
Konica Hexanon AR 50mm f1.4 İncelemesi
Değerli fotografmania.com takipçileri selamlar saygılar. Bu yazımıza konu olan lensimiz Konica Hexanon AR 50mm f1.4. Konica 50mm 1.4 lensin önce teknik özelliklerine bakacağız ve sonra da kullanıcı olarak detaylı incelmesini yazacağım. Hexanon 50mm f1.4 lensin teknik özellikler:

Konica Hexanon ar 50mm f1.4 Teknik Özellikleri
Lensin adı | Konica Hexanon AR 50mm f1.4 |
Diyafram açıklığı | F1.4- f16 |
Ağırlık | 290 gr |
Uzunluk | 45 x 70 mm |
Eleman | 7 grupta 6 eleman |
Minimum netleme mesafesi | 45 cm |
Diyafram yaprağı sayısı | 6 yaprak |
Sarsıntı engelleyici | Yok |
Filtre çarı | 55 mm |
Menşei | Japon |

Konica Hexanon 50mm f1.4 versiyonları
Hexanon 50mm f1.4 inceleme lensimiz 1973 yılında üretime başlandı ve 1987 yılına kadar devam etti. Şimdiye kadar 3 farklı versiyonu satışa sunuldu. Optik yapıları hep korundu. 7 element, 3 seride de sabit kaldı. İlk iki versiyonu neredeyse aynı. Sadece diyafram değerlerinin yazılı olduğu bölgenin hemen sağında yeşil yazılarla ae ve ee yazması fark etti gibi. Ama son versiyonda birkaç göze çarpan değişiklik oldu. Bunlardan ilki diyafram değeri en kısık 16 değil de 22 olmasıydı. Ayrıca diyafram bıçakları 6 dan 8e çıktı ve ağırlık 290gr dan 265gr a düştü. Lakin optik olarak bir farklılık gözlemlenmedi.

Bizim inceleyeceğimiz lens ise yeşil ae yazılı f16 olan versiyonu. Dış görünüş olarak efsane konica 50mm f1.7 ile hemen hemen aynı. Yazı renkleri uzunlukları vs tıpatıp kopya gibi. Optik olarak çok farklı kalitede olmasalar da sanki f1.7 efsane lakabını boşa almamışa benziyor.
Konica Hexanon ar 50mm Fiziki Özellikleri
Evet öncelikle fiziki olarak değinelim. 290 gr ağırlığında 45mm uzunluğunda metal gövde ve kauçuk kaplamalı halkaları ile klasik bir 50mm tadında. 55mm ön filtre çapı ile ışık geçirgenliği çok iyi. Çok hızlı bir lens. Konica ar bayonet olarak piyasada dolaşıyor. Sıklıkla karşılaşılabilecek bir lens de değil. Koleksiyonlar temizlerini topluyor.
En yakın netleme mesafesi 45cm olarak kayıtlarda. Çekim esnasında zaman zaman az daha derine inilmesi gerektiğini düşünmedim değil fakat çoğu artiz 50 mm lens gibi 50-55 cm kadar uzaktan da netlemiyor. Pentacolarda olduğu gibi 33cm ye kadar inse tadından yenmezdi ama 45 cm de yeterli bir mesafe doğrusu.
Konica Hexanonun sevdiğim diğer taraflarında biri de diyafram halkasının yarı duraklarda da durması. Sert gedikli diyaframa sahip. İhtiyaç halinde yarı değerleri de kullanabiliyorsunuz. Örneğin 1.4 ile 2 arasında 1.7 olduğunu düşündüğüm ara değeri de kullanabilirsiniz. Karşılaştığım birçok 50mm lenste bu ara değerler yoktur. hele 1.4 – 2 arası belki de ilk defa karşılaştım desem yeridir. Fakat ilk paragraflarda bahsettiğim 3. versiyon yani f22 li versiyonunda ara duraklalar da kaldırıldı; bilginiz olsun. Sizin içinde benim ki kadar önemli ise dikkat edin versiyonlarına.
Konica 50mm f1.4 Keskinlik ve Renkler
Merkez keskinliği f1.4 için yeterli düzeyde. Kullanıcılar bilir ki en açık diyafram çok da keskin olmaz. Beklenti de bu seviyelerde olursa kolayca Konika ar 50mm f1.4 den tatmin olabilirsiniz. f2 den sonrası takdire şayan keskinleşiyor. en ideal f4 gibi. Köşeler ise f5.6 dan sonra süper. Hexanonun bir portre lensi olduğunu düşünürsek, çok da köşe keskinliğini istemeyiz zaten.

Renklere gelecek olursak, kontrastla beraber süper olduğunu söyleyebilirim. Konicalar ve Minoltalar zaten kontrast konusunda çok iyilerdir. En açık diyaframda diğerlerine göre az daha yavan kalsa da muadil lenslere göre daha iyidirler. Çektiğiniz fotoğraflara baktıkça bakasınız gelir. 🙂
Konica’ların çoğunda kendine has kaplamalar var. Bu kaplamalar sayesinde ca ve arka parlamalar en aza indirgenebiliyor. İlginçtir ca açık kapalı diyaframda asla rahatsız etmedi. benzer şekilde ters ışıkta parlama kabul edilebilir düzeydeydi .Bu tarz durumlarda diyafram biraz kısılarak fazla ışık daha da kontrol altında tutulabilir. Lakin kimse Carl Zeiss t* kaplamaları gibi fazlasıyla kontrol edilmiş görüntüler de beklemesin. Zamanına göre çok iyi, fakat zamanımıza göre biraz daha geliştirilebilir.
Konica Hexanon 1.4 Bokeh
Ark planı yok etme kalitesi çok iyi. Özellikle ff makinelerde f4 e kadar çok kaliteli portreler çıkarabilirsiniz. Arkada bokehleri ise kendine münhasır. Ama çok da değil. Rus lensleri kadar karakteristik değil ama bir Nikon’dan da karakterli. Özellikle f1.4 te arka planda yarı gölgeli renkli objelerle, 1m ye kadar yapılan çekimlerde kesinlikle bir yağlı boya tablosu edası hissetim. Sırf bu yüzden bile çiçek böcek çekerken Konica Hexanon ar 50mm f1.4 lensimi yanıma almak istiyorum. Arka planda ağaç dalları olursa da buble bokeh edası var. Sevimli fotoğraflar çıkıyor.
Konica 50mm f1.4 en açık diyaframda full frame kameralarda bir miktar rahatsız etmeyen vinyet oluşturuyor. Croplu makinelerde vinyet belli bile değil. ff de f5.6 dan sonra nerdeyse hissedilmeyecek derecede azalıyor. Portre lensi olunca ve merkezi odaklamak lazım gelinde aslında vinyet bir olumsuzluktan çok pozitif değere dönüşebiliyor.

Portre lenslerinin açık diyaframdan kaynaklı bir kusuru olan koma dediğimiz gece ışık kaynağının arkada iz bırakma kusuru hexanonda da var. Olmaması beklenmez zaten. Fakat f2.8 den itibaren ışık kaynaklarının bilakis kanatları çok belirgin olarak görülebiliyor; koma dan eser kalmıyor. asıl sıkıntı f1.4 de.
2022 yılı ortalarında uluslar arası piyasada 100-200 dolar aralığına satılırken Türkiye’de bin tl’den başlayarak fiyatlanmaktadır. İyi kondisyondakilere 1500 istenebilir ve bence hak etmektedirler.
Sonuç olarak 50mm bir portre lensi olarak düşünüldüğünde Konica Hexanon ar 50mm f1.4 ün standart hiçbir dezavantajını sayamam. Tam tersi keskinlik olsun renkleri olsun kontrastı olsun bokehi olsun her zaman rakiplerinden daha avantajlı konumdadır. Şiddetle tavsiye ederim. Alın, kullanın ve koleksiyonunuza ekleyin.