliteli ve en doğrusunu istemelidir. Zamanı olup aktif – örgün olarak öğrencilik yapabilecekler için ülkemizin birçok üniversitesinde fotoğraf bölümleri vardır.  Aktif olarak katılıp kitabından öğrenmek, zamanı olanlar için en iyisidir. (Güzel sanatlar fakültesi fotoğrafçılık bölümü hakkında bilgi için ayrıca tıklayın.)  Fakat iş hayatına atılmış, saçları ağarmaya yüz tutmuş ( kaldıysa tabi 🙂 ) ya da işlerinin yoğunluğu yüzünden okula gitmeye vakit bulamayanlar için diğer alanlarda olduğu gibi  fotoğrafçılıkta da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin (AÖF) Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü biçilmiş kaftan olabilir.

aöf fotoğrafçılık ve kameramanlık kitaplarından bazıları

 

Açık Öğretim Fotoğrafçılık Bölümü ve Dersleri

AÖF Fotoğrafçılık bölümü 2009 yılında faaliyete geçmiş ön lisans programıdır. 2 yıl toplam da 4 yarıyıldan oluşur. Her dönemde bir vize bir de final olmak üzere 2 adet sınava girilir; toplamda 8 adet sınav haftası içerir. İçerdiği dersler nezdinde daha çok fotoğrafçılık üzerine dersler vardır, kameramanlık ikinci plandadır. Her dönemde 30 krediden oluşur ve mezun olabilmek için 120 kredinin alınması gerekir.

AÖF Fotoğrafçılık Bölümü İçin Aranan Şartlar

Ben ikinci üniversitem olarak okuduğum için herhangi bir sınav şartı olmaksızın doğrudan AÖF bürolarından kayıt yaptırmıştım. Fakat daha önceden bir üniversite bitirmemiş olanların üniversite sınavlarına girerek yeterli puanı almış olmaları gerekir. Bahsedilen yeterlilik puanı hallice düşük olup bu yazıyı okuyup anlayabilen herkesin başarabileceğini düşündüğüm düzeydedir.

Sınavla ya da sınavsız bu bölüme girebilmenin diğer bir şartı da istenilen giriş- kayıt ücretini yatırmaktır. Günümüzde dönem başı yaklaşık 250 TL civarına tekabül gelen bir meblağı bankaya yatırdıktan sonra kayıt yaptırabilirsiniz. Yanlış bilmiyorsam bu ücret son zamanlarda bankalarda uzun kuyruklar oluşturduğu için sadece bankamatiklerden şahsın TC kimlik numarası üzerinden yatırılmaktadır. Sisteme otomatik olarak düşmekte ve AÖF bürolarında memurlar tarafından görülebilmektedir. Fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü okuyanlar okumak isteyeler kayıt ücretine de dikkat etmeliler.

Kayıt işlemini tamamladıktan sonra sırada açık öğretim fotoğrafçılık bölümün kitaplarını almak var. Kitap işine ayrı bir paragraf ayırdım; zira bazı arkadaşlar kitap dahi almayarak sadece sınavlara girmek için kayıt yaptırmaktadırlar. Kendilerince bir mantığı vardır elbet ama bence bir bölümü okuyorsanız yeterliliklerini yerine getirmeniz gerekir. Kitapları almanızı ve okumanızı ayrıca bilgi açısından da kesinlikle tavsiye ederim. (Ekleme: 2018- 2019 sezonundan sonra aöf kitap veremeyecekmiş bilgisi geldi. kitaplar sanal olarak indirilecekmiş. )

AÖF Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Dersleri

Aöf de fotoğrafçılık bölümü okuyanlar çok da zorlanmıyorlar

Gelelim ders içeriklerine. 2 yıllık fotoğrafçılık bölümü derslerini 4 yarıyılda incelemek gerekiyor. 1. Yarıyıl yabancı dil ve teme bilgi teknolojileri haricinde 6 adet alan dersi var. Bunlar: temel fotoğrafçılık, görsel estetik, fotoğraf tarihi, fotoğraf kültürü, iletişim bilgisi ve sosyolojiye giriş. İletişim ve sosyoloji hariç diğer 4’ünü kesinlikle altını çizerek okumanızı tavsiye ediyorum. Merakı olanlar için zaten çok akıcı bilgiler var. Zorlanmadan geçilebilecek dersler, sadece fotoğraf tarihinde biraz fazla ezber yapmanız gerekebilir. Diğer iki ders yani iletişim ve sosyoloji biraz daha sıkıcı gelebilir. Özellikle de iletişim. Kitabi da pek iç açıcı değil zaten. Ama mecbur çalışılıp geçilmesi gerekli.

aöf kameramanlık ve fotoğrafçılık dersleri ve kitaplarından bazıları; Belki en önemlileri…

2.  yarıyılda ise; hareketli görüntünün tarihi, sayısal fotoğrafa giriş, film ve video kültürü, film ve video yapımı ve radyo ve televizyonda program yapımı dersleri yer almakta. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi 2. Yarıyıl daha çok video ağırlıklı ve bu bölümün kameramanlık kısmına hitap etmekte. Genelde eğlenceli dersler; sadece program yapımı fotoğrafçı arkadaşları pek açmayacak türden.

2.YIL

3.  yarıyılda zorunlu Türk dili ve Atatürk ilkeleri ve İnkılap tarihi dersleri dışında sayısal fotoğraf işlem teknikleri, sayısal fotoğraf baskı teknikleri, kamera tekniğine giriş, fotoğrafın kullanım alanları, sayısal fotoğraf makineleri, toplum ve iletişim dersleri yer almakta. İlk iki dönemden daha teorik olan bu dersler ile daha fazla bilgi öğrenmek elinizde. En güncel ders olan sayısal fotoğrafa makineleri bilgi anlamında size çok şeyler katacaktır. Tek sıkıcı dersi yine toplum ve iletişimdir.

4.  ve son yarıyılda ise yine video alanında yoğunlaşıldığı hissedilmektedir. Zorunlu iki ders dışında videonun kullanım alanları, optik bakış, fotoğrafa ve video proje geliştirme, görsel kültür, güzel sanatlar, sosyal medya dersleri yer almaktadır. Ders içeriklerinin ezberlenmesi en zorlanılan dönem bu dönemdir. Kalın görsel kültür kitabı gibi teorik bilgi yüklü birçok kitap daha vardır. Tarihsel bilgini yanı sıra güncel bilgilerin de yer alması ile sınavlara daha fazla çalışılması gerekmektedir. Diğer dönemlerde olduğu gibi sıkıcı ders tabiri bu dönemde yok. Dersleri zor olduğu kadar eğlenceli de…

fotoğrafçılık açıköğretim için okunabilecek en iyi bölümlerden birisi

Normalde her yarıyılda 8’er ders var. Fakat ikinci üniversite olarak okumak isteyenler için daha önceden aldığı bazı derslerden muafiyet söz konusu. Türk dili, yabancı dil, tarih ve bilgi teknolojileri dersleri muaf sayılabiliyor. Hatırlayabildiğim kadarı ile ders seçme işleminde muaf olmak istiyorum kutucuğunu işaretlemeniz yeterli. Dolayısı ile her yarıyılda 2 adet dersiniz eksilmiş olacak ve 6 ders ile yolunuza devam edebileceksiniz.

AÖF Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümünden Sonra;

Vakti zamanında, bu bölümün öğrencisiyken bana çok şeyler katmıştı. Fotoğrafçılığı alaylı olarak icara ederken, bu bölüm ile teorik olarak eksik bıraktığım yönleri keşfettim ve tamamlamaya çalışmıştım. Bir ölçüye kadar da başarılı olmuştum. Daha ilerisi için de DGS sınavına girmiş ve çok da iyi bir puan alarak örgün eğitime devam etme kararı almıştım. Yeni üniversiteme kayıt yaptırmama rağmen ailevi sebeplerden dolayı maalesef başladığım noktada bırakmak zorunda kalmıştım. Diyeceğim o ki, sizin de aklınızda olsun. Aöf’yi bitirdikten sonra eğitime ara vermek istemiyorsanız DGS ile örgün bir bölüme yerleşme fırsatınız da var. Bir çok ildeki güzel sanatlar fakültesinin birçok bölümü bir ya da birkaç öğrenci kabul etmekte. Değerlendirebilirsiniz.

Size ek bir bilgi daha vereyim. Ortalamanız 3.20 ve üzeri olursa yatay geçiş yapabiliyorsunuz. Bir iki şartı daha var yatay geçişin. Yıl ve üniversiteye göre değişiyor. Eğer örgün eğitime devam etmek gibi bir niyetiniz varsa araştırmanızı öneririm. En azından DGS ye ihtiyacınız kalmayabilir.  Eğer farklı bir Bölüme gitmek istiyorsanız tabi Dikey geçiş de yapabilirsiniz. Ya da 4 yıllık bir bölüme geçmek için Dikey Geçişe başvurabilirsiniz.

Aynı zamanda zanaat bölümü olduğundan bu bölümün mezunları fotoğraf stüdyosu açabilmektedirler. Usta- çırak kurslarına katılıp bitirme şartı mezun olanlar için ortadan kalmış sayılmaktadır. Bir yıl uygulamalı çalıştıktan sonra eğer bu bölümün diploması elinizde var ise fotoğraf stüdyosu açabilmek için şartları taşımış olacaksınız.

AÖF fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümü aynı zamanda teknik bir bölümdür. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Ön lisans Programı mezunlarına ‘Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Teknikeri’ unvanı verilmektedir. Böylece teknik bölüm iş sahasında çalışanlar bu bölümü bitirerek kademe atlayabilir veya maaşlarına- emekli maaşlarına zam alabilirler.

Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümünde Ders Geçme ve Çıkmış Soruların Önemi

Artık AÖF’de de ÇAN EĞRİSİ dediğimiz sınıf geçme sistemi var. Yani 50 ile geçilir 70 ile BB düşürülür şeklinde kesin bir yargıdan bahsedilemez artık. Çan eğrisinde o sınava giren tüm kişilerin başarı-başarısızlıkları temel alınır ve geçme-kalma notları anlık olarak belirlenir. Örneğin geçen sene 45 ortalama ile CC düşürürken bu sene 45 ortalama ile BB alabilirsiniz. Yine yakın zamanda yapılan değişiklikle artık sınavlardaki yanlış cevaplar doğru cevapları götürüyor.  20 şer sorunun sorulduğu sınavlarda artık bilmediğiniz soruları boş bırakmak sizin faydanıza. Zira yanlış yapacağınız her soru doğru yaptığınız soruları düşürecektir. 5 şıklı sorular vardır ve 4 yanlış 1 adet doğruyu götürmektedir.

AÖF nin her bölümünde olduğu gibi sınavlara çalışmanın en iyi yolu çıkmış sorulara çalışmaktır. Fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümünün çıkmış soruları;  AÖF’nin kendi sayfasında yayınladığı gibi internette birçok sitede de yayınlanmaktadır. Soruları bulup cevapları ile eşlemek biraz zaman alsa da sınavlara girmeden çözmek çok faydalı olacaktır. Cep telefonları için geliştirilen özel uygulamalar sayesinde çıkmış soruları çözümlemek ve benzer ilave deneme sorularını çözmek çok daha pratik olmaktadır. Bazı derslerden sınavlarda önceden sorulmuş bir – iki soru çıktığı gibi bazı derslerde de 5-6 soru çıkabilmektedir. Hatta daha fazlası… Ayrıca kitapların ünite sonlarındaki özetleri ve örnek soruları da muhakkak çalışılmalı ve sınava öyle girilmelidir.

AÖF Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü Eksileri:

AÖF fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümünün en önemli eksiği bu tarz bölümler için olmazsa olmaz uygulamalı eğitimleri. Yani fotoğrafçılığın atölye kısmı. Bir karanlık odayı inceleme ve burada tab yapabilme şansınız yok mesela. Ya da siyah beyaz fotoğraflar çekip bu fotoğraflar üzerine sınıf arkadaşlarınız ve hocalarınız ile tartışma imkanınız… Bu önemli uygulama eksikleri yüzünden ben de eğitimime örgün olarak devam kararı almış ve DGS ile geçiş yapmak istemiştim. Mekteplinin tam mekteplisini ifa emek nasip olmamıştı ama AÖF fotoğrafçılık bölümünden öğrendiğim çok fazla şey oldu.

Özellikle kendini fotoğraf alanında teorik veya bilgisel olarak geliştirmek isteyen ve derslere vakit ayırabilecek kadar zamanı var olan fotoğraf ve video severlere bu bölümü şiddetle tavsiye ederim. Yaptığınız işi daha istikrarlı ve daha bilinçli yapmak için çok iyi bir alternatif olacağını düşünüyorum.

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. Merhaba önlisan fotoğraf eğitimini bitirdikten sonra dgs ile lisans tamamlamak istiyorum. Hangi üniversite kaçıncı sınıftan başlatıyor bilgisi olan varmı?

    1. merhaba;
      Dgs ile geçişler mümkün halde. fakat kaçıncı sınıftan başlanacağına okulda oluşturulan kurullar karar veriyorlar. daha doğrusu kaçıncı sınıf olup olmadığına değil hangi derslerin kabul edilip hngileriini edilmediğine karar veriliyor. akabinde kabul edilen derslerin kredileri düşürüldükten sonra kalan kredi kadar ders alması gerekiyor. tabi bu dersleri içinde 1. sınıftan da ders olabilir 4. sınıftan da. bir arkadaşımız aöfden sonra normal üniversiteyi 3.5 yılda bitirdi.

  2. Merhabalar, ben aöf fotoğrafçılık bölümüne başlamak istiyorum, öğrenim sırasında aktif olarak fotoğraf makinesi kullanıyor musunuz, gerekli mi, ikinci el vs. uygun olur mu ve son sorum; bölümü bitirenler “profesyonel fotoğrafçı” sayılıyor mu? Teşekkürler..

    1. merhaba,
      öğrenim sırasında illa kamera kullanılacak diye bir kaide yok. eğitimi tamamlamak için yapılan sınavlarda teorik sorular soruluyor, bilgi düzeyiniz iyi olduğu sürece diploma alabilirsiniz. fakat fotoğraf makinesi olmasını bu bölümü deneyimlemiş biri olarak muhakkak tavsiye derim. çünkü kitaplarda anlatılan teorik bilgiler kemara üzerinde tatbik edilirse çok daha iyi ve çok daha hızlı öğreniliyor. bilginin kalıcılığı da artıyor. aktif olarak istenilirse kullanılıyor. mecburiyet yok yani.
      ikinci el de olsa bir fotoğraf makinesi almanızı tavsiye ederim. sahibindende ya da letgo da çokça makine satanlar var. verebileceğiniz miktara göre özellikleri de değişecektir. ihtiyaçlarınızı ve verebileceğiniz miktarı bilmediğim için nokta atışı tavsiye etmem doğru olmaz. fotoğraf makinesi almanıza yardımcı olabilecek iki yazımı paylaşıyorum. biraz uzun da olsa çok faydalı olacaktır. https://www.fotografmania.com/fotograf-makinesi-alma-kilavuzu/ ve https://www.fotografmania.com/fotografa-yeni-baslayanlara-makine-lens-ve-teknik-oneriler/
      son olarak profesyonel fotoğrafçı sayılır mı demişsiniz. buradaki profesyonellik para kazanma anlamında ise bu diploma ile dükkan açabilir ve para kazanabiliisinz. ayrıca özel olarak fotoğrafçı arayan kurularda da iş imkanı bulabilirsiniz. fakat nerede olursa olsun fotoğraf konusunda iş imkanı sizin kendinizi bu konuda ne kadar geliştirdiğiniz ve girişimciliğiniz ile paralel gidecektir.

  3. 2. dönemde film ve video yapımı ayrıca radyo ve televizyonda program yapımı adlı dersler var bunların vize ve finalleri uygulamalı mı oluyor ?

    1. Mehmet bey, açık öğretim fakültesi fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümünde herhangi bir ders ve sınavı uygulamalı değil. Tüm Dersler aynı şekilde 1 vize 1 final şeklinde yazılı olacak şekilde sınava tabiler.

  4. Arkadaslar ben universite mezunuyum kendime fotograf studyosu acacigim eskiden 1 yil fotografcida calismistim cok yetenekliydim 1 ayda butun isleri kapmistim dugun albumu bile hazirlamistim ve kamera olsun vesikalik olsun sadece izliyeren kendim yapabiliyordum ve cok goze carpmistim ustume oynadi eskiden orda calisanlar bende ayrilmistim isten sonra reklamcilik yaptim onuda biraktim 5 yildir askeriyede calisiyorum simdi studyo dugun nisan gibi ozel gunlerde profosyonel olarak bu isi gercekten hakkini vererek yapmak istiyorum amac hobi ve mesleki olarak bir alanda ilerlemek para 3 ucuncu planda tavsiyeleriniz nelerdir.

    1. Emre bey merhaba;
      Fotoğraf stüdyosu açmak, açacağınız mekana ve lokasyona göre değişecektir. ihtiyac olan bir mahallede çok kazandırabilir. birde işinizi iyi yaparsanız yürür gidersiniz. fakat lokasyonu çok iyi değilse ve çevreniz de çok hangin değilse işiniz biraz sor olacaktır. para her ne kadar 3. planda kalsa da kira ve diğer giderler için olmazsa olmaz bir argümandır. zor olsa da işini iyi yapan esnaf her zaman kazanır…
      yeni işinizde başarılar dilerim; saygılarımla…

  5. Ben bu bölümü okudum. Açıkcası benim fotoğrafçılık bilgi be becerime nerdeyse hiç bir katkısı olmadı. Zira ben zaten belirli bir düzeyde bilgi ve beceri sahibiydim öncesinde. Sadece elimde bunu belgelendirecek bir diploma olsun istedim. Ama bu diploma işe yaramıyor. Bu diplomayla dükkan bile açamıyorsunuz.

    1. Mustafa bey merhaba;
      sizin daha önceden bilgi ve beceriniz var ise dediğiniz gibi detaylı bir yardımı olmayabilir. ben ilk başladığımda teknik olarak çok bilgi sahibi olmadığım için bana epey faydası oldu. Artısı sınavlara giderken tanıştığımız arkadaşlardan öğrendiğim çok şeyler olmuştu. Diploma ise muhakkak işe yarayacaktır. Vakti zamanında bir arkadaş bir firmada işe başlarken çok yararı dokunmuştu. Tabi bu işlerde deneyim ve kalite de önemlidir. Ayrıca bu diploma ile çıraklık eğitimi almaksızın belli bir süre sigortalı çalışmak kaydı ile iş yeri açma izniniz olmakta.İş yerinden kastım tabi fotoğraf üzerine. Bu bilgiyi bizzat çıraklık merkezinde çalışan bir arkadaşımdan teyit ettirerek yazıyorum.
      ilginiz için teşşekkür ederiz.

      1. Merhaba bir sorum var ama hemen cavpalayabilir misiniz acil lütfen Acaba dersleri kolaymi yoksa detaylı ve zormu yoksa geçmesi kolaymi

        1. dersler kolay; ben hiç zorlanmadım. biraz da ilgi varsa çok çok kolay. geçmesi de kolay. ben 4 üzerinden 3.88 ortalama ile mezun oldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu