Exif Bilgisi Nedir?Nereden Ve Nasıl Öğrenilir ?

Değerli fotografmania.com takipçileri selamlar saygılar. Fotoğraf konusunda bilinmeyenlere ışık tutmaya devam ediyoruz. Bu yazımızın konusu ise exif bilgisi olacak. Exif nedir, nereden ve nasıl öğrenilir, exif ilgileri silinebilir mi bu soruları cevaplamaya çalışacağız.

Exif (Exchangeable image file format), Türkçe ismiyle “Değişebilir görüntü dosyası biçimi” anlamına gelir. Çekilen bir fotoğrafın hangi ayarlarda, hangi enstantane hangi diyaframda çekildiğini gösteren bilgilere denir. Exif fotoğraf çekildiğinde oluşturulur ve o fotoğrafla birlikte gömülü olarak yaşar. Kopyalandığından kopyalanır fotoğraf silindiğinde exif de silinir.

Exifte hangi bilgiler yer alır

Gelişen teknoloji Exif içinde ile çok fazla bilgi yer almaktadır. Fakat bu bilgilerden en çok kullanılır olanlar rahatlıkla görülebilir olmaktadır. Özel bir takım bilgileri görebilmek için ise özel programlar gereklidir.

Exif içerisinde belli başlı görebileceğiniz tanımlar şöyledir. Fotoğrafın adı,  boyutu, Diyafram, enstantane, pozlama, kamera adı, lens adı, lens mm ‘si (odak uzaklığı),  çekildiği tarih, varsa gps bilgisi,  iso, flaşla çekilip çekilmediği, fotoğrafın çözünürlüğü, çekim modu, ışık ölçüm modu, bilgisayarda nerede kayıtlı olduğu vs gibi bilgilere kolayca erişilebilir.

Exif Nereden ve Nasıl öğrenilir

Exif bilgisinin fotoğrafa gömülü olduğunu söylemiştik. Kullanıcıların genellikle bulmakta zorlandıkları ise exif bilgilerine nasıl erişeceklerdir. Aslında exif görmek de çok kolaydır. Exif öğrenmenin birçok yolu vardır. Sizin için kullanışlı 3 ünü inceliyoruz.

1.yol: online olarak internetten exif bilgileri öğrenilebilir. Exif viwer veya exif ifo  gibi bir sürü internet sitesi size exifi gösterebilir. Yapmamız gereken sadece fotoğrafı buraya yüklemek ve exif göster düğmesine basmak. Lakin sizi hemen bir konuda uyarayım. Bu tarz siteler gerekli gereksiz tüm bilgiyi gösterir. Aranılan bilgi sayfada zor bulunabilir. Eğer daha basit özellikleri arıyorsanız aşağıdaki ikinci yolu öneririz.

2.yol: Bilgisayardan fotoğraf üzerine sağ tıklayarak en alttaki özellikler kısmını tıklayıp üstten ayrıntılara tıklamaktır. Ayrıntılar sekmesinde belli başlı exif bilgilerini bulabilirsiniz. 1.yoldan daha kolaydır. Fakat ardı ardına exif bakacağınız fotoğraflar varsa bu yöntemde sıkıcı gelebilir. Eğer çok fazla fotoğrafın exifine bakmak isterseniz de 3. yolu öneririm.

3.yol: Fast Stone gibi fotoğraf açma ve editleme programları fotoğrafın exif bilgilerini sadece bilgisayar faresini sağa çekerek gösterirler. Yani herhangi bir tıklamaya bile gerek yoktur. Ardı ardına fotoğrafları değiştirdiğinizde de her fotoğrafın exifi ayrı ayrı görünecektir. Tabi bu yöntem için de önce bu programları indirip kurmanız gerekmektedir.

Exif bilgileri silinebilir mi?

Evet, exif bilgileri silinebilir. En basit yöntem az yukarıda 2. Yol olarak bahsettiğimiz exif bilgisi görme kısmından yapılabilir. Ayrıntılar sekmesinin en altında özellikleri ve kişisel bilgileri kaldır yazısına tıklamaktır. Tıkandığınızda hangi bilgilerin kaldırılacağına kadar size soracak ve işaretlediğiniz bilgileri silecektir. Ya da isterseniz komple silerek yeni kopya resim oluşturabilir.

Exif Silme işlemi için 2. Yöntem de exif temizleyici programlardır. İnternete exif cleaner yazdığınızda size bu programlardan bir sürü öneri çıkacaktır. Herhangi birini deneyebilirsiniz. Kullanımları oldukça kolaydır.

Exif bilgisi silme konusuna bir ekleme daha yapayım: Sosyal medya şu sıralar artık vazgeçilmezimiz. Facebook twetter instagram vs birçok sosyal medya kanalına günde yüz binlerce fotoğraf yükleniyor. Yüklenen bu fotoğrafların da exif bilgileri siliniyor; aklınızda olsun.

Exif Bilgileri Niçin Kullanılır.

Exif bilgisi aslında fotoğrafla uğraşanlar için daha çok kullanılmaktadır. Fotoğrafçılar çektikleri fotoğrafların hangi değerlerde çekildiğine sıklıkla bakar ve kendilerini olumlu ya da olumsuz şekilde bu bilgiler doğrultusunda eleştirirler. Aslında exif bir nevi yol göstericidir. Hoşa gitmeyen fotoğraflarda daha güzel olması için exif değerlerine bakılır ve bir sonraki fotoğraf çekilerken fikir verebilir. Fotoğrafçıların tekniklerini ilerletmelerinde çok faydalıdır.

Ayrıca exif bilgileri Dünya genelinde kolluk kuvvetleri tarafından delil elde edilebilirse iz sürmek için da kullanılmaktadır.

Cep Telefonundan Exif Öğreneme

En çok fotoğraf üreten alet olan cep telefonlarına değinmesek olmazdı diye hissediyorum. Cep telefonlarından da bu exif bilgilerini öğrenmek oldukça kolaydır. Galeride fotoğrafa bakma ekranında seçeneklerden ayrıntılara dokunduğunuzda exif görüntülenecektir. Bu yöntem markadan markaya değişse de Android işletim sistemi için birbirine çok benzerlik gösterir. Fakat iş iphona geldiğinde biraz değişiyor. Yine benzer yolla exif görülebiliyor ama bilgi miktarı çok az. Çekilen fotoğrafın çözünürlüğünü bile göstermiyor. Tavsiyemiz iphone app storda exif gösteren uygulamalardan indirmeniz ve kolayca bilgileri öğrenebilmeniz.