Pentacon 50mm f1.8 MDF 33 cm İnceleme

fotoğrafmania.com okuyucuları merhaba. Yİne Çok güzel bir lens incelemesi ile karşınızdayız. Bu makalemizde kaliteli ve ergonomik bir lens olan Doğu ALMAN Pentacon 50mm f1.8 inceliyoruz. Her zaman olduğu gibi Pentacon 50mm nin teknik özellikler tablosunu vererek başlayalım:

Pentacon 50mm f1.8 Lensin Teknik Özellikleri

Lensin adı Pentacon Auto 50mm f1.8 MC
Odak uzaklığı 50 mm
Yapı malzemesi Metal
Ağırlık 195 gr
Uzunluk 4,7 cm
Eleman 4 grupta 6 optik – Çift Gauss yapı
Minimum netleme mesafesi 33 cm
Diyafram yaprağı sayısı 6 kanatlı
Maksimum büyütme
Sarsıntı engelleyici yok
Max- min diyafram açıklığı 1,8 – 16
Filtre çarı 49mm
Menşei GDR- Doğu Almanya
Pentacon 50mm f1 8 , Auto Revueneon 50mm f1.8 ve Mayer-Optik Oreston 50mm f1.8 Temelde aynı lenslerdir ve optik özellikler aynıdır. Sadece kaplama ve dış görülmüşlerinde farklılık vardır. Kullanılan kaplamaya göre optik performansında farklılık gözlemlenebilir.

Revuenon 50mm f1.8 in Versiyonları: Pentacon Auto 50mm ve Mayer Optik Oreston 50mm

Öncelikle lensin tarihsel gelişimden ve farklı varyasyonlarından kısaca bahsedelim. Temelinde Meyer-Optik Görlitz Oreston 50mm f1.8 olarak  üretilmeye başlanan lense dayanan optik yapısı ile zaman içinde geliştirilerek ortaya çıkartılmış kaliteli bir lenstir (KAYNAK). Pentacon 50mm f1.8 ve Revuenon 50mm f1.8 olarak toplam 3 farklı ciddi Alman markası olarak üretilmiştir. Ayrıca her bir markanın kendi içinde farklı varyasyonları da vardır. Tek tek yazarak kafa karışıklığına mahal vermeye gerek yok. Zaman içinde zebra versiyonlar, tek kaplamalı veya çok kaplamalı versiyonlar veya elektronik bağlantılı versiyonlar ve ya farklı ağıza sahip kameralar için üretilen versiyonlar olmak üzere 30 un üzerinde farklı çeşidi vardır.

İlk zamanlar Oreston 50mm f1.8 tamamen metal olarak üretilmiştir. Zaman içinde Pentacon ve Revuenon olarak üretilmeye başladığında birkaç parçada plastik aksam kullanılmıştır. Lensimizin netleme ve diyafram halkaları metaldir. Sonraki kardeşlerinde ise (mdf 45cm olanlarda) bu halkalar da melamine dönmüştür. Optik tasarım farklılaşmazken zamanla mercekler tekli ve çoklu olarak kaplanmaya başlandı. Şuan elimizde incelemek için var olan model Revuenon Auto 50mm f1.8 MC versiyon. Çok kaplamalı modeli. Optiklerine bakılırsa merceklerinde kırmızı, macenta ve yeşilimsi kaplamalar kullapmış.

Pentacon auto 50mm f1.8 Lens oldukça portatiftir.

Lens üreticisi olan Mayer Optik firması zaman içinde farklı isimlere anılmış, farklı kişililerce yönetilmiştir. Fakat en şaşalı dönemlerinde gerçekten optik olarak çok iyi işler çıkarmışlardır. Carl zeiss de bu zaman diliminde Mayer firması ile birlikte çalışmış ve bir çok lens ve kamera tasarımını birlikte yapmışlardır. Dolayısı ile bu lensin günümüzde kalitesini ortaya koyma adına Carl Zeiss üretimi dermemiz yanlış olamayacaktır. Lakin az önce bahsettiğim firmaların zamanında nasıl bir ilişki içinde olduğunu anlatan net bir bilgi de bulamadım.

Pentacon 50mm f1.8 in En Ayırt Edici Özelliği : 33cm MDF

Pentacon MC 50mm f1.8 in en karakteristik özelliğinden başlayalım. Bahsi geçem 50mm lik lensimizin en önemli ve ayırt edici özelliği minimum netleme mesafesinin (MDF) 0,33 m olmasıdır. Normal 50mm lensler 45cm ile 60 cm mesafelerinde MDF değeri verirler. Fakat Pentakon 50mm f1.8 in bu versiyonu 33 cm ile rakiplerine ciddi üstünlük kurmuştur. Full frame kameralarda 1:1  makro verebilecek gücü olmasa da çekilen nesneye 33 cm kadar yaklaşabilmektdir ve bu da fotoğrafı bambaşka kompozisyonlar oluşturmaya müsait hale getiriyor. Günümüzde farklı çarpanlı krop sensör kameralar kullanıldığından belki de 1:1 macro veya üstü oran elde etmek çok daha basittir. Pentacon 50mm 1.8, özellikle 2x çarpanlı m43 sistem kameralar ile kullanıldığında yaklaşık 1:15 gibi çok üstün bir macro lense dönüşebilir.

İncelediğimiz pentacon 1.8 50mm ‘in en ayırt edici kısmı 33cm lik en yakın netleme mesafesi (MDF) dir.

Pentacon 50mm 1.8, kaplı hali ile yaklaşık 4,67 cm uzunluğundadır. Kameraya takınca yani bayonet içinde kalınca sadece 4.2 cm kadar kısadır. Yaklaşık 200 gr ağırlığı ile taşıması da kullanımı da oldukça kolay ve zevklidir. Netleme halkası yaklaşık 330 derece dönebilir. Bu da objeye yeterinde iyi odaklanılması için üstünlük sağlar. Netlik halkası daha ön kısımdadır ve üzeri tırtıklı bir yapıdadır. Kavranması kolaydır. Karşılaştığım tüm kopyalarda yumuşak çevirme yapısına sahipti. Diyafram halkası ise az daha geride ve çok daha incedir. Çizgili tırtıklı yapısı vardır. f1.8 ile 16 arasında değer alır. Tam duraklar gibi yarım duraklarda da durabilir. m42 mount uyumlularında otomatik diyafram verebilen birde A-M geçiş düğmesi mevcuttur.

Pentacon 50mm Optik Özellikleri

Pentacon 50mm f1.8 in keskinliği oldukça iyidir. f1.8 de merkez keskinliği dahi fazlasıyla iyidir. Full frame de kenarlar epey yumuşak kalır. Fakat diyafram kısıldıkça kenarlarda kıvama gelir. Yaklaşık f5.6 civarı oldukça net görüntü alınabilir. Crop kameralarda kenarlar crop faktörüne göre daha hızlı toparlanır. İncelememizi Sony a7rm2 kamera ile ful frame olarak gerçekleştirdim. Örnek fotoğrafları inceleyebilirsiniz. (Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz). Keskinliğinin beni çok memnun ettiğini söyleyebilirim.

Auto Revuenon 50mm f1.8 ile f4.0 te bir örnek.
f5.6
f8.0

 

f1.8
f2.8

Kontrast ve renkler ışık alımına göre farklılık göstermektedir. Ters ışıkta  çok başarını olduğunu söyleyemem. Fakat lense ışık önden değil de arkadan vurduğunda gerçekten iyi işler çıkartabiliyor. Renkler oldukça güzel ve kontrast da yerinde. En açıkta yani f1.8 de tatminkar fakat üst düzey değil. f2.8 de ise çok çok iyi. f5.6 da falan en üst seviyelerinde.

Pentagon ile farklı diyaframlarda örnek fotoğraflar. bokehi arka parlaklık ve keskinliği görebilirsiniz. alt örnekte keskinliği daha iyi göreceksiniz. tüyün kanatları kameraya 85cm kadar yakın.

Arkadan gelen ışık maalesef patlamalara davetiye çıkartıyor. Farklı renk kaplama kullanılsa da f1.8 de maalesef pozitif yönde etkisi yok. f4 ten sonra çok daha iyi. Profesyonel işler yapılacaksa dikkat edilesi gereken bir durum bu.  Ayrıca CA ya da değinmek gerekirse MC kaplama sanki bu konuda kendisini daha fazla hissettiriyor. İncelediğim birçok eski vintage lensten daha az CA ile karşılaştım. f 5.6 gibi yok denecek kadar az. Full frame kameralarda f1.8 de vinyet gözlemleniyor. f8 gibi kayboluyor. Crop faktörlü kameralarda ise vinyet çok daha az. Hatta 1.5x bir kamerada 2.8 de oradan kaybolmaya yüz tutuyor.

Auto Revuenon 50mm f1.8 de Bokeh

Bokehe gelecek olursak; karakteristik olmayan ve orta düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Rus lenslerinde olduğu gibi, kendine özgü karakteristik bokehi yok. Kremamsı bir tarzı var. Kadrajın merkezi en açık diyaframda tam dairesel bokeh üretirken kenarlara ve köşelere gittikçe bu dairesel bökelerin kedi gözü bokehe döndüğünü görüyoruz. 6 kanatlı yapraklar kısıldıkça arka plandaki dairesel bokehlerin kanatları da ortaya çıkıyor.

Auto revuenon 50mm f1.8 teTam merkez ve atrafında en açık diyaframda dairesel bokehler olsa da kenarlara gittikçe kedi gözü bokeh ağırlık kazanıyor.

Pentacon MC 50mm ile Makro Deneyim ve İndustar 50mm ile Kıyası

Yukarıdaki paragraflarda değildim fakat burada tekrar ayrı bir konu açmak istiyorum. Bu lensi diğer 50mm lenslerden ayıran en önemli özelliği olan Minimum netleme mesafesine ve makro performansına tekrar dönelim. 33cm ‘den az daha daha yakın mesafeye netlemesi Pentacon 50mm’nin kullanım alanını oldukça genişletiyor; makro konusuna da kapı aralıyor. Elimizdeki lenslerin Macro fotoğrafçılığa olanak tanıması benim gibi makro severler için oldukça değerli. Diğer lensler yerine bu lensi tercih etme sebebimdir.

50mm f2.8 diyaframlarda örnek fotoğrafların %100 büyütülmüş hali ile kıyaslama.

MDF nin .33 olması Full fareme de 1:1 oranında Macro sağlamıyor elbette. Fakat nesneye çok daha fazla yakınlaşılabilmesine olanak veriyor. industar 61 LZ 50mm f2.8 gibi macro performansları ile anılan 50 mm lenslerin MDF s i 30 cm iken Pentacon 50mm nin 0.33 olması neredeyse aynı kategoride değerlendirilmesine olanak veriyor. Dahası macrolar en açık f2.8 gibi diyaframlar alırken bu lens f1.8 ile ışık alımında çok daha önde. Ve keskinliği de çok çok iyi.  Tek dezavantajı 50mm 1:1 makro lensler 15-16 cm ye kadar netleyebilirken Pentecon ise cm den niteleyebilmesi. Fakat diyafram avantajını göz önünde bulundurursak belki de kafa kafaya gelebilecektir.

Alman yapımı Revuenon (Pentacon) 50mm f1.8 ile Rus yapımı İndustar 61LZ 50mm f2.8 (yıldız bokeh)

Pentacon veya Revuenon 50mm  bir çok tasarım ve üretim lensi vardır. Yukarıda incelemesini gerçekleştirdiğimiz lensi 2 yönüyle diğerlerinden ayırabiliriz. 1.si ve en önemlisi 33cm lik netleme mesafesi. Diğeri ise diyafram yapraklarındaki noktasal benekler. Bu iki belirti varsa aradığınız lens şuanda incelemesini okuduğunuz doğru lenstir. Diğer Pentacon modellerinden birisi de Pentacon Praktiker 50mm f1.8 PB dir. MDF 45cm dir ve o lens de harikadır. Özellikle arka parlamalara karşı incelediğimiz lensten daha üstündür. En kısa zamanda bu lensin de incelemesini yapacağım.

6 kanatlı diyaframlarının her birinde noktasal benekler var ve MDF 33cm ise incelediğimiz lens olduğundan emin olabiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu