BACK FOCUS- FRONT FOCUS Nedir? Öne – Arkaya Netleme Sorunu Nasıl Çözülür

Bu yazımızda Back Focus ya da Front Focus problemi, Türkçe adı ile öne ya da arkaya netleme sorunu ve bu problemin çözümleri üzerinde duracağım. Yazımızı okuduktan sonra lensin yanlış yere netlemesinden şikayet etmeyi bırakacaksınız. Günümüz fotoğrafçılığında artık otomatik netlemeli (AF) lensler neredeyse vazgeçilmez durumda. Çok fazla af lens üretiliyor ve satılıyor. Tüketimde olan bu kadar geniş paya sahip olan bu tür lenslerin kronik sorunu olmuyor da değil. Back fokus front fokus problemi de af lenslerin en temel sorunlarından biridir.

Back fokus- front focus sorunu nedir?

Arkadaki obje netlenmek istenirken öndeki netleniyorsa front fokus (soldaki şekil), tam tersi öndeki nelenmek istenirken arka net çıkıyorsa da Back fokus problemi vardır.

Bu sorunu kısaca netlemesi gereken yere değil de öne (ya da arkaya) netleme olarak tanımlayabiliriz. Fotoğraf makinesinde netleme sırasında seçili olan noktayı netlermiş gibi gösterir fakat çekimden sonra dikkatli bakılırsa istenilen noktaya netlenmediği anlaşılır. Böyle bir durumda, bahsedilen problem başımıza gelmiş demektir. İstenilenden öne netlerse adına Front Fokus problemi, istenilen arkaya netlerse de buna da back fokus sorunu deniliyor.

Önemli olan sorunun var olması değil; sorunun anlaşılmasıdır. Anlamak o kadar da kolay değildir. Basitçe sorunun olup olmadığını anlamak için yapılması gerekenleri açıklayalım. Fotoğraf makinesini tek nokta netlemeye ve af-s moduna getiriyoruz. Tripoda sabitlemek işimizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Genelde özel üretilmiş çizelge kâğıtları kullanılır fakat illaki de şart değildir. Dolu bir a4 kağıdını ya da okul cetvelinizi ölçek olarak da kullanabiliriz. Ölçeğimizi düz bir zemin üzerine koyup makineyi yaklaşık 45 derecelik bir açı ile 1 metre gibi bir mesafe uzağa konumlandıralım. Tüm düzenek bu kadar basit. Şimdi sırada fotoğrafı çekmek var. Fotoğrafı çekerken dikkat edilecek en önemli şey netlemeyi gerçekleştirdiğimiz noktadır. Örneğin ölçeğimiz olan cetvelde 5cm noktasını netlemiş olalım. Daha sonra bilgisayar ortamında detaylara daha dikkatli baktığımızda netlenen yer 5cm yazan bölge ise sorun yoktur. Eğer netlenen nokta birkaç mm ön ise front focus; birkaç mm arka ise back focus problemi vardır.

Yukarıda bahsettiğim meseleyi tek fotoğrafta değil de en az 3-5 fotoğrafta denemenizi öneririm. Zaman zaman bizde çekim esnasında netlemeyi kaçırabilir ya da yanlış noktayı netleyebiliriz. Tek fotoğrafa bakarak karar vermek doğru olmayacaktır.

Sorun tespitinden sonra gelelim problemin çözümüne.

Back focus ya da Front fokus Probleminin Çözümü:

İlk çözüm:  Bazı gelişmiş makinelerde netleme ayarları vardır. Bu ayar sayesinde sorunlu lensi makineye tanıtırsınız ve o lensi her kullandığında makine focus sorununu kendisi otomatik düzeltir. Örneğin Sony aynasız ve Dslr makileri için af mikro ayarı diye geçer bu özellik. Af mikro ayarı kısmında lens makineye takılı iken + veya – yönde 20 derecelik ölçekler şeklinde düzeltme yapılabiliyor. Bu ayar nikonda Microadjustments, Canonda ise af Microadjustments olarak yer alıyor ve kullanımı benzer şekilde gerçekleşiyor. Bazı markalar birkaç lensi kayıt edebilirken bazıları sadece bir adet lensi hafızasında kayıtlı tutabiliyor.

Makine üzerinden ayar yapacaksanız birkaç kere deneme yanılma yapmalısınız. Yani doğru sonucun +5 derecede mi  -15 derecede mi verdiğini iyi etüt etmelisiniz. Aksi takdirde sorunu tam olarak çözmüş sayılmayız; sadece azaltmış oluruz.

2. çözüm ise bu tür problemleri rahatlıkla çözebilen teknik servislere göstererek çözüme ulaşmak olur. Genellikle büyük şehirlerde birçok teknik servis bu tür sorunları çözebiliyor. Fakat küçük şehirlerde maalesef teknik servis dahi olmadığı için çözüme kavuşturmak çok daha zor oluyor. En garantisi bilindik bir teknik servis ile irtibata geçerek kargo ile ulaştırmak olacaktır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi back/front fokus problemi saç baş yolduracak kadar büyük bir sorun değil. Çözümü ise basit. Benim elimde 20 yıllık bir af lens var ve bu sorunu keşfettiğimde fotoğraf makinesi üzerine lensi kaydettim ve tek ayarla sorunu çözmüş oldum. Uzun zamandır da bu şekilde kullanıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu