Mobil Fotoğrafçılık : Cep Telefonu ile Kaliteli Fotoğraf Çekmek
Bu yazımızda günümüzün vazgeçilmezi olan mobil fotoğrafçılık ‘tan bahsedeceğiz. Cep telefonlarıyla profesyonel fotoğraf çekmek, cep telefon fotoğrafçılığı, telefonda en iyi fotoğraf nasıl çekilir, neler yapmak gerekir konuları üzerinde duracağız.
Telefonların yaygınlaşması benim orta okul yıllarıma denk gelmekteydi. O zamanlar sadece ‘alo’ ve ‘yılan’ işlerine yarıyordu bu meretler. Teknolojinin gelişeceğini hepimiz tahmin ediyorduk fakat bu denli ileri gideceğini ön görenlerimiz pek fazla değildi. En nihayetinde 21 yüzyılın 3. onuna başladığımız şu zamanlarda cep telefonları artık kamera özellikleri ile (af buyurun) sidik yarıştırır duruma geldiler. Artık kullanıcılar telefonlarıyla artistlik taslamak için kamera çözünürlüklerini veya kamera adetlerini vurguluyorlar.
Her ne kadar üstün özelliklere donatılsalar da acaba bir cep telefonu profesyonel kameranın verdiği kalite ve hazzı sunabilir mi? Zannetmem… Zira sistemsel eksikliklerle dolular ve bu da cep telefonlarının en önemli özelliği olan ergonomiyi direk etkilemekte. Dolayısı ile cep telefonundan bir kamera performansı beklemek beyhude olacaktır. Ama çok kaliteli fotoğraflar üretebileceğini de asala inkar edemem.
Fotoğraf Makinelerini Cep Telefonlarından Ayıran Belli Başlı Özellikler
- Öncelikle ergonomi ve dizayn… Cep telefon taşınabilirliği ile kameraları taşınabilirliği aynı kefede değerlendirilemez. Cep telefonları taşıması kolay olması için tasarlanırken fotoğraf makineleri kullanışlılık üzerine tasarlanır. Elbette fotoğraf makinelerinin de kolay taşınabiliyor olması da çok çok önemli. Fakat fotoğraf makinelerinde hızlı müdahale edilebilecek ayarlar hemen elinizin atında olmalı. Cep telefonları işte burada ciddi şekilde geride kalıyorlar. Örneğin enstantaneyi değiştirmek için illaki menüye girmek, gerekli bölüme ulaşmak ve ayarları yapmak gerekiyor ve bu da çokça zaman alıyor. Bu işlemler profesyonel kameralardaki ayar kadranını çevirmek kadar kolay değil maalesef.
- İkinci olarak sensör farkını ve kalitesini ortaya koyabiliriz. Üstün özellikler ile de donatılsalar cep telefonları hacimlerinden dolayı ‘mercimek sensör’ şeklinde tabir edilen çok küçük sensörlere sahiptirler. En büyük sensöre sahip olanlar dahi basit bir DSLR kameranın yanından geçemez. Dolayısı ile bu farklılık bir çok alanda kendini hissettirmektedir. Örneğin iso başarısı çok alt seviyelerde kalmaktadır. Ya da fotoğraftan detay alma dslr göre çok daha az olur.
- 3. olarak da optik farklılıkları sayabiliriz. Cep teflonları basit mercek yapılarından oluşurken kamera mercekleri çok çok üst düzey de lenslerden oluşur. Fotoğraf için en önemli faktör olan ışığın içinden geçerek sensöre ulaştığı mercekler kaliteli olmak zorundadırlar. Aynı şekilde farklı odak uzaklıkları da sağlarlar ki bu farklı bakış açısı sunmaktadır. Cep telefonlarında ise farklı kameralar sayesinde ancak farklı bakış açıları sunulabilmektedir ki onların da fotoğraf kaliteleri maalesef aynı değildir.
Evet; yukarıda bahsettiğimiz 3 ana başlık kendi aralarında farklı alt başlıklar olarak da incelenebilir. Meselemiz bunlar değil. Şimdi ise bir cep telefonu kamerası ile kaliteli fotoğraf çekmek için yapılacaklara bakalım.
Mobil Fotoğrafçılık : Cep Telefonu ile Kaliteli Fotoğraf Çekmek:
1. Öncelikle hangi kamera olursa olsun ilk yapılması gereken az çok fotoğraf çekmeyi bilmektir. Konu nasıl seçilir, kompozisyon nasıl oluşturulur, kadraj nasıl alınır veya diyafram nasıl kullanılır gibi konuları irdelemek gereklidir. Bu sayede cep telefonları ile de güzel fotoğraf çekmeyi geliştirebilirsiniz.
2. Cep telefonu kamerası özellikleri tanınmalıdır. Hangi ayar nasıl yapılır nerededir, nasıl ulaşılır vs.
3. Çekim kısmında çoğu kez hazır modlar yeterli kalsa da farklı kompozisyonlar için manuel mod kullanılmalıdır. Daha öncesi kullanımı bilinmedir. Manuel modda değiştirilen ayarlar neyi nasıl etkiler hakim olunmalıdır.
4. Kılavuz çizgilerini kullanmakta her zaman fayda vardır. ekranı yatayda ve ya dikeyde üçe-dörde bölen bu çizgiler hem eğikliğin doğru olmasını hem de öğe yerleşiminin doğru olmasında çok yol gösterebilir.
5. Netleme yapılmalı ve doğru yer odaklanmalıdır.
6. Az ışıklı zamanlarda veya ortamlarda telefonu sabitlemek çok önemlidir. Bunun için basit bir tripod kullanabilirsiniz. Hiç bir şey yapamıyorsanız telefonu kayanın üzerine koyup minik taşlarla sabitleyin. Sonra da zamanlayıcı ayarlayarak kendiliğinden fotoğraf çekmesini sağlayın. Aksi takdirde ekrana dokunurken falan telefon titrer ve hoş olamayan görüntüler oluşur.
7. Telefondaki hazır modaları kullanabilirsiniz. Örneğin minik bir bebeği çekerken portre modunu, manzara çekerken panorama modunu, bulutlu havaları çekerken HDR modunu vs kullanabilirsiniz. Bunlar çoğu zaman size kolaylık saplar ve gerekli desteği verir.
Flaş Olmayan flaşlar
8. İhtiyaç olmadığı müddetçe telefonun kamerasının flaşını kullanmayın. Kendi Cep telefonunuzun flaşı yerine arkadaşınızın telefonun sürekli ışığını açarak kullansanız daha hayırlı sonuçlar alabilirsiniz. Ya da flaşı sürekli açık tutmak da işe yarayabilir. Fakat patlatmalı flaşlar maalesef facia… asla profesyonel kameralardaki flaşların yerini tutmuyorlar. Bakalım ileriki teknoloji bu konuda ne sunacak?
9. Basit cep telefonu kamerası için fotoğraf lenslerini deneyebilirsiniz. bu basit lensler mobil fotoğrafçılık ‘ı geleneksel fotoğrafçılığa yaklaştıran basit unsurlardır. Bunlar mandalla tutturulan ve nispeten ucuz yollu lenslerdir. Size farklı bakış açıları kazandırabilir. Örneğin 3x kamera lensi takarsanız konuya daha yakından bakma şansınız olur. Vs.
Hatta daha farklı bir tavsiye daha verebilirim. Sony veya Olympus gibi firmaların da ürettiği ekranı olmayan ama optik kaliteleri yüksek kamera sistemleri vardır. Bunlar cep telefonlarına wifi ile bağlanırlar. Hatta telefonun arkasına takılır ve telefon üzerinden sanki telefonun bir parçasıymış gibi kontrol edilirler. Çektikleri fotoğraflalar daha kalitelidir. Örneğin sony qx10 veya sony qx100 .
10. Fotoğraflarınız çektikten sonra snapseed gibi programlarla basitçe düzenleyin. Böylece fotoğraflarınız daha iyi hale getirebilirsiniz.