Af Minolta70-210 mm f4 (Beercan) Lens İncelemesi

Merhaba fotografmania.com takipçileri. Yine bir Lens İncelemesi ile karşınızdayız. Bu günkü yazımızın konusu Minolta af 70 210 mm f4 olacak. Minolta maxxum af 70210 mm f4 zoom lensin incelemesini yapacağımız gibi, nam-ı değer Beercan ile ilgili örnek fotoğrafları, yorumları, olumlu ve olumsuz yönlerini de ele alacağız.

Minolta 70-210 f4 ön kapak gibi takılan parasoleyi ile.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; bu lensin üreticisi Minolta olduğu için lens sadece Sony – Minolta A mount uyumlu olarak üretilmiştir. Yani  Nikon yada Canon makinelerde  kullanmak isteseniz de maalesef kullanamayacaksınız. Hatta adaptör ile deneseniz de başarılı olabileceğinizi düşünmüyorum. Sadece Sony e mount aynasız makinelerde lae- a2 veya lea a4 otomatik netlemeli adaptörlerle kullanılabilmektedir. Bundan aşağıda bahsedeceğim zaten.

Minolta af 70-210 mm f4 Fiziki Özellikleri

Objektifimiz genel olarak metal yapılıdır. Zum halkası hariç her yeri metaldir. Ön filtre takılan yeri dahi metaldir. Dolayısı ile darbelere son derece dayanıklıdır. Zum halkası, el ile çevrilirken tutuşu kolaylaştırsın diye tırtıklı plastikle güçlendirilmiştir. Çapraz çizgisel tırtıkları sayesinde elden kayması neredeyse mümkün değildir.  Yaklaşık 700 gr ağırlığa sahip  Minolta 70 210 mm f4 lens, yaklaşık 16 cm uzunluğa sahiptir. Bayoneti de metaliktir, hatta paslanmaz çeliktir. Fakat bu metalik dış gövde üzerine yazılan yazılar zaman içerisinde kaybolmaktadır ya da silinmektedir. Rus lenslerindeki gibi kazınarak yazılmamıştır, damga  şeklinde yazılmıştır.

Zamanında minolta af 70 210 mm f/4 lens satılırken deri görünümlü sert ve şık kutu çantası ile beraber satılırmış. Şu sıralar ise bu kutu çantalardan bulmak neredeyse imkansız artık

Aslında ilk zamanların satış esnasında sağlam deri görünümlü yuvarlak bir kutu ile satılmaktaydı. Fakat artık günümüzde neredeyse bulmak imkansız. İkinci el satış sitelerinde dahi çok çok nadir çıkıyor bu taşıma kutusu. Bir diğer yardımcı ekipmanı ise parasoleyi. Parasoleyi aslında oldukça kullanışlı. Lens kapağı gibi basmalı bir mekanizması var ve bu sayede kolaylıkla takıp çıkarılabiliyor. Aynı zamanda taşıma esnasında yer kaplamaması için ters şekilde de monte edilebiliyor. Lensimizin üst kısmında bir de mesafe ölçer bulunuyor ve hem metre hem de feet cinsinden netlenilen mesafeyi gösterebiliyor.

fiziksel özellikler ile  başlamışken, lensimizin hemen zum sırasında uzamadığından da bahsedelim. 1985 yılında üretimine başlandığında, zamanın teknolojisi ile diğer marka ve modellerden bu özelliği ile bir adım daha avantajlıdır. Zira birçok tele zum lensin optik kaydırma sırasında uzunluğunun değiştiğine ahit olmuşuzdur. Minolta 70-200 f4 maxxum, bu özelliği sayesinde ve boru tarzı görünüşü ile piyasa tarafından beercan lakabını takmıştır. Türkçe adı ile bira kutusu. Hakikatten de görsel olarak 500 ml kola ya da bira kutusu havası gözlemlemek hiç de zor değildir.

Minoltanın Benzer ayardaki lensleri. Minolta Beercan sağdan ikinci sırada.

Minolta 70 – 210 mm Objektif Çeşitleri

Minolta’nın 70 210 mm lens çeşitleri toplamda 4 tanedir. 1. si Minolta af 70 210 mm f3.5 – f4.5 tir ve optik kaydırmaları (70mm den 210mm ye zum) arasında 1 diyafram ışık farkı vardır. 2 si ve 3. sü ise Minolta af 70 210 mm f3.5 – f5,6 ve 2. serisidir. Bu lenste ise 70 mm ve 210mm arasında yaklaşık 1.5 stop diyafram farkı vardır. Beercan’ı bu 3 sürümden ayıran en temel özellik ise sabit f4 diyaframıdır. Böylece 70 mm’de de f4 değeri alırken 210 mm’de de f4 değeri alabilir ve ışık fark olmaksızın fotoğraf çekebiliriz.  Diyaframının sabit olması kullanım aşamasında da çok kolaylık sağlar.  Manüel modda kullanırken ayar yapıldığında sürekli İSO veya enstantane ayarlamak zorunda kalınmaz. En küçük diyafram açıklığında ise f32 değerini almaktadır. Bu ifade de Minolta’nın lenslerinde klasikleştiği üzere lensin üzerinde de yazılmıştır.

Minolta maxxum af 70 – 210 mm f4 Keskinlik ve Renkleri

9 grupta 12 elemandan oluşan lens yapısı ile optik performansı, kullanmış herkes tarafından takdir toplamıştır. Görüntü kalitesi gerçekten tele bir lense göre çok iyidir. Keskinliği çok para verdiğiniz lenslere taş çıkartır. Aşağıda farklı odak uzunluklarında farklı diyaframda örnekler verilmiştir; lütfen inceleyin. Herkesin bildiği üzere Minolta lensleri bir  kaç tanesi hariç jilet gibi keskinlikte değillerdir. Fakat  bir çoğu 10 üzerinden 8 veya 9 alacaktır. Bu lens için de benim keskinlik puanım 9,2/10 olur.

Keskinlik konusunda bahsedilecek diğer bir mevzu da köşe keskinlikleri. Minolta Beercan’ın merkezde tatminkar keskinlik verdiğini söylemiştik. Benzer şekilde kenar ve köşelerde de f4 te dahi keskinliği tatminkar. Tabi kimse herhangi bir lenste olduğu gibi beercan’da da köşelerde merkez gibi keskin olmasını beklemesin. Dolayısı ile lensimizde de bu kaide geçerlidir. En keskin olduğu diyaframın f7.1 veya f8 civarları olduğunu düşünüyorum. Fakat en açık diyafram ile  en keskin olan bu diyagramlar arasında  daha önce karşılaştığım bir çok lenste olduğu gibi uçurum bir keskinlik ve kontrast kaybı yok. Benzer şekilde farklı odak uzaklıklarında da benzer sonuçlar veriyor. Gerçekten de takdire şayan…

Renklerine gelirsek tek kelime ile harika. Minolta markasının renk kıvamı zaten hep hoşuma gitmiştir. 70 210mm f4 te de benzer bir durum söz konusudur. Doygun, göze hoş gelen renkler üretir. Yine klasik Minolta kontrastını da bu lenste gözlemlemek normaldir. Silik olmayan kontrastı iyi fotoğraflar… Şunu da söyleyebilirim ki Minolta’nın bazı lenslerinde kontrast haddinden fazla bile olmakta iken bu lenste kıvamındadır. Siz yeter ki kafi düzeyde gün ışığı verin; gerisini Minolta 70-210mm f4 halledecektir.

Minolta maxxum af 70 – 210 mm f4 Bokeh Kalitesi

55 mm ön filtre çapına sahiptir. Piyasada 55 mm pek çok filtre kolaylıkla bulunabilir ve uygun fiyatlara alınabilir. Bu konuda hiç problem yok. Fakat polarize filtre için kullanımı zorlaştıracak bir olumsuzluğa sahip bu lens. Leb demeden Leblebi anlaşılacağı üzere; ön cam ve filtre netleme sırasında dönmektedir. Her çekim için polarize filtrenin ayarını ayrı ayrı yapak gerekiyor. Lensi eleştirebileceğim az sayıdaki özelliklerden biri bu.

70 210m f4 ile harika portreler de çekilebiliyor. full frame makinelerde pirime lenslere taş çıkartırcasına alan derinliği elde edebilirsiniz.

7 yapraklı diyaframı sayesinde nispeten dairesel bokehler üretebilir. Örnekler üzerinden bu bokehleri inceleyebilirsiniz. Diyafram kısıldıkça bokehlerde köşeler veya çokgenler oluşmaya başlamaktadır. İyi yada kötü demiyorum zira bu tamamen sizin tercihinize kalmış; seversiniz ya da sevmezsiniz. Fakat bokeh konusunda gözlemlediğim diğer bir durumu vurgulamadan geçemem. Özellikle 210 mm f4 te yapılan çekimlerde arka planda döner bokeh ürettiğini gözlemledim. Sanki bir nebze Rus lenslerine de benziyor. Bu durumu daha önceki araştırmalarımda okumamıştım, açıkçası benim için sürpriz oldu. Çünkü karakteristik bokehleri severim.

Minolta 70 – 210 mm f4 Beercan ve Lae a4 Adaptör

Minolta 70210 mm f4 full frame uyumlu olduğu gibi aps-c makinelerde de kullanılabilir. Sony aps-c kameraları 1.5x çarpan faktörlü olduğu için crop makinelerde 105 – 315 mm ye tekabül gelecek açıyı sağlamaktadır. Ben örnek çekimlerimde aps-c olarak Sony Slt a77 m1 i ve ff olarak da aynasız  Sony a7m2 yi kullandım. a7m2 aynasız makine olduğundan bu lensi motorlu adaptör olan lea- a4 ile kullandım.

Arada adaptör olunca ister istemez kullanımda bir takım farklılıklar oluyor. Örneğin af netleme kararlılığı a77’ye göre bir adım daha düşük gibi. a77 de daha kararlı odaklandığına şahit  oldum. Her iki makinede de özellikle az ışıkta odaklanmakta çokça zaman harcadığı zamanlar da oldu. 1980 yılların teknolojisi için yeterli olsa da günümüz lensleri için kabul edilebilecek bir mevzu değil. Lakin odaklanma hızının her iki sistemde de iyi olduğunu söylemeliyim. Örneğin 75-300 big beercan gibi yavaş odaklanma söz konusu değil. Alışılageldik tele zum lenslerdeki gibi yavaş değil. Netleme ile ilgili son olarak da sesli olduğunu vurgulayalım ve bitirelim.

70-210mm f4 Minoltanın yandan görünümü

Minolta maxxum af 70 – 210 mm f4 Makro Modu ve Diğer Özellikleri

Sevdiğim taraflarından birisi de makro modu. Maksimum 0,25x büyütme sunuyor ve 210 mm odak uzaklığında iken lensin ön camına neredeyse 1m ye kadar yaklaşma sağlıyor. Şahsi ölçümlerim 104 cm civarı kadar yaklaşmaya izin verdiği yönünde. Yaklaşık 1:4 makro oranı ortaya koyuyor ve bu da 1:1 makro aramayanlar için tatminkar. Farklı kompozisyonlar oluşturmada kesinlikle kullanışlı olduğunu ifade etmeliyim.

nesneye oldukça yakınlaşabildiği için alan derinliğini oldukça yüksek derecede verebiliyor.

CA yani renkli saçaklanma konusunda ise zamanının özelliklerini yaşadığını söyleyebiliriz. Bir miktar göze batmayacak şekilde mor saçaklanma oluşturuyor fakat asla gözü yormuyor. Kullandığım bazı lensler cidden çok fazla idi; bu lens onlara göre iyi ama zamane lensleri gibi minimum düzeyde değil.  f8- f11 civarında oldukça azaldığını da gözlemledim. Ca konusunda vasatın üstünde diyebilirim.

Diğer bir taraftan vinyet oluşturmasını da inceledik. Apsc makinelerde f4 ister 70mm ister 210mm olsun göze batmayacak vinyetleri var. Normal fotoğraf seyrinde göze gelmiyor. Full frame makinelerde ise f4 te dikkat edilirse açık zeminlerde hissedilen köşe karalamaları var. Her iki makine modelinde de de f8 den sonra ciddi şekilde azalıyor. Vinyet te vasat diyebilirim.

Tele zum lenslerde pek fazla distorsiyona ya da çarpıtma olayına takılmıyorum. Açıkçası distorsiyona dikkat edebilecek incelemelerde de  bulunmadım. Fakat illaki kadrajın kenarlarında çizgiler çekmişimdir ve bunlar incelemelerin sırasında gözüme batmadı. Dolayısı ile distorsiyon konusunda da başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Karşılaştığım ilginç bir durumu daha yazayım. Minolta Beercanı 70mm odak uzaklığına aldığınızda yani zum halkasını en dibe çektiğinizde çektiğiniz fotoğrafın exif bilgilerinde 75mm yazıyor. Açıkçası garipsedim bu olayı. Daha önce karşılaştığım bir durum olmamıştı. Gerçekte 70 mm mi 75mm mi olduğunu test etme şansım olmadı. Yani farklı bir lensin 70mm ile kıyaslayamadım. Benzer şekilde imleci tam 100 yazısının ortasına aldığımda exif de 105 mm olarak, 150 yazısı da 155 olarak exif verisi veriyor. Neyse ki 210 mm 210 yazıyor.

Sonuç Olarak:

Uzun zamandır farklı lensleri kullanmak istiyorum ve elime geçtikçe kullanarak inceliyorum. Yazılarını da yazmaya çalışıyorum. Kullanıp yazdıklarım kadar yazamadıklarım var. Minolta 70 210 mm f4 lens tele zum lensler arasında kullandığım özel lenslerden biri olarak kalacak hep. Tatminkar keskinliği, renklerindeki olağanüstü kıvam, hoş kontrastı, sağlam inşası, nispeten ergonomik oluşu ve tüm bunlara karşın satın alabileceğiniz çok çok makul maliyet fiyatı ile Sony kullanıcılarının kesinlikle baş tacı etmesi gereken lenslerden birisidir.

Abisi minolta 75-300 mm’den daha başarılı olduğunu söylemeden de edemeyeceğim. Bir müddet 75 300 mm kullanıp yazı yazma cesareti bile bulamamışken bu lens için içimde kelebekler uçuşuyordu. En açık diyafram değeri f2.8 olsa tadından yenmeyecekmiş. Velhasıl Minolta apo 70-200 f2.8 hem fiyat hemde ergonemisi yönünden dezavantajlı olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda benim gibi bir kullanıcı için oldukça avantajlı hale geliyor minolta 70-210mm f4 . İster amatör işlerde kullan ister profesyonel düğün fotoğrafı çek. Ama bu lensin varsa muhakkak fotoğraf çek. Bana göre en iyi Minolta f/p lensi.

Düzeltme:

Beercan ile fotoğraf çekimlerim sırasında çok ilginç bir şeye rast geldim. f değerini kıstıkça lensin ışık alma oranı arttı. Hatta o kadar arttı ki f32 de fotoğraf yanacak dereceye geldi. Aşağıda örneğini verdim. Şimdi bunun nedenlerini araştırıyorum. Acaba sadece bendeki kopyasında mı var yoksa diğer kopyalarında da bu tarz bir durumla karşılaşan oldu mu?

Sony a6000 ile lea4 adaptör yardımı ile A modunda genel-metraj ışık ölçüm modunda çekildi bu fotoğraflar. Aynı durum Sony  a7m2 ile de oluyor. Elimde uyumlu başka bir kamera olmadığından deneyemedim. Bu iki kamera ile farklı Minolta ve Sony e mount lensleri denedim onlarda hiç bir sorun olmadı. Nedeni ile ilgili aklıma hiç bir şey gelmiyor. Diyafram yapraklarının kapanmadığını düşündüm ama fotoğraf çekim sırasında özellikle önüne geçerek baktım ve  kapandığına şahit oldum. Enstantane değerini düştüğünü de gördüm sizde yukarıdaki fotoğraftan görebilirsiniz. Zaten fotoğrafların hepsi aynı değerlerde aynı ortamda çekildi. birine etki olsa diğerine de olurdu.  sorunun kaynağını inanın anlayamadım. Eğer siz değerli okuyucularımız da bu lense sahip olanlar,  lütfen sonuçları bizimle paylasın. Yorum kısmına yazabilirsiniz.

Düzeltme: Elimdeki lensin hatalı olduğunu öğrendim. diyafram kapama yayı olması gerektiği kadar hızlı çalışmıyormuş. Dolaysı ile kısık diyaframlarda diyafram yavaş kaldığından olması gerektiğinden daha çok pozlanıyor Tamire gitmesi gerekli.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Hocam çok güzle bir inceleme olmuş elinize dilinize sağlık cidden ..
    Zamanında hen crop hem ff makinede çok uzun süre deneyimledim. Şuan ki 10 bin TL lık TL lenslerin keskinlik ve performansına yaklaşır çok rahat bunu söyleyebilirim.. örnek bı Sony vs 70-200 2.8 alacağıma ben gider bu lensi alırım o kadar para asla vermem. Arada ki performans farkı Max %15 belki vardır ..

  2. Çok güzel bir inceleme olmuş. Gözlemlerinize dayanarak lense olan ilgim arttı aynı zamanda eksi yönlerinede kullanmadan bilgi sahibi oldum. Teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu