
Pentacon 50mm f1.8 MDF 33 cm İnceleme
fotoğrafmania.com okuyucuları merhaba. Yİne Çok güzel bir lens incelemesi ile karşınızdayız. Bu makalemizde kaliteli ve ergonomik bir lens olan Doğu ALMAN Pentacon 50mm f1.8 inceliyoruz. Her zaman olduğu gibi Pentacon 50mm nin teknik özellikler tablosunu vererek başlayalım:
Pentacon 50mm f1.8 Lensin Teknik Özellikleri
Lensin adı | Pentacon Auto 50mm f1.8 MC |
Odak uzaklığı | 50 mm |
Yapı malzemesi | Metal |
Ağırlık | 195 gr |
Uzunluk | 4,7 cm |
Eleman | 4 grupta 6 optik – Çift Gauss yapı |
Minimum netleme mesafesi | 33 cm |
Diyafram yaprağı sayısı | 6 kanatlı |
Maksimum büyütme | |
Sarsıntı engelleyici | yok |
Max- min diyafram açıklığı | 1,8 – 16 |
Filtre çarı | 49mm |
Menşei | GDR- Doğu Almanya |

Revuenon 50mm f1.8 in Versiyonları: Pentacon Auto 50mm ve Mayer Optik Oreston 50mm
Öncelikle lensin tarihsel gelişimden ve farklı varyasyonlarından kısaca bahsedelim. Temelinde Meyer-Optik Görlitz Oreston 50mm f1.8 olarak üretilmeye başlanan lense dayanan optik yapısı ile zaman içinde geliştirilerek ortaya çıkartılmış kaliteli bir lenstir (KAYNAK). Pentacon 50mm f1.8 ve Revuenon 50mm f1.8 olarak toplam 3 farklı ciddi Alman markası olarak üretilmiştir. Ayrıca her bir markanın kendi içinde farklı varyasyonları da vardır. Tek tek yazarak kafa karışıklığına mahal vermeye gerek yok. Zaman içinde zebra versiyonlar, tek kaplamalı veya çok kaplamalı versiyonlar veya elektronik bağlantılı versiyonlar ve ya farklı ağıza sahip kameralar için üretilen versiyonlar olmak üzere 30 un üzerinde farklı çeşidi vardır.
İlk zamanlar Oreston 50mm f1.8 tamamen metal olarak üretilmiştir. Zaman içinde Pentacon ve Revuenon olarak üretilmeye başladığında birkaç parçada plastik aksam kullanılmıştır. Lensimizin netleme ve diyafram halkaları metaldir. Sonraki kardeşlerinde ise (mdf 45cm olanlarda) bu halkalar da melamine dönmüştür. Optik tasarım farklılaşmazken zamanla mercekler tekli ve çoklu olarak kaplanmaya başlandı. Şuan elimizde incelemek için var olan model Revuenon Auto 50mm f1.8 MC versiyon. Çok kaplamalı modeli. Optiklerine bakılırsa merceklerinde kırmızı, macenta ve yeşilimsi kaplamalar kullapmış.

Lens üreticisi olan Mayer Optik firması zaman içinde farklı isimlere anılmış, farklı kişililerce yönetilmiştir. Fakat en şaşalı dönemlerinde gerçekten optik olarak çok iyi işler çıkarmışlardır. Carl zeiss de bu zaman diliminde Mayer firması ile birlikte çalışmış ve bir çok lens ve kamera tasarımını birlikte yapmışlardır. Dolayısı ile bu lensin günümüzde kalitesini ortaya koyma adına Carl Zeiss üretimi dermemiz yanlış olamayacaktır. Lakin az önce bahsettiğim firmaların zamanında nasıl bir ilişki içinde olduğunu anlatan net bir bilgi de bulamadım.
Pentacon 50mm f1.8 in En Ayırt Edici Özelliği : 33cm MDF
Pentacon MC 50mm f1.8 in en karakteristik özelliğinden başlayalım. Bahsi geçem 50mm lik lensimizin en önemli ve ayırt edici özelliği minimum netleme mesafesinin (MDF) 0,33 m olmasıdır. Normal 50mm lensler 45cm ile 60 cm mesafelerinde MDF değeri verirler. Fakat Pentakon 50mm f1.8 in bu versiyonu 33 cm ile rakiplerine ciddi üstünlük kurmuştur. Full frame kameralarda 1:1 makro verebilecek gücü olmasa da çekilen nesneye 33 cm kadar yaklaşabilmektdir ve bu da fotoğrafı bambaşka kompozisyonlar oluşturmaya müsait hale getiriyor. Günümüzde farklı çarpanlı krop sensör kameralar kullanıldığından belki de 1:1 macro veya üstü oran elde etmek çok daha basittir. Pentacon 50mm 1.8, özellikle 2x çarpanlı m43 sistem kameralar ile kullanıldığında yaklaşık 1:15 gibi çok üstün bir macro lense dönüşebilir.

Pentacon 50mm 1.8, kaplı hali ile yaklaşık 4,67 cm uzunluğundadır. Kameraya takınca yani bayonet içinde kalınca sadece 4.2 cm kadar kısadır. Yaklaşık 200 gr ağırlığı ile taşıması da kullanımı da oldukça kolay ve zevklidir. Netleme halkası yaklaşık 330 derece dönebilir. Bu da objeye yeterinde iyi odaklanılması için üstünlük sağlar. Netlik halkası daha ön kısımdadır ve üzeri tırtıklı bir yapıdadır. Kavranması kolaydır. Karşılaştığım tüm kopyalarda yumuşak çevirme yapısına sahipti. Diyafram halkası ise az daha geride ve çok daha incedir. Çizgili tırtıklı yapısı vardır. f1.8 ile 16 arasında değer alır. Tam duraklar gibi yarım duraklarda da durabilir. m42 mount uyumlularında otomatik diyafram verebilen birde A-M geçiş düğmesi mevcuttur.
Pentacon 50mm Optik Özellikleri
Pentacon 50mm f1.8 in keskinliği oldukça iyidir. f1.8 de merkez keskinliği dahi fazlasıyla iyidir. Full frame de kenarlar epey yumuşak kalır. Fakat diyafram kısıldıkça kenarlarda kıvama gelir. Yaklaşık f5.6 civarı oldukça net görüntü alınabilir. Crop kameralarda kenarlar crop faktörüne göre daha hızlı toparlanır. İncelememizi Sony a7rm2 kamera ile ful frame olarak gerçekleştirdim. Örnek fotoğrafları inceleyebilirsiniz. (Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz). Keskinliğinin beni çok memnun ettiğini söyleyebilirim.





Kontrast ve renkler ışık alımına göre farklılık göstermektedir. Ters ışıkta çok başarını olduğunu söyleyemem. Fakat lense ışık önden değil de arkadan vurduğunda gerçekten iyi işler çıkartabiliyor. Renkler oldukça güzel ve kontrast da yerinde. En açıkta yani f1.8 de tatminkar fakat üst düzey değil. f2.8 de ise çok çok iyi. f5.6 da falan en üst seviyelerinde.

Arkadan gelen ışık maalesef patlamalara davetiye çıkartıyor. Farklı renk kaplama kullanılsa da f1.8 de maalesef pozitif yönde etkisi yok. f4 ten sonra çok daha iyi. Profesyonel işler yapılacaksa dikkat edilesi gereken bir durum bu. Ayrıca CA ya da değinmek gerekirse MC kaplama sanki bu konuda kendisini daha fazla hissettiriyor. İncelediğim birçok eski vintage lensten daha az CA ile karşılaştım. f 5.6 gibi yok denecek kadar az. Full frame kameralarda f1.8 de vinyet gözlemleniyor. f8 gibi kayboluyor. Crop faktörlü kameralarda ise vinyet çok daha az. Hatta 1.5x bir kamerada 2.8 de oradan kaybolmaya yüz tutuyor.
Auto Revuenon 50mm f1.8 de Bokeh
Bokehe gelecek olursak; karakteristik olmayan ve orta düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Rus lenslerinde olduğu gibi, kendine özgü karakteristik bokehi yok. Kremamsı bir tarzı var. Kadrajın merkezi en açık diyaframda tam dairesel bokeh üretirken kenarlara ve köşelere gittikçe bu dairesel bökelerin kedi gözü bokehe döndüğünü görüyoruz. 6 kanatlı yapraklar kısıldıkça arka plandaki dairesel bokehlerin kanatları da ortaya çıkıyor.

Pentacon MC 50mm ile Makro Deneyim ve İndustar 50mm ile Kıyası
Yukarıdaki paragraflarda değildim fakat burada tekrar ayrı bir konu açmak istiyorum. Bu lensi diğer 50mm lenslerden ayıran en önemli özelliği olan Minimum netleme mesafesine ve makro performansına tekrar dönelim. 33cm ‘den az daha daha yakın mesafeye netlemesi Pentacon 50mm’nin kullanım alanını oldukça genişletiyor; makro konusuna da kapı aralıyor. Elimizdeki lenslerin Macro fotoğrafçılığa olanak tanıması benim gibi makro severler için oldukça değerli. Diğer lensler yerine bu lensi tercih etme sebebimdir.

MDF nin .33 olması Full fareme de 1:1 oranında Macro sağlamıyor elbette. Fakat nesneye çok daha fazla yakınlaşılabilmesine olanak veriyor. industar 61 LZ 50mm f2.8 gibi macro performansları ile anılan 50 mm lenslerin MDF s i 30 cm iken Pentacon 50mm nin 0.33 olması neredeyse aynı kategoride değerlendirilmesine olanak veriyor. Dahası macrolar en açık f2.8 gibi diyaframlar alırken bu lens f1.8 ile ışık alımında çok daha önde. Ve keskinliği de çok çok iyi. Tek dezavantajı 50mm 1:1 makro lensler 15-16 cm ye kadar netleyebilirken Pentecon ise cm den niteleyebilmesi. Fakat diyafram avantajını göz önünde bulundurursak belki de kafa kafaya gelebilecektir.

Pentacon veya Revuenon 50mm bir çok tasarım ve üretim lensi vardır. Yukarıda incelemesini gerçekleştirdiğimiz lensi 2 yönüyle diğerlerinden ayırabiliriz. 1.si ve en önemlisi 33cm lik netleme mesafesi. Diğeri ise diyafram yapraklarındaki noktasal benekler. Bu iki belirti varsa aradığınız lens şuanda incelemesini okuduğunuz doğru lenstir. Diğer Pentacon modellerinden birisi de Pentacon Praktiker 50mm f1.8 PB dir. MDF 45cm dir ve o lens de harikadır. Özellikle arka parlamalara karşı incelediğimiz lensten daha üstündür. En kısa zamanda bu lensin de incelemesini yapacağım.
