Carl Zeiss Sonnar FE (Sony) 2,8/35 ZA T* – Sony 35mm f2.8 Lens Kullanıcı İncelemesi
Merhaba; Tekrar Sony aynasız uyumlu bir lens incelemesi ile karşınızdayız. Bu yazımızda Sony Carl Zeiss Sonnar FE 2,8/35 ZA T* inceledim. Sony Carl Zeiss (CZ) 35mm f2.8 lensin Teknik özelliklerini, olumlu yada olumsuz yanlarını yorumlamaya çalıştım…
Carl Zeiss Sony 35mm f2.8 Teknik Özellikleri
FE ibaresinden anlaşıldığı gibi Sony aynasız Full frame uyumlu bir lens. İlk önce teknik özelliklerini verelim:
Lensin adı | Carl Zeiss Sonnar FE 2,8/35 ZA T* |
Diyafram açıklığı | 2.8-22 |
Yapı malzemesi | Sert kauçuk |
Ağırlık | 120gr |
Uzunluk | 36.5 mm |
Eleman | 5 grupte 7 eleman |
Minimum netleme mesafesi | 35cm |
Diyafram yaprağı sayısı | 7 adet |
Maksimum büyütme | 0,12x |
Sarsıntı engelleyici | Yok |
Filtre çapı | 49mm |
Menşei | Japon |
Sony Carl Zeiss 35mm f2.8 Fiziki Özellikleri
Lensi elime aldığımda ilk dikkatimi çeken hafifliği oldu. Sadece 120gr ağırlığında. Bir lense göre inanılmaz hafif. Ceket cebinde taşınası bir durumu var. Aynı zamanda ebatları ile de çok çok ergonomik. Çapı 61, 5 mm ve uzunluğu 36,5mm. Yani kalınlığı 6 cm, uzunluğu 3,5 cm civarında. Bu haliyle oldukça kopmak bir yapıya sahip. Taşıması da, kullanması da çok pratik.
Carl Zeiss kalitesini Japon mühendisliği ile birleştirmiş Sony. Lens aynı zamanda toza ve neme de dayanaklı. Tozlandığında ya ada ıslandığında korkmanıza gerek yok. Bir bez ile sildiğinizde eski haline dönüyor ve kullanıma kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.
Klasik T* Zeiss kaplaması sayesinde ışık yansımasında boğukluk yapmıyor ve ters ışıkta hoş fotoğraflar çekmenizi sağlıyor. Kullanılan 3 asferik eleman ve 1 ekstra düşük dispersiyon camı sayesinde hem daha hafif hem de kalite üst düzeye ulaşmış. Gerçi ekstra düşük dispersiyon cam kullanıldığını Sony sitesinde açıklamamış fakat Zeiss sitesinde ilan etmiş. Bir bilgi karmaşası mı yoksa Sony unuttu mu bilemiyorum. Element tablosunda da gördüğünüz gibi, toplam 7 mercek var ve 5 grupta toplanmış.
Sony CZ 35mm f2.8 Diyafram
Diyafram açıklığı maksimum 2.8 ile sınırlı. Kompaktlığına göre 2.8 iyi bir diyafram açıklığı. Fakat 35mm daha çok sokak fotoğrafçılarına hitap ettiği için zaman zaman loş ışıklı durumlarda mecburen İso’ya yüklenmeniz gerekiyor. Ben 8 aydır full frame makine ile kullandığımdan dolayı az ışıkta hiçbir sorun yaşamadım fakat İSO başarımına güvenmeyenler için bu açıklık yeterli olmayabilir. Örneğin f2.0 zorlanabilirmiş. Lakin bu da ebadın ve ağırlığın artması anlamına gelecektir ki bu lensin doğasına aykırı olabilirdi.
Lensimiz full frame uyumlu olduğu kadar Aps-c sensöre de uyumlu. Full frame de 44 derecelik bir bakış açısı sağlarken Aps-c de 63 derecelik bakış açısına sahip oluyorsunuz. Aps-c de yaklaşık 53mm odak uzaklığına tekabül geliyor ki, ideal bir portre lensine bürünüyor. Yani çift makine tek lens ile hem portre hem de sokak fotoğrafçılığı bile yapılır. Bu lens kalitesi ile makine aldırır adama 🙂
7 diyafram yaprağı mevcut. Bu yapraklar o kadar güzel dizayn edilmiş ki kapandığında tam dairesele yakın bir bokeh üretiyorlar. Oldukça başarılı olduğunu söylemeliyim. Aynı zaman da bokeh başarısı da muazzam. Portre çekimlerinde de kullanışlı bir lesn haline geliyor. Full frame de 35mm ile özellikle de bel üstü portrelerde bu kadar başarılı olabileceğini düşünmüyordum. Abartmayalım; bir 135mm f2.8 portresi çıkartmıyor, fakat oldukça iyi. Bokehleri karakteristik değil. Lakin oldukça güzel.
49mm filtre çapı var. Lens netleme sırasında uzama-kısalma ve dönme yapmadığı için her türlü filtre rahatlıkla kullanılabilir. Dahası ucuna takılan kendinse has ALC-SH129 modelli parasoleyi dahi filtre ile kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Fotoğraflardan da görebilirsiniz, bu lensin parasoleyi dışadönük değil içeri dönük. Farklı bir konsept uygulanmış ve çok da başarılı olmuş açıkçası. Hem filtre takılabiliyor hem de parasoley kullanabiliyor hem de kompaktlıktan ödün vermiyor. Farklı yapıdaki bu parasoley aynı zamanda kapak çapını da değiştiriyor. Parasoleye kapak takmak için 40.5mm lik kapak kullanıyorsunuz. Bu 40.5mm lik kapak yuvasına da filtre takılabiliyor, haberiniz olsun. 🙂
CZ Sony 35mm f2.8 Optik Kalite
Gelelim çekim kalitesine: Keskinliği en açık diyafram olan 2.8 f de dahi zeiss kalitesine yakışır vaziyette. Muntazam keskinliği var. F16 ya kadar da bu keskinlik neredeyse aynı. F22 de biraz düşüyor. Renkler sıcak ve canlı. Her sokak fotoğrafçısının aradığı tarzda. Kontrast desen yerli yerinde. Olması gerektiği gibi. Zaten renk ısını da kontrası da dijital programlar ile kolayca ayarlayabiliyorsunuz. T* kaplaması sayesinde ışık yansımalarını da bertaraf edebiliyor zeiss 35mm f2.8. Günümüz lenslerinden istenilen tüm her şeyi sunabiliyor açıkçası. Geniş açı lens olduğundan f8 civarı alan derinliği çok fazla. Manzara için de kullanılabilir. Açı dar gelse de örneğin panaromik çekimle çok güzel manzaralar da çekilebilir.
Otomatik netleme performansı özellikle v3 güncellemesi ile çok iyi hale getirildi. İlk açılış hızında da ciddi iyileşmeler oldu. Pili takıp çıkardığınızda makinenin yazıları ekrana düşmeden yarım deklanşör yapınca netleme yapıyor. Netleme noktası bile görünmüyorken 🙂 Elinde bu lens bulunan varsa v3 güncellemesini yapsın muhakkak. Olumlu katkıda bulunduğu açık. Hızının yanı sıra sessizliği de kayda değer. Tam bir günümüz profesyonel prime lensi havası var.
Sony Carl Zeiss 35mm f2.8 CA ve Distorsiyon
CA oluşturması çok çok az da olsa gözlemledim. Fakat asla rahatsız edici düzeyde değil. Hatta nerede ise zor seçiliyor. Bahsettiğim durum özellikle en açık diyaframda gözlemlenebiliyor. Örneğin bir Nikon 35mm f1.8g ile karşılaştırılamayacak kadar az.
Distorsiyon, yanlarda ya da tabanlarda göz ile gözlemlenemiyor. Açıkçası çok geniş açı olmadığı için de cetvelle de ölçmek işime gelmedi. Kesinlikle çıplak göz ile göremezsiniz ve dolayısıyla rahatsız da etmez. Vinyet oluşumu az da olsa gözlemlenebiliyor. Yine gözü rahatsız etmeyecek şekilde. F8 gibi en az seviyesinde. Full frame de kullandığım için her diyaframda az da olsa gözlemledim. Crop sensörlü makinelerde muhtemelen hiç gözlenmeyecektir. Bu iki veri kale alınacak derecede olumsuzluk oluşturmadı lensimizde.
Carl Zeiss Sonnar 35mm f2.8 Fiyat
Bu kadar olumlu özelliklerinin yanında söyleyebileceğim tek olumsuz yanı fiyatı. 2018 yılı ilk çeyreğinde yurt için de 2700-2900tl fiyatlara satılıyor. Yurt dışında ise 700-750 dolar civarı. Yurt içinde 2. El piyasasında 1700-2000tl civarında bulunabiliyor. 35mm f2.8 için yüksek rakamlar. Ama parasını sonuna kadar hak ediyor doğrusu.
Sonuç olarak:
Özelikle sokak fotoğrafçıları için biçilmiş kaftan olduğu kanaatindeyim. Maddi kaygısı olmayan kullanıcılar aynasız bir Sony makine ile bu lensi alıp ceket cebinde taşıyabilirler. Çok ergonomik ve kompakt bir yapıya sahip olmasının yanı sıra çekim kalitesi ile de kendisinden söz ettiren bir lens. Maddi kaygınız yoksa düşünmeden alın ve seve seve kullanın derim.
Diğer bir yazımda Sony Carl Zeiss 16-35mm F4 Lensini incelemiştim; ilginizi çekebilir.