Filtre Dosyası 4: Renk Düzeltme filtreleri nedir? Nerelerde, Ne zaman Kullanılır?

Sevgili fotografmania.com okuyucuları; filtre konusunu araştırmaya devam ediyoruz. Uv filtre, cpl filtre ve nd filtrelerden sonra sırada analog dönemin vazgeçilmezleri olan renk düzeltme filtreleri var. Renk  düzletme filtrelerinin ne olduklarına ve nerelerde kullanıldıklarına bakacağız. Ayrıca renk filtre çeşitlerinin ne olduğunu ve seri numaralarının hangi renkleri simgelediğine de bakacağız.

4.) Renk Düzeltme Filtreleri ve Kullanım alanları

Renk Düzelme Filtresi de dinilen bu  filtreler, özellikle dijitalden önce analog zamanında çok yaygın şekilde kullanılırdı. O zamanlar dijital düzenleme yoktu ve ortam rengi ve ısısını en kolay şekilde renk düzeltme filtreleri ile değiştirilebiliyordu. Benzer şekilde ortamın ısı düzenini ayarlamak için kullanılır. Kapalı havalara biraz sarımsı gündüz enerjisi katmak için yine renk düzeltme filtrelerinden yararlanılır. Farklı ışık türlerinde renk ve ışık ısısı ayarı yapmak için renk düzeltme filtreleri kullanılacaktır.

Renk düzeltme filtreleri fotoğrafa farklı renk vermek içim de kullanılır. Örneğin fotoğrafın daha yeşil çıkmasını isterseniz yeşil renkli bir düzelme filtresi kullanılır.
Renk düzeltme filtreleri fotoğrafa farklı renk vermek içim de kullanılır. Örneğin fotoğrafın daha yeşil çıkmasını isterseniz yeşil renkli bir düzelme filtresi kullanılır.

Renk Düzeltme filtreleri adı üstünde ortamın rengini değiştirmek için kullanılır. Örneğin renk ısısı soğuk bir günde sarı renk filtresi kullanarak ortamın ısısını değiştirebilirsiniz, daha sıcak bir hava katılabiliriz. Ya da 80 serisi renk filtreleri ile yapay ışıkların parlaklıklarını veya sarılıklarının giderebiliriz. Tam tersi 85 serisi filtreler ile de aşırı maviliği giderebiliriz. Görüldüğü üzere kullanımındaki temel belirleyici ortamdaki ışık olmaktadır. Ortamdaki ışığın tersi renk filtreleri kullanılanlara ışık dengelenmek istenmektedir. Renk filtrelerinde ışığın kelvin değeri ön plana çıkmaktadır. Kelvin renk ısısı değeridir. Ortamdaki rengin ısısını veya rengini ifade etmek için kullanılan birimdir. normal gün ışığını 5500 K baz alırsak bu değer düştükçe renk sarıya yaklaşacak ve tam tersi çıktıkça da renk maviye yaklaşacaktır.

Kare şeklindeki renk düzeltme filtre leri. adaptör yardımı ile lens önüne takılarak kullanılırlar.

Renk Düzeltme filtreleri dairesel şeklinde ve kare şeklinde olmak üzere 2 türlü kullanılabilir. dairesel olanlar klasik lens önüne takılanlardır. Kare olanlar ise lense takılmak için ekstra aparata ihtiyaç duyar. Bu aratıp filtrenin önüne bir kere takarsınız ve renk değişimi için sadece camı çıkarıp takmanız yeterli olacaktır.

Renk Düzeltme Filtrelerinin Çeşitleri:  

80 Serisi: İç mekanlardaki sarı ışığın etkisini azaltmak için kullanılır. Mavi renklidirler ve filtre faktörü 2.4X’dir. Bu filtrelerden; 80A, 80B, 80C numaralı mavi filtreler, yapay tungsten aydınlatmanın meydana getirdiği aşırı sarılığı dengeler.

81 Serisi: Dış mekanlardaki mavi rengi azaltmak için kullanılır. Bu filtreler sarı ve turuncu  renklidirler. Böylece sıcak renk elde edilir. Filtre faktörü 1.4X’dir. 81A filtresi en çok kullanılır, bazı durumlarda ise daha koyu olan 81 B ve 81 C de tercih edilebilir.

85 Serisi: Gün ışığı (yaklaşık 5500 Kelvin)’de Tungsten tipi ışıkla çekilen fotoğraflar maviye çalar. Bu maviliğin yoğunluğunu azaltmak için 85 serisi filtreler kullanılırlar. Filtre rengi turuncu olup, faktörü 2x’dir. 85A, 85B, 85C numaralı turuncu filtreler aşırı maviliği giderir.

Dairesel renk düzeltme filtreleri

Florasan renk filtreleri: üç çeşit florasan renk filtresi vardır. FL-B filtreler yapay ışıkta ve florasan ışığındaki pozlandırmalarında oluşan mavi-yeşil tonların önlenmesi için kullanılır. İnsan cildine güneşte yanmış etkisi verir.  Reklam fotoğrafçılığında çokça kullanılır. FL-D filtreleri florasan lambaları ile aydınlatılmış yerlerde mavi-yeşil tonun etkisini önler. FL-W filtreleri ise floresan ışığındaki pozlandırmalarda,  yeşil-kahverengi etkisini önler.

Filtre Dosyamızın Diğer Yazılarını Okumak İçin Lütfen Üzerini Tıklayın.

1. UV Filtreler

2. ND (yoğunluk) Filtreler

3. Polarize Filtreler

4. Renk Düzeltme Filtreleri

5. Kızılötesi Filtreler

6. Macro (Close- up) Filtreler

7. Efekt Filtreleri ve Çeşitleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu