‘SELFİE’ Deyip Geçmeyin!!! Selfi Çekmenin Püf Noktaları

Selfie deyip geçmeyin. Sadece 1 günde üretilen öz çekim sayısının milyonları bulduğu günümüzde, selfie çekmenin incelikleri; selfie çekmenin püf noktalarını sizler için derledik. Selfi nedir, selfi pozu nasıl çekilir, selfi çekerken nelere dikkat edilmesi gerekir soruları üzerine duracağız.

Selfie ne demek derseniz  (yani dilimizdeki karşılığı ile özçekim); fotoğraf çekme kabiliyeti olan bir alet ile kendini fotoğraflamak olarak adlandırılabilir. Bu alet fotoğraf makinesi de olabilir cep telefonu da… En son arattığım zaman Türk dil kurumunun sayfasında ne özçekim ne de selfi olarak bulamadım. Henüz 2014 yılında selfinin Türkçesi olarak kabul edilen Özçekim niçin TDK sayfasında yer almıyor ayrı bir muamma. Farkı bir isim mi bulundu da haberimiz yok !!!

Dil bilgisi dersinden sonra şimdi sırada selfi çekiminin püf noktaları var.

Selfie Çekmenin İncelikleri – Teknikleri

A. Selfi deyip geçmeyin. Ergen ya da kendini ergen hissedenlerden değilseniz zıtpıt dakika aşırı kendi fotoğrafınızı çekip durmayın. Çekecekseniz de az biraz önem gösterin. Saçınızı başınızı düzeltin elbisenizi yenileyin.  Tuvalette veya duşta çekim yaparak kendinizi küçük düşürmeyin. Kimse sizin tuvalette neler yaptığınızı merak etmez. Saçmalamayın yani. Kısaca selfie ye önem gösterin.

Fotoğraf çekmek önemli olduğu gibi, selfi çekmek de önemlidir.  Selfie çekerken özen gösterelim diyorum lakin selfiyi eğlence aracı olarak kullananlar da yok değil. Hatta google da aratınca selfi çeken kedi-köpek fil maymun falan önlerde çıkıyor. Elin kedisi bile özen gösterirken lütfen biraz ciddiyet…

Bu wefie için bir şeyler yazmazsam olmaz. Bradley Cooper’ın 2014 oscar töreninde çokça ünlü olanlarla yaptığı bu özçekim Ellen’ın tweet’i ile bir anda dünyada moda oldu. Yaklaşık 3,3 milyon retweet aldı. (wefie: birlikte yapılan selfie)

B.  Fotoğraf çekiminde önemli olduğu gibi selfide de fotoğrafın arka planı çok önemlidir. Arka planda saçma sapan eşyaların olmadığından emin olun.  Ya da derli toplu olduğunda emin olun. Eğer arka planda güzel bir obje olursa kompozisyon daha güçlü olacaktır.

Özel Pozunuzu Unutmayın

C.  Öyle kuzu kuzu durmayın. Kendi pozunuzu verin. Fotoğraf çekilmeyi sevdiğiniz, kendinize yakıştırdığınız bir poz varsa kullanın. Yüzünüzde tebessüm olsun. Yapaylıktan ziyade doğal gülüşünüz önemlidir.  Asık suratla düz bir halde çekilinen selfiden çok hayır beklemeyin.

D. Bir şey yerken ya da içerken fotoğraf çekilecekseniz, yemek ağzınızda iken değil de ağzınıza giriyorken gibi çekilin. Yiyecek kesinlikle dişlere temas etmemelidir. Birkaç cm önde olacak şekilde çekilin. Aksi takdirde sosyal medyada paylaşınca linç girişimlerinden kurtulamazsınız.

E. Fotoğraf çekilerken ışık kullanımı çok çok önemlidir. Selfi çekilirken de ışığı doğru kullanmak çok önem arz edecektir. Doğal ışık kullanmak farklı bir estetik katacaktır fotoğrafa. Örneğin kapalı bir ortamda iseniz pencere yakın bir yerden yüzünüz pencereye dönük olarak selfi çekilin. Böylece yüzünüzün tamamı doğal ışıkla aydınlanmış olacaktır. Açık havada iseniz yüzünüzün tamamı ya gölgede kalsın ya da tamamını ışıkta kalsın.

Geniş Açı Kullanın

G. Selfiyi farklı mekanlara gittiğinizde ya da özel bir tanıdığınızla buluştuğunuzda çekmek istersiniz. Dolayısı ile kadraja kimlerin ya da nelerin gireceği çok önemlidir. Daha çok kişi ve alanın fotoğraflanabilmesi için açının olduğunca geniş görüş açısı kullanın. Geniş açı elde etmenin birkaç yolu vardır.

1.. Kamerayı kendinizden olabildiğince uzak tutmaya çalışın. Ne kadar uzak o kadar geniş açı… uzaktan çekebilmenin en iyi yolu da selfi çubuğu kullanmaktır. Özellikle bluetooth bağıntılı selfi çubukları kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Ayrıca taşıması da kolaydır.

2.. Varsa telefonun kameralarından geniş olanını kullanın. Son zamanlarda 4 kameraya kadar telefonlar piyasaya sürülüyor. Bu kameralardan birisi geniş açılı olacaktır. Özellikle manzara çekimlerinde bu geniş açılar çok işe yarayacaktır.

3. Telefon kameraları için geniş açı dönüştürücü lensler kullanın. Kullanımı çok pratik ve rahattır. Kameranın önüne bir mandalla tutturulur ve kameranızın görüş açısını arttırır. Eğer fotoğraf makinesi kullanıyorsanız da geniş açılı bir lens kullanın.

Telefonunuzu- Fotoğraf Makinenizi Tanıyın

H. Telefonun selfi nimetlerinden faydalanın. Cep telefonlarında her markanın kendine has selfi çekim teknolojileri vardır. Örneğin Samsung da sesli komut ile chees diyerek komut verebilir ve otomatik selfi çekebilirsiniz. Ya da LG de ön kamerada avucunuzu açıp yumruk yaparak selfi çekimini başlatabilirsiniz. Ve yahut iphonlerin kulaklıklarından çekim modunu kullanabilirsiniz.  Bu tarz kolay uygulamaları kullanmak çok daha kolay selfi çekmenizi sağlayacaktır. Aksi takdirde çift el kullanmak gerekir ki; çift elle çekilen selfi kadrajının yarısı eller veya kollar olacaktır.

I.  Yüzü aydınlatmak için selfie ring yani özçekim ışığı (halkasın)dan da faydalanabilirsiniz. Cep telefonuna basit bir mandal yardımı ile tutturulan fakat sağladığı avantajı büyük olan bir üründür. Yüzünüzü aydınlatarak daha güzel görünmenizi sağlayacaktır.

İ. Telefonun kamerasının temiz olduğundan emin olun. Buğulu ya da yağlı olmamalıdır. Yoksa Fotoğrafa direkt olumsuz etki eder. İnstagramda paylaştığınız zaman kamerasız telefonla çekilmiş diye dalga geçerler.

J.  Fotoğrafınızı eş-dost çevresinden ziyade daha önemli bir platformda paylaşacaksanız, düzenleme araçları ile bir takım basit işlemler yaparak düzenlemenizi öneririm. Işık, renk, kontrast gibi etkenleri ayarlayabildiğiniz gibi, snapseed gibi bazı programlar yardımı ile sivilce gibi benekleri de kolaylıkla yok edebilirsiniz. Hatta selfi için düzenleme programları bile geliştirmişler.

Bazı Kameralar Göz Kırpma Hareketi İle Selfie Çeker. Samsung NX Mini İncelemesi

K.  Fotoğrafı çekerken kamera ya da telefonunuzun ortalama göz hizasında olmasına dikkat edin. Çok aşağıdan ya da çok yukarıdan çekilmiş selfilerde arka planın abesliğinden ziyade, yüzünüzün duruşu enteresan olur. Doğal görünümler için göz hizasından çekilmiş fotoğraflar tercih edilmelidir.

L. Zaman zaman telefonun ya da fotoğraf makinenizin zamanlayıcı özelliği, selfi çekerken çok işinize yarayacak. Zamanlayıcı özelliği ile telefonunuzu sabitleyip fotoğraf çekme düğmesine bastığınızda geri ye 10 sn sayar ve fotoğrafı çeker. Sizde 10 sn de kendi yerinize geçerek pozunuzu verebilirsiniz.

Lütfen Dikkat!  Selfie Hastalık Haline Gelmesin

Dünyada ve ülkemizde zaten türlü türlü hastalıkların türemesi ile kaosa sürüklenen insan oğlunun son moda zengin hastalığı selfitis. Selfi çekme hastalığı olarak adlandırılan bu ruhsal bozukluk, kontrolü zor bir hal alabiliyor. Yabana atılmayacak kadar da tehlikeli. Özellikle ergen grubu hedef alan selfi virüsleri ile başa çıkmak gün be gün zorlaşıyor. Benden uyarması. Saçma sapan mekanlarda, saçma sapan pozlarla selfi çekmek için birbirinizle yarışmayın; selfitis hastalığına yakalanmayın.

Uyarı: www.fotografmania.com sitesinden kaynak gösterilmeden alıntı yapılması yasaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu