
AYNASIZ SAMSUNG NX 300 İNCELEMESİ
Bu yazımıza konu olan inceleme ürünümüz Samsung Nx300 aynasız Fotoğraf makinesi. A’dan Z’ye Samsung nx 300 ün tüm özelliklerini bir kullanıcı olarak size aktarmaya çalışacağım. Olumlu ve olumsuz yönlerini tüm çıplaklığı ile ortaya koyacağım.

Samsung bilindiği gibi Güney Koreli bir elektronik devi. Cep telefonundan çamaşır makinesine kadar bir çok alanda elektronik ürünler üretiyor. 2010’lu yıllarında son olarak da kendi alanından epey uzak bir mecraya giriş yapmıştı. Aynasız fotoğraf makinesi. Daha çok kompaktlığı ile ön plana çıkan Samsung modelleri, piyasanın alışık olduğu Canikon veya Sony gibi markalar ile yarışmakta gerçekten zorlandı. Farklı birkaç segment aynasız kamera üreten firma en sonunda yelkenleri suya indirdi ve pes etmek zorunda kaldı. Artık fotoğraf makinesi üretmiyor. Fakat ardından bıraktığı miraslar hala kullanıma devam ediyor. Türkiye piyasasında bilenler rağbet etmekten hiç çekinmese de, yıllardır alışıla gelmiş Canikon dslr makineleri profesyonel olarak tercih edilmelerini engelliyor. İşte bu miraslardan birini inceliyoruz bu makalede. Karşınızda Samsung nx 300… ilk önce her incelemede olduğu gibi samsung nx 300 özellikleri tablosu ile başlayalım.
Samsung nx 300 Teknik Özellikleri
Makinenin adı | Samsung NX 300 |
Çözünürlük | 20 mp |
Sensör tipi | Aps-c / Cmos (1,5 x çarpanlı) |
Deklanşör hızı | 1/6000 |
İSO hassasiyeti | 100 - 25600 |
Video | 1920 x 1080 video |
Seri çekim hızı | 9 fps |
Ekran | 3,3" –Eğilebilir- 768K – Dokunmatik |
Vizör | Yok |
Netleme noktası sayısı | 247 /105 çapraz |
Ebatlar | 122 x 64 x 41 mm |
Ağırlık | 331 gr |
Wifi | Var |
Dahili Flaş | Yok |
Pil | 330 çekime kadar |
Duyuru tarihi | 24-11-2013 |
Hangi modelin yerine çıktı | Nx210 |
Segment | Giriş üst |
Ekstra | Samsung nx Mount, Faz algılamalı, Kontrast algılamalı af, Yüz algılamalı af, En Hızlı Flaş Senkronizasyonu 1/180, usb2, Hdmi, nfc |
Samsung Nx 300 Fiziki Özellikleri
Nx 300 Samsung’un hayat verdiği çok kullanışlı aynasız kameralarından birisi. Siyah, beyaz ve kahverengi renkleri ile görücüye çıkan nx 300 bir nevi giriş seviyesi dslr segmentinde sayılabilir. Örneğin Nikon d5xxx serisi veya Canon x00d serileri gibi. Tabi aynasız olması nx 300 ü dslr lerden hızlıca ayırmamıza olanak sağlıyor. Samsung modellerinde ise nx 1000 nx 2000 den üstte nx 30 dan atta kalıyor. Ele oturması fena değil. Sağ elle kavranması kolaylaşsın diye ön kısmında parmakların gireceği kabza çıkıntısı var. Fakat bu çıkıntı kaba dslr kullanıcıları tarafından yadırganabilir. Ergonomisi artsın diye zannımca çok büyük olacak şekilde inşa edilmemiş. Elden düşecek hissi olmasa da bir dslr kabzası tutuyor gibi de değildiniz.

Ön yüzünde sadece lens takma-çıkama düğmesi var. Arka yüzde ekranın sağına yerleştirilmiş klasik Samsung tuş takımı var. Toplamda video düğmesi ile beraber 11 adet düğme var. Tek elle rahatlıkla kontrol edilebilir. pozlama telafisi ve video düğmesi hariç birbirine simetrik vaziyette yerleştirilmiş. fn düğmesi ile hızlı ayar ekranına kolaylıkla erişebiliyorsunuz. Ayrıca baş parmağın rahat oturması için de kaymayı engelleyici bir malzemeden makul bir bölge de bırakılmış.
Üst yüzeyinde ise 2 adet teker kadran, 1 adet düğme ve bir de açma kapama- deklanşör düğmesi yerleştirilmiş. Mod kadranı üst yüzeye paralel şekilde yerleşmiş ve tek elde baş parmakla çevrilebilecek bir noktada. Hemen solunda bu sefer alışıla gelmedik vaziyeti ile yüzeye dik yerleştirilmiş ayar kadranı bulunmakta. Bu cırcır ile seçili modlarda diyafram enstantane ayarlanırken, fotoğraf izleme modunda fotoğrafa yakınlaşılıp uzaklaşılabilir. Ayar kadranının tam önünde deklanşör ve açma kapama tuşu bulunuyor. İşaret parmağı deklanşöre basmak için yer aramıyor, makineyi tutuş şekli ile işaret parmağın hemen altında yer alacak vaziyette. Kullanımı kesinlikle el ergonomisine uygun. Ve en son olarak da en solda wifi paylaş düğmesi yer almakta. Bu düğme kombinasyonlarında hariç makine de başka bir yerde düğme ve ya ayar butonu bulunmuyor.
Samsung Nx300 Ekranı
Amoned ekranı 3.31” genişliğinde. Aynı zamanda da dokunmatik. Dokunmatik ekran çok fonksiyonel, eğlenceli ve kullanımı gerçekten kolay. Netleme hızı da bu tarz makineler için çok iyi. Büyüklüğü ve renkleri harikulade. 768 000 piksel çözünürlükte. Çözünürlüğü bu genişlikteki ekran için sanki biraz daha yüksek olsaymış daha iyi olabilirmiş. Yukarı 90 ve aşağı yöne de 45 derecelik açılar ile dönebiliyor. Alttan çekimler için çok kullanışlı.

Makinenin altında pil kapağı ve ve bu kapağın altında pil ile sd kart giriş slotu bulunmakta. Tek sd kar takılabiliyor. Tek kart takılması problem değil de pil ile aynı kapağın altında olmasını istemezdim. Sağ yan tarafında gizlenmiş bir kapak altında hdmi mini ve usb mini girişleri var. usb girişinden aynı zamanda şarj da oluyor. Normal telefon adaptörleri ile şarj olabiliyor. En sevdiğim özelliklerinden biri bu oldu. Şarj demişken burada muhakkak değinmem gerek bir diğer nokta da makinenin şarjda iken dahi çekim yapabiliyor olması. Başka hiçbir marka kamerada karşılaşmadığım ve çok kullanışlı bir özellik bu. Böylece power bank ile bile şarj edebiliyor ve ederken de video -fotoğraf çekebiliyorsunuz. Cep telefonu gibi değil mi….

Menüsü klasik Samsung aynasız menülerinden. Asla karışık değil. Bir iki kendine özgü kelime kullanılmış. Odak zirvesi veya çerçeveleme modu gibi. Bu tarz fonksiyonların ne olduğu ve ne işe yaradığı ise menü o sekme üzerinde iken otomatik açılan açıklama penceresinde açıklanıyor. Menü tuşuna basılınca 4 ana sekmede bir sürü ayara müdahale edebilirsiniz. Zaten Samsung telefon kullananlar tarafından hiç yadırganacak bir arayüzü yok. Oldukça basit. Bence Canon’dan bile basit.
Samsung Nx300 Teknik Özellikleri
20.3 mp efektif kullanılabilen çözünürlüğü var. En fazla 5472 x 3648 ebatlarında fotoğraf çekiyor. Günümüz teknolojisi için tatminkar. 1.54 x çarpan faktörlü apsc sensörü de başarılı. Bir çok giriş seviyesi fotoğraf makinesinde bulunmayan max 1/6000 sn gibi yüksek perde hızına sahip. Bol güneşli havalarda bu perde hızı prime lensler ile gerçekten lazım olabiliyor. Toplamda 247 netleme noktası var ve bu noktalardan 105 tanesi ise faz algılamalı.

Sadece 331 gr ağırlığında olan ve yaklaşık 12 cm genişliğinde, 4 cm derinliğinde ve 6.5 cm yüksekliğinde olan bu minik canavar saniyede tam çözünürlükle tam 9 kare fotoğraf çekebiliyor. Ayrıca daha düşük seri çekim hızı da mevcut. Menüden ayarlanabiliyor. Yine sadece Samsung’larda rastladığım ayarlanabilen zamanlayıcılı çekim ile 2 sn den 10 sn kadar zamanlayıcı kurabiliyorsunuz. 2013 yılın son aylarında piyasaya sürüldüğünde hatırlıyorum, samsung nx 300’deki bu özelliklerin, denemeden kullanmadan gerçek olmadığınını iddia eden kelli felli adamlar bile vardı. Muhtemelen çok kısa sürede pişman olmuşlardır. Belli ki kimse Samsung’dan böyle kullanışlı makineler beklemiyordu.
Samsung Nx300 Video Performansı
Samsung nx 300 ün diğer önemli özelliklerinden birisi de video kalitesi. çözünürlük olarak 1080p yani full hd videolar üretebiliyor. Ayrıca maksimum saniyede 50 kareye ulaşabiliyor. Piyasadaki bir çok fotoğraf makinesinden daha iyi video özelliği var. Ayrıca 0.5x , 5x , 10x ve 20x hızlarında sessiz çekimlerde yapabilmekte. Çözünürlük yeterli gelirse time lapse olarak bile kullanılır.

Samsung Nx300 ile 3D Video Çekimi
Video konusuna girmişken bir paragraf daha açalım ve 3d video çekebilme yeteneğinden bahsedelim. Bir çok işi bilmez ama Samsung makinelerin bir çoğu 45 mm 3d lens ile 3 boyutlu video çekebilme yeteneğine sahiptir. Hani 3d tv’lerde seyrettiğiniz 3d filmler gibi. Tabi onlar kadar profesyonel 3d çekimi beklemeyin. Lakin kesinlikle farklı bir deneyim sunduğunu söyleyebilirim. Günlük hayatta 3d çekip tv den izlemesi de ayrı bir zevk; belirteyim. Baya bildiğiniz 3d çekiyor hani. Ne diyebilirim ki.

Bir önceki paragrafta time lapse den bahsetmiştim devam edeyim; programlanabilir time lapse özelliği de var. Çekim aralığını, çekim zamanını giriyorsunuz time lapse çekmeye başlıyor. Gerçekten rahat ve kullanışlı. Pil kapasitesi de aynasız makinelere göre normal düzeyde resmi verilere göre 330 çekimi var pil ile. Fakat ben çekim yapma sayısını daha fazla olduğunu düşünüyorum. Elektronik vizörlü nx 30 da da hemen hemen aynı sayılar var. nx300’de vizör olmadığından bu sayının daha uzun olması lazım. Kullanıcı olarak da ölçüm yapmış olmasam da 330 çekimden daha fazla gittiğini düşünüyorum.
Samsung Nx 300 İSO Performansı
Güzel özelliklerinden bir diğeri de iso performansı. max 25600 iso değerine kadar çıkabiliyor. Min iso 100 olduğuna göre 25600 de 8 stop ışık avantajı sağlıyor. Fakat 25600 iso da çekilen fotoğraflar çok da kaliteli değil tahmin edileceği gibi. Samsung’ların iso performansları çok değişken olabiliyor. Örneğin Samsung nx 30 kalitesine göre beni tatmin etmezken nx 300 daha güzel işler çıkarabilmekte. Nx 1 deki gibi iso performansı beklenmemeli tabi ama segmentine göre iş görecek iso kabiliyeti var. Otomatik iso özelliği de mevcut. Max isoyu ayrıca sınırlayabiliyorsunuz.
Artık olmazsa yadırgayacağımız bir diğer fotoğraf makinesi özelliği olan wifi bağıntısı Samsung nx 3000 de de mevcut. Böylece telefona bağlanarak kamerayı kontrol edebiliyor veya çektiğiniz fotoğrafları doğrudan telefona veya tablete alabiliyorsunuz. Telefona Samsung smart camera app diye bir program indiriyorsunuz ve çift taraflı çalıştırıp bağıntı kurabiliyorsunuz. Açıkçası Samsung telefonlardan daha hızlı ve kolay bağlandığını gördüm. Diğer markalarda biraz daha zor ve karmaşık. Yine de sebat gösterirseniz bağlanabilir ve özelliği sorunsuz kullanabilirsiniz.
Samsung nx 300 Eksi Yönleri
Bana göre bu özelliklerle donatılmış bir makinenin en büyük özelliği bir vizöre sahip olmaması. Tabi bu madde kendi açımdan böyle. Ben çekimlerinde vizöre alıştığım için ister istemez gözüm vizör arıyor. Fakat vizör kullanmak istemeyenler için aranacak bir özellik değil.
İkinci olumsuz tarafı yerleşik sabit bir flaşının olmaması. Normalde satın alırken kutu içeriğinden hotshoe ye takılan basit bir flaş çıkıyor. Ama kullanım esnasında sürekli tak çıkar yapması ve yanında taşınması açısından yerleşik flaşları daha çok seviyorum. Sony a6000 seri gibi popup açılır kapanır bir flaş daha iyi iş görebilirmiş.
Yine sık sık Sony kullanan birisi olarak aradığım diğer bir özelliği de gövdesinde titreşim engelleme sisteminin olmayışı. Fakat günümüz bir çok makinesinde olmadığını düşünürsek çok da büyük bir kayıp değil açıkçası. Manüel lensleri kullanırken lazım olabiliyor.
Bence video özelliği iyi olan bu modelin en azından bir mikrofon girişine de sahip olması gerekirdi diye düşünüyorum. Bu da aklıma gelen son eksiği oldu.
Samsung Nx 300 ün güncellenen abisi: Samsung Nx 300M
Samsung nx 300 incelemesi yaparken değinilecek bir aynasız makinemiz daha var: Samsung nx 300M. Peki Samsung nx300 ile Samsung nx300M arasındaki fark nedir? M versiyonunun diğerinden ayıran basit bir fark var sadece. M versiyonunun ekranının 180 derece dönebiliyor. Bu sayede selfie çekmek çok daha kolay. Başka da bilinen bir farkı yok.