Ünlü Fotoğrafçılar Serisi: Steve McCurry

Ünlü fotoğrafçılar serisine devam ediyoruz. Bu yazımızda Yaşayan fotoğraf efsanelerinden ve dünyanın belki her yerinde isminin yad edildiği usta fotoğrafçı Steve McCurry den bahsedeceğiz. Steve McCurry biyografisini anlayacağımız bu yazımızda hayat hikayesini yanı sıra, ünlü fotoğrafçının dünyada iz bırakan imajına da değineceğiz.

Steve McCurry 23 nisan 1950 yılında Amerika birleşik devlerinin Pennsylvania eyaletinde doğdu. İlköğretim ve lise eğitimin ardından Pensilvanya Eyalet Üniversitesinden 1974 sahne sanatları bölümünden mezun. İçindeki fotoğraf ilhamının verdiği hislerle yerel gazetelerde başlayan foto muhabirliği çok geçmeden ülke dışına taştı. 1979 da Hindistan’a yaptığı geziden sonra Pakistan’a geçti. Hindistan ve Pakistan’da çok şeyler buldu. Kendi yetiştiği kültüre çok aykırı olan bu yaşam tarzı McCurry ye haddinden fazla ilgi çekici geldi. Özellikle Afganistan- Pakistan sınırı civarında yerel milislerle çokça zaman geçirdi ve bu kültürleri oldukça yakından tanıdı. 1984 yılında ise dünya çapında kendisine tanınırlık sağlayacak olan Afgan Kızı fotoğrafını çekti. Afgan kızı fotoğrafı National Geographic, New York Times gibi dünyaca ünlü gazetelerde yayınlandı, kapaklara çıktı.

Steve McCurry Savaş Foto Muhabiri

Bu tanınırlığın ardından McCurry durmadı. Savaş muhabirliği ve foto muhabirlik konusunda sürekli aktif oldu. İran Irak, Lübnan iç savaşı, körfez savaşları ve bunun gibi bir çok Uzak ve Ortadoğu ülkesinde savaş muhabirliği yaptı. 1986 yılından itibaren de dünyaca ünlü Magnum Photos ajansına kayıt oldu ve bu ajans için için ünlü fotoğraflar çekti.

Savaşların acı gerçekliğini tüm çıplaklığı ile kadrajlamak isteyen McCurry, özellikle Ortadoğu, Uzakdoğu ve Aysa kıtasının farklı bölgelerinde birçok ülkede gezmiş ve dahası yaşamıştır. İstediği fotoğrafları çekebilmenin o kültürün bir parçası olmaktan geçtiğini iyi anlayan Steve, seyahatlerinde uzun uzun mütalaa ettiği ülkelerde kalmış ve kültürlerinden koklamıştır. Böylece hem sanat hem de kültürel açıdan çok  etkileyici fotoğraflar çekmeyi başarabilmiştir. Savaş zamanlarında yaşamın bir parçasını alıp, ekranlara sokmayı başarmıştır. Acı-tatlı var olan gerçeklikleri fotoğraflamış ve izleyicilerde derin izler uyandırmayı da başarmıştır.

McCurry dünyayı dolaşmakta, etkinliklere ve sergilere katılmaktadır. Bu çerçevede ülkemize de gelmiş ve sergisi yayınlanmıştır. Röportaj vermiş ve güncel konulardan bahsetmiştir. Ayrıca Türkiye’den en çok Ahmet Sel ‘in portelerini sevdiğini söylemiştir. Dünyaca ünlü fotoğrafçımız olan Ara Gülerin Portresini de çekmiştir.

McCurry ve Kodak İlişkisi

McCurry özellikle analog dönemde farklı marka kameralar kullansa da film olarak kodachrom modelinden vaz geçmedi. Öyle ki Kodak da bu ilgiye kayıtsız kalmadı ve dijital çağda dahi üretime bir müddet daha devam etti. Fakat yıl 2009 a geldiğinde Kodak kodachrom artık üretilmeyeceğini duyurdu. Steve McCurry de son üretilen 36lık kodachrom ile çektiği fotoğraflardan bir sergi ve belgesel yaptı. İstanbul Modern‘de de sergilenen bu albümde özellikle Hindistan’dan çokça kare bulunmakla beraber ülkemizden de duayen fotoğrafçı Ara Güler yer aldı.

McCurry ‘nin Kült olmuş diğer bir fotoğrafı. Harika renkler, Mükemmel Şekiller, Güçlü kompozisyon…

MccCurry ‘nin fotoğraflarında genel manada çok iyi kullanılmış renkler, çizgiler ve objeler yer almaktadır. Aşırı karmaşıklık veya tam tersi aşırı sadeleştirilmiş fotoğrafları tercih etmez. Anlatımı oldukça güçlü objeler kullanır. Kullanılan öğelere bakarsak yeteri kadar nesneyi yeteri kadar alana sığdırdığını görebiliriz. Renklerin ve Kontrastın da yerli yerinde kullanıldığı fotoğraflar izleyici tarafından oldukça beğenilmektedir. McCurry Ticari fotoğraflarının  yanı sıra sanatsal fotoğraflarında da oldukça başarılı işler çıkarmıştır. Ekibi ile fotoğraf düzenlemelerini de başarılı şekilde yürütmektedir.

Afgan Kızı Hikayesi

Ünlü Afgan kızı fotoğrafını 1984 yılında çektiğinde McCurry şöyle söylüyor: ”Etkileyici bir portre olacağını biliyordum, fakat bu kadar ses getireceğini ben de tahmin edememiştim”. Evet ünlü Afgan kızı fotoğrafı Pakistan’daki bir mülteci kampında çekildi. Afgan kızının adı Şarbat Gula‘dır.  National Geographic bu fotoğrafı 1985 yılında bir sayısında kapak fotoğrafı yapmış ve etkisi tüm dünyaya yıllar içinde yayılmıştır. Yine NG bu fotoğrafı tanınmış en ünlü fotoğraf ilan etmiştir. Fakat o yıllarda bu tanınmış fotoğrafın adı bilinmiyordu.

Solda: 84 yılındaki Afgan Kızı, sağda 2002 yılındaki Afgan kızı

Afgan kızı fotoğrafı, Kodachrome 64, Nikon FM2 kamera ve Nikkor 105mm Ai-S ile çekildi. henüz  12 yaşında olan zümrüt yeşili gözleri ile McCurry nin öncelikli olarak ilgisi çekmişti. 1985 yılının haziran sayısında  National Geographic dergisinin kapak fotoğrafı olduğunda ise tüm dünya bu fotoğrafa kilitlendi. Muhtemelen internetin olduğu her yerde bu fotoğrafı bir kere de olsun görmeyen kalmamıştır. Daha sonraları ise ‘resimde Mona Lisa ne ise fotoğrafta da Afgan kızı odur’ yorumları yapılmaya başlandı.

2002 yılında  McCurry ve ekibi Şarbat Gula’yı bularak Afgan kızı 2 fotoğrafını çekmişlerdir. İlk fotoğrafta 12 yaşlarında olduğu düşünülen kız 17 yılsonunda belki 30 yaşında olmamasına rağmen hayat şartlarının getirdiği dezenformasyonla 40’lı yaşlarda gibi görünmektedir. Daha sonra Pakistan’dan ayrılarak İtalya’ya yerleşmiştir. En son Afganistan’a döndüğü rivayet edilmiştir.

Steve McCurry hala fotoğraf çekmekte ve fotoğraflarını sergileyip satışa sunmaktadır. Buradan kendi internet sitesine erişebilir ve fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.

Steve McCurry Sergileri

  1. 2015–2016 – Steve McCurry: Hindistan, New York
  2. 2015–2016 – Steve McCurry – İkonlar ve Kadınlar, Forli, İtalya
  3. 2016 – Steve McCurry: İkonik Fotoğraflar, Hong Kong
  4. 2016 – Onun Objektifinden Dünya: Steve McCurry Fotoğrafları, New York
  5. 2017 – Steve McCurry’nin Dünyası, Belçika
  6. 2018 – Steve McCurry İkonları, İtalya
  7. 2018 – Gezinti Yapan Resimler – Steve McCurry Kişisel Sergisi, Tayvan
  8. 2019 – “Le Monde de Steve McCurry”, Fransa
  9. 2019 – “Steve’in Evi: Kalıcı Sergi”, İran
  10. 2019 – “Yemek”, Forli , İtalya
Kuveyt Savaşı sırsında bir fotoğrafı. Petrol kuyularının ateşe verilmesinden sonra…

Steve McCurry Aldığı Ödüller

Tarih – Ödül ismi – Ödülü kimin verdiği

  • 1987 – 1986 Filipin Devrimi’nin haberine ilişkin Onur Madalyası, Filipinler, Beyaz Saray Haber Fotoğrafçıları Derneği
  • 1992 – Birincilik Doğa ve Çevre Petrole Maruz Kalan Kuş, Kuveyt Birincilik, Genel Haber Hikayeleri: Fırtına Sonrası Kuveyt Çocuk Ödülü: “Kararmış Gökyüzü Altındaki Develer”, Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması
  • 1992 -Uzun Metrajlı Resim Mükemmellik Ödülü: Ateşli Uzaylılar Birincilik, Dergi Bilim Ödülü: Karartılmış Gökyüzü Altında Camels Birincilik, Gulf News Sky: Fırtınadan Sonra Kuveyt, Yılın Fotoğrafı Yarışması
  • 1992 – Oliver Pebbot Memorial Ödülü: Golf Savaşı Haberleri Konusunda Yurtdışından En İyi Fotoğrafik Habercilik, Overseas Press Club
  • 1993 – Moloz Savaşı Mükemmellik Ödülü, Ulusal Basın Fotoğrafçıları
  • 1994 – Sanat ve Mimarlık Seçkin Mezunlar Ödülü, Pensilvanya Eyalet Üniversitesi
  • 1998 – Mükemmellik Ödülü, Portreler: Kırmızı Çocuk, Yılın Resmi Yarışması
  • 2002 – “Afganistan Kadınları” Mükemmellik Ödülü
  • 2002 – Yılın Fotoğrafçısı -Dünya Basın Fotoğrafı
  • 2003 – New York Film Festivali Tanrı belgeselinin C alıcısı, Afgan Kızı Bulundu
  • 2003 – Fotoğraf Gazeteciliği-Lucie Ödülü
  • 2005 – Fotoğraf Gazeteciliği Bölümü – Fotoğraf Yoluyla Uluslararası Anlayış ödülü, Amerika Fotoğraf Topluluğu
  • 2006 – Birincilik, Yükselen Buddha, National Geographic, National Press Fotoğrafçıları Derneği
  • 2011 – Leica Onur Listesi Ödülü
  • 2014 – Fotoğraf Takdir Ödülü
  • 2018 – İtalyan Araştırma Enstitüsü Archivio Disarmo tarafından verilen Barış İçin Altın Güvercin gazetecilik ödülü
  • 2019 – Uluslararası Fotoğrafçılık Onur Listesi ve Müzesi’ne Giriş (sergi ve ödüller kaynak wikipedia)

Robert Capa yazımız için tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu