SONY A7 m1 KULLANICI İNCELEMESİ

Sony firması aynasız fotoğraf makinesi piyasasına farklı bir soluk getirme için full frame serisine giriş yaptı. O ana kadar hiçbir firmanın girmediği bir sektör olması nedeniyle full frame piyasasında ilk girdiği günden itibaren uzun bir müddet tekel olarak devam etti.  Bu yazımda Aynasız Full Frame ilce Sony  A7 incelemesi ile karşınızdayız. Sizlere ilk olarak Sony a7i ‘nin dikkate değer özellikleri ile başlayacağım.

Sony A7 m1 Teknik Özellikleri

  • 24 megapiksel cmos algılayıcılı full frame sensör
  • 50-25600 iso aralığı
  • 25 i kontrast olmak üzere 117 netleme noktası
  • Full hd 60p video
  • Wifi ve nfc ile dosya aktarımı ve uzaktan kontrol
  • 2.4 mp %100 kapsama alanlı elektronik vizör
  • 3 inch hareketli ekran
  • 1/8000 – 30 sn deklanşör hızı + bulb modu
  • 1/250 flaş senkronizasyon hızı
  • Saniyede 5 kare çekim
  • 416 gr ağırlık (pil ile 474)
  • Magnezyum alaşımlı toza neme dayanıklı sağlam gövde

Benim amacım teknik incelemeden ziyade sizlere kullanıcı incelemesini sunmak olacak. Zaten teknik incelemeleri bir çok sitede bulabilirsiniz, tekrarlamaya gerek yok. Başlayalım; Buyurun:

Sony A7 Fiziki Özellikleri

Ele ilk alındığında retro havasını yüksek dozda olamasa da veren bir yapısı var. Daha önce 35mm tam kare dslr fotoğraf makinesi kullanan birinin ilk intibahı bu makinenin oyuncak olduğu yönünde olacaktır. Tam kare sensörün bu ebatlara sığabileceğine inanamayabilirsiniz. Yaklaşık 450gr ağırlığında olan Sony a7 çıkış zamanına göre o zamanın teknolojik olarak neredeyse tüm özelliklerini barındırıyor.

Tutuş ergonomisi olarak, ele %100 oturduğunu söyleyemem. Daha önceden Dslr kullanan birisi bu durumu bir müddet yadırgayacaktır. Biraz garip hissettiriyor. Sanki profesyonel bir işte çalışıyor muş gibi değil de ‘tatile çıktık bari yanımızda bulunsun’ makinesi gibi. Fakat bu durum kalıcı değil, bir müddet sonra alışıyorsunuz ve kaliteli hissini yaşatıyor. (Yanlış anlaşılmasın makine zaten kaliteli de yaşattığı ilk his ilk etapta bu değil.)

Kullanım sırasında deklanşör düğmesinin işaret parmağının ergonomisine biraz ters geldiği hissediliyor. Deklanşöre basmak için parmağınızı biraz yukarı kaldırmak gereklidir. Ama alışınca bu garipseme ortadan kalkıyor.

Sony A7 Düğme Kombinasyonu

Ön ekranın etrafında konumlandırılmış kısa yol tuşlarına birçok özelliği atamak mümkün ve bu şekilde makinenizi olduğunca kişiselleştirebiliyorsunuz. Ancak tuşlardan birisi öyle bir yere konulmuş ki parmakları biraz büyük birisi neredeyse bu küçük tuşa gizlemeye çalıştıkları yerden basamayacak hissi veriyor. ve bu tuş izleme modunda iken seçili fotoğrafı büyütme tuşu olduğundan sık sık kullanılıyor. Abartmayayım! basılmayacak kadar kötü bir yerde değil. Sadece biraz zorlanılıyor. Bu eleştirileri Sony duymuş olmalı ki 2. Serilerde bu sorunu çözdü.

Ekranın hemen sağında dönen tekeri kullanmak çok basit. 5 yönlü çalışıyor.  4 tarafına kısa yol atanabildiği gibi yön vermek amaçlı da kullanılabiliyor. Ve en sevdiğim tarafı ise çekim esnasında kullanılmak üzere iso, enstantane veya diyafram atayabiliyorsunuz ve arttırıp azaltmak için sağa ya da sola çevirmeniz yeterli. Bir nevi kadran gibi de kullanılabiliyor. Üst kısımdaki ön ve arka taraflarda bulunan kadran düğmelerini kullanmak rahat; baş parmak ve işaret parmakları ile müdahale etmek kolay. Ayrıca FN düğmesine de değinmek lazım. Çekim erkanında iken kısa yol olarak anlatabilen 6+6 toplam 12 adet hızlı ayar fonksiyonunu kullanılabiliyor. En çok kullanılan ayarları buraya yüklemek çok mantıklı.

16 bit sıkıştırılmış ve 14 bit raw desteği ile düzenlenen fotoğraflarda görülüyor ki Sony a7 nin dinamik aralığının yeterli düzeydedir. Düzenlediğiniz fotoğraflarda  aşırı patlamamış bölgeleri kurtarabiliyorsunuz ve yine aynı şekilde az da olsa doku sahibi koyu bölgeleri hoşnut kalacağınız düzeyde düzenleyebiliyorsunuz.

Sony A7m1 uzak bağıntı ve ilave Özellik Ekleme

Sony firmasının Google play de ve Apple stor’da ücretsiz olarak sunduğu Playmemories (şimdilerde adı imaging edge mobil oldu) uygulaması ile wifi kablosuz teknoloji ile kolayca uzaktan kontrol sağlanabiliyor. Resimler telefon veya tablete orijinal .jpeg uzantısı ile kopyalayabiliyor. Ayrıca telefon ile fotoğrafa makinesi uzaktan kontrol edilebiliyor. İso-diyafram enstantane gibi her türlü değeri kolaylıkla değiştirilebilir. Bu da kullanıcıları ek yükten kurtarıyor: kumanda almaya gerek kalmıyor.

Burada altı çizilmesi gereken diğer bir durum ise Sony a7 nin gövdesine Sony’nin İnternet sitesinden kullanışlı uygulamaları kurarak fotoğraf makinenizi geliştirebilmeniz. Bir çok uygulama ücretsiz olduğu gibi ücrete tabi uygulamalarda mevcut. Çok kullanışlı uygulamaların olduğunu söyleyebilirim. Ücretli uygulamaları ülkemizden satın alamıyoruz o ayrı.

Sony A7 İso Hassasiyeti

Sony a7 m1’in İSO başarımı iyi. Full frame sensörünün vermiş olduğu gücü kullanıyor. Asgari değeri iso 50 iken azami değeri ise 25600. Bu değer aralığı da 9 stop avantaj sağlıyor. En yüksek değerini kullanmak çok mantıklı görünmese de küçük değerler hiç bir sorun oluşturuyor açıkçası. Yakın zamanlarda piyasaya sunulan a6000 gibi crop sensörlü modellerden İSO farkını ayırt etmeniz zor olmuyor. 2 binli değerlere kadar rahatlıkla kullanılabilir. Fotoğrafı büyütmediğimiz takdirde yüksek iso etkisi gözle zor anlaşılıyor. Diğer markaların muadil kameralarından çok iyi olmasa da altta kalır bir yanı da yok.

A7 klasında bir kameranın üst bilgi ekranının olması çok iyi olurmuş.

1/8000 enstantane değeri ile bol ışıklı ortamlarda çok hızlı fotoğraf çekebiliyorsunuz. Perde sesi DSLR’daki gibi aynadan gelmiyor. Çok tok bir ses çıktığını söyleyemem.

A7 modellerinin 1. Serilerinin diğerlerinden en büyük artısı daha küçük ve daha hafif olması iken en büyük eksisi de gövdede titreşim engelleme sisteminin (ibis) olmayışı diyebiliriz. Tabi başka farklılıkları var ama göze batan en büyük fark bu.

Sony A7 Lens Kombinasyonu

Sony A7 ilk full frame yani tam kare aynasız model. Yeni bir teknoloji ve yeni bir konsept. Sony’nin yeni aynasız ağız yapısı olan e mount‘u Sony A7 de kullanıyor. Her türlü e mount lensi takabilirsiniz. Şimdiye kadar çıkan e mount lensler crop makineler için üretildiklerinden full frame de köşe kararması yapabilmekte. Fakat Sony bunu da düşünmüş ve makineye crop sensörlü lensleri kullanabileceğiniz bir opsiyon eklemiş. Bu fonksiyonu aktif hale getirirseniz köşelerde kararma olmuyor fakat 24 mp olan çözünürlük yaklaşık 13 mp düşüyor. Eee her gülün dikeni oluyor maalesef. Bu arada Full Frame uyumlu lenslerin üzerinde FE ibaresi yer alıyor; unutmayın. Diğer üretici firmalarında (sigma, tamron, tokina gibi) devreye girmesi ile yaklaşık yüz çeşit e mount lens alternatifi var. Zaman içinde daha da artacaktır.

Sony A7 m2 ve Sony A7m3 incelemelerime de göz atabilirsiniz.

Işığınız Kaliteli olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu