LensBaby Composer İncelemesi
Çok ilginç bir inceleme ile daha karşınızdayız. Fotoğrafçılıkta profesyonellikten daha çok eğlence arayanların zevk duyacağı bir sistemden bahsedeceğiz. Lensbaby Composer sistemini Lensbaby sweet 35 lensi ile deneyimledim. İşte görüşlerim.
Ben genelde lens incelemelerimde lenslerin teknik özelliklerini vererek başlıyordum. Fakat bu incelememiz ne kadar lens sistemi olsa da profesyonellikten ziyade eğlenceye yönelik olduğu için teknik verilere girmeden aralarda gerek olduğu kadar değinerek ilerleyeceğim.
Başta belirtmem gerekirse Lensbaby firması diğer optik firmalar gibi Asya veya Avrupa kökenli değil ABD merkezlidir. Firma Yelpazesinde normal lens şimdilik yok. Her biri farklı efektler için kullanılabilecek optik ve adaptör gibi sistemlerden oluşuyor. İncelediğim Composer pro serisi 2 farklı adaptör ve bunlara uyumlu 5 farklı optik sistemden oluşmakta. Ayrıca Lensbaby ‘nin sadece m43 sistem için sol22 ve sol45 şeklinde 2 aykırı tasarım lensi, Velvet adını verdiği 3 normal formda fakat anormal optikli lensi, trio sistem adını verdiği tek lens gövdesi ile 3 farklı efekt alınabilecek tuhaf bir objektifi de mevcut. composer pro 1 ve composer pro 2 arasında ciddi farklıklardan bahsedemeyiz. dolayısı ile composer adaptörler ile bu adaptörlerde kullanılabilen birkaç farklı optik sistemden bahsedeceğiz.
LensBaby Composer Sistem ne amaçla kullanılabilir
Composer adaptörler ve optiklerinin ne işe yaradığını açıklamak kolay değil. Yazımızdaki örnek fotoğraflardan belki niçin kullanılabileceğini daha iyi anlayabilirsiniz. Yoksa kesin şu diyebileceğimiz bir amacı yok. Sadece farklı kareler elde etmek için ve eğlenmek için kullanılabilir. Belki daha önceden tilt adaptör veya lens kullandı iseniz lensbaby’leri az daha iyi anlamlandıracaksınızdır.
Composer adaptör Nikon, Canon, Sony gibi piyasada çoklukla bulanabilen dijital sistemler ile uyumludur. Ben Canon ef uyumlu composer i ef-nex adaptör ile Sony a7r2 ve a6000 de deneyimledim. Eğlendiğimi asla inkar edemem. Fotoğrafçılıktan çıkıp ergenliğe geri döndüm nerdeyse. Abuk-subuk şeyler üretmekten keyif almayan birisi olarak, evet abuk sabuk şeyler çektim; dahası zevk de aldım. İş disiplininden az biraz uzaklaşmak lazım geldiğinde elime ilk geçen şey bu lensler oldu.
Şimdi sistemin nasıl çalışacağından bahsedelim.
LensBaby Nasıl Çalışır
Composer adaptör fotoğraflarda gördüğünüz üzere yekpare ve 2 kısımdan oluşuyor. Ön kısımda optik düzeneğin yerleştirildiği oynar başlı netleme halkalı sistem ile arka kısımda bayonet ve eğilen sistemin kilitlendiği diğer bir halka bulunuyor. Composer de hiç optik yok. diyafram da… Optik sistem ise on kısma sonradan ilave ediliyor.
Optik formlar şimdilik galiba 8 adet. sweet 35, edege 35, sweet 50, edge 50 ve egde 80, sweet 80 ile twist 60 optik formları mevcut. ayrıca farklı bokeh etkileri için geliştirilen yaratıcı bokeh yuvasını da ilave edebiliriz. Elimdeki composer pro 1 adaptör ve sweet 35 optik swat sistem ile kullandım.
Adaptörden yukarıda bahsettim; kısaca optik formlardan da bahsedeyim. Composer pro adaptörlere önden yerleştirilerek mandal ile sabitleniyor. Çıkarmak için geri ittirilerek az sağa çevirmek yeterli. Hemen çıkıyor. Takmak için yine az bastırıp ters tarafa döndürmeniz yeterli. Çok küçük yapıdalar. Ayrıca içlerinde diyafram sistemleri de mevcut. Modeline göre 9, 12 gibi yaprak sayılarına sahipler. Mesela Sweet 35 12 adet diyafram yaprağına sahip. Bokehi dairesel falan diyecem ama bu sistemlerde bohkehin ne formda olduğunu anlamak kolay değil. Birazdan değineceğim o konuya.
Composer LensBaby Optik Performans
Diyafram geçişleri tam duraklı. Fakat zamane mühendisleri öyle bi geçiş yapmışlar ki, yarı duraklarda da rahatlıkla diyaframı kullanabiliyorsunuz. Tam duraklar sanki var da yok. Camlar ff sensöre görüntü düşürebiliyor. 3 grupta 4 optik var. Kaplamalı cam kullanıldığı bilgisi mevcut. Optik kalitesi çok iyi olabilir ama bu sistemde optik kalite çok da önemli değil. CA oluşturup oluşturmadığı da, keskin olup olmadığı da …
Vinyete ayrı bir paragraf açmak istedim. Lensbaby önden eğilebildiği için eğim yönünün tersi istikamette köşe karamaları muhakkak oluşuyor. Açık diyaframlarda ciddi hissediliyor. Kısıldıkça vinyet etkisi azalsa da asla kaybolmuyor. Crop kameralarda vinyet daha az kendini hissettiriyor. Ama kaybolma yok. Çok önemli mi! Değil. Fakat bilinsin istedim. Yukarıdaki örnek fotoğrafta da görülebilir.
Composer pro adaptörün kafasını tam düz şekilde sabitlerseniz görüntünün orta kısmı net oluyor. Yanlar ve köşeler öyle bi flulaşıyor ki fotoğraf bambaşka bir hal alıveriyor. Eğer composerin ön kısmını herhangi bir yöne döndürürseniz, kadrajın net olan kısmı o tarafa kayıyor. Örneğin kadrajın sağındaki bir portreyi netlersen sol tarafta karmakarışık bir bokeh cümbüşü oluşturuveriyorsunuz. Yani fotoğrafa netleme ayrı bir karakter katarken bokeh apayrı bir karakter katıyor.
Lensbaby ‘lerin amacı biraz da aykırı bokehler üretmek. elimdeki sweet 35 in bokeh karakteri kenarlardan veya köşelerden netlenen objeyi ön plana çıkarırcasına gelmesiyle meşhur. Sweet swap optikleri genelde benzer etkiye sahip. Twist 60 ise dönerli – swerly tarzı bokeh üreterek objeyi arka plandan ayırıyor. ve odak uzaklığı arttıkça nesneyi ön plana çıkarma becerisi yani bokehin etkisi de artıyor. Normla lensler için de aynı ifadeleri kullanırdık.