
Dörr Danubia 500mm f8 İncelemesi
Bu yazımızda süper telefoto lenslerden Dörr Danubia 500mm f8 incelmesi yaptık. 500 mm odak uzaklığı ve f8-32 diyaframa sahip upuzun bu lensi incelerken, hem krop sensörlü hem de tam kare sensörlü kameralar kullanmaya dikkat ettik. İşte sonuçlar:
Lensin adı | MC Dörr Danubia 500mm f8 |
Odak uzaklığı | 500mm |
Yapı malzemesi | metal |
Ağırlık | 550gr |
Uzunluk | 40 cm |
Eleman | 4 grupta 6 optik |
Minimum netleme mesafesi | 9m |
Diyafram yaprağı sayısı | 10 |
Maksimum büyütme | |
Sarsıntı engelleyici | yok |
Max- min diyafram açıklığı | 8-32 |
Filtre çarı | 67 mm |
Menşei | Japon |

500mm f8 Lens Varyasyonları
Dörr Danubia 500mm lensin bilinen 2 versiyonu var. Genel manada benzer özellikler gösterseler de ilk versiyonunun şekli biraz daha farklı ve minimum diyafram açılığı f22 ile işaretlenmiş. Bizim incelediğimiz versiyonu min f32 diyaframlı modeli. Benzer şekilde bu lensin hemen hemen fiziki olarak aynısı sarılabilecek farklı marklarda versiyonları var. Vivitar 500mm, Beroflex 500mm, tamron 500mm veya prizflex 500mm, bower 500mm, phoenix 500mm, lightdow 500mm veya opteka 500mm gibi birçok farklı marka adı altında piyasada dolaşımda. Onların da aşağıda bahsedeceğim gibi preset diyaframları var, benzer ağırlık ve uzunluktalar. Tam bilgi edinemediğimden klonları demek istemiyorum fakat bu kadar ortak noktaları var ise klon olmaları muhtemel görünüyor.
Her zaman herkesin eline 500mm lens geçmez. Geçince de benim gibi illa inceleme yazısı yazacak kadar kullanması gerekir. Açıkçası şuan elimde 2 adet 500mm var. Birisi 6a-3m aynalı 500mm diğeri de incelemeye konu olan Danubia 500mm f8. Kıyaslamada öncelikle ebatlarından bahsedelim. Danubia 500mm lensimiz ele alınca oldukça hafif hissettiriyor. Yaklaşık 40 cm bir lensten bahsediyoruz ve 550 gr ağırlığa sahip. En kalın yeri yani ön uç kısmı 7cm çapında. Nerdeyse bir 135mm lense eşdeğer. Selefi mto 6a-3m aynalı lens ise yaklaşık 1400 gr. Ağırlıkları aralarında kıyaslanmayacak kadar belirgin.
500mm f8 Fiziksel Özellikler
Hafif olmasının sebeplerinden ilki sadece 6 optik eleman barındırması ve max diyaframının f8 olması. Nispeten kısık kalan bu diyafram açıklığı ile lensimizin fiziksel olarak daha kalın olması engellenmiş. Dolayısı ile ağırlıktan da kurtulunmuş.
Netlik halkası, lensin tutuş ergonomisine göre konumlandırılmış ve yaklaşık 6 cm genişliğe sahip. Çok akışkan ve tele lenslerin netlemesi mecburen çok akışkan olmak zorunda. Aksi takdirde netleme esnasında, halkaya uygulanan kuvvetten dolayı netlenecek bölge kadrajdan çıkabilir ve çok zorlanılır. Ama Dörr 500mm’nin netleme halkası ve akışkanlığı tam istenildiği gibi doğrusu. Netlerken aynalı lenslerdeki gibi zorlanmıyor insan. Diyafram halkaları ise biraz daha makineye yakın ve çok daha ince. İnce olması netlik halkası ile karıştırılmasına sebebiyet vermese de yaklaşık 40 cm uzunluğundaki bir boruda bulmak da kolay olmuyor. Pratik gerektiriyor.

Lens kutusundan t2 bayonet olarak çıkıyor. Eğer t2 adaptörünüz yoksa güncel kameralarda kullanamazsınız. Elimde t2-md ve md- nex adaptörleri olduğundan dolayı, sony a7r2 ve Sony a6000 fotoğraf makinelerimde deneme fırsatım oldu. Siz de aynasız veya dslr kameralarda kullanacaksanız, o marka bayonetin t2 versiyonuna sahip olmanız gerekmekte. Fakat 2. el olarak satılanların çoğunda bu adaptörler oluyor. Alım satımlarda muhakkak bu konuyu öğrenin.
Danubia 500mm de Diyafram Sistemi
Danubia 500mm max f8 diyafram ve min f32 diyafram açıklığına sahip. Çifli ve kilitlemeli diyafram mekanizması kullanılıyor. Yani preset diyafram mevcut. Öndeki diyafram alışılageldik çıtçıtlı tam duraklı halka ve hemen arkasındaki ise akışkan ve diğerinin gittiği yere kadar gidebiliyor. Örneğin çıtçıt diyaframı 16 da tutarsanız alttaki akıcı diyaframdan 8 ile 16 f arasını kontrol edebiliyorsunuz. Özellikle video çekimlerinde işe yarar bir mekanizma olup çok da kullanışlıdır. Ayrıca üzerinde sağa ve sola doğru oklarla açılıp kapanacak yönleri de göstermişler. Gayet başarılı…
Dörr Danubia 500mm, kutusundan çıkarken bir adet sert ve kapaklı taşıma kutusu ile çıkıyor. Ayrıca başı 67mm sonu da 77mm olan bir adet parasolayi ve tripod bağlantı halkası da yanında geliyor. Bu tripod halkasının takılacak yeri belli ve sadece o kısma monte edilebiliyor. Tabi ki her yöne dönebilme fonksiyonu da var. Bu tripod halkasını montelemek için lens takılan kısımdan iyi parçaya sökülüyor ve halka geçirilerek tekrar birleştiriliyor. Bahsi geçen tripod halkası aynı zamanda lensin masa üzerinde düz şekilde durmasını da sağlıyor. Halkanın alt kısmı makine ve lensin uç kısmı güzel bir dengede durabiliyor.
500mm Danubia da Fotoğraf Kalitesi
Gelelim fotoğraf kalitesine. Fiyat bakımından makul seviyelerde bulanabildiği için zaten kullanıcıların beklentisi çok yukarda olmayacaktır-olmamalıdır. Lens de bahsi geçen bu teoriyi doğruluyor. f8 deki keskinliği bana göre yeterli değil. f11 gibi toparlanıyor ve f16 da istenilen keskinliğe ulaşılıyor. Kontrast da benzer şekilde etki gösteriyor. f8 de az f11 iyi f16 en belirgin… Kenarlar full framede f8 de çok iyi değil; f16 gayet iyi. Crop da f11 de toparlanma iyi. Merkez için croplu makinelerde keskinlik bakımından f11 – f16 arası da yeterli.

CA her diyafram değerinde gözlemleniyor. En açıkta daha belirginken diyafram kısıldıkça azalıyor; fakat bitmiyor. Her ne kadar lensin ön kısmında mc kaplamalı yazsa da ancak eski vintage lensler kadar işe yarıyor. Ayrıca vinyeti de konuşacak olursak ff de f8 de üstün körü incelendiğinde belirgin olmasa da aynı fotoğrafın f22 olanı ile yan yana konulduğunda oluşan köşe kararmaları net şekilde anlaşılıyor. Crop faktörlü kameralarda en açıkta yine biraz kendisini hissettiren vinyet bir diyafram sonra ortadan kalkacak kadar aza iniyor.
Karakteristik bokeh üretmiyor. Kendine özgü bokehi olmadığı gibi arka planı yok etme başarısı bir tele lense göre çok başarılı değil. Bunda objelerin çok uzakta olması ve lensin birazdan bahsedeceğimiz macro çekime el vermemesi oldukça etkili. Tele lenslerde ne kadar bokeh lazım olur orası da tartışma mevzuu tabi.

Minimum netleme mesafesi kitapçığında 10metre olarak lanse ediliyor. Fakat kendi ölçümlerime göre 9.10 veya 9.20 m gibi bir mesafeden netleyebiliyor. Tele lensler için yadırganmayacak bir mesafe bu. Fakat biraz da işin içine makro katmak isteyenler maalesef bu lensle bunu başaramayacaklar. Makro performansı yok.
Danubia 500mm f8 Nerelerde Kullanılır
Özellikle uzak ihtiyacı olan çekimler için kullanılabilir. Günlük kullanılan 70-300mm gibi bir lensin yetmediği çekimlerde tercih edilebilir. Örneğin ornito yani kuş fotoğrafçılığında tercih edilebilir. Benzer şekilde ay ve yıldız fotoğrafları çekenler de bu lensten yararlanabilirler. Geçen gerçekleşen kısmi güneş tutulmasını bu Lensle çektim. başarılı sonuçlar aldım. Yine benzer şekilde uzak manzara fotoğrafı çekecekler kullanabilir. :Fakat portre için kullanışlı değil. Portre çekeceğim diye bu lens asla alınmaz.

Üzerinde titreşim engelleme olmadığı için kullanımı açıkçası zor. Enstantaneniz min 1/300 olmalı. Hatta elde bu hız bile yeterli olmayacak. Tripod veya monopod kullanacaksanız belki 1/100sn ler iş görebilir. Ama aşağısı sabitlemeden asla kullanılmaz. Ben titreşim engelleyicili Sony a7r2 kameramda bile iyi kare elde etmek için 1/200 den aşağı düşmedim. Neyse ki ihtiyaç halinde İSO imdadıma yetişti. Bu lensi kullanacakların makinesine güvenmeleri şart. İso başarımı iyi değilse bu lens size göre pek uygun değil.

Özelliklerine göre fiyatı çok pahalı olan bir lens değil. 60 -80 dolara yani 1500- 2000 arasında 2. el satıcılarında bulunabiliyor. Sıfırları da satılıyor 120 dolar yurt dışında bulunabilirken yurt için de 5bin civarında satılıyor. Muadil lenslerin fiyatları cep yaktığı için profesyonel olmayan fotoğrafçılar için tercih edilebilirliği yüksek.