Bir Full Frame Aynasız da CANON’dan: CANON EOS R (İnceleme)

CANON EOS R İNCELEMESİ ve ÖZELLİKLERİ

Gecen haftalarda Nikonun aynasız Full frame Z6 ve Z7 fotoğraf makinelerini duyurmasının ardından, Canon da elini çabuk tuttu ve ilk full frame Aynasız fotoğraf makinesi olan Canon EOS R yi tanıttı. Sony’nin 2013 yılında tanıttığı ilk tam kare aynasız model olan Sony a7 den tam 5 yıl sonra da olsa, full frame aynasız fotoğraf makinesi pazarına renk getireceği kesin. Sizler için Canon’un tam kare (Full Frame) aynasız ilk makinesi CANON EOS R yi inceledim.

Canon eos r ve tantılan 3 lensi

Canon’un Yepyeni Teknolojisi: EOS-R

Aslında bilindiği gibi Canon aynasız pazarına EOS M ile girmişti. Geliştirdiği makineler teknik olarak gayet güzel olsa da pazarın DSLR modellerinin elinde olması EOS M ‘i çok da yukarılara taşımamıştı. EOS M APSC sensör boyutu ile pazara girmişti. Artık Full frame bir makinenin çıkmasının zamanı gelmişte geçiyordu bile. EOS R işte tam bu sırada doğdu.

İlk olarak teknik özellikleri tablo şekline vererek başlayalım.

Makinenin adıCanon EOS R
Çözünürlük30,3 mp
Sensör tipiFull Frame / Cmos
Deklanşör hızı1/8000
İSO hassasiyeti100 –40000 (50-102400 arttırılabilir)
Video3840 x 2160 video
Seri çekim hızı8 fps
Ekran3,15 " –Eğilebilir- 2100K - dokunmatik
VizörElektronik-3690 K
Netleme noktası sayısıŞimdilik bir muamma
Ebatlar135,8 x 98,3 x 84,4 mm
Ağırlık660 gr
WifiVar
Dahili FlaşYok
Pil370 çekime kadar
Duyuru tarihi1/09/2018
Hangi modelin yerine çıktı ilk makine
başlangıç fiyatı2299 dolar
Segment İleri
Ekstra Canon RF mount ,
Faz algılamalı af,
yüz algılamalı af,
kontrast algılamalı af,
Bluetooth ,
En Hızlı Flaş Senkronizasyonu 1/200,
typ e C usb grişi, type C H dmı,
mikrofon girişi, kulaklık girişi,
çevresel sızdırmazlık,
14 bit sıkıştırılmamış RAW,
10 bit full hd 60 p ve hd 120 p yavaşlatılmış video,
sessiz denklanşör

Tablodaki özellikler incelendiğinde 5D mark4’e yakın özelliklerde  ortaya çıkmışa benziyor EOS R. Aslında bazı özellikler bakımından aşağıda olduğu için 6D mark2 ile 5d mark4 arasına koymak daha iyi olur diye düşünüyorum. İleri segmente koyabileceğimiz EOS R, kullanıcılarına pek çok yenilikçi özellikler sunuyor. En dikkat çekici olanı 30,3 mp lik ff sensöründe. Daha hızlı af yapabilmesi, çözünürlüğünün yüksek olması büyük avantaj olacak.

Canon R işlemcisi

Canon EOS R Ekran ve Vizör özellikleri

3.15’’ dokunmatik ekranı 2100K çözünürlüğü ile kullanıcıların beğenisini kesinlikle kazanacaktır. Aynı şekilde 3690K çözünürlükteki elektronik vizör DSLR aynalı vizörü aratmayacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca ekranının sol yandan bağlamalı, her yöne dönebiliyor olması Full frame aynasızlarda alışılmadık bir mevzu. Kullanışlı olacağını düşünüyorum.

Canon eos R üstten görünüm

Canon’un devam ettirdiği kullanışlı özelliklerden birisi olan üst bilgi ekranı, bu makinede de mevcut. Yaptığınız anlık değişiklikleri buradan görebiliyorsunuz.  5 yıldır bir aynasız full frame de alışmadığım bir özellikti bu. (aha da daş Sony’nin kafasını deldi…). DSLR makinelerden kalma bu ekran EOS R da daha da geliştirişmiş; bilginize…

Gelen en önemli yeniliklerden birisi de otomatik fokus hızı. Canon firmasının iddialarına göre af hızı 0,05 sn kadar indirgenmiş. İnsan gözü ile ölçülmesi imkânsız olsa da kayda değer bir iyileştirme olduğu kesin. Firma yetkilileri dünyanın en hızlı af performansı olduğunu da iddia ediyorlar. Bu hızının yanı sıra -6 EV de netleyebilmesi de cabası. Firma bunun da dünyada bir ilk olduğu iddia ediyor.

Bir de muamma olan bir durum var. Canon’ un açıklamalarına göre ortalarda dolaşan 5655 sayısı netleme noktası sayısı mı yoksa başka bir şey mi anlaşılamadı. Zira bu sayı netleme noktası için çok çok yüksek bir sayı. Hatta af noktası olamayacak kadar desem abartmış olmam. İşlemci bu kadar nokta arasında gezerken bir müddet sonra kendini yakar zaten… Bir de farklı bir rivayete göre de 143 netleme noktası varmış. ??? İlerleyen zamanlarda bu muamma aydınlanacaktır diye düşünüyorum; bekleyip görelim..

Canon R Dış Görünüşü:

Ele oturuşunun iyi olduğunu ve kullanışının kolay olduğunu düşünüyorum. Göreceli kavramlar olsa da DSLR kullanıcılarının Sony a7 yi yadırgadığı gibi asla yadırgamayacaktırlar EOS R yı. (Sony de her serisinde geliştirdi canım kendini, gömmeyelim şimdi). Mod kadranı haricen olmaktan çıkararak ayrı bir yenilik yapmış Canon.  Diğer bir ayar kadranın içine yerleştirmiş Mod kadranını. Lakin vizörün hemen sağına yerleştirdiği ve ne işe yaradığını henüz anlayamadığım enteresan bir düğme kombinasyonu da ilgimi çekmedi değil. Teker yerine bu iki yönlü düğmeyi kaydırarak değişimde bulunabiliyoruz. Detayları zaman içinde öğreniriz nasıl olsa. Nikon ve Sony de kullanılmaya başlana joystick yer almıyor bu makinede.

Canon EOS R Video Peformansı

Diğer bir geliştirme de video performansında olmuş. 4k çözünürlükte videolar çekebilirken 10 bitlik log desteği de yenilikler arasında. Ayrıca hd de 120 p yavaşlatılmış video da alternatif bir çekim yöntemi olacaktır. Canon bu fotoğraf makinesini aynı zaman da profesyonel bir video kamera gibi de tasarlamış. Video kullanıcıları da tercih edecektir EOS R ‘yi.

İso performansını deneyimledikten sonra detaylandırmak en iyisi olacaktır fakat max 40 000 iso ve bu değerin kayda değer bir kısmının kullanılabilir olmasını bekliyorum. Zira Canon ff makineleri zaten iso kullanım performansı açısından çok iyi idiler.

Wifi, type C usb ve hdmi girişlerine kulaklık ve mikron girişleri de eklenince hem kamera hem de video konusunda iddialı bir makine ortaya çıkmış. Hemen belirtmek isterim ki usb3 üzerinden şarj  edilemiyor. Bataryayı çıkarıp haricen şarj aleti ile doldurmak gerekiyor.

Tamamen sessiz deklanşör özelliği sayesinde de farklı ortamlarda çekim yapabilmek artık imkan dahilinde. Zaman zaman çok kullanışlı bir özellik.

Canon EOS R ‘de Eksileri

ibis sistemi canon r nin en büyük fotoğraf eksiği olarak göze çerpıyor

En önemli eksiği bence gövde içerinde beş yönlü titreşim engelleme sistemin olmayışı. Çok büyük bir eksi olarak görüyorum bu durumu. Fakat enteresan olan video çekerken dijital olarak titreşim azaltma sisteminin devreye sokulabilmesi. yani tam olarak bu sistem var mı yok mu anlayamadım doğrusu. Niçin video çekerken titreşim azaltma devreye giriyor da fotoğraf çekerken devre dışı??? Bu durum da af noktası gibi muamma mı yoksa?? O şekilde ya da bu şekilde, fotoğraf makinesinde fotoğraf çekerken kesinlikle kullanılabilecek bir özellikten mahrum. Rakipleri bu özellikle iftihar ederken Canon’un satışlarını etkileyecek birincil faktör olur düşüncesindeyim.

Tek kart slotunun olması, seri çekim hızının 8 de kalması, joystick olmaması, pil seviyesinin aynasız standartlarını aşamaması şimdilik gözlemlediğim diğer eksiklikleri. Fakat, ben yakın zamanda EOS R ye abi ya da kardeş geleceğini ve az önce saydığım bu noksanlıkların birçoğunun giderilebileceğini varsayıyorum kendimce.

Şimdilik çıkış fiyatının 2300 dolar civarında olması ve dahası kur farkı ve vergilerle iç piyasada epey pahalı fiyatlara satılacağını öngörmek çok da zor değil. Fiyat konusu şimdilik kanayan yaralarımızdan en önemlilerinden biri.

RF mount lensler. Lansman için 4 adet olsa da bir kaç yıla 10 adeti geçecek.

EOS R için Lens ve Adaptör:

Son olarak da lens ve adaptörlere değineyim. Canon, Nikon’dan farklı olarak 3 değil de 4  lens ile tanıtıldı. Yeni ağız yapısının ismi de RF mount.

İlk lens alışıla-geldiklerden çok farklı : Canon RF 28-70mm f2 sabit diyafram. L serisi. Muhakkak çok kaliteli olacaktır fakat bir aynasız ergonomisine yaraşmayacak özellikleri de yok değil. 1430 gr ve 95mm filtre çapına sahip. Fiyatını sormayın bile. 3000 euro. şu devirde tl hesabıyla 20 000 Lira.

İkinci lens; Canon RF 50mm f/1.2L USM; Filtre çapı: 77 mm ve Ağırlığı: 950 gr. Bir 50mm lense göre bile çok ağırken aynasız bir 50 mm ye göre bence çok çok ağır. 2500 euro oldğunu

Üçüncü lens: Canon RF 24-105mm f/4L USM IS. EOS R’nin kit lensi olmasını beklediğim bu lens hem ekonomik hem de ebat olarak en kullanılabilir. Filtre çapı: 77 mm ve Ağırlığı: 700 g. Ekonomik dediysem sanmayın 500 lira. Gövde ile beraber alımlarda 1100 dolar ilave yük getiriyor. Tekil alımda ise 1100 euro.

Sonuncu lens ise alışılageldik ebatlarda. Fakat L serisi optik barındırmıyor. Canon RF 35mm f/1.8 M IS STM. 305 gr ağırlığında ve 52 mm filtre çapına sahip. 550 euro gibi fiyatı var.

Ekleme:

Yukarıdaki lansman lenslerinden sonra Canon farklı lensleri de tanıttı:

Canon RF 70-200mm F2.8L USM IS

Canon RF 15-35mm F2.8L USM IS

Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Canon RF 24-70mm F2.8L USM IS

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Yukarıdaki lenslerin bazıları yurt dışında satışa sunuldu, diğerlerinin ise en kısa zamanda satışa sunulmasını bekliyorum. Fakat fiyatlar hiç de ucuz değil. Zamanla düşecektir elbet.

Optik kaliteleri hakkında denemeden yorum yapmak istemiyorum. Ama incelemelerde çok kaliteli olduklarından bahsediliyor. Ayrıca lenslerde diyafram kontrolü gibi bir kısım özellikleri gerçekleştirebilen bir elektronik çip teknolojisi de eklenmiş. Bakalım diğer sistemlerden faklı olabilecekler mi?

Peki eski EF lensleri bu makinelerde kullanabilecek miyiz?  Evet kullanabileceğiz. Yine devreye adaptörler giriyor. Nikon ve Sony de olduğu gibi… Farkı ise Canon 3 farklı adaptör ile tanıtım yaptı. Birinde araya filtre falan da takılabiliyor. Ayrıca diğer rakiplerinden daha ince gibi geldi bana. Sony deki motorlu lea4 adaptörü gibi değil en azından. Bir de Canon ilk müşterilerine bu adaptörleri makineler ile beraber hediye edeceğini duyurdu. Sonralardan para ile alınabilecekmiş.

Canon Eos R incelemesini burada bitiriyorum. Okuduğunuz için teşekkürler. Yorumlarınızı esirgemeyin lütfen…

Full frame aynasız karşılaştırması için EOS R vs Nikon Z6-7 vs Sony a7 m3 tıklayın

Ayrıca Nikon Z6 ve Z7 full frame aynasız detaylı incelemesi için burayı, Full frame Aynasız Sony a7 m3 incelemesi için burayı tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu