Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir- Çekim Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde artık pasaportlar, ehliyetler ve yenilenen kimlik için biyometrik fotoğraf kullanılmaktadır. Bu yazımda Biyometrik fotoğraf çekerken ve çektirirken nelere dikkat edilmeli onu ele aldım. Ayrıca yazımın son kısmında vize için ve askeri personel için biometrik fotoğraf konularına da değindim. Biometrik fotoğraf çekilirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında detayları yazarken aynı zamanda; biyometrik fotolarda bıyık, saç sakal, küpe, dövme, gözlük, tesettür başörtüsü, makyaj, rimel, eyeliner, ruj gibi yüz kısmını etkileyen unsurların ne ölçüde olması gerektiğini yazdım. Yazı içeriğinde biyometrik fotoğraf kuralları yanı sıra 2023 yılı biyometrik fotoğraf ücretleri, çekim fiyatları ne kadar olduğunu da bulacaksınız.
Biyometrik Fotoğraf Nedir?
Normal vesikalıktan daha büyük ebatları ve kafanın kocaman çıkması ile çektirenin yüzünü güldürmese de mecburiyetten dolayı fotoğraf stüdyolarında çektirilen ve kişiyi tanıtmayı hedefleyen vesikalık türü olarak tanımlanabilir. Bu fotoğrafların uluslar arası ICAO tarafından belirlenmiş standartları vardır. Fotoğrafçılar bu standartlara göre çekim yapmak zorundadırlar.
Biyometrik fotoğraflar çekildikten sonra ilgili kuruluşlarda özel makineler tarafından okunacağı (taranacağı) için yüksek kalitede, arkası beyaz, belirli ölçülerde ve yüz hatlarının açık şeklinde anlaşılır olması gerekmektedir.
Şimdi kısaca biyometrik fotoğraf çektirirken yapılması gerekenleri ve kurallarını yazalım. Yazımı iki grupta toplamak mantıklı geldi bana.
Fotoğrafı ÇEKENİN (Fotoğrafçı) Yapması Gerekenler:
1.) Biyometrik fotoğrafta Arka fon muhakkak beyaz olmalıdır. Ayrıca arka fonda gölge çıkmamalıdır.
2.) Çerçeve ebadı yatayda 5 cm, dikeyde 6 cm olmalıdır. Erkeklerde alın -çene arası uzunluk 36 mm, bayanlarda 32 mm olacak şekilde çerçeveye yerleştirilmelidir.
3.) Yüksek kalitede çekilmiş olmalıdır. 600 dpi den aşağı olmalıdır.
4.) Çekilenin yüzü açık şeklide ortaya konmalı ve çerçevenin tam ortasında olmalıdır.
5.) Yüz çok karanlık ya da tam tersi çok parlak olacak şekilde çekim yapılmamalıdır. Ya da yüz üzerinde gölgeler oluşmamalıdır. Eşit aydınlatılacak şekilde çekim yapılmalıdır.
6.) Fotoğrafta leke, baskı hatası, çizgilenme olmamasına dikkat edilmelidir. Kontrast ve renk yeterli olmalı, normalden az ya da çok olmamalıdır.
Biyometrik Fotoğraf ÇEKİLENİN yapması gerekenler:
1.) Yüz ve vücut doğrudan kameraya bakmalıdır. Sırt ve ense dik olmalıdır. Gözler kamerayı görmelidir. Saç yada baş örtüsü gözleri kapatmamalı; hatta saç ya da baş örtüsünün olası gölgesi de yüze düşmemelidir.
Biyometrik Fotoğraf ta Makyaj – Dövme Yasak mı
2.) Biometrik fotoğrafta aşırı makyaj olmamalı, normal doğal yüz fotoğrafa yansımalıdır. Biyometrik fotoğraf çekilirken Rimel, eyeliner ve abartı ruj sürülmemelidir. Biyometrik Fotoğrafta makyaj yasak mı dersek net bir şekilde yasak diyemeyiz; lakin kesinlikle aşırı makyaj olmamalıdır. (Hafif doğal makyaj olabilir :)) Dövme konusunda ise dövme varsa ve bunun çıkması mümkün değilse o şekilde çekilmelidir. Biyometrik fotoğraf eyeliner kullanılmamasını tavsiye ederiz.
Biyometrik Fotoğrafta Küpe
3.) Kullanımı zorunlu olmayan hiçbir takı fotoğrafta olmamalıdır. Biyometrik fotoğraf çekimi nde Şapka, kep, abartılı toka, küpe, prising, vs takılmamalıdır. Özellikle belirtmek gerekirse biyometrik fotoğrafta küpe olmamalıdır.
Biyometrik Fotoğrafta Gözlük
4.) Biyometrik Fotoğraf çekilirken Gözlük kullanılmasında mahsur yoktur. Fakat gözlüklü biyometrik çektirmenin de bazı kuralları vardır: Gözler net şekilde görülebilmelidir. Renkli cam olmamalıdır. Güneş gözlüğü olmamalıdır. Çerçevesi gözü kesecek-örtecek şekilde takılı olmamalıdır. Çekim esnasında yansımamalıdır. Yansıma sorunu ile sıklıkla karşılaşılır. Stüdyo çalışanları fark etmese dahi siz böyle bir yansıma görürseniz muhakkak çekimi yeniletin. Göz lensi ise hiç kullanmaması daha doğru olacaktır. Az yukarıdaki biyometrik fotoğraf örnekleri nde bunu detaylıca görebilirsiniz.
5.) Fotoğraflar çekildikten sonra iyi saklanmalı, bükülme, kırışma vs olmamalıdır.
Biyometrik Fotoğrafta Gülmek
6.) Dudaklar kapalı olmalı, yüzde sevinç, kızgınlık gibi duygu belirtebilecek ifadeler olmamalıdır. Kahkaha ya da gülme olmamalıdır. Ancak hafif tebessüm edilebilir.
Biyometrik Fotoğrafta Kıyafet
7.) Biyometrik foto çekilirken kılık kıyafette herhangi bir zorunluluk yoktur. Takım elbise ile olmak zorunda değildir. Devlet kurumlarında kullanılacak olması takım elbise zorunluluğu gerektirmez. Lakin siz kendinizi o şekilde rahat hissedecekseniz takım elbise ile de çektirebilirsiniz. Kıyafette en çok dikkat edilecek mevzu arka plan beyaz olacağı için beyaz renk tercih edilmemesi olabilir. Bunun haricinde yüzünüzü ve yüz uzuvlarınızı örtmeyecek herhangi bir elbise seçilebilir. Elbise rengi ile ilgili de bir kısıtlama yoktur. Zaten fotoğrafın çoğunda yüzünüz çıkacağı için ne giydiğinizin de bir hükmü olmayacaktır. İster mavi bir gömlek giyin isterseniz kazak; fark etmez.
Biyometrik Fotoğraf ta Başörtüsü – Türban
8.) Biyometrik fotoğraf başörtülü- türbanlı şekilde çektirilebilir. Buradaki ölçü yüzün örtülmemesidir. Yüz alenen ortaya çıkacak şekilde biyometrik fotoğrafta baş örtüsünün hiçbir mahsuru yoktur. Başörtüsünde dikkat edilecek diğer bir husus kaşların kapanmamasıdır. Kaşlarda gözler gibi alenen ortaya çıkmalıdır. Zaman zaman başörtüsü veya başörtüsünün gölgesi yüzü veya yüz detaylarını kapatabilmekte ve de sorun oluşmaktadır. Dediğim gibi yüzü ve detayları açık şekilde ortaya koyacak başörtüsünün biometrik fotoğraf için hiçbir mahsuru yoktur. Başörtüsünün tesettür şeklinde olup olmaması da hiç bir şeyi etkilemez.
Biyometrik Fotoğraf Kulak Görünmeli Mi?
9.) Az yukarıdaki baş örtüsü konusu ile akalı bir diğer konu da kulakların görünüp görünmeyeceğidir. Buradaki temel kıstas başın açık olması halinde kulakların görünmesi gerekliliğidir. Örneğin biometrik fotoğraf çektiren bir bey efendinin kulaklarından birin olmaması halinde, bu durumun çektirilen fotoğrafa yansıması gerekecektir. Aksi takdirde baş örülü olarak biyometrik fotoğraf çekilirken kulakların görünmesinin bir zorunluluğu yoktur. Bu konuyu yukarıdaki ilk fotoğraftaki örneklerden de anlayabiliriz.
10.) Çekilen biyometrik fotoğraf üzerinde rötuş (bilgisayarda düzeltme) yapılmamaktadır. Eğer yüzünüzde sivilce ya da yaralanma varsa zamanlama olarak var olan yüz hatalarının geçmesi beklenmeli ve çekime öyle gidilmelidir.
11.) Biyometrik fotoğraf kişiye aittir. Bebek de olsa fotoğrafta başka kimse çıkmamalıdır. Yine bebek fotoğraflarında oyuncak gibi harici maddeler yer almamalıdır. El veya kolun yüzü kapamamalıdır.
*** Biz her ne kadar iki başlığa ayırmış olsak da Biyometrik fotoğrafı çeken de çektiren de kuralları iyi bilmeli ve gerekirse birbirinin açıklarını kapatabilmelidir.
Askeri Biyometrik ve Vize Biyometriği
Biyometrik fotoğrafların kullanım alanından haricinde askeri personel ve ülkelerin vizeleri için istenilen özel ebatlı biyometrik fotoğraflar da vardır. Genel olarak çekim kuralları aynı olmakla beraber ebatları farklılık göstermektir. Ülkelerin istediği vize biyometriklerin ölçüleri birbirlerinden farklılık da gösterebilir. Örneğin Schengen Vize fotoğraf ölçüleri 35*45mm iken Amerika Göçmen Vizesi fotoğraf ölçüleri 50*50mm dir. Genellikle çoğusu 35 mm x 45 mm çerçeve ebadında olmaktadır. Ancak burada en çok karıştırılan durum fotoğraftaki başın büyüklüğüdür. Bazı biyometriklerde baş da orantılı olarak küçültüldüğü gibi bazılarında da 32 mm- 36 mm alın-çene ebadı geçerli olabilmektedir. En iyisi kurum tarafından istenilen ebatların kesin olarak bilinerek stüdyoya gidilmesidir. Aksi takdirde yanlış fotoğraf çektirilebilir. Her vizenin başvurucuları için İnternet sayfası vardır. Bu İnternet sayfalarından doğru bilgi alınabilir. ( evize.gov için tıklayın.)
Biyometrik Fotoğraf Geçerlilik Süresi ve Biometrik Fotoğraf Fiyatı
Son olarak biyometrik fotoğrafların geçerlilik sürelerinin 6 ay olduğu vurgulayarak bitireyim. Biyometriklerin altına tarih atılır ve 6 ay geçerlilik süresi vardır. Bu süre zarfında gerekli yerlerde kullanmanız gerekmektedir. Fotoğraf stüdyoları en az 6 veya 8 fotoğraf çekerler. 2028 biyometrik foto fiyatı asgari olarak 90 TL olarak fiyatlandırılmaktadır. Bahsedilen çekim ücreti resmi olarak odalar tarafından belirlenmiştir. Eğer bu fotoğrafların hepsini biyometrik için kullanmayacaksanız yarısını normal vesikalık şeklinde çıkarttırabilirsiniz. Böylece kullanmayacağınız fotoğraflara da boşa para ödemek zorunda kalmazsınız. Kimlik için tek biyometrik yeterli olacaktır. Dahası kullanılan fotoğraf taratılıp geri verecekler. Pasaporta ve ehliyete de 2 şer adet biyometrik resim kullanıldığını var sayarsak size 3 belge için 4 fotoğraf yeterli olacaktır. Lakin dediğim gibi geçerlilik tarihini geciktirmeyin.
Merhaba; yeni kimliği mi baş kapalı çıkardım fakat ehliyet ve pasaportta açık foto istiyorum bir sorun oluşur mu çıkartma esnasında nüfus dairesinde
Merhaba, tercih size ait. İster başı kapalı ister açık çekilebilirsiniz. Bu sebepten herhangi bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Fotoğraf yeter ki sizi yansıtsın
Merhaba. Ehliyeti yenilemek için biyometrik fotoğraf isteniyor. Benim 2 sene kadar önce çektirdiğim biyometrik fotoğraflarım var, şu an ki halimle arasında hiç bir far yok. Saçlar, sakallar bile şimdiki halimle aynı. Fotoğrafın arkasında ne zaman çekinildiğine dair tarih falan da yazmıyor. Fotoğrafçı yeni 4 adet biyometrik fotoğraf için 150 TL istedi. Bu miktar bana çok gelince acaba eski fotoğraflarımı götürsem anlarlar mı diye düşünmeye başladım. Acaba 2 sene önce çekindiğim fotoğrafları götürsem anlaşılır mı? Orada eski fotoğraflarım sisteme falan kayıt ediliyor mudur?
merhaba Ahmet bey. maalesef fotoğraf çektirme ücretleri oldukça pahalı. bu yüzden sizin gibi düşünen sayısı fazla. bizim tavsiyemiz pahalı da olsa yeni fotoğraf ile müracaat yapmanız olacaktır. Aksi takdirde şansınızı deneyebilirsiniz.
Puşt mason köpekleri nasılda milletin yuz hatlarını damar izlerini parmak izlerini hemen herşeyi arşivliyorlar bunun sonunda köleleşme var mason düzene boyun eğme var bir kişi çıkıpta neden ben biyometrik foto çektirecem çektirmiyorum banane demiyor
bu nasıl bir düşüncedir yahu 🙂
Delisin lan siz
Hocam merhabalar, biyometrik fotoğraflarımı ehliyet kursuna teslim ettim.
Ancak, direkt fotoğrafın kendisinde hiç bir sorun yokken, fotoğrafın arka kısmında yazılar vardı. Crystal/Supreme/FILM gibi yazılar. Ehliyet kursu kabul etti ancak açıkcası zaten fotoğrafın arka kısmı yapıştırıldığı için ne alaka diyerek düşünmeden duramadım. Fikriniz nedir?
Biyometrik fotoğrafların arkalarında kalem ve benzeri ile yasılan yazılar olmaması gerekir. kullanılacak yere bağlı olarak bu fotoğraflar özel cihazlarda taranmaktadır. tarama esnasında güçlü ışık verilir. fotoğrafın önünde veya arkasında yazılan yazılar tarama esnasında kağıda çıkabilir. kullanım alanına zarar verebilirler. o yüzdendir ki arkalarına yazı yazılmamalıdır.
Fakat biyometrik fotoğrafları alıp yapıştırarak kullanacak olan yerler için bu tarz yazılar önemli değildir.
Bir de belirtmek lazım ki, fotoğrafların arkasında, basılan fotoğraf kağıdının marka veya amblemi vs bulanabilir. bu tarz yazılar taramaya zarar vermez. önemli değildir. sonradan yazı yazılmaması gerekir.
Arkadaslar resim çektim kimlik için ama burnum ile yüzümün bitisiginde mercimek büyüklügünde ben var. bunu gelecek ay aldıracagım acaba bu ilerde sorun yaratır mı bana? sonucta kimlikte “ben’im” görünecek ama gerçekte aldırmış olacagım
merhaba yaşar bey. edindiğim bilgilere göre fotoğraftan sonraki basit müdahaleler sorun teşkil etmiyormuş. sizin ben aldırma operasyonunuzun da etkisi olacağını düşünmüyorum. fakat buradaki yorum kendi çıkarımlarım. resmi kaynaklara teyit ettiremedim. varsa tanıdık sizde bu işle ilgilenen memur veya polise sorabilirsiniz.
Pandemiden hemen evvel çektirdiğim biyometrik fotoğraflarım var. İş yerimden istemişlerdi. 9 ay oldu . ehliyet alacağım. Fotoğrafların altına tarih atılıyor yazmışsınınız. Bu doğru mu, tarih yok fotoğrafımda , Kontrol edilir mi ? Pandemide tekrar fotoğraf çekip risk almak istemiyorum.
merhaba;
BİYOMETRİK fotoğraflarda fotoğraf olmalıdır. sizinkilerde yoksa vereceğiniz yerde şansızınızı denersiniz. illa da tarihli isterlerse mecburen tekrardan çektirmeniz gerekecektir.
Mrhblar biyometrik fotografta bayanlarda kulak gözükmek zorundamıdır bugun foro ceken by bunu soyledi şaşkinm
merhaba Aylin hanım;
Biyometrik fotoğraf kişinin kimliğini ortaya koymak içindir. Dolayısı ile yüz uzuvlarının görünmesi gerekmektedir. Kulaklar da dahil. Fakat baş örtüsü varsa görünmesine de gerek yoktur.
Merhaba ben kapalı bır bayanım ehlıyet ıcın fotograf ıstendı sacımı acıp cekdırswm ilerde bı sorunla karsıladırmıyım
merhaba;
baş örtüsü ile biyometrik fotoğraf çektirebilirsiniz. hiç bir sakıncası yok. ehliyet için yada farklı bir sebep olması farkettirmez. sadece yukarıda yazıda bahsettiğim kurallara uygun olsun yeterli.
Merhaba 3 yaşındaki çocuk içinde biometrik resim çektirmek gerekiyormu?
merhaba nazan hanım. biyometrik fotoğraf kullanılacak farklı işler için yaş gözetilmeksizin çekilmesi gerekir. yani 3 yaşındaki de çocuk için de biyometrik fotoğraf çekilmedir.
Merhaba. Ben tesettürlü bir bayanım. Özel güvenlik için 6 adet biyometrik resim istediler. Fakat açık renkli kıyafet ve türban istiyorlar. Sorum şu; açık renkten kasıt nedir acaba? Çiçekli beyaz gömlek olur mu? Simli bir şal takabilir miyim?
Melek hanı merhaba;
açık renk istenmesinin temel sebebi, biyometrik fotoğrafların makineler tarafından taranıp siyah beyaz çıktılarının kullanılacak olmasıdır. koyu renklerin hepsi siyah-beyaz fotoğrafta birbirine çok yakın çıkacak ve karmaşaya sebep olacaktır. dolayısı ile kural olmasa da, koyu renk talep edilmez. desenli beyaz ağırlı giysiler olur; fakat tamamı beyaz olursa arka plan ile karışacağından tercih edilmemelidir.genel itibari ile açık renk tercih sebebi olabilir.
şal yada türban olması hiç problem değildir. yukarıda açıkladığımız durumlara uygun olması yeterli. bir de pırıldayan, ışıldayan giysiler tercih etmemenizi öneririm. çünkü flaşlardan dolayı yansımalar olabilir.
Biyometrik fotoğraf fiyatları çok yüksek. Bircok okuyucunun da böyle düşündüğünü biliyorum. Biyometrik fotoğraf fiyatlarının daha az olması gerektiğini düşünüyorum. Bu arada yazınız çok faydalı oldu. Teşekkür ederim
Fiyatların yüksek olduğu konusundaki düşüncenize katılıyorum… yazımın faydalı olduğuna çok sevindim, ben de teşekkür ederim.
Biyometrik fotoğraflarin nasil olmasi gerektigini uzun sure arastirmama ragmen en net bilgileri ancak burada buldum. Merak ettiğim bir nokta var; evde bilgisayar ortamında biyometrik fotoğraf cekilip düzenlenebilir miyiz? Ve bunu resmi dairede kullanabilir miyiz? Cevap için şimdiden teşekkürler
İhsan bey ilginiz için teşekkür ederim. Biyometrik fotoğraf daha çok profesyonellerin işidir. Siz profesyonel seviyede fotoğrafçılık yapıyorsanız yukarıdaki bilgiler doğrultusunda evde çekip düzenleyebilirsiniz. Fakat işin erbabı değilseniz Biyometrik işine hiç girmeyin. En temizi stüdyoda çektirmek olur. Sevgilerimle…