GAYRİMENKUL ve EMLAKÇI İÇİN FOTOĞRAF MAKİNESİ ve LENS TAVSİYESİ
Geçen gün yine bir emlakçı arkadaşım aradı ve elindeki makine ile çekmek istediği fotoğrafı yakalayamadığı söyledi. Ne yapması gerektiğini ve emlak fotoğrafı nasıl çekilir diye sordu. Daha öncelerden de emlak sektöründeki birkaç arkadaşım da arayıp sormuşlardı. Her birine meseleyi derinlemesine anlayacakları şekilde ifade etmem en az yarım saatimi alıyor. Ben de düşündüm ki fotoğrafçı tanıdığı olmayan emlakçılara yön gösterecek bir makaleye ihtiyaç var. Sıvadım kollarımı ve emlakçılar için gayrimenkul emlak fotoğrafçılığı yazısı ortaya çıkmış oldu. (Naçizane) yazımın ilerleyen kısımlarında emlakçı fotoğraf makinesi ve lensleri üzerinde durup, emlakçıların daha kaliteli fotoğraf çekebilmeleri için neler yapmalarının gerektiğinden detaylıca bahsedeceğim.
Kaliteli Fotoğraf Emlakçılar İçin Gerekli mi?
Emlakçılar müşterilerini evlerini pazarlarken genellikle internet sitelerini kullanıyorlar. Malum artık internet, her sektörde olmazsa olmaz. İnternette birçok kendini ifade edebilecekleri site var. Açıkçası müşterilerde evinde oturdukları yerden yorulmadan bir sürü alternatifi değerlendirmek istiyorlar. İşte tam burada satılacak mekanın fotoğrafları oldukça önemli hale geliyor. Güzel çekilmiş, ışığı iyi kullanmış, detayları yeterince verebilen, yeterli açıya sahip fotoğraflar müşterilerin ilgisini daha fazla çekmekte ve satış daha hızlı olabilmektedir. Dahası yüzbinlerce lira eden gayrimenkulü basit telefon kamerası ile müşteriye ulaştırmak ne kadar doğrudur? Sorgulanır. Ben de bu yazımda emlak işi ile uğraşan gayrimenkulcü- emlakçı arkadaşların hangi fotoğraf ekipmanlarına sahip olması gerektiğinden ve fotoğrafları daha güzel nasıl çekebileceklerinden bahsedeceğim. Emlak fotoğraf çekimi için ip uçları da verdim. Dikkat edin yoksa yazının sonunda emlak fotoğrafçısı falan olabilirsiniz 🙂
EMLAKÇI FOTOĞRAF MAKİNESİ VE LENSİ
Başlıktaki emlakçı fotoğraf makinesi diye bir fotoğraf makinesi çeşidi yok elbette. Emlakçılar için fotoğraf makinesi basit sıradan lensi değiştirilebilir fotoğraf makinesi-kamerası olabilir. Marka çok da önemli değildir. Canon, Nikon ya da Sony olması hiç mesele değil. Kimse bir emlakçıdan profesyonel fotoğrafçı performansı da beklemez.
Emlakçı fotoğraf makinesi; lensi değiştirilebilen ve lensi değiştirilmeyen (kompakt) makineler olmak üzere 2 tür kamera olabilir. Lensi değiştirilmeyen fotoğraf makinelerinin başta yeterli olmayan görüş açısı gibi bazı dezavantajları vardır. Fiyat olarak daha uyguna gelebilirler. Fakat ben daha profesyonel iş yapacaklar için ucuz yollu, kullanışlı ve taşıması kolay lensi değiştirilebilir fotoğraf makineleri almalarını tavsiye ediyorum. Yazımın geri kalanı da bunun üzerine olacaktır. Kompakt makine tercih edecekler için yazımın devamı beyhude olacaktır.
Emlakçı Fotoğraf Makinesi Özellikleri
1.) Bir emlakçı için makine seçiminde dikkat edilecek en önemli kriter ergonomidir. Yani makinenin taşınabilirliğidir. Ofisinden çıkarken yanına alabileceği küçük bir çanta ile işini görebilsin. Bu yüzden aynasız sistem fotoğraf makinelerini başta öneriyorum. Örneğin Sony nex6-nex7 ya da a6000-a5000-a3000 modelleri çok rahat iş görecektir. Diğer taraftan giriş seviyesi aynalı yani DSLR makinelerde taşıması kolay olduğu için tercih edilebilir. Örneğin Canon 1100d—1200d-1300d veya Nikon d3100-3200-d3300 veya Nikon d5100 serisi gibi.
2.) Makine karar verililerken 2. Önemli kriter de fiyatları olacaktır. Yukarıdaki paragrafta yazdığım modeller nispeten kendi markları içeresindeki en ucuz modelleridir. Aynı zamanda piyasada bulabileceğiniz uygun fiyatlı, kaliteli birkaç modeli daha listeleyeyim: Samsung nx 1000-nx2000-nx3000-nx300-xn20 gibi ürünler yurt içinde çok uygun fiyatlara bulunabilen kaliteli çekimleri olan kameralardır. Taşıması en kolay ürünlerdendir de. Aynı şekilde Fujifilm xe1- xe2- xa1-xa2- yada xm1 gibi serilerde fiyat yönünden çok uygundurlar. Taşıması da kolaydır. Aynasız sistemdir. Ayrıca son olarak Olympus ep1, ep2, epl1 , epl2, eom-d10 serisi gibi küçük iş gören güzel makineler vardır.
3.) Diğer bir kriter de fotoğraf makinelerinin flaşının bulunmasıdır. Flaşı olmayanlar için harici olarak da flaşlar satılabilir; fakat hem masraf, hem de taşıması sorun olacaktır. Fotoğraf makineleri flaşları cep telefonu gibi değildir ve ortamı yeterince aydınlatabilme gücüne ve hızına sahiptirler. Ters ışıklı ortamlarda flaş lazım olacaktır.
Fotoğraf makinesi tercihi için, emlak sektöründe aranacak çok da fazla kriter olduğunu düşünmüyorum. En önemli üçünü yukarıda açıklamaya çalıştım. Kamera tercihi tamamlandığına göre bir de lens olayına bakalım.
Emlak Fotoğrafçılığı İçin Lensler nelerdir?
Lensler fotoğrafı direkt olarak etkileyen en önemli ekipmanlardır. Emlak sektöründe de çekim açısı başta önemli olmak kaydı ile fotoğrafta özel çekimler oluşturulabilir. Kapalı bir mekanı daha geniş göstermek için geniş açılı lensler kullanılmalıdır. Geniş açılı lensler ortamı daha geniş göstermekle beraber daha fazla alanı gösterdiği için tek fotoğrafta işi bitirebilirler.
Peki nasıl bir geniş açı lens alınmalıdır? Emlakçı lensi nasıl olamlıdır? Öncelikle geniş açılı lens tercih ederken fotoğraf makinesi ile uyumlu olduğuna dikkat edilmelidir. Mesela elinizde Canon bir fotoğraf makinesi varsa Nikon marka bir lens bu makineye uymaz ve kullanılamaz. Canon için ya Canon marka lens, ya da Sigma – Tamron -Tokina gibi 2. Parti lens markalarının Canon uyumlu olanlarını tercih etmelisiniz.
Geniş açılı lenslerde aranacak diğer bir kriter de odak uzaklığı değerlerinin nereden başlayacağıdır. Burada kısa bir bilgi vermem gerekecek. Lens üzerindeki milimetre ile gösterilen odak uzaklıkları vardır. Örneğin 18-55mm gibi. Bu şu anlama gelir: lens 18mm ile 55mm arasında bir değer alabilir. Geniş açı değeri küçük olan sayı yani 18mm dir. 55 mm ye çıktıkça açı daralır ve daha küçük bir alan görülecektir. Fakat asıl mesele 18mm nin size yetip yetmeyeceğidir. Genellikle dar mekânlarda 18mm yeterli olmayabilir. Daha geniş açıya ihtiyaç duyulabilir. Örneğin 10-18 mm gibi. Ya da 12-24mm gibi. 10mm lensin görüş açısı ile 18mm lensin görüş açısı arasında ciddi bir fark vardır. Aşağıda iki açıyı örneklerde göstermeye çalıştım. İnceleyebilirsiniz.
Makine Özelliklerine Göre Lens Tercihi
Benim gayrimenkul işi ile uğraşan arkadaşlara tavsiyem 18-55mm gibi bir lensten ziyade 10-18 veya 12-24 gibi direk geniş açı çekebilen lensleri tercih etmeleridir. Bir de Olympus ya da Panasonic gibi markalar için 9-18mm gibi geniş açı lensler vardır. Burada bilinmesi gereken basit bir teknik bilgi daha var. Makinenin sensör boyutuna bağlı olarak çarpan faktörü vardır. Tam kare makinelerin çarpan faktörü 1 olarak kabul edilir ve daha küçük sensörü olan makinelerin her birinin farklı çarpan faktörü vardır. Örneğin Canon tam kare olmayan fotoğraf makinelerinin çarpan faktörü 1.6x, Nikon ’un 1.5x, Sony’ninki 1.5x, Fuji’ninki 1.5x tir. Olympus ve Panasonic’in 2x’tir.
Bu şu anlama gelir: Örneğin üzerinde 20-50mm olan bir lensi tam kare makinede aynen 20-50 olarak görebilirsiniz. Canon da 20-50mmx1.6= 32-80mm olarak Nikon, Sony ve Fuji’de 30-75mm olarak ve Olympus da 40-100mm olarak görüş açısına sahip olabilirsiniz. Dolayısı ile Olympus lensteki 8-18mm normale göre 16-36mm olacak şekilde görüş açısı verir. Yani sanıldığı gibi 8mm Olympus’ta çok da geniş değildir. Benzer şekilde Sigma marka 10-18mm lensi, Canon’da 16-28.8mm, Nikon ve Sony de 15-27mm olacak şekilde görüş açısı ile kullanabilirsiniz.
Emlak Fotoğrafçılığı İçin Hangi Marka Model Fotoğraf Makinesi ve Lensi Kullanılmalı
Aşağıda alabileceğiniz marka ve model fotoğraf makineleri ile lensleri listelemeye çalıştım. Marka ve model sayısı muhakkak artabilir fakat uygun yollu, piyasada daha çok bulunabilen ürünleri tercih etmeye çalıştım. Lensler için sabit odaklı olanlar da vardır fakat zaman zaman yakınlaştırma işinize yarayacağını düşündüğüm için geniş açı zum lensleri listelemeyi uygun buldum.
Marka | Makine Modeli | Lens | |
kanon | 1100d, 1200d, 1300d, 500d, 550d, 600d, 650d, 700d, 60d, 70d, 100d, | canon 10-18 canon 10-22 Sigma 10-22mm, Tokina 11-16mm, Tokina 12-24mm, Tamron 10-24mm, Tokina 12-28mm, Tamron 11-18mm, | |
nikon | d3100, d3200, d3300, d5100, d5200, d5300, d90, d7000, d7100, | Nikon 10-24mm, Sigma 10-22mm, Tokina 11-16mm, Tokina 12-24mm, Tamron 10-24mm, Tokina 12-28mm, Tamron 11-18mm, | |
sony (aynasız sistem) | nex3, nex5, nex 6, nex7, a3000, a5000, a6000 | Sony 10-18mm, | |
Fujifilm (aynasız sistem) | x-a1, x-a2, x-a3, x-e1, x-e2, x-m1 | Fujifilm xf10-24mm, | |
Olympus (aynasız sistem) | kalem ep1, ep2, ep5, epl5, epl6, epl7, epl8, penF, e-omd10 | Zuiko 9-18mm, Lumix 7-14mm, Zuiko 7-14mm | |
Samsung (aynasız sistem) | nx1000, nx2000, nx3000, nx100, nx200, nx300, nx10, nx20, nx30 | nx 12-24mm, | |
Yukarıdaki tabloda emlakçı fotoğraf makinesi ve lensi tavsiyelerini bulabilirsiniz.
Lens olayını da bu şekilde çözdüğümüze göre biraz da çekim tekniği üzerinde duralım:
Emlak-Gayrimenkul Fotoğrafçılığı için Teknik Önerler:
1.. Emlakçı fotoğraf makinesi ile Geniş açı lensle çekilen fotoğraflar ortamın daha büyük , daha ferah olduğu hissini verir. Dolayısı ile geniş açı kullanılmadır. Lakin geniş açı lensler manipüle etmek için asla kullanılmamalıdır.
2.. Özellikle pencereye karşı yapılan çekimlerde flaşı muhakkak kullanın. Makineniz fotoğrafı çekmek için sensöre düşen ışık miktarına göre değerler verir. Flaş açık olunca camdan patlak ışık gelmesini engelleyebilirsiniz.
3.. Eve giren ışık Müşteriler için her zaman önemlidir. İçeri giren ışığı doğru pozlamak önemlidir. Ne çok az ne de çok fazla pozlandırılmalıdır. Dengeyi kurmak için gerek duyulursa flaştan da yararlanılabilir.
Mekanı Farklı Noktalardan Görüntüleyin
4.. Mekanın içini farklı noktalardan görüntülerini çekin. Odanın tek açıdan çekilmesinden ziyade müşteriler yeterince farklı açıdan çekilmiş görüntülerden hoşlanırlar.
5.. Farklı açılardan görüntülemenin de cılkını çıkarmaya gerek yok. Örneğin bir oda 3-5 karede anlatabilecekse, 15 kare çekerek gerek zaman kaybı oluşturmamak lazım gelir.
6.. Fotoğrafı çekerken kamerayı sağa-sola çevirmeyin. Mekan algısı düz olmalıdır. Yaşadığımız her yer düzdür. Fazladan macera aramaya gerek yok.
7.. Fotoğrafı çekilecek mekanda eşyalar varsa derli toplu hale getirerek görüntü alın. Karma karışık eşyalarla çekilen fotoğraflar size yardımcı olmaz; bilakis zararı olur.
8.. Mekanın herhangi noktasında vurgulanmak istenilen bir ayrıntı varsa; kamarayı o ayrıntıya yaklaştırarak fotoğraf çekin. Örneğin zeminde çok hoş bir parke varsa ve bu parke fotoğraflanmak isteniyorsa kamera diz seviyesine indirilerek yatay bir görüntü alın. Böylece kadraja ayrıntının daha fazla olacak şekilde girmesi sağlanmış olur. Aksi takdirde özellikle geniş açı lens ile bu tür açılardan fotoğraf çekmek pek de hoş olmaz. Vurgulamak istediğiniz bir obje yoksa mekanın orta yüksekliğinden ya ad göz hizasından fotoğraflayabilirsiniz.
Biraz Uzatmış Bulunmaktayım; Lakin Olmuşken Tam Olsun İstiyorum:
9.. Gayrimenkulün manzarasının da çekmeyi unutmayın. Hele ki güzel manzarası varsa muhakkak farklı açılardan fotoğraflar çekin.
10.. Gayrimenkul çok katlı bir bina içinde bulunuyorsa; binanın dışından da görüntü alarak tüm binayı da fotoğraflamakta fayda vardır. Geniş açılı lensiniz size burada da çok yardımcı olacaktır.
11.. İç mekanlarda dikey kadraj kullanmaktan muhakkak kaçının. Özel bir durum yoksa yatay kadraj kullanın. İnsanın mekan anlayışı yatay kadrajlama şeklindedir.
12.. Camların ya da parlak yüzeylerin fotoğrafı çekerken eğer ki çok yansıma yapıyorsa; lensin önüne cpl (yuvarlak polarize filtre) dediğimiz yansımayı kesmek için de kullanılan basit filtrelerden takabilirsiniz. Böylece yansıma değil de camı arka yüzeyi görülebilecektir.
13.. Eğer elinizde bir makine ve lens var ve daha fazla da masraf etmek istemiyorsanız lenslerin önüne takılan geniş açı adaptörlerinden temin edebilirsiniz. Geniş açı lenslerden daha uyguna gelir. Fotoğrafın keskinliğini bir miktar düşürse de kimse bir emlakçıdan mükemmel ötesi fotoğraflar beklemez. Ucuz ve kullanışlı olacaktır. Fakat bu adaptörleri alırken lensinizin çapı ile uyumlu olmasına dikkat edin. Örneğin lensin çapı 52mm ise ve siz 58mm bir filtre alırsanız lense büyük geleceğinden kullanamayacaksınız.
14.. Eğer çekim yapacağınız ortamlar az ışık alırsa alacağınız geniş açı lenslerin diyafram değerinin küçük olmasına dikkat edin. Mesela f2.8 diyaframlı bir lens f4 diyaframlı bir lensten aynı ortamda 2 kat daha fazla ışık alır. Dolayısı ile makinenin titremesinin öngüne geçebilirsiniz. Ya da makine titriyorsa tripod kullanarak çekim yapabilirsiniz.
Işığın Az Olduğu Zamanlarda Fotoğraf Çekmeyi Öğrenin
15.. Az ışıklı ortamlarda fotoğraf çekmenin yollarından biri de makinenin iso değerini arttırmaktır. Makineyi otomatik modda kullanıyorsanız zaten muhtemelen isoyu yükseltir. Diğer modlarda da isoyu sizin yükseltmeniz gerekir. İsoyu aşırı da yükseltmeyin; zira bu sefer de fotoğraflarda kumlanma dediğimiz kalite kaybına yol açan etki oluşur.
16.. Daha kaliteli ve özel etkiler ile fotoğraf çekmek isterseniz size tavsiyem fotoğraf çekmeyi öğrenmeniz. Makinenizi kurcalayarak bile iyi-kötü öğrenebilirsiniz. Ya da bizim sitemiz dibi birçok siteden yardım alabilirsiniz. En güzeli de bilen bir arkadaşınızdan kamera veya fotoğraf çekiminin inceliklerini öğrenmeniz. Emlakçı arkadaşlar fotoğraf makinesi ni boşa almış olmasınlar.
17.. Geniş açı bir lensiniz yoksa ve adaptör falan da edinmediyseniz, fotoğraf makinelerinde tam size göre bir özellik daha var: panoramik çekim!!!. Panaromik çekim ile birden fazla çekim yaparak geniş açı etkisi oluşturabilirsiniz. Yapmanız gereken fazla da bir şey yok. Panaromik çekim moduna alın. Sağa ya da sola yönünü seçin. Çekimi başlayın ve makinenizi seçtiğiniz yönde çevirin. Bu esnada fazlaca hareket etmemesine özen gösterin. Makine size çekilen görüntüleri birleştirerek tak bir görüntü gibi verecektir. Elinizde nur topu gibi bir geniş açılı görüntü var artık. Hayırlı olsun.
Gayrimenkul – Emlak Fotoğraflarında Manipülasyonlardan Kaçınılmalıdır
18… Görüntünün yanlarını kıran ve zihinsel karmaşaya yol açan balıkgözü objektiflerden kaçınmak gerekir. Bu tür lensler Farklı efekt verirler. Fakat düz çizgileri eğri gibi göstererek manipülasyona sebep olabilir. Ayrıca alışık olmayan zihinler fotoğrafı çözmekte fazlası ile zorlanacaktır. Emlak için yararından çok zararı dokunabilir. Yukarıdaki paragrafta bahsettiğim panoramik çekim abartılırsa da benzer bir efekt oluşabilir ve zihin karmaşası yaşanabilir.
19.. Gayrimenkulünüzün satışta olan tüm bölümlerini fotoğraflayıp yayınlayın. Bu kısımlara bitişik olmayan depo, garaj ya da asansör gibi bölümleri de ekleyebilirsiniz. Gereksiz bir sürü tekrar fotoğrafından ise, gerekli yerlerin birkaç kare fotoğraflarını çekmek çok daha önemlidir.
20.. Fotoğraflarınızı bilgisayarda ya da telefonda basit düzenleme programları ile düzenleyin. Cep telefonu için ‘snapseed’ gibi birçok kullanışlı app var. Bilgisayar için kendi basit işlerimde kullandığım ‘fastston’ programı önerebilirim. İlk etapta karmaşık gelse de alışınca çokça pratik oluyor. Birkaç saniyede fotoğraflarda oynayabiliyorsunuz; düzenleyebiliyorsunuz.
Önemli bir dip not :
Yukarıdaki makale satılacak gayrimenkulün var olan potansiyelini, olası müşterilere daha iyi tanıtmak amaçlı yazıldı. Kesinlikle manipüle edilmiş fotoğrafları tasvip etmiyorum ve asla önermiyorum. Gayrimenkul ne ise müşteriye onu ifade etmek lazım gelir. Aldatma amaçlı fotoğraf çekilerek müşteriler yanıltılmamalıdır.
Merhaba bende canon 800d kulanıyor 10.18 lensle ama çok parlama yapiyor camlarda ne yapabilirim.ayari varmi
Merhaba Ali bey.
Geniş açılı lenslerde genelde karşılaşabilecek sorunlardan ilki bu parlamalardır. Görüş açısı çok fazla olduğu için illaki sert ışık kadraja girer ve parlama yapar. Çözümü için birkaç yol önerebilirim:
1. öncelikle varsa polarize filtre kullanın.
2. kadrajlama yaparken sert ışık kaynaklarını kadraja almamaya çalışın. örneğin oda çekerken pencereyi.
3. varsa lensin parasolayini muhakkak takın.
4. illaki sert ışığa karşı fotoğraf çekmek istiyorsanız makinenin flaşını kullanın. gelen ışıkla karşı ışığı en azından dengelemeye çalışırsınız. hatta varsa daha profesyonel flaş kullanın.
5. ışık ölçümünü noktasal yapıp, seçim noktasını da parlama yapan bölgeden alabilrsiniz. böylece parlama yapması biter fakat bu seferde diğer bölgeler aşırı karanlık çıkabilir. karanlık bölgeler için ise 4. maddedeki gibi flaş alternatifini kullanabilirsiniz.
umarım istediğiniz sonuca ulaşırsınız.
Fatih Bey Merhaba
Geniş açılı gayrimenkul fotoğrafı ve aynı zamanda 4k video çeksin istiyorum.En uygun model hangisini tavsiye edersiniz ?
merhaba efendim.
makalemde bahsi geçen bir çok fotoğraf makinesi full hd video çekebilmekte. fakat siz illa da 4K video çeksin derseniz fiyat olarak da yukarı çıkmazını gerekir. canon m50, sony a6100,a6300, a6400, fujifilm t200, e3, s10 a7 gibi son sürürüm modellere bakmanızı öneririm. ama dediğim gibi ücretleri neredeyse 2katı kadar olacaktır.
merhabalar, avm içinde etkinlikler yapıyoruz bu etkinlikten video ve fotoğraf almak istiyoruz kolay taşınabilir ve amatörün de kolaylıkla çekimyapabileceği fiyat performans ürünü önerebilir misiniz
merhaba;
öncelikle amatör iseniz üst düzey ürünlere hiç bakmayın. giriş seviyesi aynasız ya da dslr makineler her türlü işinizi göreceklerdir. kullanmayı bilmiyorsanız bile otomatik modda normal telefon çekiminde olduğu gibi kullanabilirsiniz.
şu an piyasada hem taşıması kolay hem özelliği bol aynasız makinelerden en uygun olanı samsung ürünleridir. 2. elleri 500 ile 1500 arasında modeline göre değişir. sizin işinizi görür diye düşürüyorum.
kapalı ortamda çekim yapacağınız için flaşlı bir makine öneririm. ayrıca az ışıkta daha kaliteli fotoğraf çekmenizi sağlayan açık diyaframlı prime lenslerden birini bulursanız avantajınız artacaktır.
yukarıdaki bilgileri toparlarsam samsung nx300 nx2000 gibi bir makine ile kit lensi olan 18-55 veya 16-50mm lens ikilisi ve yanında 30mm f2 prime lens çok güzel olur. 30mm lensi sonra da alabilirsiniz.
başarılar dilerim….
Merhaba bende canon 800d kulanıyor 10.18 lensle ama çok parlama yapiyor camlarda ne yapabilirim.ayari varmi
Sony a5000 harici güçlü flaş biliyor musunuz senkronize şekilde çalışan?
Barış bey teşekkür ederiz. a5000 ve diğer sony aynasızlar için en mantıklı kaliteli harici flaş godox tt685 s olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Teşekkürler bilgileniyoruz sayenizde.. düşük bütçeli makine ve lens hangisini önerirsiniz ?
Hakan bey merhaba. İltifatınız için teşekkür ederim. şu sıralar düşük bütçeli lensli fotoğraf makinelerinden en uygunu olympus pen serisi gibi gözüküyor. https://www.fotografmania.com/olympus-pen-serisi/ buradan özelliklerini inceleyebilir ve karşılaştırabilirsiniz. 2. el sitelerinde veya sıfır satan sitelerde de fiyat görebilirsiniz. flaşlı bir model olması avantaj olur. lens olarak da 14-42mm işinizi görecektir.