Fotoğraf Makinesi Çekim Sayısı Nasıl Öğrenilir? Canon Shutter Öğrenme
Sayısını öğrenmek kadar, ismini de öğrenmek karmaşık bir durum: Kimi çekim sayısı diyor; kimi perde sayısı, kimisi deklanşör sayısı, kimisi ise shutter sayısı diyor. Shutter count diyenlerde yok değil. Biz de bu yazımızda shutter sayısı nasıl öğrenilir (perde sayısı – çekim sayısı) onu ele aldık. Yazının ilk bölümü, genel olarak fotoğraf makinesi shutter sayısı ve önemi ile alakalı iken, en önemli bölümü ise Canon shutter sayısı öğrenmek üzerine olacak. Korkmayın shutter öğrenme o kadar da zor bir iş değil. Şimdi ücretsiz Canon Shutter Öğrenme nasıl olur bakalım:
Perde sayısı- Çekim sayısı Nedir?
Perde sayısından kastedilen, bir fotoğraf makinesinin üretiminden sonra o ana kadar kaç fotoğraf çektiğidir. ‘Aman canım kaç fotoğraf çekerse çeksin bize ne?’ de diyebilirsiniz. Kimimiz için gerçekten hiçbir şey ifade etmese de bazılarımız için fotoğraf makinesinden daha değerli durumda. Shutter- Enstantane ile ilgili detaylı bilgi buradaki yazımızda var. Teknik terimlere girip uzatmadan sayı ile alakalı kısma değineceğiz. Otomatik, manuel ve online olarak shutter sayısı öğrenme yöntemleri yazımın devamında.
Shutter Sayısı Nedir ve Neden çekim sayısını önemseriz?
Soruların cevabı için bir benzetim yapmakta fayda var. Fotoğraf makinelerinin çekim sayıları tıpkı bir arabanın kilometre sayısına benzetebiliriz. Nasıl ki aşırı km yapmış arabaların motor başta olmak üzere yenilenmeleri gerekir; perde sayısı fazla olan makinelerinde başta perdeleri olmak üzere bazı aksamının yenilenmeleri gerekebilir. Bir nevi perde ömürleri biter.
Fotoğrafçılıkta Canon Shutter Sayısı Öğrenme:
Canon shutter sayısı öğrenmenin birçok farklı yöntemi var. Bu yazıda en çok tercih edilip sonuç alınan ücretsiz yöntemlerin bazılarını ele aldık. Canon markasının her modelinde her yöntem işe yaramadığı gibi, bazı modeller için çok az yöntem var. Aşağıda sıraladığımız yöntemlerin basıları Canon DSLR için çekim sayılarını desteklediği gibi Canon R mount aynasız kameralar içinde perde sayısını gösterebilmektedir.
1. Program Kurarak Canon Shutter Sayısı Öğrenme
** Canon perde sayısını öğrenmek için aşağıdaki siteler birçok model için işe yarıyor. Fakat bazı modeller yukarıdaki sitelerde çıkmıyor. Bunun için ise Canon EOS info adlı bir programı internetten indirip bilgisayarınıza kurmanız gerekli. Önce internette aratıp programı indirin. Programı kurup açıyorsunuz. Bu esnada makinenizi bilgisayara bağlamanız gerekli. Makineyi açık konuma getirince program otomatik olarak makineyi tanıyor ve size çekim sayısının da aralarında olduğu bilgileri veriyor. Online olarak internete bağlanmanıza da gerek yok.
Farklı programlar maalesef eos info gibi sonuç vermiyor. Nikon, Sony gibi farklı markaları kolaylıkla çalıştırsa da, iş Canon çekim sayısını öğrenmeye gelince çalışmaz oluyorlar. Bu yüzden ben ilk olarak bu garanti yöntemi verdim. Aşağıda ise online şekilde öğrenme yöntemleri var.
** İkinci bir Canon çekim sayısı öğreneme yolu da freeshutercout programı. Tıklayıp indirdikten sonra kamerayı cihaza bağladığınızda size çekim sayısını da gösterecektir. Fakat ücretsiz kısmı birkaç denemelik çekim sayısı gösteriyor. Birkaç denemeden sonra ?? işareti ile sayıyor. Nikon ve Sony için de perde sayısını gösteriyor.
** Diğer bir Canon çekim sayısı öğrenme yolu buradan indireceğiniz TORNADO yazılımı. Linkteki, sayfanın en altından programı indir butonuna basıyorsunuz. Çıkan ekranda e mail adresini giriyorsunuz. e mail adresine indirme linki gönderiyorlar. Bu linkten tornado exe adlı bir yazılım indiriyorsunuz. Bu programı açtığınızda (tabi kamera bağlı olacak) karşınıza çekim sayılarını çıkartıyor. Canon kadar Nikon’da da işe yarayan bir uygulama.
2. Online Olarak Canon Shutter Sayısı Öğrenme
Kullanıcıların Canon çekim sayısını öğrenmek için tercih ettikleri 2. yöntem online öğrenme yoludur. Bu yöntem kullanım olarak çok basit ve internete bağlanabilecek herhangi bir cihazla kolaylıkla gerçekleşmektedir. Bilgisayar, tablet veya telefondan Canon shutter öğrenme bu yöntemle çok basittir. Canon çekim sayısı öğrenme için belli başlı siteler vardır. Bu sitelerden bazılarını aşağıda yazdım ve link verdim. Linki (renkli yazıyı) tıkladığınızda karşınıza çıkan sitede yükle kısmından çektiğiniz fotoğrafı cihazınızdan bulup tamam diyorsunuz. Sonra da yükle düğmesine basıyorsunuz ve birkaç saniye sonra size kameranızın kaç çekimde olduğunu gösteriyor. İşte bu kadar basit.
Özellikle Canon modeller için kullanışlı olan internet sitelerinin başında www.camerashuttercount.com gelir. Bu sitede Nikon veya Sony kadar çok desteklenen Canon modeli yok. Sayfaya girince desteklenen modeller aşağıda yazıyor zaten. www.shuttercounter.com ise 2. alternatif sitedir. Maalesef bu sitede de yeteri kadar model olmayabilir. Yukarıda bahsettiğimiz şekilde Canon fotoğraf makinesi ile çekilmiş son fotoğrafı bu siteye yüklerseniz bir iki dk içinde size makinenizin kaç çekimde olduğunu gösterecektir. Desteklenmeyen modeller için uyarı alacak ya da boş sayfa alacaksınız.
Online yöntemlerde vermiş olduğum siteler her modeli desteklemeyebilir. Eğer bir linkte aradığınız Canon modeli için çekim sayısını göremiyorsanız diğer siteleri deneyebilirsiniz. Hala Canon shutter count bulamazsanız yukarıdaki ilk yönteme (eos info indirme) başvurabilirsiniz.
3.Canon Perde Sayısını Program Kurarak öğrenmek için alternatif yöntem:
Yine güzel alternatif programlardan birisi de PİE adlı fotoğraf görüntüleme programıdır. Programın kurulumu için internetten https://www.picmeta.com/products/picture-information-extractor.htm sitesine girip Picture Information Extractor (kısaca PIE) resim görüntüleyicisini indirerek ve fotoğraflarınızı bu programla açarak kolayca çekim sayısını öğrenebiliyorsunuz. açılan sayfanın sağ kısmında exif datası altında shutter count veya image count kısmı ile gösterilen sayıdır.
Diğer Marka Kameraların Shutter Sayısını Öğrenme
Canon harici bir markanın Çekim sayısını öğrenmek için üzerini tıklayabilirsiniz.
Samsung Çekim sayısı Öğrenme
Telefondan-Tabletten Shutter Öğrenme:
***Günümüz mobil dünyasında da fotoğraf makinelerin çekim sayılarını öğrenmeniz çok kolay özellikle Android sistemde çok fazla uygulama var. Google play de shutter count şeklinde ararsanız reyting sayılarına göre birini seçip kurabilirsiniz. Denediğim birçok program çalışıyor. Online olarak fotoğraf yükleme ile çalışıyorlar ve bunun için de telefonunuzda kamera ile çekilmiş bir fotoğraf olması gerekiyor.
Shutter sayısı kaç olmalıdır?
Ömür için net bir sayı vermek de doğru olmaz. Çünkü makineler imal edilirken farklı sayılarda fotoğraf çekebilecek şekilde üretilirler. Örneğin bir Nikon D5 profesyonel seri makinenin teorikteki perde ömrü 500 bindir. Aynı şekilde Nikon D3000 fotoğraf makinesinin teorikteki ömrü ise 100 bin, Canon 600D’nin ise 150 bindir. Bahsi geçen rakamlar teorikteki ömürleri. Aslına bakılırsa birçok fotoğraf makinesi kendisine biçilen perde ömrünü rahatlıkla uzatabiliyor. Geçenler de bir ikinci el ilan sitesinde Canon 1DX nin 620 bin perde sayısında bir ilan görmüştüm. Bu sayıya nasıl çıkılmış ayrı bir yazı konusu; fakat görüldüğü gibi makineye güzel bakılırsa perde ömrünü rahatlıkla uzatabiliriz.
Shutter ömrü biterse ne olur?
Cevap: Hiçbir şey olmaz. Perdeyi değiştirip çekime devam edebilirsiniz. Perde fiyatları çok pahalı da değil. Yani dert dert edilecek kadar büyük bir olay değil bu iş.
Anlaşıldığı üzere shutter sayısı özellikle ikinci el fotoğraf makinesi alımlarında çokça sorgulanan bir kavram. Alıcılar sahip olmak istedikleri fotoğraf makinesinin kaç çekimde olduğunu bilmek isterler. Dolayısı ile bu sayıya göre alım- satım yaparlar veya fiyat biçerler.
Bir Sitem:
Kullanıcılar perde sayısına bu kadar değer verirken, üreticiler niçin bu bilgiyi ‘exif bilgisi‘ne niçin gömmezler? Bu sorunun bir cevabını bulamadım maalesef. Yani insanlara boş yere zahmet çıkarmanın ne gibi bir esprisi oluyor anlamıyorum. Hâlbuki fotoğrafla alakalı her bilgi exif’e gömülebiliyor. Aslına bakılırsa bazı üreticiler bu konuda artık bir atılım yapıyor. Menülerinde çekim sayısını görebileceğiniz modeller var. Deveye bale yaptırmaktan zor olsa da…
Tüm marka-modeller için son 2 yöntem:
++ Tüm marka ve modeller için kullanılabilecek en iyi yöntemlerden biri fotoğrafın adına bakmaktır. Fotoğraflar genelde 10.000 lik olarak klasörlenir. Klasör ve fotoğraf numarası size net olmasa da bir fikir verebilir.
++ Çekim sayısını görebilmenin en garanti yöntemini son paragrafa bırakıyorum. Biraz zahmetli ve masraflı olsa da kesin çözüm gibi görünüyor. Yetkili servise sormak. 🙂
Küçük Bir Rica:
Değerli okuyucular; yukarıdaki yazı ihtiyacı olanlara bir nebze olsun yol gösterebilmek için klavyeye alınmıştır. Eksik ya da yanlış bir bilgi görmeniz durumunda lütfen yorum kısmından bilgilendirin. İlave olarak yukarıda bahsi geçen metotlardan başka bir yol biliyorsunuz lütfen yorum kısmından ekleyerek okuyuculara yardımcı olun. İlginiz için teşekkür ederiz.
Yazı bitti 🙂 Işığınız kaliteli olsun.