
Fotoğrafta Kompozisyon Kuralları 11: FOTOĞRAFTA KONTRAST- FOTOĞRAFTA ZITLIK
Kontrast (Türkçe ismiyle Karşıtlık-Zıtlık), hayatımızın her alanında olduğu gibi fotoğrafta da sıklıkla kullanılan bir kompozisyon kriteridir. Genelde dijital ekranlar için sıklıkla kullanılan bir öğe olan kontrast, sadece siyah- beyaz karşılığının değil her türlü zıtlığı ifade etmek için kullanılmaktadır. Örnek olarak renk kontrastı, doku kontratı, anlam kontrastı, içsel zıtlık, biçim kontrastı, ton kontrastı vb gibi aklımıza gelebilecek her türlü zıtlığı fotoğrafta kontrasta ilave edebiliriz.
Fotoğrafta kontrastı önemli kılan nokta ayırt edilebilirliktir. Zıtlıklar kullanılarak ayırt edilme kolaylaştırılmak istenir. Kompozisyon oluştururken vurgulanmak istenilen olgunun ayır edilebilmesi için zıttı ile kontrast oluşturulur.
Fotoğrafta kontrastı oluşturan temel öğe aslında uyumsuzluktur. Doğal olarak fotoğrafta uyumdan bahsedilebileceği gibi uyumsuzluktan da bahsedilir. Uyumsuzluğu oluşturan asıl öğeler de zıtlıklardır. Böylelikle kontrast doğar. İlk paragrafta bahsettim ama bir daha altını çizeyim: kontrast- zıtlık aklımıza gelebilecek her türlü obje için fotoğrafta kullanılır. Belli birkaç olgu ile kendimizi sınırlamayalım.

FOTOĞRAFTA LEKE -FOTOĞRAFTA BENEK
Fotoğrafta leke veya fotoğrafta benek konusu da fotoğrafta kontrastla ilgilidir aslında. Fotoğrafçılıkta lekeler çok çok önemlidir. Tüm fotoğrafçılar bunu bilir ve kullanamaya çalışır. Estetik anlamda fotoğrafın vazgeçilmezlerindendir.
Fotoğrafta benek; zeminin üzerindeki kontrastlı çıkıntılara-lekelere denir. Ana konudan oldukça küçük olurlar ve konuyu desteklerler. Beneğin net bir biçimi ya da tanımı yoktur. Uçan bir kuş benek olarak adlandırılabileceği gibi sahildeki kumların üzerindeki küçük bir salyangoz kabuğu da benektir. Zira benek dediğimiz öğerler ya ton kontrastı oluyor ya da renk kontrastı oluyor aslında. Kontrast adı altında olunca bu başlıkta birkaç kelam edeyim dedim.

Lekeler genellikle sade bir zemin üzerinde bir ya da birkaç kontrast oluşturacak öğe ile ifade edilebilir. Arka plan kendi içinde uyum saklarken benekler uyumu bozar. Dolayısı ile kontrast oluşur. Örneğin sade bir gölet fotoğrafında bir balıkçı teknesi lekeyi ifade eder.

Lekeler genel yüzeyin yapısından ayrılabilecek nitelikte olmalıdırlar. Örneğin gökyüzünü kaplayan yüzerce kuş benek olarak ifade edilemez. Keza yüzeyin (aslında gökyüzü oluyor) artık gökyüzü olduğunu iddia edemeyiz. Kuşların tamamı yeni bir yüzey oluşturur ve artık benekleneme olarak adlandırılamaz. Sade bir gökyüzünde uçuşan bir ya da birkaç kuş benek olarak ifade edilebilir; zira yüzeyin genel dokusu bozulmamış olunurdu.

Fotoğrafta Diğer Kompozisyon Ögeleri İçin Lütfen Üzerini Tıklayın:
- Fotoğrafta Sadelik
- Fotoğrafta Ritim
- Fotoğrafta Doku
- Fotoğrafta üçler Kuralı (1/3 Kuralı)
- Fotoğrafta Çizgi Kullanımı
- Fotoğrafta Çerçeve Kullanımı
- Fotoğrafta Bakış Boşluğu
- Fotoğrafta Denge
- Fotoğrafta Altın Oran Kullanımı
- Fotoğrafta Simetri
- Fotoğrafta Kontrast
- Fotoğrafta Hareket Hissi