Canon EOS 700D İncelemesi ve Teknik Özellikleri

Canon firmasının bu segmentin ilk makinesi olan ve 2003 yılında duyurduğu 300D serisinin yeni üyesi olan Canon EOS 700D yi inceledim. Bu yazımızda Canon 700d ile ilgili her şeyi kullanıcı gözünden görebilir, Canon 700d yorum ve örnek fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Her zaman ki gibi ilk önce ihtiyacımız olan teknik bilgileri tablo halinde verdim; aşağıda inceleyebilirsiniz. İşte Canon 700d özellikleri:

Eos Canon 700D Teknik Özellikleri

Çözünürlük 18mp
Sensör tipi Apsc boyutlu C-mos 1,6x çarpanlı
 Max Deklanşör hızı 1/4000
İSO hassasiyeti 100-12800  (25600e arttırılabilir)
Video Full HD 1920×1080 video
Seri çekim hızı Saniyede 5 kare
Ekran 3’’ dönebilir ve dokunmatik. 1040k çözünürlük
Vizör Optik Pentamirror vizör
Netleme noktası sayısı 9
Ebatlar 133 x 100 x 79 mm
Ağırlık 580 gr
Wifi Yok
Flaş Var
Pil 440 çekime kadar

EOS Canon 700D nin Amerika pazarındaki ismi farklı. Canon EOS Rebel T5i olarak geçiyor. Canon EOS 700D nin detaylı teknik bilgilerini tablo hainde görmek için tıklayın.

Üst-Giriş seviyesi olarak piyasaya sununla Canon EOS 700D profesyonel kullanıcılardan çok amatör kullanıcılara hitap ediyor. DİGİC 5 işlemcisi ile 18 mp lik çözünürlükteki fotoğrafları işlemekte zorlanmayan Canon 700D, saniyede 5 kare çekim hızı sunuyor. DİGİC 5 daha fazlasını başarabilir elbette;  fakat profesyonel kullanıcılara hitap etmediğinden 5fps makineye uygun görülmüş. 18 mp çözünürlük standardın biraz altında. 50 mp beklemiyor insan haliyle ama en azından 24 mp olabilirdi. Rakiplerinden Sony a6000 serisinin hepsinde 24 mp kullanıyor mesela. Nikon da d5300 modelinde 24 mp çözünürlük ile iddialı. Canon da bu feryadı duymuş olacak ki, serinin bir sonraki makinesi olan EOS 750D de 24mp çözünürlük sunmuş.

CANON EOS 700D FİZİKİ YAPISI

Ele alındığında DSLR havasını veren gövdede, ergonomisi ile elden fırlayıp gidecek ya da iki parmakla kullanılacak narin fotoğraf makinesi hissi asla yok. Bir 7D olmasa da imaj kalitesinin iyi olduğunu vurgulamak isterim.  Başparmak ve yüzük parmağı ile tutuşu kolaylaştırmak için iyileştirmeler yapılmış.

Ön yüzü serini klasik ara yüzü gibi. Kullanışlı ve göreceli olarak basit. Ortada dönebilen 7.5 mc (3 inch) lik ekran var. Ekranın sol üst köşesinde menü ve info düğmeleri yer alıyor. Bu da demek oluyor ki menüden bir ayar değişikliği yapmak için sol elinizi de kullanmanız gerekli. Bu düğmelerin hemen sağında optik vizör bulunuyor. 0,85x büyütmeli ve %95 kapsama alnına sahip. Yine üst seviye bir kalitesi olmasa da kullanıcılar için normal. Vizörün hemen sağında dioper tekeri bulunuyor. Bu teker sayesinde varsa göz kusurunuzu nispeten giderebilir ve vizörü net görebileceğiniz hale getirebilirsiniz. Yine ekranın üst kısmında yer alan vizör-LCD geçiş tuşu ile istediğiniz zaman ekrana görüntüyü verebilirsiniz.

Canon 700d + canon 17-55mm f2.8 ile bir fotoğraf.

Ekranın tam sağında poz telafisi, Hızlı menü (Q), 4 adet yön düğmesi ve bir adet tamam (ok) düğmesi ile fotoğraf izleme ve silme düğmeleri bulunmakta.  Bunun haricinde ön yüzde ayar kadranı yer almıyor. Ayar kadranı deklanşörün hemen önüne konumlandırılmış. Zaten giriş seviyesi makinelerde tek kadran bulunmakta. Ben  alışık olduğum için makine de arıyorum açıkçası. Canonun bir de iyi tarafı var ki İSO için bu seviyedeki makineler bile düğme yerleştiriyor. Nikon’da maalesef yok. Sony’de de atanabiliyor fakat sabit değil. Üst kısma deklanşörün biraz gerisine yerleştirilen bu tuş ile İSO ayarı yapmak çok kolay.  İSO düğmesini hemen gerisinde de çekim tekeri bulunmakta. Açma kapama çentiği de bu çekim kadranının sağ altına yerleştirilmiş. Kolayca açıp kapanabiliyor. Ayrıca video çekimi de bu çentiği en ileri ittirince yapılıyor.

EOS 700D BAĞINTI

Sağ yönünde kapak altına gizlenmiş 1 adet SD kart yuvası mevcut. Altta pil ile beraber saklanmadığı için olumlu bir not alıyor. Sol tarafında ise 2 farklı plastik kapak altında yerleştirilmiş 4 adet giriş-çıkış  daha var. İlk yuvada usb2 ve HDMI girişi bulunuyor. Video çıkısı HDMI üzerinden sağlanıyor. PC bağıntısı da usb2 çıkışı üzerinden gerçekleşmekte. Diğer kapak altında ise kablolu kumanda ve mikrofon girişi bulunmakta. Video çekimlerinde mikrofon girişinin bulunması çok kullanışlı olmuş. Videodan bahsetmişken; Canon EOS 700D, 1920×1080 çözünürlükte full hd 30fps ve HD 60fps çekim yapabilmekte. Teknolojik gelişmelerin ne arkasında ne de önünde. Flaş kapağının üzerinde de stereo mikrofonu var. Genel kullanıcılar için yeterli düzeyde. Ayrıca belirtmek isterim video çerken STM lensleri tercih etmek avantaj sağlıyor.

Gelelim önemli bir noktaya. Canon 700d wifi var mı ? Hayır maalesef 700d Canon da wifi bağıntısı yok. Bu gerçekten üzücü. Muadilleri ve rakipleri bu konulara çoktan el atmış durumdalar ve her biri ilk olarak uzaktan bağıntı üzerinden reklam yapıyorlar.

CANON EOS 700D EKRAN

Ekran 1 040 000 piksellik 3 inch , her yüne dönebilen,  soldan açılan,  dokunmatik güzel bir ekran. Özçekim yapmak da basit bu ekranla. Kendinizi rahatlıkla görebilirsiniz.  Dokunmatik olduğundan hakimiyet kurmak çok kolay. Canlı izlemeye aldığınız da otomatik netlemeyi dokunarak da yapabiliyorsunuz. LCD ekrandan netlemede vizörden netleme kadar hızlı değil; bunu belirtmeliyim. Aynasız makinelerdeki gibi anında netleme yapılamıyor LCD den.

Sadece 9 adet netleme noktası mevcut. Tümü de çapraz tip. Açıkçası bu sayının yeterli olmadığını düşünüyorum. Rakipleri uçmuş durumdalar. Nikon D5300 39 adet netleme noktasına sahipken Sony a6000 179 adet netleme noktası barındırıyor. Kullanıcılar belki tüm noktaları kullanmayacaklar; hatta birçok kullanıcıya 9 nokta yetip artacak bile. Fakat psikolojik üstünlükte geri kalmış oluyorsunuz. İyi hoş, kullanıcılar da ‘’Ayşe’nin 39 noktası, Mehmet’in 179 noktası varmış; benim neden 10 noktam bile yok :)’’ diye ağlaşmazlar. Fakat rakip markalara bu anlamda tacı teslim etmiş olurlar.

İç menüsü ve menü geçişleri gayet basit. Canon’a alışık olanlar hiç zorluk çekmezler.  Canon ara yüz olarak en basit ve kullanışlı marka bence. Tebrik ederim.

CANON 700D İSO PERFORMANSI

İso hassasiyeti 100 ile 12800 arasında. Arttırmak isterseniz max 25600 İSO yapabiliyorsunuz. Ne kadarı kullanılabilir sorusu göreceli olsa da bence max 3200 İSO kullanılabiliyor. Buda 100 iso ya göre 5 durak eder ki bence yeterli. Kumlanmalar 3200 isoda dahi fark ediliyor fakat idare eder diyeyim.

APSC sensör kullanılmış.  Cmos algılayıcı var. Çekim kalitesi lens ile değişmekle beraber giriş seviyesi için iyi düzeyde.  Bilindiği gibi Canon APSC  gövdelerinde 1.6 çarpanını kullanıyor. Bu da demek oluyor ki üzerine takacağınız lensin odak uzaklığı değerlerini 1.6 ile çarpacaksınız. Örneğin kit lensi 18-55mm lens (35mm tam kareye göre) 18×1,6= 28,8 ve 55×1,6=88 olacaktır. 18-55mm bu makinede 29-88mm oluverir. EF ve EF-S olan tüm lensler kullanılabilir. Nikon’daki gibi otomatik fokus yapar mı sorusu da olmadan. Çünkü tüm Canon dijital DSLR makineleri otomatik fokus yapmaktadır. Nikon’a  da taşı göndermiş olalım. (Gerçi bu konu makine ile alakalı değil, lens ile alakalı. Canon’un tüm lenslerinde af motoru var)

En yüksek perde hızı 1/4000 sn. Giriş seviyesi için standartlaşmış bir hız bu. Yeterli olduğunu düşünüyorum. Elektronik perde ile hızlanması söz konusu değil; çünkü elektronik perde yok. Üst sınırı da çizemeyeceğim. Bulb modu ile istediğiniz kadar uzun fotoğraf çekebilirsiniz. Fakat otomatik modlarda en yavaş perde hızı 30sn.

CANON EOS 700 D ÇEKİM MODLARI

Canon d700 + canon 17-55mm f2.8 ile bir fotoğraf örneği

Çekim kadranında Av, Tv, M ve P dışında hazır çekim modları var. Burada fotoğrafla oynamaktan hoşlanan kullanıcılar için birçok alternatif mevcut. Otomatik Akıllı Sahne (Fotoğraf ve Film), Flaşsız, Yaratıcı Otomatik, Portre, Manzara, Yakın Çekim, Spor, SCN (Gece Portresi, Tripodsuz Gece Çekimi, HDR Arka Işık Kontrolü) gibi hazır çekim modları var. Gerçekten eğlenceli işler yapılabilir.

 

Eos 700D SERİ ÇEKİM HIZI

Saniyede maksimum 5 kare çekilebiliyor. Yine altta kaldığını söylemek mümkün. Özellikle de aynasızlara karşı. Samsung, Fuji ve tabi ki Sony de bu sayı 2 katı. Çok da ezmek istemem, 5 kare o kadar da az değil. Sonuçta amatör kullanıcılara hitap ediyor. Hemen arkasından eklemeliyim ki RAW formatı ile fotoğraf çekerken 14 bit destekli çekebiliyorsunuz. Tabi raw kalitesi Jpeg den daha iyi. .CRW Canon’un RAW format uzantısı. Renk derinliği giriş seviyesi DSLR için gayet iyi. Canon bu konuda da iyi zaten.

CANON 700D PİL

Pil kapasitesi de giriş seviyesi için yeterli. Teknik verilere göre tam dolu pil ile 440 yapılabiliyor. Bura da bir taş da aynasızlara fırlatayım. Hatta taş değil kocaman kaya atmak lazım. Teknik verilerde değerler nasıl okunmalı bilemiyorum ama bu haliyle Canon EOS 700D,  Sony a6000 den neredeyse 1,5 kat daha çok fotoğraf çekiyor. Kendi verilerimle konuşuyorum.

FLAŞ

Güzel de bir flaşının olduğunu söylemem lazım. Gerçi dolgu flaşlar ne kadar iyi olsa ne… Bir iki deneme için kullandım   ve beni kesti. Harici flaş kapasitesi tabi ki de beklenmez. Gündelik kullanım için iyi ama. Max senkronizasyon hızı 1/200sn. Açıkçası bu hız gündüz güneşli havalarda açık diyaframlarda yeterli gelmiyor. Ama bu konuda eleştirmiyorum, çünkü tüm markaların benzer değerleri var.

Şimdilik Canon 700 D ile ilgili söyleyebileceklerim bu kadar. Işığınız kaliteli olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu