Trend

Snapseed Nedir, Nasıl Kullanılır? Snapseed İle Fotoğraf Düzenleme

Snapseed, Google tarafından satın alınarak ücretsiz olarak sunulan çok kullanışlı fotoğraf düzenleme uygulamalarındandır. Sadece mobil cihazlar için kullanılabilir. Bilgisayar versiyonu şimdilik yok. Fakat nikcollection adından photoshop eklentisi vardır. Snapseed sitesinde her ne kadar Windows için indirilebilir yazsa da farklı programlar kurmanız gerekiyor ve bir nevi Android’miş gibi kullanım sağlayabiliyorsunuz. Açıkçası masaüstü deneyimi yaşatmıyor.

Biz de bu yazımızda Snapseed’i ele aldık. Snapseed indirme – yükleme, Snapseed nedir, Snapseed ile nasıl fotoğraf düzenlenir, fotoğrafta neler yapılabilir, vücut inceltme, logo ekleme, fotoğrafı kesme ve döndürme, menüleri , araçları … vs sv  gibi birçok konunun üzerinde duracağız. İşte Snapseed kullanım kılavuzu sizlerle.

Snapseed Fotoğraf Düzenleme Uygulaması Nasıl Yüklenir

Bu adresten Android işletim sistemi için ve bu adresten ios işletim sistemi için Snapseed indirebilirsiniz. İndirdikten sonra telefonun ana ekrana yeşil yaprakları olan bir görsel oluşacaktır. Bu görsele tıkayarak Snapseed ‘e giriş yapabilirsiniz.

Programı açtıktan sonra ortada kocaman bir + işareti göreceksiniz. Bu + işaretine tıklayarak galerinizden düzelmemek istediğiniz fotoğrafı seçiyorsunuz.  Seçtiğiniz fotoğraf direk programın düzenleme menüsüne gelecektir.

Snapseed Genel Menüleri ve Kullanımı

Düzenleme ana menüsü 3 ana başlıktan oluşur. Bu başlıklar ekranın en altında görünecektir. Görünüm- Araçlar- Dışa aktar. Görünüm menüsünde birbirinden güzel fotoğraf filtreleri var. Fotoğrafın tamamına bu filtrelerden istediğinizi uygulayabilirsiniz. Hazır filtrelerin haricinde filtre de ekleyebilirsiniz. Dışa Aktar menüsünde ise işlemler bittikten sonra fotoğrafın paylaşılması, nereye ve nasıl kaydedileceğine dair 4 faklı alt menü çıkıyor. Bu kısımlar da çok karışık değil. Zaten alt menülerde kısa açıklamalar yer almakta. Son olarak fotoğrafların düzenlenebileceği ve bizim de konumuzun ana gövdesini oluşturan kısmı ARAÇLAR menüsü.

Snapseed ana ekranının üst bölümünde ise solda ‘Aç’, sağda sırası ile ‘geri al’, ‘fotoğraf ayrıntıları’ ve açılır menü içinde ‘ayarlar’, ‘eğiticiler’, ‘yardım ve geri bildirim’ yer almaktadır. İlk etapta bu menülerin ne işe yaradıklarına bakalım. ‘Aç’ menüsü yeni fotoğraf açıp düzenleme işine yarar. Eğer eski fotoğrafta değişiklik yaptıysanız yenisinin açılmasını size sorar. Değişiklik yapmadıysanız direk yeni fotoğrafı açar.

Fotoğraf ayrıntıları menüsünde, exif bilgileri yer almaktadır. Fotoğrafın ne zaman, hangi kamera ile, hangi diyafram ve enstantane ile çekildiği vs yazar. Sadece bilgi vermek amaçlı bir menüdür.

Snapseed ile Fotoğraf Boyutu Küçültme ve Eğitim Videoları

Sağ üsteki Üç noktalı açılır menüde ayarlar sekmesinde programın kullanımı ile bazı ayarları yapabiliyorsunuz. Koyu tema veya açık tema gibi. Ayrıca Snapseed ile fotoğraf boyutu küçültme işlemini de burada bulunan resim boyutlandırma seçeneğinde yapabilirsiniz. Resim boyutlandırmada karşınıza 6 farklı seçenek çıkar ve buradan resminiz uzun kenarını seçebilirsiniz. Dolayısı ile boyutunu küçültmüş olacaksınız. Ayrıca bir alt sekmeden Jpeg kalitesini da düşürürseniz kapladığı yeri bir miktar daha düşürebilirsiniz.

Eğiticiler sekmesinde ise Snapseed in kullanımı ile ilgili resim ve videolar var. Merak ettiğiniz kısımları buradan da inceleyebilirsiniz. Birçok konuda bilgi var tavsiye ederim. Yardım da ise pek de gerekli olmayan şeyler yer alıyor. Fakat altını çizeceğim yardım sekmesi Youtube kanalı. Burayı tıklayarak Snapseed ‘in Youtube kanalına göz atabilir yine programın kullanılışı hakkında detaylı videoları seyredebilirsiniz.

Ana menülerden bahsedeceğim son menü ise GERİ AL. Geri al içinde yapılan işlemi tek hamle geri almanızı sağlayan GERİ AL ve geri alınan bu hamleyi tekrar uygulayan YENİDEN YAP sekmeleri zaman zaman pek çok işe yarıyor. Kullanımı da çok kolay.

Snapseed ile QR Kod Kullanma

Geri al menüsünde bahsedeceğimiz asıl önemli olan iki fonksiyon var. 1. Qr Kod ve 2. ise Düzenlemeleri Göster kısmı. QR KOD kısmında, diğer kullanıcılar tarafından oluşturulmuş ve yayımlanmış, öznel fotoğraf düzenlemelerini sanki hazır bir filtreymiş gibi taratarak bir anda fotoğrafınıza uygulayabilirsiniz. Açıkçası teknolojik olarak çok faydalı. Sadece bir kod taratarak takip ettiğiniz bir kullanıcının düzenlemelerine çok hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Benzer şekilde düzenlediğiniz bir fotoğrafın düzenleme adımlarını QR kod oluştur sekmesi ile oluşturarak istediğiniz kişi ve ortamda paylaşabilirsiniz. Paylaştığınız şeyin fotoğrafınız değil de fotoğrafa uyguladınız adımlar olduğunu unutmayın. Yani alacak kişiler kendi fotoğraflarına sizin oluşturduğunuz değişikleri uygulayacaklar.

İkinci olarak ise Düzenlemeleri Göster kısmından bahsedelim. Bu kısım fotoğrafta düzenleme yaptıysanız aktif olacaktır. Yapılan tüm düzenlemeler tek tek kayıt edilir ve bu sekmede görülebilir. Daha güzeli de yapılan değişikliklere tekrar müdahale edebilir veya sevmediğiniz düzenlemeyi iptal edebilirsiniz. Bir nevi adobe photoshopta layer kullanmak ve zaman çizelgesinde işlemleri geri almak gibi bir şey. Çok kullanışlı olduğunu söylemeliyim.

Şimdi Snapseed ile fotoğraflara neler yapabileceğimize bakalım.

Snapseed Araçlar Menüsü Öğeleri ve Kullanım Özellikleri

İnce ayar: Fotoğrafın tamamında geçerli olacak şekilde parlaklık, kontrast, doygunluk, ortam, parlak alanlar, koyu alanlar ve sıcaklığı arttırıp azaltabiliriz. Bu terimlerin neler olduklarını uzun uzadıya maalesef açıklayabilecek durumda değiliz. Başlıklar Türkçe olduğu için genel manada nereye etki edeceği bellidir. Örneğin koyu alanlar sekmesinde, sadece fotoğraftaki koyu alanlara etki edecektir. + yönde koyu alanı açar, – yönde oyu alanları daha koyu yapar. Parlaklığı ayarlarken ayrıca sol alt köşedeki histogramdan da faydalanabilirsiniz.

İnce ayar menüsünde parmağınızı aşağı yukarı kaydırarak az yukarıda bahsettiğimiz sekmelerde gezinebilirken, sağa-sola kaydırma hareketi ile + ve – yönde fotoğrafı düzenleyebiliriz. Kullanımı çok kolay ve eğlencelidir. İşiniz bitiğinde ise sol alttaki tik işaretine dokunmayı unutmayın yoksa yaptığınız değişiklikler kaydolmaz.

Ayrıntılar: Bu menüde fotoğrafın tamamında yapı da dediğimiz keskinliği ayarlayabiliriz. Yapı özelliğini  + yönde ilerletirsek fotoğraftaki detaylar daha belirginleşecektir. Miktarını yine parmağımızı sağa-sola kaydırarak ayarlayabiliriz Snapseed fotoğraf netleştirme bu ayar ile oldukça kolay yapılabilir.

Eğriler: Eğriler daha çok profesyonel fotoğrafçılar tarafından kullanılmaktadır. Adobe Photoshopta da bu tarz ayarlar vardır. Sağ üst köşeden sol alt köşeye doğru olan köşegen çizgisi üzerinde farklı noktalarından tutarak fotoğraf üzerinde parlaklık, kontrast, doygunluk gibi 1. maddedeki ince ayarlar sekmesindeki ayarlamaları yapabiliriz. Daha önceden bu tür ayarlarla uğraşmadıysanız eğriler sekmesi ile uğraşmanızı tavsiye etmem.

Beyaz Dengesi: Burada fotoğrafın çekildiği renk ısısı koşulları değiştirilebilir. Örneğin fotoğraf çok soğuk yani maviye yakınken, daha sıcak hale yani sarıya yakın hale getirebiliriz. Sıcaklık ve tonlamaya direk etki edebiliriz. Ayrıca otomatik beyaz ayarı özelliği ile programın otomatik olarak renk ayarlamasını yapmasına izin verebilirsiniz. Sıcaklıkta soğuk mavi tonlar ile sıcak sarı tonlar arasındaki renkleri değiştirirken, Tonlamada ise Soğuk yeşil tonlar ile sıcak eflatun tonlar arasındaki renkleri dengeleyebiliriz.

Fotoğraf Kesme ve Döndürme

Kırp: Fotoğrafın 4 kenarından istenildiği gibi kesilebilmesine yarar. Serbest olarak kesilebildiği gibi 3:2 ve 16:9 gibi çokça kullanılan çerçeve ayarlarında da kırpabilirsiniz.

Döndür: Burada fotoğrafta olan eğiklikleri döndürerek giderilebilir. Örneğin deniz fotoğraflarında ufuk çizgisi sağdan sola eğimli ise bu sekmeden kolayca düzeltebilirsiniz. Zaten bu sekmeye ilk tıkladığınızda otomatik olarak bu eğriliği giderecektir. Eğer farklı açılarda fotoğrafı döndürmek istiyorsanız sağa ve sola tek parmak hareketi ile kolayca çevirebilirsiniz. Bu sekme ile aynı zamanda horizental dönme ve saat yönünde veya saat yönün tersinde 90, 180 ve 270 derecelik dik dönüşleri de gerçekleştirebiliriz.

Snapseed Vücut İnceltme – Snapseed Zayıflatma

Perspektif: Bu sekmede fotoğrafın perspektif yapısını ayarlayabilirsiniz. Örneğin bir binayı çaprazdan fotoğraflayınca yukarı doğru daralarak çıkar. Bu daralmayı gidermek için bu sekmeyi kullanabilirsiniz.

Yine bu sekmede fotoğrafı dikeyde ya da yatayda ayrı ayrı tekrar ölçeklendirebilirsiniz. Örneğin kilolu bir bayanı daha ince gösterebilirsiniz. Ya da tam tersi. İki parmağınızı ile fotoğrafı büyütebilir ve tek parmağınız ile yeni ölçeklemeyi yapabilirsiniz. Özellikle fotoğrafta vücut inceltme yada zayıflatma programlarının  en kolay ve en kullanışlı olan yöntemi budur.

Ayrıca snapseed vücut inceltme uygulamasının yanı sıra, fotoğrafta boy uzatma uygulaması olarak da çok kullanışlıdır. Yine perspektif başlığında yukarı yönlü çekmelerle snapseed boy uzatma yapabilirsiniz. Fotoğraf zayıflatma anlamında snapseed burun düzeltme de işe yarayabilir.

Ayrıca bu sekmede fotoğrafı köşelerden çekerek uzatabilir ya da sıkıştırabilirsiniz. Hatta çektirdiğiniz fotoğrafta oluşan boşlukları otomatik doldurma veya siyah bırakma gibi seçenekleri kullanabilirsiniz.

Genişlet: Bu sekmede fotoğrafı kenarlarından uzatarak daha büyük hale getirebilirsiniz. Uzattığınız bu kısımları isterseniz siyah veya beyaz bırakabilir, isterseniz de akıllı seçim ile tamamen doldurabilirsiniz. Akıllı doldurma özeliği bazı fotoğraflarda iyi işler çıkartabilirken bazı fotoğraflarda çuvallıyor; bilginize.

Örneğin bu sekmede kesmek istemediğiniz bir fotoğrafı İnstagram’da paylaşmak için kare hale kolayca getirebilirsiniz.

Seçmeli: Buraya kadar anlattığımız sekmeler fotoğrafın tamamına uygulanıyordu. Buradan öte bazı sekmeler sadece seçilen kısma uygulanacak. Seçmeli sekmesinde ise, fotoğraf üzerinde seçilen kısma parlaklık, kontrast, doygunluk ve keskinlik olmak üzere 4 alanda lokal olarak müdahale edilebiliyor. Kendini ilerletmiş fotoğrafçıların daha sık kullandığı sekmelerden birisidir. Birden fazla alana etki etmek de mümkün. + işaretine tıklayarak etki alanlarının sayısını çoğaltabiliriz. Örneğin bir portre fotoğrafında gözlere doygunluk verirken, yanaklara parlaklık ve saçlara keskinlik verebiliriz.

Seçmeli modda tek parmakla seçtiğimiz özelliği uygularken, iki parmakla da etki alanını büyütebiliriz. Eğer fotoğrafı büyütmek istersek en başta yapmalı, yani + lara dokunmadan önce yapmalıyız. İşlem esnasında iki parmak normal büyütmeyi değil etki alanını büyütmemizi sağlar.

Fırça: Açık koyu, pozlama, sıcaklık ve doygunluk olmak üzere bu 4 değişikliği bir fırça edası ile ekrana dokunarak gerçekleştirebiliriz. Bu sekmede sadece parmağımızla dokunduğumuz bölgeye etki ederiz. Yüzey olarak kullanılan parmak kalınlığımızın da önemi vardır.

Seçtiğimiz bu 4 değişikliğin 3’nü ikişer basamak,  pozlamayı ise 6 basamak olacak şekilde değiştirebiliriz. Öyle ki bu basamaklama fırça sekmesinin içine girildiğinde en alt kısımda. Yukarı ve aşağı ok işaretleri ile yapılabilmektedir. En altta ise silgi vardır ki bu da yaptığımız değişiklikleri geri almamızı sağlar. Tabi fırça gibi silerek.

Fotoğrafta Nesne Silme

İyileştirme: Kısaca rötuş yapabiliriz. Örneğin portre fotoğraflarında, yüzdeki bir beni sadece o bene dokunmak sureti ile kolayca ortadan kaldırabiliriz. Silinmesi gereken şeyler için çok kullanışlı bir sekme doğrusu.

HDR: Bu sekmede fotoğrafın tamamına 4 farklı alanda HDR efekti katabilir. HDR, fotoğraflarda koyular daha belirgin çıkacaktır. Bu belirginlik, koyultma ve keskinleştirme ile sağlanır. Bu 4 alandan her birinde uygulanan HDR filtresini yoğunluğunu, parlaklığını ve doygunluğu ayarlayabilirsiniz. HDR daha çok manzara çekimlerinde ve bazen de portre çekimlerinde kullanılır.

Sihirli parıltı: Bu sekme ile 5 farklı sahne filtresi kullanarak parlaklığa, doygunluğa ve ortam ısısına müdahale edebilirisiniz. Daha çok arka ışığın kısılıp açılmasına etki edecektir.

Ton Kontrası: Bu sekmede açık ve koyu alanlara milimetrik etki yapabilirsiniz. Yapılan değişikliği zaman zaman gözlemlemek dahi zordur.

Dramatik, Klasik, Grenli film, Retrolüks, Eskitme, Siyah – Beyaz, Kara: Bu 7 sekmede yine hazır fotoğraf filtreleri yer almaktadır. Birbirinden farklı olsalar da aynı şekilde çalışmaktadır. O yüzden hepsini bir açıklamakta mahsur yok. Hazır filtreleri tıkladığınızda fotoğraf o filtreye bürünecektir. Filtre uygularken sekme başlığındaki etki azaltıp çoğaltılabilir de.

Portre: Bu sekme fotoğrafta insan yüzü varsa aktif olmaktadır. Aksi halde çalışmayacaktır. Portre çekimine ilişkin filtreler ve bu filtrelere uygun alt sekmeler vardır. Göze parlaklık, yüzün yumuşatılması-pürüzsüzleştirme ve göz belirginliği. Her filtreye bu sekmeleri ayrı ayrı uygulayabilir ve daha kaliteli portre fotoğrafları oluşturabilirsiniz.

Başın duruşu: Bu sekme yine sadece fotoğrafta insan olduğunda işlevseldir. Fotoğraftaki yüz otomatik olarak algılanır ve başın yönü belli ölçülerde dört bir tarafa çevrilebilir. Ayrıca dudaklara gülümseme ve başa inceltme ve genişletme yapabilirsiniz.

Snapseed ile fotoğrafa bulanıklık verme

Lens bulanıklığı: Bu sekmede, fotoğrafta seçeceğiniz bölgeye bulanıklık-fluluk uygulayabilirsiniz. Yuvarlak ve düzlemsel bulanıklık verebilirsiniz. Tek parmakla bulanıklık şiddeti ayarlanırken çift parmak ile bulanıklık verilecek bölgenin büyüklüğü seçilebilirsiniz. Ayıca arka planda parlayan ışıklar varsa bunların ne şekilde görüneceğini de seçebilirsiniz. Arka plandaki bokehlerin şekillerini seçebilirsiniz.

Vinyet: Fotoğrafın dört köşesinde beyaz veya siyah renkte koyuluk oluşturmak için kullanılır. Tek parmak ile sol tarafa kaydırıldığında siyah vinyet, sağ tara kaydırıldığında beyaz vinyetin gücü ayarlanır. Ayrıca fotoğrafın orta bölgesinin daha koyu ve ya daha parlak olacağını da ayarlayabilirsiniz.

Çift pozlama: Enfes fotoğraflar ayarlayabileceğiniz bu sekmede iki farklı fotoğrafı üst üste bindirerek birleştirebilirsiniz. Ana fotoğraf seçili iken, ekle kısmından üste bindirilecek fotoğraf seçilir. Opaklık ayarı ve farklı filtre ayarı yapmaya da müsaade edilir. Böylece iki faklı fotoğrafı üst üste birleştirme yapmış olursunuz. Örneğin mavi gök yüzüne çok güzel Snapseed ile bulut ekleyebilirsiniz. Üste bindirilecek fotoğrafın daha önceden ayarlanması uygun olur. Zira istenmeyen fazlalıklar da bindirilmiş fotoğraflara yansıyabilir. Keyfe göre ayarlanıp bindirilme yapıldığında çok iyi fotoğraflar ortaya çıkabilir.

Ayrıca çifte pozlama ile Snapseed ile fotoğrafa logo ekleyebilirsiniz. İlk önce normal resminizi açmalı ve sonradan çift pozlama sekmesi ile logonuzu açmalısınız. Logoyu çift parmak ile küçültüp büyütebileceğinizi ve döndürebileceğinizi de unutmayın. Sonra tek parmak ile loguyu fotoğrafta istediğiniz yere ekleyin. Ayarlardan opaklığını yani görünebilirliğinin derecesini de yapıp kaydet deyin. Artık logonuzu fotoğrafa eklemiş oldunuz.

Metin: Fotoğrafa faklı şemalarda yazı eklemeye yarar. Şemasız, düz yazı eklenebildiği gibi birçok farklı tarzda şema kalıbı ile de yazı eklenebilir. Yazının ve şablonun rengini ya da opaklığını da ayarlayabilirsiniz.

Çerçeve: Burada fotoğrafın tamamına çerçeve uygulayabilirsiniz. Hazır şablonda yaklaşık 15 adet çerçeve stilini ve çerçevelerin kalınlığını ayarlayarak fotoğrafa uygulayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu