DolunAy Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Bu yazımızda dolunay fotoğrafı nasıl çekilir, dolunay fotoğrafı çekerken makine ayarları ve kompozisyon nasıl olmalıdır, ay fotoğrafında nelere dikkat edilmelidir, ay nasıl büyük gösterilir gibi sorular üzerinde duracağız. Kısaca dolunay fotoğrafı nasıl çekilir püf noktalarını derledik.

Ay ya da Dolunay fotoğrafları tek başına etkili olmayabilir. Dolunay fotoğrafı kompozisyonlarına farklı öğeler yerleştirilirse anlam ve estetik güçlenecektir.

DOLUNAY FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR?  ÇEKİM AYARLARI NE OLMALIDIR?

Dolunay, Kanlı dolunay, kızıl kanlı dolunay, mavi kızıl kanlı dolunay fotoğrafı… Nasa her araştırma yaptığında bu kelime gruplarına birere ikişer daha ekleniyor. Tanımın kelime sayısı arttıkça ayın görülebilme sıklığı da uzuyor. En azından uzmanlar öyle söylüyor. Örneğin mavi-kızıl-kanlı dolunay artık 152 yıl sonra görülecekmiş. Tıpkı geçen sene görüldüğü gibi!!!

O kızılımsı tutulmuş dolunayı fotoğraflayabilmek isteyen çok fazla kişi var. Fotoğraf makinesi olan zaten çekiyor, fakat cep telefonu olanlarda bir kare olsun yakalayabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu yüzden son kanlı-kızıl-mavi dolunay da parklar bahçeler doldu taştı. Makinesini, çerezini, çekirdeğini ve sabunu alan parklara koştu. (Sabun Toma’lardan sıkılabilecek su için ;)).

2018 yılının sonlarına doğru kendini gösteren Kanlı Dolunay : Ayın rengi gerçekten kırmızı…

Ama maalesef telefonla olacak iş değil bu dolunay fotoğrafları. Telefondan ay fotoğrafı çekme bi tarafa dursun, Fotoğraf makinesi ile çekmek bile çok zordur. Samanyolu ya da yıldız uzun çekimleri dolunay fotoğrafı çekmen yanında çocuk oyuncağı kalır. Ay ile kompozisyon mükemmel olur ama fotoğrafı çekmek çok zordur. Çünkü dolunay ciddi ışık yayar ve ışık da fotoğrafı yakabilir. Enstantaneyi yükseltirseniz bu sefer diğer kompozisyon öğeleri çok karanlık kalır. Yani ‘yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal’lık durum… İşte ben de bu yazımda bu çıkmazın çıkış yollarını ele almaya çalıştım.

Kompozisyon oluşturulmak istenirken dolunay çok parlak çıkmıştır. Üzerindeki hiçbir doku belli olmamaktadır. Bu tarz fotoğraflar doğru ay fotoğrafları değillerdir.

AY Fotoğrafı Çekerken ZAMANLAMA:

Dolunay yükselmeye başladığında çok hızlı hakaret eder. Belki 15 dk da istenilenden daha fazla yükselerek kompozisyon oluşturmayı zorlaştıracaktır. Zamanlama yönünden çok dikkat edilmeli ve tedbirli davranılmalıdır.

Öncelikle dolunay fotoğraflarının zamanlaması çok önemlidir ve zamanlama bizim için çok şeyi değiştirebilir. Dolunay olacağı daha önceden bellidir. Dahası dolunayın mahiyeti de artık aylar öncesinden belli. Dolayısıyla ön hazırlık yapılarak ayın çıkış zamanını yakalamak lazım. Burada en önemli olay ön hazırlık yaparak ayın doğuş zamanına yetişmek. Ayın doğuş zamanına yetişmenin bize iki türlü avantajı olacaktır. 1.si ay yatayda olduğu için kompozisyon rahat oluşturulabilir. Bir dağ tepesi, eski bir evin yanında, yada ulu bir ağaca karşı dolunay fotoğrafları bu saatlerde çekilebilir. İstanbul boğazındaki köprüye nazır Dolunay fotoğrafları da diğer örneklerden. 2. olarak yeni doğan dolayın rengi biraz daha farklı olacaktır. Tam tepedekinden daha sarımsı-turuncumsu bir renge bürünebilmektedir.

Sadece ay, üzerindeki dokuları ifade etmek için çekilebilir. Dünyanın bir çok bölgesinden ay yüzeyindeki krater dokusu rahatlıkla görülebilmektedir.

Ay yükseldiğinde parlaklığı da artacak ve aydaki deseni-dokuyu alabilmek için pozlama süreniz de artacaktır. Dolaylısı ile kompozisyondaki ay haricindeki diğer objeler çok karanlık çıkacaktır. Ayrıca ay yükseldiğinde diğer kompozisyon öğeleri ile arası açılacağı için kompozisyon oluşturmakta çok fazla zorluk çekilecektir. Her hâlükârda güzel fotoğraflar için ayı çok yükselmeden harekete geçmek gerekir. Lakin illaki ay tepede iken fotoğraf çekmeniz gerekiyorsa, kendinize bir çukur bölge bulmanızı öneriyorum. Çukurun tepelerindeki bazı kayda değer objelerle ve dolunayla kompozisyon oluşturabilirsiniz.

Dolunay Fotoğrafçılığının ayarları Canon, Nikon veya Sony’ye göre marka marka değişmez. Işığa ve kompozisyon öğeleine göre değişebilmektedir. Bu yüzden net ayar yazmak doğru değildir.

Fotoğraf çekilebilecek diğer bir zaman dilimi de ayın batışa geçtiği anlardır. Doğuşu kadar etkili kızıllığı olmasa da sadeliği ve berraklığı ile kolay kompozisyon oluşturulabilir.

Dolun AY Fotoğrafı  Çekmek İçin Ön Hazırlık

Ön hazırlığı 2 kısma ayırabiliriz. 1.si ekipman ve teknik hazırlığı 2.si ise zaman kontrolü.

Fotoğrafçının Çantası her daim çekime çıkabilecek gibi hazır olmadır.

1… Ekipman hazırlığı: fotoğrafçı genel olarak zaten fotoğraf çekmeye giderken belli hazırlıkları yapar. Yedek bataryalarını alır, boş pillerini doldurur, Sd karlarını yedekler… Ay çekiminde olmazsa olmaz ekipmanlardan birisi de tele lenslerdir. Hatta tele bile yetmez; ultra tele bir lens daha keyifli olacaktır. Ayı daha büyük göstermek ancak tele lensler ile mümkündür. Uzaktaki bir obje ile tele lenslerle çok güzel kompozisyonlar oluşturulabilir. 2x çarpanlı bir makine kullanıyorsanız 200mm lenslerde iş görecektir fakat tam kare fotoğraf makineleri için 200mm az gelir. 400mm ve üzeri lenslerle ay fotoğrafı çekmek keyifli olacaktır.

Diğer bir ekipmanımız tripoddur. Tele lens kullanılacağı için tripod şarttır. Enstantane hızına birazdan detaylıca değineceğim fakat yüksek hızlar ile çekim yapacağınıza aldanarak tripotsuz çıkmayın.

En Önemli çekim materyallerinden biri de tripot’dur

2… Zaman kontrolü: Zaman kontrolünden kastım ayın hangi saatlerde hangi pozisyonda olacağının araştırılmasıdır. Doğuş ve batış saatleri doğru kaynaklardan kontrol edilmeli, hatta birkaç farklı siteden karşılaştırılarak emin olunmalı ve yine önceden ayarlanmış veya etüt edilmiş bir mekana zamanında ulaşılmalıdır. Gece çekimlerinde ister ay olsun isterse yıldız pozlamaları olsun ayın pozisyonu her zaman önemlidir ve bilinerek mekana ulaşılmalıdır.

Dolunayın Ortaya çıkış zamanı günler öncesinden bellidir. Çekime çıkmadan yükselme eğilimi ne zaman; önceden bilerek hazırlanarak çıkmak gerekmektedir. Aksi takdirde kolay kompozisyon öğeleri 15 dk gibi kısa bir zaman için de dahi ortandan kaybolabilir.

DOLUN-AY FOTOĞRAFI ÇEKİM TEKNİKLERİ- MAKİNE AYARLARI

Teknik konuların bir kısmını yukarıdaki paragraflarda değindim. Biraz daha derine inelim. Dolunay fotoğrafı nispeten yüksek perde hızında, bir miktar yüksek iso be yine bir miktar kısık diyaframla çekilmelidir. Örneğin: 1/300sn f7.1 – iso1000 gibi bir değer olabilir. Kesin konuşmak mümkün değildir. Zira fotoğrafta her şey ışığa bağlıdır. Gün batımından hemen sonra olacak ise iso daha düşük olacak ve ya diyafram daha kısık olacaktır. Tüm bunlar için yaklaşık 400mm bir lens ve iso performansı iyi bir makine ay fotoğrafları için önerilerimdendir.

Geniş açı ile denenmiş bir kadraj. Kadrajın üst kısımlarında küçük bir benek şeklinde kanlı kızıl Dolunay görülmekte. Asında ay fotoğraflarında geniş açı kullanılmaz. Daha çok telefoto lensler ile konuya uzaktan odakalanılır ve fotoğraflanır. Böylece ay da daha büyük çıkacaktır.

Kompozisyon oluştururken ise farklı farklı şeyler denenebilir. Sanatçının kabiliyetine bağlı değişiklik gösterecektir. Zaman zaman normal açılı lensler yada geniş açılı lensler ile de farklı kompozisyonlar denenebilir. Bence önemli olan konulardan birisi dolunayı tek başına değilde tamamlayıcı bir obje ile kadrajlamaktır. Sade dolunay fotoğrafını balkondan da çekebilirsiniz  en nihayetinde. Doğaya çıktıysanız farklı objeler ve fikirlerle fotoğraf çeşitliliğini arttırmalısınız.

Teknik olarak asıl sorun yardımcı öğelerin aydınlatılmasıdır. İSO bir miktar avantaj sağlar fakat yinede gecenin karanlığında 1/300 veya 1/400 sn hızlarda birçok yer karanlık çıkacaktır. En güzel alternatif ışık yayan objeler ile kompozisyon yapmaktır. Örneğin Boğaziçi köprüsünün ışıkları ve arka planda dolunay manzarası. Diğer bir alternatif ise sabit ışık kaynağı ile yardımcı öğeyi aydınlatmaktır. Diğer bir alternatif de hazır aydınlatılmış objeleri yardımcı kaynak olarak seçmektir. Örneğin sokak ışığı ile uzaktan da aydınlansa bir ağaç seçmek avantaj sağlayacaktır.

Kızıl Kanlı Dolunay ve Mars  (Alttaki minik nokta)

Dolunay fotoğraf çekiminde makine ayarlarından sabit yapılabilecek en önemli ayar ışık ölçüm modunun nokta ölçüme ayarlanması olabilir.  ışık ölçümü seçeneklerinde M modu hariç diğer modlarda A,S,P da normal bir pozlama olacak şekilde ışığın nereden ölçüm alınacağı kamera tarafından otomatik olarak hesaplanır. Işık ölçümünü nokta olarak Dolunay üzerinden alırsanız dolunayın üzerindeki ayrıntıların çekileceği şekilde makine çekim yapar. Böylece dolunay patlak beyaz şekilde çıkmaz. Benzer şekilde otomatik netleme kullanılıyorsa dolunay üzerine netleme alınmalıdır.

Cep Telefondan Ay Fotoğrafı Çekme

Cep telefonu ile dolunay ya da ay fotoğrafı çekmek çok zordur. Yukarıda yazdığımız birçok detay cep telefonları tarafından karşılanamaz. Yine de telefondan ay fotoğrafı çekimi yapılacaksa kısaca bahsedelim. Telefonun zum özellikli kamerasını kullanmaya bakın. Genelde telefon kameraları  geniş açılıdır. Artık telefonlarda birkaç kamera oluyor. Zumu en çok yapabilen kamera açılmalıdır. Geniş açıda da ay belli olmaz. Sonraki aşama manüel çekim moduna geçmektir. Bu mod pro modu olarak da adlandırılabilir. Bu modda nokta ışık ölçümü kullanılmalıdır. Nokta ışık ölçümü ise ekranda ay varken, ay üzerinden ışık ölçüm alınabilecek şekilde seçilip ayın detayları ortaya çıkınca fotoğraf çekilmelidir.

Cep telefonlarının bir çoğunda maalesef pro ayarlar ve zum özelliği yok. Bu özellikler olmayınca da ay fotoğrafı çekmek çok daha zor hale geliyor. Eğer pro özellikleriniz yok ise fotoğrafı çektikten sonra snapseed programı ile düzenleyerek bir nebze olsun kullanılanlar hale getirebilirsiniz.

DOLUN AY FOTOĞRAFI ÇEKMENİN DİĞER PÜF NOKTALARI

** Deneme yanılmalar çok önemlidir. Deneyerek ideal fotoğrafınıza ulaşana kadar çekim yapın. İdeal ayarları yakaladığınızda farklı kompozisyonlar da deneyebilirsiniz.

Bu tarz bir dolun ay fotoğrafı çekmek zordur. Ay tutulmasının bozulduğu bir anı saniyeler içinde geçmektedir. Bir de ay tutulması kanlı ve kızıl olacaksa yıllarca beklenebilir.

** Çekim yaparken muhakkak ham format (raw) kullanın. Daha sonra düzenleme yapmanız gerekecektir ve raw format açık ara avantaj sağlar.

** Dolunay fotoğraflarında ayın parlak olması istenmez. Hatta parlak olmamalı. Ayın üzerindeki krater veya göçük gibi dokular belli olmalıdır. Sakın apaydın ay çekip de ortalarda ay fotoğrafı çekim diye dolaşmayın.

** Ay’ı illa dolunay hali ile fotoğraflamak zorunda da değilsiniz. Yarım ay ya da hilal hali ile de çok iyi kadrajlar çıkabilir.

Yeni ay ile de güzel kareler çekilebilir.

** Dolunay parlak ve etrafı karanlık olduğu için fotoğraf makinesi ışık ölçümü alırken farklılık gösterebilir. Dolunay fotoğrafı çekerken makinenizi M yani tam manüel modda kullanmanızı öneririm. Ayrıca lensi manüel odaklama ile kullanmanız faydalı olur. Zira mesafe çok uzak olduğundan netleme kaçırabilir ve net olmayan pozlar oraya çıkar. Diğer modlarda kullanacaksanız bile ışık ölçüm ayarı tek nokta olarak seçmenizde fayda olacaktır.

Sade bir ay fotoğrafı. pek de bir esprisi gözükmüyor değil mi…

** Elinizde yeterince yaklaşabileceğiniz bir tele lens yoksa, fotoğrafı çektikten sonra kırparak daha çok yakınlaşılabilen fotoğraflar elde edebilirsiniz. Bi nevi sanal zum gibi. Bu yüzden makinenizin en yüksek çözünürlükte fotoğraf çektiğinden emin olun.

** Kompozisyonsuz dolun ay fotoğrafı da çekilebilir. Yani sadece dolunay. Eh işte… Yolukta gider.

DOLUNAY NASIL BÜYÜK GÖZÜKÜR

Tele foto lens ile çekilmiş ay, fotoğrafta kocaman çıkar. Apartmanın balkonunun büyük çıkmaması için uzaktan tele lens ile fotoğraf çekilmelidir.

Bir kanlı ay zamanı gelip çatınca flickr veya İnstagram da kocaman kocaman ay fotoğrafları paylaşılır sıklıkla. Millet de durup ne kadar büyük bir ay diye düşünür. Hâlbuki fotoğrafçının çektiği ay ile camdan bakınca gördüğünüz ay aynıdır. Bu işin hilesi ise, tele bir lens ile ayı büyük ve önündeki kompozisyon Ögerlerini keza daha küçük göstermektir. Uzak bir mesafeden kompozisyon öğeleri kadrajlanır ve dediğim gibi tele bir lens ile çekim yapılır. Örneğin 1000mm odak uzaklığı olan bir lens ile bahsi geçen kareler çekebilirsiniz. Bu kadar. Yani ayın büyük olduğu falan yok…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu