LENS ÜZERİNDEKİ YAZILAR NEYİ İFADE EDER? Sony LENS KISALTMALARI NELERDİR?

Bu yazımda fotoğraf makinesi lensi üzerindeki rakamların anlamından bahsedeceğim. Yazımın, gözlere takılan kontak lenslerle bir ilgisi olmadığını baştan belirteyim. Başlangıçta genel olarak lens üzerindeki yazıların ve rakamların ne anlama geldiğini ifade ettikten sonra markalara göre de incelemelerde bulunacağım ve 2. kısımda Sony lens kısaltmaları – terimlerini açıklayacağım.  Çünkü bir lensin üzerinde genel manada değerler bulunurken, markadan markaya değişen yazılarda olabiliyor. İlk önce genel olarak inceleyelim.

1)  1:3,5-5,6 yada 1:1,8 şeklinde 1: …… ile başlayan ve sonra farklı sayı-sayılardan oluşan ifade, o lensin alacağı maksimum diyafram değerini ifade eder. Diyafram değerleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

2)  1.8-2.8-4-……11-16 şeklinde objektifin makineye takılan kısmındaki yazılar, diyaframları ifade eder. İlk sayı en açık diyaframı, son sayı ise en kapalı diyafram değerini sembolize eder. İşaret hangi değerde ise lens o esnada o diyafram değerinde demektir.

Fotoğraf 1: Genel lens açıklamaları için bu ve alttaki 2. fotoğrafa bakınız.

3) 24-70mm veya 16mm gibi mm (milimetre) ile biten ifadeler lensin odak uzaklığını ifade eder. Bazı objektifler sadece 1 değer (16mm gibi) ifade ederken bazı objektifler aralıktaki tüm değerleri alırlar (24-70mm gibi). 24 mm de daha geniş bir bakış açınız olurken 70mm de açı daha daralacaktır. Fakat daha uzaklar yakın edilebilir. Unutulmaması gereken en önemli faktörlerden birisi de makinenizin sensör çarpanıdır. Örneğin Olympus’lar 2x çarpan faktörlüdür. Bu da lens üzerinde yazan odak uzaklığı değerlerinin 2 ile çarpılacağı anlamına gelir. Örneğin 14-42mm bir lens (tam kare makineler göre) 28-84mm denk gelecektir. Anlayacağınız bu değerler lens ile alakalı olduğu kadar makine ile de alakalıdır.

4) Lens markaları da lensin üzerinde yazılır.

Filtre Çapı

5) Bu işaret ise lensin filtre çapını ifade der. Lensin en önüne takılacak filtreler bu değere göre alınmalıdır. Yoksa dar ya da geniş gelecek ve takılamayacaktır.

6) Bu değerler ise bir lenste çekilen objeye netlenebilecek en yakın mesafeyi ve en uzak mesafeyi gösterir. Bilindiği gibi lensler belli yakınlığa (ya da uzaklığa) netleyemezler. Örneğin fotoğraftaki lensin bir objeye netleme yapabilmesi için en az 28 cm uzaklıkta olması gereklidir. Ayrıca sonsuz işaretinden de anlaşıldığı gibi 28 cm den sonsuza kadar tüm uzaklıklarda netleme yapabilir demektir.

Fotoğraf 2: Genel lens açıklamaları için bu ve üstteki 1. fotoğrafa bakınız.

7) Netlik halkasının altında bulunan bu değerler ise; objektifin netlediği nesnenin makineye uzaklığını ifade eder. Genellikle iki sıra (ya da iki farklı renk) değer vardır. Üst sıra(ilk renk) netlik uzaklığını feet cinsinden gösterirken, ikinci  sıra (ikinci renk) değerler netlik uzaklığını santimetre (cm) cinsinden göstermektedirler. Burada bir de sonsuz işareti vardır ki bu da netlik mesafesinin sonsuzdaki bir noktada olduğunu ifade eder.

8) Makro lenslerde bulunan ve genellikle netleme mesafesi değerinin hemen üzerinde yer alan bu sayılar da hangi oranda büyütme yağıldığını gösterir. Gerçek makro objektiflerde büyütme oranı 1:1 dir. Zaten bahsi geçen değerlere de gerçek makro objektiflerde rastlanır. Diğer makro lenslerde ise genellikle bu büyütme oranları yer almazken sadece ‘macro’ yazısı yazar.

9) Bu ve bunun gibi ifadeler lens sürümlerini ifade eder. Her markanın ki farklı olabilir. Hangi tür makineler ile ilişkili olduğunu anlayabiliriz. Örneğin şekildeki lens Nikon’un G seri lensidir. Her tür gövdede otomatik fokus yapabilir anlamı taşır.

10)  Bu ifade markanın titreşim engelleme sistemini ve sürümünü ifade eder. Çoğu markanın titreşim engelleme sistemine verdiği isim farklıdır.  O yüzden değişkenlik gösterebilir. Detaylı bilgi aşağıda markalara göre listelenmiştir; göz atabilirsiniz.

Ayrıca fotoğrafik harf ya da kelimelerin ne anlama geldiğini öğrenmek için fotoğraf terimleri sözlüğüne bakabilirsiniz. Sözlüğe ulaşmak için tıklayın.

Şimdi gelelim Sony’nin kendisine has kısaltmalarına:

Sony Lens Kısaltmaları

G : Sony’nin en kaliteli lensleri için kullandığı kısaltma. Bir nevi Canon’daki L serisi gibi.

GM: G Master: En kalitelisinin de kalitelisi. Son dönem aynasız lenslerinde görülen bu kısaltma Sony’nin ürettiği en kaliteli lensleri simdeler.

SEL : Bu kısaltma Sony aynasız lenslerinin APS-C için olanlarını ifade eder. Full frame gövdelerde de kullanılabilirler. Makinedeki bir menü ayarı ile lens otomatik algılanır ve çözünürlük düşürülerek bu lensler kullanılabilir.

FE: Sony aynasız Full Frame makineler için üretilen lensleri ifade eder. Tabi ki Croplu makineler de de kullanılır.

E mount: Sony firmasının aynasız makinelerde kullandığı yeni ağız yapısı biçimini ifade eder. Eski slt veya DSLR makinelere uymaz

A mount: Sony nin Minolta’dan devraldığı DSLR makinelerdeki bayonet yapısıdır. Aynasız makineler uymaz. Fakat adaptörler yardımı ile kullanılabilir.

OSS: optical steady shot: optik görüntü sabitleyici. Sony’nin titreşim engelleme sistemi. Lenslerde kullanıldığı gibi makinelerde de kullanılmaktadır.

SAM: Smooth Autofocus Motor: Hızlı ve akıcı oto fokus netlemeyi yaparken manüel olarak da kullanabilen motor sistemi.

SSM: süper sonic motor: Sessiz, hızlı ve isabetli netleyebilen lens motoru sistemi.

DT: Sadece Sony A monut APS-C için üretilen lensleri ifade der.

ZA : ZEİSS: Zeiss markası ile ortak çıkartılan ve zeiss mercekleri barındıran lensleri ifade eder. Ayrıca lensin yan kısmında mavi bir amblem ile ZEİSS yazar.

CZ: Carl zeiss optiklerini barındıran lenslerdir.

STF: Smooth Transition Focus: Yumuşak geçişli netleme anlamına gelir. Video çekimleri için daha fazla tercih edilir.

Pz : (Power Zoom) : Bu kısaltmaya sahip lensler de optik zoom lensin halkasını çevirerek değil de lens üzerindeki bir modülü hareket ettirerek sağlanır. Bu modül bir motora bağlıdır ve zoom hareketi mekanik el gücüyle değil de bu motorun elektrik gücüyle gerçekleşir. Telefondan kontrol sırasında uzaktan optik zoom yapabilmeyi sağlar.

Diğer markaların kısaltmalarını görmek için marka üzerine tıklayın.

NİKON LENS KISALTMALARI

CANON LENS KISALTMALARI

SONY LENS KISALTMALARI

SİGMA LENS KISALTMALARI

TOKİNA LENS KISALTMALARI

TAMRON LENS KISALTMALARI

FUJİFİLM LENS KISALTMALARI

SAMYANG LENS KISALTMALARI

SAMSUNG LENS KISALTMALARI

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu