GÜZEL SANATLAR FAK. FOTOĞRAF BÖLÜMÜ İÇİN ÖNEMLİ TÜYOLAR

Bu yazımızda bir üniversitenin güzel sanatlar fakültesi fotoğraf bölümü Nasıl girilir; Güzel sanatlar fakültesine girmek için neler yapılmalıdır, sözlü ya da yazılı yetenek sınavlarda ne tarz sorular çıkar gibi konular üzerende duracağız. Güzel Sanatlara Gitmek isteyen Öğrenci kardeşlerimize bir nebze olsun yardımımız dokunur inşallah.

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ FOTOĞRAF BÖLÜMÜ ’ne NASIL GİRİLİR? YETENEK SINAVLARI İÇİN ÖNEMLİ TÜYOLAR

Her yıl milyonlarca öğrenci arkadaşımız ülkemizin en büyük at yarısı platformunda sınava giriyorlar. İstedikleri bölüme-fakülteye girebilmek adına ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Talep gören fakültelerde birisi de Güzel Sanatlar Fakülteleri oluyor. Bu yazımızda sizlere güzel sanatlar fakültesi fotoğraf bölümlerine giriş için neler yapılması gerekli, ondan bahsedeceğiz. Yazımız sadece fotoğrafçılık bölümüne giriş hakkında bilgi vereceği için, derslerini, iş imkanlarını  ya da mezuniyet sonrasını ele almayacağız. Okuyuculara baştan hatırlatmak istedik.

Öncelikle belirtmek lazım ki, güzel sanatlar fakültelerinin birçoğu merkezi sınavlardan hariç kendi yetenek sınavlarını da yapıyorlar. Merkezi sınavlardan çok da yüksek puan almanıza gerek yok. Fakat özel yetenek sınavları sizi zorlayabilir. Güzel sanatlar fakültesi (gsf) fotoğrafçılık bölümü yetenek sınavı soruları, öğrencilerin hem tercih edecekleri bölüme karşı ilgi ve yeteneklerini ölçerken hem de tercih edecekleri bölümle ilgili zeka seviyelerini  belirlemeyi amaçlıyor. Dolayısı ile sorular zor  ve süre kısıtlı oluyor.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar da eğitim-öğretim sezonlarının hemen akabinde duyuruya çıkarlar. Her üniversitenin farklı sınav taktikleri olmakla beraber genelde benzer olan özellikleri vardır ve biz de bu benzer yönler üzerinde durmaya çalıştık. Bu yazımızda Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’ne bizzat bir öğrenci arkadaşımızdan nasıl öğrenci alındığını anlattık. Diğer üniversitelere de genelleme yapmak mümkün olacaktır. Örneğin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Fotoğraf Bölümü yetenek sınavında da benzer uygulamaları olduğunu biliniyor.

Kocaeli GSF

Güzel Sanatlar İçin Önce ÖSS

Öncellikle Üniversite sınavından belirlenen taban puanını almanız gerekiyor. Gecen yıl (2017) Üniversite sınavında 8 adet puan türü vardı. Bu puan türlerin herhangi birisinden 240 alma şartı vardı. 240 ve üstü alanlar başvurabiliyordu. Bu yıl (2018) malumunuz yine üniversite sınavı değişti. Puan türü 4 e indi. Muhtemelen bu 4 puan türü için bir taban puan belirlenecektir. Taban puanının kaç olduğunu İnternette kolayca bulabilirsiniz. Taban puanı çok zorlanmadan  geçerseniz. Ama bu puanınızın yüksek olması avantaj, onu da belirtelim.

Güzel Sanatlar Fotoğraf Bölümü ‘ne Girebilmek İçin Özel Yetenek Sınavları

Üniversite sınavına girdikten sonra  gitmek istediğiniz üniversitenin internet sayfasından duyuruları muhakkak takip edin. Geçen yıl internet üzerinden başvuru alındı. Sanırım yine öyle olacaktır. Başvuruyu zamanında yapmalısınız.

Kocaeli Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü için geçen yıl iki aşamalı bir yetenek sınavı uyguladı. (Resim, Heykel, gibi bölümlerde de iki aşamayla aldılar). Bu sınavlar:

1.Görsel Algı Sınavı

2.Belgeli Sınav (Geçen yıl sözlü mülakat ve portfolyo teslimi şeklindeydi.)

Bu yıl bir değişiklik olacak gibi. Görsel algı sınavı aynen uygulanırken 2. kısım değiştirilecek. Onun yerine yazılı sınav uygulanacak. Şimdi Kocaeli Üniversitesi Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavı sorularının ne tip olduğuna bir bakalım. (Benzer sorular Mimar Sinan fotoğrafçılık için de sorulabilmekte)

Mimar Sinan Fotoğraf Bölümü

Birinci Aşama : GÖRSEL ALGI SINAVI ve Fotoğraf Bölümü Sınav Soruları Örnekleri

Özellikle görsel zekânın ölçülmesine yönelik bir sınav. Bu sene de herhangi bir değişiklik olmayacak. bu sınav aslında Fotoğraf bölümü yetenek sınavı.  Peki, bu Görsel Algı Sınavı nasıl yapılıyor? Kısa kısa incelemeye başlayalım. Maddelerimize geçmeden ilk kuralımız: Sınav saatinde okulda hazır bulunuyorsunuz.

** Herkesi bir Salona alıyorlar. Konferans Salonu. Masa yok. O yüzden dizinizde yazıyorsunuz. Altına mukavva satın alabilmeniz için kantin açık oluyor. Kalem ve Silgi götürün ya da oradan alın.

** Sınav ortalama 7-8 dakika sürüyor. Projeksiyonla soru ekrana yansıtılıyor. 10 saniye ekranda kalıyor. Sonra soru kaldırılıyor. Işıklar açılıyor. Sorusu geliyor. Elinizdeki kâğıtlara cevabı yazmanız için tekrar 10 saniye süre veriliyor. Süre bittiğinde hemen 2. Sorunun görseli ekrana geliyor. Tekrar 10 saniye görsele bakıyorsunuz. Ekran kapanıyor. Cevap için yine 10 Saniye. Hiç beklemiyorlar. 20 soru bu şekilde devam ediyor. En son toparlamanız için bir iki dakika daha süre veriyorlar.

** Burada önemli olan zaman. Süreyle yarışıyorsunuz. Çok hızlı düşünmeniz ve cevaplamanız gerekiyor. Cevaplar genelde kısa oluyor. Yazmak için 10 saniye yeterli. Yeter ki cevabını biliyor olun.

** Sorular aslında zor değil. Ama önce görsel geliyor. Görsel kaldırıldıktan sonra soru geliyor. Yani görsele 10 saniye içerisinde çok yönlü bakmalısınız. O görselin ışık yönü de sorulabilir, görseldeki herhangi bir nesnenin rengi de, fotoğrafta kaç kişi olduğu da, fotoğrafın tekniği de.

** Yaklaşık bir iki soru ışık yönünden gelebilir. Fotoğraf gösterilir. Kaldırılır. Bu fotoğrafın ışık yönü nedir diye sorabilirler. Mesela ters ışık,  sağ yanal, sol yanal, cephe ışığı gibi. Işık yönlerini iyi çalışırsanız iki ya da üç soru cepte.

** Sorulardan bazıları makine veya lenslerle alakalı olabilir. Örneğin: ‘Bu fotoğraf hangi lensle çekilmiş olabilir?’ Mesela geniş açı, normal açı, tele lens vb.

** Mesela fotoğrafta sekiz, dokuz kişi var. Kaçı sigara içiyordu? Bu tarz ayrıntılarla ilgili dört beş soru gelebilir.

** Ünlü bir ressamın, ya da sanatçının fotoğrafı maniple edilerek, fotoğrafa yerleştirilebiliyor. Görseldeki sanatçı kimdir diye sorabiliyorlar.

** Son olarak iki ya da üç soru çoktan seçmeli, güncel fotoğraf olayları ile ilgili gelebiliyor.

İkinci Aşama : YAZILI- BELGELİ SINAV

50 ve üzeri alanlar ikinci aşamaya çağrılıyor. Bir ya da iki gün içerisinde yapılıyor. Zaman olarak birbirine yakın. Görsel sınavdan sonra tatile falan çıkmayın sakın. İkinci aşama geçen yıl Portfolya teslimi ve sözlü mülakat şeklinde yapıldı. Ancak bu yıl 2. Aşamada yazılı sınav şeklinde olacak diye duyum aldık. Mimar Sinan Güzel sanatlar fakültesindekine benzer bir 2. sınav olacak gibi. Yaklaşık 40 soru olabilir. Açık uçlu,  çoktan seçmeli veya karma şekilde soruların bulunabileceğini tahmin ediyoruz. İlk defa bu yıl yapılacağı için konu içerikleri hakkında fazla bir şey diyemiyoruz. Ama Fotoğraf Tarihini iyi bilmelisiniz. Ayrıca sorulması muhtemel soru tarzlarından en önemlisi de güncel haber ve genel yetenekle alakalı olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısı ile bölüm ile ilgili güncel sanat haberlerini takip etmekte büyük yarar olacak. Tabi ki soruların içeriğinde fotoğrafçılık ve fotoğraf makineleri ile ilgili teknik bilgi sorularının olması da kaçınılmaz olacak.

Yazılı sınavdan da başarılı olduğunuz takdirde artık Güzel sanatlar fakültesi fotoğraf bölümü öğrencisi olmamanız için hiçbir sebep yok.

Başarılar.

Ayrıca Açık öğretim Fakültesi Fotoğraf Bölümü Hakkında Makale için tıklayın…

 

Yazar: Bülent Şahin. Öğretmen ve Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf  Bölümü öğrencisi. instagram : @sahbulent

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Merhaba Kocaeli fotoğrafçılık bölümüne girmek istiyorum ama yetenek sınavı hakkında yeterli bilgiye sahip değilim.Nasıl çalışmam gerekir nerelerden döküman bulabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Elif Hanım merhaba;
      yazının altında yazarımız Bülent beyin instagram hesabı var. iletişim kurup detaylı bilgi alabilirsiniz. bir diğer alternatif de direk fakültenin ilgili bölümüne telefon açmak olur.

  2. İyi günler Bülent bey. Fotoğrafçılık bölümüne girmek istiyorum fakat fotoğraf makinesine yahut çok fazla bir bilgiye de sahip değilim. Kurs da bulamadım. Kendimi nasıl geliştirebilir ve bu sınava hazırlanabilirim? mail aracılığıyla bilgilendirebilir ve yardımcı olabilirseniz gerçekten mutlu olurum. Tekrardan iyi günler. Mesajınızı bekliyor olacağım.

    1. Merhaba.Sınav için teknik bilgi tek başına yeterli değil ama, şart tabiki.. Kurs olmasa da, İnternette yeterli döküman var. Nasıl yararlanılacağı bilinsin yeter ki.Mailinizi göremedim. Siz bana ulaşın. sahbulent@hotmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu