BİR FOTOĞRAFÇI(nın Çantasın)DA BULUNMASI GEREKEN EKİPMANLAR
Merhaba değerli fotoğraf tutkunları; İster amatör olun ister profesyonel iş yapın, güzel bir fotoğraf çıkarabilmek için elinizin altında bulunması geren belirli fotoğrafçı ekipmanları vardır. Kişiye- duruma- fotoğrafa göre bu fotoğrafçı malzemeleri değişiklik göstermekle beraber çoğumuz için ortak kullanım alanı olan, FOTOĞRAFÇININ ÇANTASINDA OLMAZSA OLMAZ ekipmanları farklı yönleriyle ele almaya çalışacağım bu yazımda.
Fotoğrafçıda Bulunması Gereken İlk Ekipman: Çanta
‘Fotoğrafçının çantasında hangi ekipmanlar bulunmalı?’ sorusunun amacına ulaşması için ilk önce bir çantamızın olması gerekli. Çantasız fotoğraf işi olmaz. Dünya para harcadığımız makineleri, lensleri ve diğer ekipmanları öylece gelişi güzel saklayamaz- taşıyamayız- koruyamayız. En güzelinden şık ve ihtiyaçlarımız karşılayacak bir çanta temin etmekle işe başlamalıyız. Çantamız ekipmanımıza göre şekillenmeli. Eğer birkaç makine ve 3-5 Lensimiz varsa bizi büyük bir sırt çantası ancak paklar. Aynı zamanda bol ekipmanı olan arkadaşlara haricen tek makine ve 1-2 lens taşıyabilecek bir çanta daha temin etmelerini tavsiye ederim. Her yere koca çanta ile gitmek zorunda kalmazsınız. Basit gündelik çekimleriniz için bu ufak çantayı kullanabilirsiniz. Şayet tek makine ve 1-2 lens varsa orta boy bir yan (bel) çantası işimizi görecektir. Fazlasına gerek yok.
Artık bir çantamız olduğuna göre içini doldurmaya başlayalım.
Fotoğrafçıda Bulunması Gereken Diğer Fotoğrafçı Malzemeleri
Fotoğrafçı Malzemeleri no 2: Fotoğraf makinesi
Bu maddeyi uzatmayacağım; ihtiyacınıza zevkinize göre bir fotoğraf makineniz olmalı. Makineniz yoksa yazımın geri kalan kısmı sizi çok da ilgilendirmeyecektir. 🙂
Fotoğrafçı Malzemeleri no 3: Lensler
Lens konusu işin içinden bir türlü çıkılamayan konulardan biridir. Tek lensiniz varsa da sorun yok, bu lense mecbursunuzdur. Fakat lesn çeşitliliği olması açısından ‘Hangi lensi alsam?’ sorusunuz sormaya bir başladınız mı, bir türlü cevap bulamazsınız ve sürekli lens incelerken ya da alıp satarken bulursunuz kendinizi. Ben burada çeşitliliğine girmeyerek ihtiyaç duyabileceğiniz odak aralıklarınızı yazmaya çalışacağım.
Öncelikle bir geniş açılı lens ihtiyaçtır. Yılda sadece 3 kez bile kullanılacak olsa da ihtiyaçtır. Çantada bulunmalıdır. Bir kere işinize yaracak olur, sahip değilseniz çok hayıflanır ve üzülürsünüz. Basit de olsa bir geniş açı lensiniz olsun. Gerçi geniş açılı objektifler çok uygun fiyatlı değillerdir. Göreceli olarak ucuzu örneği Sigma 10-18mm olabilir. Full frame için ise Cosina-vivitar 19-35mm f3.5-4.5 geniş açı için biçilmiş alternatiflerdir. Eğer 16-35mm f2.8 tarzı bir lens alabilirseniz çok daha iyi tabi ama ikinci elleri 3-4 bin tl den başlar.
En az bir tane portre lensiniz olmalı. İster 50mm, ister 85mm, isterseniz 135mm f1.8-f2.8 gibi geniş diyaframlı bir lens portre çekimlerinde işinizi görecektir. Arkayı flu yapmak ancak bu tarz lenslerle olur. Genelde bu tarz lensler çok pahalı değildir. Canon 50mm ikinci elde 250tl ye bulunabiliyor.
Tele ya da telezoom lens de çantanızda olmalı. Gerek uzakları yakın etmek gerekse konuyu kadrajlamak için tele veya telezoom lenslere ihtiyaç duyulur. Çoğu markada basit yavaş ucuz objektifler olmakla beraber pahalı ve kaliteli alternatifleri de vardır. Örneğin nikon 50-200mm f4-5.6 lensi ucuz ve göreceli olarak iyi bir tele zoom lenstir. Maddi durumu daha iyi olanlar için ise 70-200mm f2.8 gibi çok kaliteli ve bir o kadar da pahalı alternatifler vardır.
Gündelik basit çekimler için 18-105 mm gibi kit lens de çantanızda olması gereken lenslerdendir. Estetik doygunluğu düşük olsa da kit lensler kadrajlama açısından zum yapabildiğinden dolayı büyük avantaj sağlarlar. gönül ister ki kit yerine geniş diyaframlı tak-gez lesnlerden sahip olmak. örneğin 24-70mm f2.8 ya da 17-55mm f2.8 gibi. Aralık ve diyafram olarak çok iyi olsalar da fiyat olarak çok yüksektirler. Kit lensler ise piyasada çok bulunabildiği için 2. el fiyatları gayet uygundur.
Fotoğrafçı Malzemeleri no 4: Yedek batarya.
Fotoğrafçı Ekipmanları no 5: Yedek hafıza kartı.
Fotoğrafçı Malzemeleri no 6: Çeşitli objektif filtreleri.
Gündelik kullanılan ultra-violet yani uv filtreler birçok kullanıcının lenslerinde hazır halde olur. Bahsedeceğim filtreler bunlar değil. Uv filtreler uv ışınlarından ziyade lens koruyucu olarak kullanılmakta. Dış gezilerde belki kullanılabilirler fakat stüdyo gibi muhafazası olan yerlerde bence kullanılmamalı. Belli derecede kaliteyi düşürebiliyorlar. En kalitelilerinden olacaksa ‘belki’ diyebilirim fakat basit 20-30tl olanlar ise olmaması daha iyi. Çantada bulundurulacak filtreler özel çekimlerde kullanılacak filtreler. Örneğin polarize filtreler. Su ya da camlardaki yansımaları yok eden ve aynı zamanda da doygun renkler elde etmenizi sağlarlar ve manzara gibi çekimlerde gök yüzündeki ışığı kontrole yardımcı olurlar. İhtiyaç halinde lazım olduklarından dolayı çantada bulunması gerekir. Diğer bir fitlere çeşidimiz de ND dediğimiz yoğunluk filtreleri. Bu tür filtreler ışığı derecelerine göre azaltarak özellikle uzun pozlama yapabilmeyi sağlar. Örneğin gündüz gözüyle şelale çekimlerinde tül etkisi nd filtre olmadan almak neredeyse imkânsızdır. Çantada bulunması gerekir.
Fotoğrafçı Ekipmanları no 7: Filtre Adaptörü
Eğer farklı objektifler için tek filtre kullanacaksanız çantanızda diğer lenslerinizde de kullanılabilmesi için filtre adaptörü de bulunmalı. Her lens için biri cpl diğeri nd filtre almak çok pahalıya mal olabilir. Dolayısı ile en büyük filtre çapında birere adet filtre alınıp basit adaptörler sayesinde farklı lenslerde kullanılabilir.
Olmazsa Olmaz Fotoğrafçı Malzemesi no 8: Tripod
Gece ya da gündüz uzun pozlamalarda veya az ışıkta düşük perde hızlarında makinemizi sabitlememizi sağlarlar. Zaman zaman farklı kullanım alanları da olabilmektedir. Fotoğrafçıların çantasının içinde değil de yanında olması geren bir ekipmandır.
9. Temizleme araçları.
Genellikle göz ardı edilebilinen ürünler olmakla beraber çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Kaliteli bir cam bezi, hava pompası, kaliteli fırça ve kaliteli cam temizleme spreyi olarak set yapılabilir. Hepsini her zaman yanımızda taşımaya gerek olmayabileceği için kısa gezilerde evde bırakılabilir.
10. Uzaktan kumanda.
Zaman zaman özel çekimlerde kullanılınca işimizi fevkalade kolaylaştırır. Örneğin uzun pozlamalar uzaktan kumanda olmadan yapılamaz. Kullanım alanlarını sadece uzun pozlama ile sınırlamamak lazım, düşük perde hızları için ya da time lapse gibi özel efektif uygulamalar için de kullanılabilir. Fakat son dönem fotoğraf makinelerinde wifi gibi cep telefonun ile uzaktan kontrol için çok kullanışlı özellikler olduğundan dolayı, bu tarz kumandalara ihtiyaç olmayabilir. Bunu da belirtmekte fayda var.
11. Harici ışık kaynağı ya da flaş.
Her ne kadar fotoğraf makinemizin flaşı olsa da daha profesyonel çekimler için ya da daha spesifik çekimler için ya bir harici flaş yada basit sabit ışık kaynağı kullanmak çok daha güzel fotoğraf çekebilmenizi sağlar. Dolayısı ile çantada bulundurmakta fayda vardır.
12. Boyun Askı Kayışı
Son olarak da basit ama çok kullanışlı bir fotoğrafçı malzemesi söyleyerek bitirelim: Boyun askı kayışı. Makineyi, çekim yapmazken taşımak için boynumuza bu askı ile takarız. Gerçi sadece boyun askısı olarak lanse etmeyelim; el askısı ya da bilek askısı da olabilir. Özellikle aynasız makineleri bilek askısı ile kullanmak da pratik olabiliyor. Siz hangisini arzu ederseniz diyelim. Kullanılacak Boyun askıları, satıcı firmalar tarafından üzerinde marka basılı kutudan çıkanlar olabileceği gibi, özel olarak ve genellikle neopran kumaştan üretilen çeşitleri de tercih edilebilir.