SONY A7m2 KULLANICI İNCELEMESİ

Sony firması ilk tam kare aynasız modeli A7’yi piyasaya sürdüğünde, tahminlerinden fazla ilgi görmüş olacak ki, henüz bir yılını doldurmadan full frame makinelerin 2. serilerini piyasaya çıkardı. Sony ilce-a7 yerini sony ilce-a7ii ye bıraktı. Kâğıt üzerinde ‘sony a7m2’ye geçecek ne vardı sanki?’ dedirten birkaç farklı özellik sunuyor olsa da, uygulamada bu kadar basit olmadığını kolayca gözlemliyoruz. Bu yazımızda Sony A7 m2 (Mark 2) incelemsi yapıyoruz. Sony A7 ile karşılaştırmasını da yazımın ilerleyen kısımlarında yapacağız. Önce Sony ilce a7 m2′ nin teknik özelliklerine bakalım.

Sony A7 M2 Teknik Özellikler Tablosu

Makinenin adı Sony ilce- a7m2
Yapı malzemesi Titanyum- plastik
Ağırlık 599 gr
Ebatlar 127*96*60 mm
İşlemci Bionz X
Seri çekim hızı 5fps/sn
Netleme noktası 117 nokta-25’i çapraz
Vizör Elektronik – 2 359 296 nokta – 0,5’’
Ekran 3’’ Lcd 1 228 800 nokta
Video Full Hd- slog2 destekli
Sensör Full frame – Exmor cmos
Raw çıkışı 14 bit sıkıştırılmamış
Deklanşör hızı 1/8000 – 30 sn + bulb
Flaş Yok
Wifi Var
Pil 350 çekim

Görüldüğü gibi özelliklere bakınca 1 seriden farklı ne var demiş olabilirsiniz. Yukarıdaki özelliklerin bir çoğu kağıt üzerinde 1. Seri ile aynı.  Ama kullanımda hiç de öyle olmadığı görülüyor.

Sony A7 mark 2’nin Yeni Teknolojileri

En önemli farklılığı 5 yönlü titreşim engelleme özelliği oldu. Gövdeye yerleşik bu özellik sayesinde 4.5 durak gibi ciddi bir avantajınız oluyor. Enstantaneden ya da İSO’dan kazanılacak bu avantaj fotoğraf kalitesini ciddi derecede etkiliyor. Elde, az ışıklı ortamlarda çekim imkânı verebiliyor. Özellikle OSS olmayan lens kullanıcıları ya da manüel lens kullanıcıları için çok büyük bir avantaj bu. 100mm lens ile 1/25 sn de fotoğraf çekebilmek mümkün. Daha ne olsun..

İkinci farklılık otomatik fokus hızı olmuş. Firmanın iddiasına göre af hızı %30 iyileşmiş. %50 de af takip hızında iyileşme olmuş. Zaten hızlı olan bu sistemleri duyularım ile test edebilmem mümkün değil. Fakat iyileşme olduğunu zaman zaman hissettiğim oldu. (Herkesin hisleriyle yaşadığı bir memlekette bende bunu hissedebildim ancak!). Hız her zaman iyidir.

Sony A7 M2 Fiziki Özellikleri

Diğer bir farklılık da gövde yapısında ortaya çıkıyor. Gövde yaklaşık 125gr daha ağır ve daha kalın. Bu iriliğin gövdede titreşim engelleme sisteminin bir eseri olduğu apaçık ortada. Gövde yapısı ile ilgili diğer bir farklılık da 1. Seride şikâyet edilen bazı özelliklerin düzeltilmesi ile oluşmuş. Bir kere ele oturması daha iyi. Daha profesyonel bir havası var. Retro havasından çıkıp, fotoğrafçı makinesi edasına bürünmüş. Deklanşör düğmesi 1. Seri deki gibi tam üstte değil, daha önde, ön cırcırın hemen üzerinde. Dslr kullanıcıları için daha kullanışlı olmuş. Yine ilk seride şikâyet edilen birkaç düğmenin gizlenerek konulduğu kanal kapatılıp, eğimli bir çıkıntı haline dönüşmüş ve düğmelere basmak bu kez hiç zor değil. Çok isabetli yenilikler olmuş açıkçası. Ayrıca önde ve arkada bulunan cırcırların kalınlıkları inceltilmiş. Ön cırcırın yeri daha öne konularak kullanışlılığı arttırılmış. Yine üst mod kadranının yanına 1 adet atanmış düğme yerine iki adet atanmış düğme yerleştirilmiş ki hızlı ayarlarınıza daha da hızlı ulaşabiliyorsunuz.

Ele oturması ebatlarından dolayı tam olarak DSLR makinelerdeki gibi değil. Sağ el ile makineyi tuttuğunuzda serçe parmağınız ile (en az bir parmak, büyük elle sahip arkadaşlarımızın  iki parmakları) kavrayamıyorsunuz. Serçe parmak alttan boşa çıkıyor. Bunu engellemek için basit video gripler kullanılabilir.

Sony a7ii de ergonomik farklılıklar bununla da bitmiyor. 1. Serilerden farklı olarak başparmak için sağ üst köşede tatlı bir çıkıntı oluşturmuşlar ki, bu çıkıntı makinenin ele oturması konusunda güven hissini daha da arttırıyor. Kayıp gidecekmiş hissini minimuma indirgiyor. Ayrıca video düğmesi de bu çıkıntının üzerinde ve makineye 450 bakış açısıyla gömülmüş bir vaziyette bulunuyor. Biliyorsunuz tüm a7’lerde video için kadranı falan ayarlamanıza gerek yok. Doğrudan video düğmesine bastığınızda çekime başlıyorsunuz. 1. Seride de gömülmüş vaziyette idi ama a7m2 de öyle bir konuma yerleştirilmiş ki yanlışlıkla basmak asla söz konusu olamaz. Ayrıca baş parmağınızın hemen altında olduğu için de istenildiği takdirde hızlıca işlevsel hale de gelebiliyor.

Sony A7 M2 Video Performansı

Diğer bir farklık da videoda olmuş. 1. Seride olduğu gibi full hd 1920*1080 video çekebiliyor. Artı olarak sLog 2 ile desteklenmiş ve bu görüntüler üzerinde çok daha fazla dinamik aralığa sahip olabileceğiniz anlamına geliyor. Yani parlak alanları kısabiliyor ve karanlık alanları açabiliyorsunuz. Video severler için çok başarılı bir özellik. Ayrıca yeri gelmişken mikrofon girişinden de bahsedeyim. İlk seride de vardı bu. Basit telefon kulaklığı dahi takıp video çekseniz sesleri çok net yakalayabiliyor. Geçen gün sırf bu olayı mukayese edebilmek için 4 farklı markanın 4 farklı modelinin mikrofon kalitelerini denedim. (Nikon d5300- Canon 700d- Samsung nx30). Hiç biri Sony kadar kaliteli ses veremedi. Hatta yanından bile geçemedi. Ayrıca a7m2’de mikrofon girişinin yanı sıra kulaklık girişi de bulunuyor; belirtmek isterim. Bir kez daha gördüm: Videoda Sony’nin üstüne yok!

Sony A7 m2 Ekran ve Vizör Özellikleri

Ekranı 1. Serilerle aynı. 1.3 mp çözünürlüğünde ve 3’’. Makineyi aşağıda tutup bakmak istediğinizde 90 derece dönerken yaklaşık 2 cm da gövdeden uzaklaşabiliyor. Makineyi yukarıda tutup bakmak istediğimizde ise 45 derecelik bir dönme sağlıyor. Sağa ya da sola dönmesi söz konusu değil.

Vizörü 2.3 mp 0,5 inch büyüklükte. %100 kapsama alanı sağlıyor. Elektronik olduğu için refleks hükmünde değil. Saniyenin 0,02 hızında gecikmesi mevcut. Bu o kadar hızlı ki aynadan pek de farkı yok. Ayrıca büyüklük olarak a6000 deki gibi basit hissettirmiyor, tam tersi profesyonel bir havası var.

Sony A7 M2 Uzaktan Bağıntı ve Geliştirebilirlik

Wifi ve nfc mevcut. Wifi benim için artık fotoğraf makinelerinin vazgeçilmesi. Nfc’nin çok da kullanışlı olmadığını düşünüyorum. Telefon eşleşmesi için sürtmediğim yeri kalmadı telefonumun. Sinyali yakalayana kadar göbeğim çatlayacaktı neredeyse. Wifi daha kullanışlı. Telefondan ‘playMemories’ uygulamasını indirip kuruyoruz ve çalıştırıyoruz. Android de daha önceden kayıt edilmişse otomatik olarak bağlanıyor ve kolayca transfer yapabiliyorsunuz. İOS’de ise önce wifi ayarlarından makineninkine bağlayıp sonra uygulamayı çalıştırmanız gerekiyor. Otomatik bağlanmıyor. Keşke Android gibi otomatik bağlansa idi.

Sony firması ayrıca Fotoğraf makinelerine yüklenen uygulamalar da yapmış. Sitesinde yaklaşık 20 tane kadar uygulama var. Böylelikle siz fotoğraf makinenize de fazladan özellik kurabiliyorsunuz. Örneğin time-lapse a7ii de mevcut değil. Fakat internetten indirip kurabiliyorsunuz. Böylece nur topu gibi özellikleriniz daha oluyor. Çok olumlu bulduğum bir özellik. Ama belirteyim ki bazı uygulamalar bedava iken bazıları da paralı. Sorun uygulamaların çok para olmasında değil de Türkiye’den satın alınamamasında. Anlamak mümkün değil…

Sony A7 M2 İSO ve Seri Çekim Performansı

İso hassasiyeti tatminkâr. Asgari 50 iso olması çok güzel. İSO en büyük değer ise 25600. Crop sensörlü makineler ile kıyaslanmayacak kadar iyi. Muadil diğer markalardan altta kalır yanı olmasa da üste çıkan bir yönünü de göremedim.

Seri çekim hızının daha iyi olmasını beklerdim. Saniyede 5kare hız bu kalitede bir gövdeye çok yakışmamış.  Zira daha önce duyurulan a6000 in saniyede 11 çekim var. Yarısından daha az olması üzücü. En azından 8 falan olaymış iyiymiş. 3. Nesil a7’lerde yükseltildi.

25’İ çapraz, 117 netleme noktası gayet yeterli. Hem fotoğraf hem de video çekimlerinde başarısını arttırıyor. Ayrıca kontrast ve faz ile hibrit algılama sayesinde odaklaması da hızlı. İlk seriye göre %30 arttırılmış.

 

Sony A7 mark 2 Lens Yelpazesi

Sony tüm anasız modellerini E mount adı altında üretiyor. Yani lens tercihinde bulunurken E mount lensleri almalısınız. Tüm e mount lensler tüm makineleri ile kullanılabiliyor. Doğru duydunuz! İster full frame olsun ister crop sensör uyumlu olsun tüm lensler tüm makineler ile kullanılıyor. DSLR deki gibi değil. Fakat Crop uyumlu bir lensi Full Frame makinede kullanmak isterseniz köşelerde kararmalar kaçınılmaz. Bu köşe kararmaları ister siz düzeltin, isterseniz makineye talimat verin makine otomatik düzeltiversin. Çok kolay. Lakin bu kolaylığın yine bir dezavantajı oluyor. 24mp görüntü çözünürlüğü yaklaşık 12 mp düşüyor. Bu yüzden a7m2’den tam verim almak istiyorsak e mount full frame uyumlu lensleri tercih etmeliyiz. Full frame lensler ‘FE’ kodu ile üretiliyor. Yani lens adında FE ibaresi varsa Full Frame uyumlu olduğu anlaşılabilir. Alternatif olarak adaptörlerle a mount lensleri ve canon uyumlu lensleri otomatik fokus ile kullanmak da mümkün.

Sony fe 35mm f2.8 e mount lens
Sony fe 16-35mm f4 geniş açı e mount lensi

Sony A7 ii Tuşları ve Giriş-Çıkış

Kamera Sony a7m2 dört adet atanabilir düğme barındırıyor. Bu düğmelere menüden birçok kısa yolu atayabilirsiniz. Ön ve arkada olmak üzer 2 adet cırcır tekeri ile yine önde ekranın hemen sağında bulunan dönebilen gezinti tuşu ile en önemli özellikler olan enstantane-diyafram ve İSO ‘ya kolayca müdahale edebiliyorsunuz. Tuş kombinasyonu ile ileri seviyedeki kullanıcılara hitap ediyor. Alışıla geldik olması sebebiyle üs kısımda 2. bilgi ekranı ilavesi yapılabilir. Birçok ileri seviye fotoğraf makinesinde bu tarz ekranlar bulunmakta.

Sony a7M2‘nin sol yanında, 1 mikrofon, 1 kulaklık, 1 mini HDMI, 1 çoklu (şarj) girişi bulunuyor. Sağ tarafa ise sadece hafıza kartı girişi bulunuyor. Tek hafıza kartı girişi bulunuyor. Sd kart kullanılabiliyor.

Pil Ömrü

Aynasız makinelerin en büyük dezavantajı olan pil kapasitesi maalesef 1. Seride olduğu gibi 2. Seride de devam ediyor. Hatta 3 seride de… a7ii’nin pil ömrü 350 çekim ile sınırlı. DSLR kullanıcılarının a7ii‘de yadırgayacağı durum bu. DSLR de 1500 çekime kadar yolu var. Ama aynasız makinelerin hepsinde aynı problemsiz konusu. İllaki birkaç yedek batarya lazım oluyor. Lakin bir olumlu tarafı ise telefon şarjı ile şarj edebilmesi. Şarj aleti yerine yedek pil taşıyorsunuz yani.

A7 mi a7ii mi almalıyım?

Bir sorunun içerisinde ‘almak’ kelimesi geçiyorsa benim tavsiyemin içinde de ‘ihtiyaç’ ve ‘maddiyat’ geçecektir. A7ii çook güzel ve özellikli bir makine olmuş. A7 de öyle. Arasındaki farkları yukarıda anlatmaya çalıştım. A7 ihtiyacınızı karşılamıyor ve maddi gücünüzde yeterli ise düşünmeden a7ii alabilirsiniz. Şu anki sıfır fiyatları arasında neredeyse a6000 alabilecek bir fark var. Aynı durum 2. Elde de geçerli. Maddi kaygınız yoksa Sony a7ii kesinlikle alınacak bir makinedir. Bir Sony a7Riii ya da Sony A9’un yerini tutacağını iddia edecek değilim elbette. Ama taş gibi makine olmuş vesselam. Tavsiye ederim.

Sony A7 m1 ve Sony A7 m3 incelemesini de ilginizi Çekecektir.

Işığınız kaliteli olsun…

İlgili Makaleler

4 Yorum

    1. Nazmi bey merhaba; sony a7 ii shutter ömrü 200.000 olarak ifade edilmiştir. fakat daha fazla kullanılabileceğini varsayıyorum. zira nette 500.000 ulaşanların yorumları var.

  1. Vayy… Çok iyi bir inceleme olmuş. 1. seri incelemesi ile okuyunca hic eksik yer kalmamiş. Akici bir diliniz var ayrica. Hic sıkılmadan okuyuvermisim… Basarilar dilerim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu