Otomatik Netleme (AF) Modları: AF-s, AF-c, AI-Servo – DMF nedir?
OTOMATİK NETLEME SEÇENEKLERİ
Ah şu kavram karmaşaları ah. Aslında fotoğraf evrensel bir kavram olduğundan dili de evrensel ama… Fakat firmaların anlaşamadığı birtakım hususlar olabiliyor ve yazımızın konusu da bunlardan birisi. Canon ayrı isim vermiş, Nikon farklı; Sony, Pentax ve diğerleri başka isimler… Bu yazımızda fotoğraf makinelerinde af modu nedir, fotoğraf makinelerinde otomatik netleme modlarından af-s nedir, af-c nedir, af mf nedir gibi konuları ele aldık. Başka bir deyişle Otomatik NETLEME MODları (AYARLARI) üzerinde duracağız. Yoksa Odak Modu mu demeliyim ya da otomatik netleme (AF) modu … Daha başlık koyamamışken, bu başlık altındaki konuları nasıl açıklayacağız peki !!!
Espri bir tarafa, bu iş aslında çok basit. Birazdan anlatacağım; anlamayanlar anlayanlara sorsun demek bile abes kalacak; çünkü herkes anlamış olacak 🙂 AF Modu, Odak Modu ya da netleme modu ne derseniz deyin anlatılmak istenilen konu ‘netlemenin nasıl yapılacağı‘ndan ibaret. Af Modu dediğimiz şey otomatik netlemenin hangi çeşidi ile gerçekleştiğidir. Menüler altında netleme seçenekleri var. Biz de bu seçenekleri inceleyeceğiz işte.
Kamerada AF nedir? İngilizcede automatic focus kelimelerinin baş harflerinden üretilmiştir ve otomatik netleme anlamına gelir. Kamera af mf çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Netleme Çeşitleri
İlk önce netlemeyi iki kısma ayıralım: 1. Otomatik netleme (automatic fokus – af) ve 2. Manüel netleme (manüel focus- mf).
Manüel netleme fotoğrafı çekilecek objeye netlemenin el ile yapılmasıdır. Lensler üzerinde netleme halkaları bulunur ve bu halkaları sağa sola çevirerek netlemeyi yaparız. Otomatik netleme ise (otomatik netleme sistemine sahip lenslerde) makine deklanşörüne yarım basıldığında netlemenin başka hiçbir şeye gerek kalmadan yapılmasıdır. Çok hızlı gerçekleşir ve büyük kolaylık sağlar.
Yazımızın asıl konusu otomatik netleme modları – seçenekleri üzerine devam edecektir. Markalarına göre bazılarında 2, bazılarında 3, Bazısında ise 4 çeşit otomatik netleme seçeneği vardır. Bu 4 seçeneği kısaca açıklayalım şimdi:
1. AF-S (One Shut veya Tek SERVO) Otomatik netleme nedir? Ne zaman Kullanılmalıdır?
Bahsedilen seçenekte, makinenin netleme noktasının deklanşöre yarım basıldığında netlemeyi gerçekleştirmesi ve netlemeyi bu uzaklığa kilitlemesidir. Deklanşör bırakılana kadar netleme uzaklığı asla değişmez. Yeni bir netleme noktası seçmek için deklanşörü bırakıp, netleme noktasını seçip tekrar yarım deklanşör yapmamız gerekir.
AF-S yani tek nokta netleme genellikle sabit, durağan nesnelerin çekimi için kullanılır. Hareket eden nesneleri netleyebilmek bu modda çok zordur. Netlik harekete göre sürekli değişeceği için, deklanşöre devamlı basıp bırakmak çok zaman kaybettirir. O yüzden hareketli nesneler için tavsiye edilmez. Portre manzara, sabit bir nesne çekimleri için kullanılır.
AF-S modunda netleme noktası seçimi de büyük önem gösterir. Çünkü makine sizin seçeceğiniz noktayı netleyecektir. Nokta merkezde ise merkezi netleyacek, netleme noktası kenarlarda seçilmiş ise kenarı netleyecektir. Aynı şekilde netleme alanı da önem gösterecektir. Tekil noktada sadece seçeceğiniz tek noktaya karşılık gelen yer netlenirken, alan seçilirse, seçilen alanın içi netlemeye çalışılacaktır. Nikon af noktası seçimi ile Canon af noktası değiştirme de menülerinden dolayı farklılık gösterecektir. Konumuz bu olmadığı için geçiyorum
2. AF-Continuous (AF-C nedir) (AI Servo veya Continuous Servo) Otomatik Netleme nedir? Ne zaman Kullanılmalıdır?
Bu netleme türünde ise netleme sabit kalmaz ve kilitlenmez. Makinenin netleme noktası bir nesne üzerinde ise yarım deklanşör yapıldığında fotoğraf makinesi bu nesneye kilitlenir. Otomatik olarak bu nesne algılanır ve hareket etse dahi makine netlik noktasını bu nesne ile beraber gezdirir. Tek nokta netlemede olduğu gibi uzaklık kilitlenmez, nesne kilitlenir. Netleme, nesnenin hareketine göre sürekli değişebilmektedir ve fotoğraf çekilene kadar da devam eder.
AF-C melteme hareket halindeki nesnelerin çekimi için tercih edilmelidir. Özellikle de çok hızlı hareket edenler için. AF-S ile netlemeyeceğimiz hızlarda kullanmalıyız.
AF-C netlemenin doğruluk oranı makine ile doğrudan alakalıdır. İşlemci hızı, netleme noktası sayısı veya lensin af hızı gibi teknolojik farklılıklar netlemenin doğruluğunu direkt etkiler. Hareket eden nesnenin netlenebilmesi kolay değildir. En iyi makineler bile zaman zaman netlemeyi kaçırabilmektedirler.
3. Aİ (Aİ Focus, AF-A yada Otomatik Sürekli Servo) Otomatik Netleme nedir? Ne zaman Kullanılmalıdır?
Bu modda ise fotoğraf makinesi inisiyatif alır ve yukarıdaki iki seçenekten hangisini kullanacağına kendisi karar verir. Başka bir esprisi yoktur. AF-S veya AF-C nin hangisini kullanılacağını makinenin kendisinin seçtiği tam otomatik netleme modudur dersem yanlış olmaz. Fotoğraf makineleri durağan bir cismi algıladıklarında AF-S modunu kullanır, Hareketli bir cismi algıladıklarında ise AF-C kullanır. Hangisini kullanacağına kendisi karar verir. Zaten Aİ nin Anlamı akıllı otofokus tur. Bu seçenek bazı fotoğraf makinelerinde bulunmayabilir.
AF-A seçeneğini kullanmak pratiktir. Fakat tüm netleme kontrolü makineye bırakılmış olunduğu için, menüden bu ayarların değiştirilmesi zaman gerektirebilir ve fotoğrafın kaçırılmasına sebebiyet verebilir.
Kendi kullanım stilimi de açıklayarak bitireyim. Ben çoğunlukla AF-S kullanırım. Seçtiğim noktadan netlik alırım, kilitlerim ve kadrajımı buna göre ayarlarım. Ayrıca AF-S nin daha istikrarlı sonuçlar verdiğine de şahit olduğum için ihtiyaç duymadığım sürece AF-S kullanıyorum. Fakat hareketin çok yoğun olduğu bir çekime gidiyorsam AF-C modunu kullanırım.
4. Otomatik Netleme Modları ‘ndan (Direk Manüel Fokus) DMF nedir? Ne zaman Kullanılmalıdır?
Yukarıda yazdıklarıma ilave olarak aynasız modellerde sıklıkla kullanılan diğer bir af modu olan DMF yi de açıklayalım. Uzun adı DİREK MANÜEL FOKUS (Direct Manuel Focus).
Bu seçenek seçildiğinde otomatik netleme çalışır. Yarım deklanşör halinde lensin netlik halkasından da ince ayar yapabilme imkânı vardır. Diğer 3 modda netleme yaptıktan sonra odak halkasından netliğin değiştirilmesine izin vermez. Deklanşöre yarım basıldığında netleme halkasına dokunulduğu anda otomatik olarak seçilen noktaya elektronik zum yapılır (kameranın odak büyütme ayarları mevcut ve açık ise). Bu zum sayesinde netlenecek nesneye yaklaşıldığı için çok ince ayar yapılma fırsatı oluşur. Bir nevi ‘otomatik netleme+manüel netleme’ hali olmuş olur. Yarım deklanşör bırakıldığında tekrar eski halini alır. Elektronik vizörden, göze olabildiğince yakın noktadan bakılabilmesinin yanında DMF ile nesnenin çokça içine de girilebilir. Aynasız makine kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayacaktır.
Aklıma gelmişken belirteyim; tüm yazdıklarım otomatik netlemeye sahip lensler ile gerçekleşir ve lensin de AF modunda olduğundan emin olmalısınız. Yoksa boşa kürek çekmiş oluruz. Manüel hiçbir lenste veya otomatik lenslerin manüel modlarında yukarıda yazdığım hiçbir şey çalışmayacaktır.
Fotoğraf makinesi ayarlarından pozlama telafisi konusunu da okumadan geçmeyin…
Işığınız kaliteli olsun…