Canon 650D İNCELEMESİ ve TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Değerli fotografmania.com okuyucuları merhaba; yine bir DSLR kamera incelemesi ile tekrar karşınızdayız. Bu makalemizde Canon’un ses getiren serisi, giriş üst segmentteki 650d fotoğraf makinesini ele aldık. Canon 650D inceleme yazımızın içinde Canon 650D teknik özellikler, örnek fotoğraflar, çekim kalitesi, iso performansı gibi birçok konuyu detaylıca bulabilirsiniz.

Canon 650D Özellikleri

Kameranın adı Canon EOS 650D ( EOS Dijital Rebel T4i / EOS Kiss Digital X6i)
Çözünürlük 18mp
Sensör tipi Apsc / Cmos (1,6x çarpanlı)
Deklanşör hızı 1/4000
İSO hassasiyeti 100- 12800 (25600’e arttırılabilir)
Video 1920 x 1080 video
Seri çekim hızı 5 fps
Ekran 3 ” – Dönebilir – 1040k – Dokunmatik
Vizör Pentamirror vizör
Netleme noktası sayısı 9 / 9 çapraz
Ebatlar 133 x 100 x 79 mm
Ağırlık 575 gr
Wifi Yok
Flaş Var
Pil 440 çekime kadar
Duyuru tarihi 20 ,02, 2012
Hangi modelin yerine çıktı Canon EOS 600D nin yerine geçti.
Segment Giriş üst
Ekstra Canon EF-EFs mount ,
faz algılamalı af,
kontrast algılamalı af,
yüz algılamalı af,
Max Flash Senkronizasyonu 1/200,
mikrofon girişi,
hdmi,
entegre speedlite verici,

Tablo incelenmeye başlandığında, adının farklı varyasyonları karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz üzere Canon faklı pazarla için farklı isim kullanıyor. Neden böyle bir satış stratejisi izliyorlar; bilmiyorum doğrusu. Kafa karışıklığı yapma, 650 d yaz geç…

Kamera ele ilk alındığında klasik DSLR hissini fazlaca yaşatıyor. Kabzası öne çıkıntılı ve kavraması çok kolay. plastikle de desteklenmiş ve elden düşüp kayması zorlaştırılmış. Yaklaşık 550 gr ağırlığı ile ben üst segment değilim ama altta da kalmam dercesine varlığını konumlandırıyor. ekranın hemen üstündeki optik vizörü ve ön kısımdaki yakışıklı lens yuvası ile klasik DSLR tarzını ortaya koyuyor.

Canon 650D Menü ve Düğme Kontrolleri

Ön kısımda dönebilen bir ekranın sağına yerleştirilmiş 9 ve ekranın hemen üst hizasına konumlandırılmış 5, ve tam üstte yüzeyde 2 düğme ve 2teker ile kontroller sağlanıyor. Bu düğmelere ilaveten ön kısımda lens yuvasının etrafında buluna lens çıkarma ve diyafram alan kontrolü (dof) düğmesi ile flaş açma düğmesini de eklemeliyiz. Açıkçası Sony gibi markaların giriş seviyesi kameralar 3-5 adet düğme  ile kontrol sağlattırırken Canon’un yaklaşık 15 düğme kullanması nasıl karşılamak lazım; kestiremedim.

Menüsü alışıldık Canon menüsü. Sol üstteki menü düğmesi ile giriş yapılıyor ve ekranın sağındaki yön tuşları ile geziniliyor.. Ayar yapmak istediğiniz menü için orta kısımdaki set düğmesini kullanmak gerekli. Kontrolü ve kullanımı kolay doğrusu.

Yapılacak hızlı fotoğraf ayarları için Canon değiştirilemeyen ve değiştirilebilen alternatif düğmeler kullanıyor. Ne işe yaradıkları ise düğmenin üzerinde kısaltma ile gösterilmiş. Ayrıca menüye girip ayar yapmakla uğraşmak yerine quik menü (Q) içerisine yaklaşık 14 fonksiyon atayabiliyorsunuz. Açıkçası hız konusunda Canon giriş makinelerini de evrimleştirmiş. İşinize yarayacak bir çok ayar kısa yol düğmeleri ile kontrol edilebiliyor.

Diğer markalardan farklı olarak Canon 650 de nin mod kadranında 14 farklı çekim modunu hızlıca seçebiliyorsunuz. Bunların bir kısmı manuel kontrole açıkken diğer bir kısmı da otomatik olarak önümüze geliyor. Bu mod tekerinden hariç bir de dikey olarak yerleştirilmiş ayar tekeri var. Hangi ayarı yapmak istiyorsanız menüden veya mod kadranından o kısma geldikten sonra tekeri sağa ve ya sola çevirmeniz yeterli. Otomatik modlarda ise bu teker boşa dönüyor, ayar yapmıyor.

 

650D Ekran ve Vizör

Vizörü optik.; elektronik değil. Pentemiror. Yani ayna kullanılıyor ; prizma kullanılmıyor. Giriş seviyelerinde prizma beklemiyoruz zaten. Kapsam alanı iyi. Diyapoz ayarı da var, göz kusurları için iyi. büyütme oranı 0,85x . Gösterim için az daha büyük olmasını yeğlerdim fakat kullanım için kesinlikle yetersiz diyemem.

Ekran 3 inç, soldan menteşeli, her yöne dönebilme fonksiyonu olacak şekilde dizayn edilmiş. 270 derecelik dönme açısına sahip ve 3 eksen – 6 yönden de kolayca görülebiliyor. 1040 K çözünürlük sunuyor ve ekranlar Canon’un beğendiğim yanlarındandır.  Kullanımı çok kolay ve pratik. Ayrıca dokunmatik özellik eklenmiş ki tadından yenmiyor. Kontrollerin bir çoğunu dokunarak daha hızlı halledebilirsiniz. Fotoğrafa bakarken telefonlarda olduğu gibi 2 parmağınızla büyütüp küçültebilirsiniz. Netleme sırasında dokunarak nereyi netleyeceğini seçebilirsiniz. Ayrıca taşıma esnasında ya da zor koşullarda ekranı makine üzerine kaparken ters çevirerek korunmasına yardımcı olabilirsiniz… Daha ne olsun…

Ekranın dokunmatiğini kapatarak da kullanabilirsiniz. Tek ekrandaki bir düğme ile kolayca kapanıp açılabiliyor. makro çekimleri veya hassas çekimler için 10x e kadar dijital büyütme sağlıyor bu dokunmatik ekran.

Caonın 650D de Flaş Ve Pil

Üstte açılır kapanır bir de flaş bulunuyor. Yerleşik flaşlardan çok profesyonel şeyler beklememek lazım ama amatör kullanıcılar için oldukça kullanışlı olduğunu söylemeliyim. Kırmızı göz giderme0, 2. perde fonksiyonu, parlama telafisi gibi özellikleri de mevcut. Zor zamanlarda gerçekten hayat kurtarabilir. Max 1/200 sn perde hızını destekliyor. Ayrıyeten harici flaş takabilmek için yuva da var.

Flaş konusuna bir ekleme daha yapalım. Canon 650d de harici speedlight flaşlar için uzaktan tetikleme vericisi de bulunmakta. Şahsen harici flaşım olmadığı için deneyemesem de bu fonksiyonun düzgün çalışması halinde çok kullanışlı olabileceğini düşünüyorum.

Pili lp e8 model. Alt kısımda kapak altına yerleştirilmiş. Çıkarmaya hiç gerek yok diyeceğim fakat şarj için muhakkak çıkarmanız gerekli. Zira şarj işlemi harici şarj aletleri ile gerçekleşiyor. Çok eleştiriye açık bir uygulama. Kaç marka ve model USB ile şarja geçerken Canon ve Nikon’un harici şarj aletlerini anlamak mümkün değil. Pilin gücü 450 çekime kadar gidiyor. Dslr için çekim sayısı yüksek olmasa da bir aynasıza göre nerdeyse %30 daha iyi.

Canon 650 D Giriş Çıkış

Kart girişi 1 adet ve sağ yanında kapak altında. Sd kar destekli. Fotoğraflara bakmak için pilin kapağını her seferinde açmaya gerek kalmıyor. ama keşke wifi gibi bir nimeti kullansalarmış da uzaktan erişim mümkün olsaymış. Ah Canikon ah.. bun kadar emperyalizme sahip çıkmana gerek yoktu. Basit her bir özellik için ayrı makine piyasaya sürerek kendi bacağınıza sıktınız.

Sol tarafında ise usb1 girişi ile hdmi girişleri yer almakta. USB girişi ile kabloyu bilgisayara bağlayarak da veri alış verişi yapabilirsiniz. Az yanında ayrı kapak altında ise kablolu kumanda ve mikrofon girişi yer alıyor. Mikrofon girişinin olması Video konusunda Canon 650d yi bir adım öne taşıyor. Az önce de bahsettiğim dönen ve dokunmatik ekranı ile youtuber’lar veya sokak röportajcıları için biçilmiş kaftan.

Sensörü 18 mp llik, apsc, 1.6x çarpanlı. 22,3 x 14,9 mm ebatlarında CMOS algılayıcı kullanıyor Canon bu kamerada. Canon’un imaj kalitesini geliştirdiği önemli kulvarlardan biri. Güzel sensörleri var. İşlemcisi ise digic 5. 14 bitlik raw destekliyor. Renk tonları ve iq çok güzel doğrusu.

9 adet çapraz netleme noktasına sahip. Sony nin en basit giriş seviyesi aynasızları bile 25 den başlıyor ve muadil ürünlerinde sayamadığım kadar çok netleme noktası var. Amatörler için özellikle fotoğraf çekimlerinde sorun oluşturmasa da profesyonel işler için netleme noktasının azlığı hissedilecektir. Sadece ortada 9 adet nokta ile Canon 650d ne yapmayı amaçlamıştır acaba 🙂

İSO hassasiyeti bir önceki modele göre geliştirilmiş. 100 ile 12800 arasında 8 tam durak avantaj sağlıyor.  Geliştirilmiş seçenek ile bir durak daha ilave edilerek 25600e kadar çıkabilmekte. Kullanılır iso seviyesi 3-4 durak ortalama 1600 isolara kadar. Bu seviyelere kadar ciddi derecede kaliteden ödün vermeyerek fotoğraflar çekmek mümkün. Giriş seviyesi için ikna olunabilecek iso hassasiyete sahip olduğunu söyleyelim. Video da ise max iso 6400 olarak gerçekleşmekte.

Canon 650d de video ve seri çekim

Video çekebilme özelliğine de sahip Canon 650d full hd yani 1080P’ye kadar videolar çekebiliyor. Makineyi video moduna aldığımızda görüntü direk ekrana  geliyor ve ekrandan dokunarak netlemeleri yapabiliyorsunuz. canon 650 d ,1920x 1080 çözünürlükte 25 kare ve 960×640 çözünürlükte 60 kareyi destekliyor. Mikrofon girişi sayesinde daha kaliteli ve pürüzsüz ses elde etmek mümkün. Hibrit af desteği sayesinde film çekimlerinde sürekli af performansına da sahip.

videoda ve fotoğrafta netleme konusunda eleştireceğim en önemli konu ise görüntü ekranda iken netlemenin çok çok yavaş olması. İster deklanşör ile ister dokunarak netleyin çok yavaş. Acil bir çekimde kompozisyonu kaçıracak kadar yavaş. Fakat görüntü vizöre alındığında hız konusunda Canon 650 d nin çok başarılı olduğunu söylemeliyim. Tabi bu hız kullanılan lensle de alakalı olarak değişebiliyor. Özellikle güncel lensleri ile netleme hızının çok iyi. Aynı şekilde kararlı bir netlemeye de sahip. Çok ince ölçüm yapmak lazım ama gözle görülür bir kaçırmadan  asla bahsemeyiz. Afc geçişi de giriş seviyesinden beklenmeyecek kadar iyi.

Tam kare çözünürlükle saniyede 5 kare fotoğraf çekme hızına sahip. Dslr giriş için tatminkar. Benzer yıllarda piyasaya sürülen Sony a7 ve daha sonra çıkan a7m2 nin dahi 5 fps olduğunu düşünürsek Canon 650 d jet kalır yanında. (taş çok ağar oldu, Sonycier kızmasın; ama doğruları söylemek zorundayız). Ayrıca belleğin 22 kareye kadar sıkışmadığını Canon kendi sayfasında yazmış, buradan bir daha açıklayalım.

Perde hızlarına gelinse; bulb hariç 30 sn min ile max 1/4000 sn arasında 1/3 ve 1/2 oranında hızlar seçilebiliyor. Orta segment kameralarda da benzer değerlerin var olduğunu düşünürsek Canon 650D için yeter de artar. Bir çok alanda işinizi görecek hızlar bunlar.

Şimdi bu incelemelerden sonra birde kısaca bir önceki model olan 600d ile bir sonraki model olan 700d kısaca karşılaştırayım. Bu üç modeli de kullanan birisi olarak karşılaştırma yaptığımı unutmayın.

Canon 600D vs 650D – Canon 650D vs 700D

600d den sonra 650 d fiziki olarak çok değişiklik göstermese de belli başlı birkaç özellik eklendi. Çapraz netleme noktası 1 den 9 açıktı, İSO hassasiyeti 1 durak daha arttırıldı, ekrana dokunmatik özellik eklendi, videoda sürekli af eklendi. Bunlar görebildiğim bazı önemli değişiklikler.

700d modeli ile kıyaslarsam açıkçası hiç bir fark göremiyorum. Ne sensörde ne ekranda ne de başka bir yerde. İşlemci, sensör, giriş çıkış elemanları veya İso hassasiyetleri dahi aynı. Çok çok ince farklılıklar olmuşsa da ben bunu anlamamış olabilirim. Kıyaslama sitelerine yazdığımda da teknik olarak farklı şeyler çıkmıyor açıkçası. Bu yüzdendir ki 650d vs 700d kıyaslamasını yapamayacağım. Belki de çıkarmak için çıkarılan kameralardan biridir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu