Tair 11-A 135mm f2.8 incelemesi
Merhaba değerli fotografmania takipçileri. Yine bir lens incelemesi ile karşınızdayız bu defaki lensimiz ünlü Rus lenslerinden Tair 11-a. Tair 135mm f2.8 incelemesi içeriğinde, lensimizin karakteristik özelliklerini, teknik özelliklerini, örnek resimlerini, renkleri, kontrastı ve keskinliği ile ilgili bilgileri bulabilirisiniz. Öncelikle teknik özellikleri tablosunu verelim.
Tair 11-a Teknik Özellikleri
Lensin adı | Tair11-a 135mm f2.8 |
Diyafram açıklığı | F2.8- f22 |
Ağırlık | 600 gr |
Uzunluk | 110 x 70 mm |
Eleman | 3 grupta 4 eleman |
Minimum netleme mesafesi | 120 cm |
Diyafram yaprağı sayısı | 20 yaprak |
Sarsıntı engelleyici | Yok |
Filtre çapı | 55 mm |
Menşei | SSCB |
Grafiğe bakılınca farklı gelebilecek birçok başlık var. Örneğin 600 gram olması. Genelde 135mm lensler 300- 400 gr bandındadır. Bunu bilenler için 600 gr yadırganabilir doğrusu. Optiklerinin ağır olmasının yanı ısıra tamamen metal malzemeden oluşması ağırlığındaki en önemli faktörlerin başında. Yine benzer şekilde uzunluğu da normal 135mm ‘lerden farklı olarak 11 cm civarında ve daha uzun. Fiziksel bu veriler dolayısı ile Tair 11 –a ya Rus Tankı unvanının layık görülmesini sağlamıştır.
Diğer dikkat çeken detay ise sadece 4 adet optikten oluşmasıdır. 3 farklı grupta toplanmış bu basit dizilim aslında birçok lens markasından çok daha basit bir dizilime sahiptir. Birazdan bahsedeceğim optik kalitesi göz önünde bulundurulduğunda bu basit dizilime inanmak güç oluyor gerçekten.
Diğer bir dikkate çarpan özelliği 20 adet diyafram yaprağına sahip oflamasıdır. 5 – 6 tanesi neyine yetmiyor ki 20 tane yaprağı sıkıştırmışsın o daracık yere dimi 🙂 Birkaç farklı lens örneğinde 10 un üzerinde yaprak sayısına rastlasak da 20 tanesine başka bir lenste rastladığımı sanmıyorum. Birazdan bu lens yapraklarının aşağıda bahsedeceğim.
Tair 11A 135 mm ‘de Renk ve Kontrast
Tair 11a renk verme konusunda çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Zaten fotoğraf camiasında harika renk ve keskinliği ile anılır. Benzer şekilde kontrastının da çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Bir Minolta kontrastı beklememek lazım fakat en açık diyaframda dahi tatminkar. Kısıldıkça kontrast daha da kıvam buluyor. Basit 4 eleman diziliminin renkleri doğru vermedeki rolünün olumlu mu olumsuz mu olduğuna karar vermek zor. 4 elemanla olacaksa birçok üretici neden çok daha karmaşık dizilimler kıllanıyor. Aslında daha kaliteli fotoğraflar için birçok üretici daha karmaşık optik dizilimler kurarken basit 4 elmanla bu kaliteyi yakalamak üretici KMZ firmasının bir başarısıdır.
Renk konusunda günümüz güncel lensleri ile yarışabilecek kalitede olduğunu vurgulamalıyım. Çekilen fotoğraflar incelendiğinde 1970 model bir lens ile çekildiğine inanmak zor oluyor. 2010 model vasatın üzerindeki bir lens ile karşılaştırıldığında aradaki fark kesinlikle anlaşılmayacak düzeyde.
Tair 11a ‘da Keskinlik
Tnap 11a 1955 ila 1995 yılları arasında üretildi. Yaklaşık 40 yıl boyunca üretimi devam etti. Bu durum firmanın ona ne kadar güvendiğini de gösteriyor doğrusu. Yıllar içinde birkaç güncelleme yapılsa da optik olarak fark gözlemlenmeyecek kadar profesyonel çalışmalar yapılmış. İşte uzun yıllar devam eden üstün performanslarından birisi de keskinliğidir. Özellikle en açık diyafram olan F2.8 de dahi tatminkar keskinlik sunuyor olması piyasada aranılan bir lens olmasına neden olmuştur. Merkez keskinliği diyafram kasılsa dahi fark edilmeyecek kadar iyi. F5.6-f8 civarında en keskin olduğu aralık olarak değerlendirebilirim. Köşeler ise f8 civarı çok daha iyi hale geliyor; altı vasat. Genel olarak f4 te keskinliği en üst düzey olmasa da ışık geçirgenliğini de göz önünde bulundurursak en verimli diyaframı olduğunu söyleyebilirim.
Tair 11a Diyafram ve Bokeh kalitesi
Normal lensler genellikle en açık diyaframlarında köşeli bokeh üretirler. Ama bu lens her açıklıkta dairesel bokeh üretme yeteneğine sahip. Bundaki en önemli etken şüphesiz 20 yapraklı diyafram mekanizmasıdır. Özellikle portre çekimleri için arka planı yok etme gücü üst düzeydir. Arka plan tam anlamıyla kramelize oluyor açıkçası. Full frame makinelerde bokeh performansı daha üst düzeye çıkmakta. f2.8 de zaman zaman girdap bokehe atıfta bulunmuyor da değil sanki.
Tair 11a’da 135mm lenste pek karşılaşılmayan preset diyafram mevcuttur. Bu diyaframlar kilitlemeli bir sisteme sahiptir. İki adet diyafram bulunur. Diyaframlardan birisi diğerinin alabileceği en kısık aralığı belirler. Örneğin kilit diyaframı f11 de bırakıldığında diğer diyafram f2.8 ile f11 arasında değer alabilmektedir.
Fotoğraf çekimlerinde kullanılacak bir özellik olarak öne çıkmasa da video çekimleri için gayet kullanışlıdır. Dolayısı ile preset sistemi olan bu lens de video severlerin ilgisini çokça çekmektedir.
Belirtmeliyim ki açılır diyaframın durakları yoktur. Yani diyafram geçişleri akışkandır. Örneğin f2.8den f3.5 e geçtiğinizi anlamız çok zordur, zira durakları yoktur. Alışılageldik lenslerin durakları gibi sadece tam veya yarım durakları kullanmaz, akla gelebilecek her değeri kullanabilirsiniz. Örneğin f3.4 hiç bir lenste durak olarak belirtilmez ve kullanılmaz. Ama bu lenste (yerini bulabilirseniz) f3.4 kullanabilirsiniz.
Tair 135 mm ‘de Vinyet ve Ca
Enteresandır, çok eski bir lens olmasına karşın genellikle Japon üretimi lenslerde sıklıkla karşılaşılan ca olayına neredeyse tair 11a’da rastlamak zor. En açık diyaframda belli belirsiz mor saçaklanma oluşturuyor ama kesinlikle rahatsız edici değil. Tamamen kontrol altında olduğunu söyleyemesem de, rahatsız edici de değil.
Vinyette tele lensleri incelemek pek makul gelmiyor bana. Gözlemlemek çok zordur. Fotoğraflarda rahatsız etmezler. Benzer bir durum bu lens içinde geçerli. Çok dikkatli bakılırsa en açık diyaframda gözlemlemek mümkün. F5.6 dan sonra neredeyse imkansız. Fakat dediğim gibi fotoğrafta gözlemlenmesi çok güçken kale almaya gerek yok.
İnternette araştırmalarıma göre tair11 lensleri birkaç seri şeklinde üretilmiş. Fakat piyasada 11a hariç neredeyse yok denecek kadar az. Ülke içinde 2. El piyasasında hiç rastladığımı hatırlamıyorum. Üretilen bu serilerden biri tair 11 (a olmayan versiyon). 135mm değil de 133mm dir. Kendisi gibi versiyonları da enteresan gerçekten. M42 ve m39 olarak orijinal 2 bayonet ile üretilmiştir. Fakat sonradan değiştirme midir bilemem Nikon versiyonlarını da rastladım ilanlarda. Çoğunlukla siyah renkli. Bazıları ise gümüş grisi ve bunlar m39 bayonet.
Tair 11a Kullanım Alanları:
Full frame bir makine ile kullanacaksanız genel olarak sadece portre çekimine uygun. Açıkçası portre derken ot, böcek portrelerini de içine koyarak söylüyorum. Tele yani uzakları yakın etme gücü 135mm için bence yeterli değil. En az 200mm teleler tercih edilmeli. Fakat portrede sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Benzer şekilde ff de makro çekmek içinde kullanışlı değil. Minimum 120cm olan netleme mesafesi makro fotoğrafçılığın önüne geçiyor maalesef.
Fakat crop faktörlü bir makinede kullanacak iseniz işler değişiyor. 1.5 x ve hatta 2x çarpanlı makinelerde portre, tele ve kısmi makro için gayet elverişli bir hale dönüşüyor. Crop makinelerde ise dikkat edilecek husus çarpan faktöründen dolayı gereksinim duyulan enstantane hızı. Örneğin 2x çarpanlı bir makinede 270 mm ye denk gelecek ve en az 1/250 sn hız kullanmak gerekecektir. Az ışıkta dikkat edilmesi gereken bir durum.
Tair 11 a Avantaj ve Dezavantajları:
Avantajları:
En önemli avantajını harika keskinlik ve renkler sunuyor olmasıdır. Daha sonra bokeh kalitesi, fiziken sağlam yapılı oluşu ve video için preset diyaframa sahip olasını sıralayabiliriz.
Dezavantajları:
En büyük dezavantajı ağırlığı ve hacmi. Özellikle hafif bir aynasız makinede kullanılacaksa lens aşırı ağır geliyor. Ayrıca taşımak için de ağır. Benim elden çıkarmamdaki tek sebep de bu idi mesela.
Diğer dezavantajını ters ışığa karşı parlaması olarak sıralayabilirim. Ayrı özel bir kaplama kullanmadığı için parlamalar oluşuyor. Tabi bunu üretim yılları içinde değerlendirsek bir çok yaşdaşından daha iyi sonuç verdiğini de belirtmeliyim. Bir Carl Zeiss 135mm f3.5 zebra dan bu konuda iyi mesela.
Diğer bir dezavantajı ise fotoğraf severler için preset diyaframın kullanımının zorluğu olarak sayabilirim. Kilitlemeli sistem kullanmak ilk etapta zor olsa da 2 günde alışılıyor o ayrı.
Tair 11 a 135mm f2.8 Fiyat
Tair-11a fotoğraf piyasasında aranılan bir lenstir. Bu da koleksiyonerler tarafından lensin dolaşımdan çekilmesi ve talebe göre arzın yetersizliğinden dolayı fiyatının benzer lenslere göre 2 kat daha fazla olduğu anlamına gelir. 2021 yılı başında Türküye içinde 2. el fiyatı temizliğine göre 1000 ile 1500 TL arasında değişmektedir. Yurt dışında ise 120 dolar ile 200 dolar arasında fiyat biçilmektedir.
Fotoğraf severler için koleksiyona eklenecek bir lenstir tair 11a. Bu yüzden temiz, kaliteli bir kopyasını bulup sahiplenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sattığım için zaman zaman pişmanlık uyandırabilecek bir lenstir kendileri.
Işığınız kaliteli olsun….