SMC Takumar 200mm f4 İncelemesi

Yine harika bir lens incelemesi ile karşınızdayız. Bu yazımızda ünlü Süper Multi Coating Ashai Takumar 200mm f4 lensini inceliyoruz. Smc Takumar 200mm f4 incelme yazımızda bu lensin tüm detaylarını bulabilirsiniz. Keskinlik, renk, kontrast veya teknik özellikleri gibi konuları okuyacağınız gibi Takumar 200 mm ile çekilmiş örnek fotoğrafları da izleyebilirsiniz.

Önce teknik özellikler tablosu ile başlayalım.

Lensin adı SMC Takumar 200mm f4
Yapı malzemesi metal
Ağırlık 550 gr
Uzunluk 13.6 cm – 15.2cm
Eleman 5 grupta 5 optik
Minimum netleme mesafesi 2,5 m
Diyafram yaprağı sayısı 6
Maksimum büyütme
Sarsıntı engelleyici yok
Max- min diyafram açıklığı 4 – 22
Filtre çarı 58mm
Menşei japon

Süper Multi Coating Takumar 200mm f4 Fiziki ve Sürümleri

Takumar 200mm optik şeması. Basit 5 elemanlı tasarım.

Tam ismiyle süper multi coated takmur 200mm f4 lensimiz tamamen metal malzemeden yapılmıştır. 2 versiyonun ilki 1965 yılında Süper Takumar 20mm f4 olarak piyasaya çıkmıştır. 6 yıl sonra, yani 1971 yılında (1975 e kadar) smc kaplaması ile smc takumar olarak piyasaya sürülmüştür. Ve 1984 e kadar da Pentax 200mm f4 olarak devam etmiştir. Edinebildiğim bilgiye göre sadece m42 mount olarak üretildi. Daha sonra bireysel kullanıcılar tarafından birkaç özel bayanote çevrildiği de görülmüştür.

Tamamen metal yapıda olması hasebiyle biraz ağırdır. 58mm filtre çapıyla beraber en kısık halde yaklaşık 13.5 cm kadar gelir. 1.5cm mesafeye sahip netleme açıklığı ile uzar. Yakın rakiplerinden olan jüpüter 21m den daha hafif ve daha estetiktir. 550 gram ağırlık hiç azımsanmayacak bir değer olsa da, tele lenslere sahip olmak isteyenler bilirler ki tüm teleler hafif değildirler.

Smc takumar 200mm f4

Japon Asahi optik tarafından üretilen smc takumar 200mm, max f4 diyafram açıklına sahiptir. En kısık diyafram değeri ise 22dir. Üzerinde auto-manuel geçiş mandalı yer almaktadır. Dijital kullanıcıları için önem arz etmese de, analog kullanıcıları auto mod arayabilirler. Diyafram ve netlik halkası da metal yapılı olup dalgalı yuvarlak yapıya sahiptir. Bu dalgalanmanın iç kısmaları ise özellikle tutuşu kolaylaştırmak için tırtıklı hale getirilmiştir. Diyafram mekanizması lensin arka kısmında konuşlandırılmıştır. Canon fd 200mm f4.5 de olduğu gibi ön kısımda değildir. Bu hali ile takumar 200mm yi kullanmak çok daha kolaydır.

Diyafram halkası yaklaşık 1cm genişliğine ve netlik halkası ise yaklaşık 5 cm genişliğindedir. Dolayısı ile tutması ve kullanması gayet rahattır. Diyafram geçişleri bana biraz ilginç geldi. 4ile 5.6 arası tek durak, 5.6 ile 16 arası 2li yani yarımlı durak ve 16-22 arsı tekrar tek duraklıdır. Çıtçıtlı yapıya sahiptir. Netlik mekanizması ne çok yumuşak ne de çok serttir. Tam olması gerektiği gibi diyebilirim. Yaklaşık 250 derece dönme açısına sahiptir ve ince netleme yapmayı kolaylaştırır.

Ashai Takumar 200mm f4 Optik ve Bokeh

5 farklı optik elementin 5 ide kendi kategorisinde tektir. Yani hiç aynı optik cam kullanılmamıştır. Basit 5 yapılı tasarım birçok üretici tarafından kullanılır zaten. 6 adet diyafram yaprağına sahiptir yapraklar tam olarak dümdüz değildir. Dairesel bokeh yakalamak için kavisli yapıya sahiptirler. Bu hali ile tam dairesel olduğunu iddia etmek doğru olmaz. En azından birkaç yaprak daha olsaymış dairesele çok daha yakın bokeh elde edilebilirmiş.

Sony a7r2 ile f4 te 1/40 sn de takumar 200mm örneği. Karakteristik bokeh hissedilmiyor.

Bokeh konusuna başlamışken devam edelim. Yaptığım çekimlerde arka planda karakteristik bokeh yakalayamadım. Ama kremamsı bokeh yoğunluğu f4 diyaframa göre gayet iyi. Arka planı öldürme gücünün diyafram açıklığına göre iyi olduğunu söyleyebilirim. Özelikle full frame makinelerde bel ve üstü portre çekimleri için çok iyi. Boy çekimleri için de kullanılabilir ama tam yok etme olmuyor. Crop sensörlülerde de portre için bişey fark etmiyor doğrusu.

Kullanım alanı tabi ki sadece portre ile sınırlı değil. Tele bir lens olduğu için özellikle uzaktaki nesneleri fotoğraflamak amaçlı kullanılmaktadır. Crop sensörlü makinelerde daha fazla yakınlaşma sağladığı için ornito ve yabani hayvan çekimlerinde de fazla kullanılır. Ayrıca astro fotoğrafçılıkta tercih edilen bir modeldir. Takumar 200mm astro fotoğrafçılar kenar keskinliğinin de çok iyi olmasından dolayı sıklıkla bu takumarı tercih ederler. Nette çok örneklerini bulabilirisiniz. Sokak fotoğrafçılığı için dar açıya sahiptir. Bu açıdan sokak için çok tercihe de edilmez. Ayrıca en yakın netleme mesafesi 2.5 m olduğu için aparatsız makro çekimleri içinde uygun değildir. Fakat adaptör kullanarak makro keskinliğinden yararlanılabilir.

KESKİNLİK:

Gelelim keskinliğine. Yakın ve uzak objelere yaptığım denemelerde keskinlik olarak beni rahatlıkla tatmin etti. En çık diyaframı olan f4 de dahi hatırı sayılır keskin. F7.1 – 8 civarı en keskin değerine geliyor. Ama f4 rahatlıkla kullanılacak bir değer. Genel olarak f4 ü 8.5/ 10 şeklinde değerlendirebilirim.

f5.6 da sony a7r2 ile 1/13 sn de bir örnek. masa üzerine sabitlenerek çekildi. %100 kırpılmış hali aşağıda. keskinlik teşkil etme açısından fotorğaflara yakından bakılmalıdır. (üzerini tıklayın)

1970 li yılların lensi olmasına karşın renkleri çok çok güzel. Takumarların özelliklerini kabaca yansıtıyor. Rus lenslerinden daha doygun renklere sahip. Açık diyaframda kontrast çok iyi. Minoltalar kadar kontrast beklememek lazım fakat tatminkar. 5.6 diyaframdan sonrasına bakmayın zaten. Gereçten harika. Renk ve kontrastı f4 için 9/10 olarak değerlendirebilirim.

SMC Takumar 200mm Diğer Özellikler

Diğer bir olumsuz tarafı smc kaplamasına rağmen maalesef ca oluşturması. Eski dönem lenslerini kullanan kişilerin göze alması gereken en önemli dezavantaj olan kromatik sapmalar (yani ca) bu lenste de kendini gösteriyor. Basit 5 yapılı olmasına karşın, yansıyan ışığın oluşturduğu bu renk sapmaları nispeten sayısal müdahaleler ile giderilse de özen gösteren kullanıcılar için illaki orada duruyor olacaklar. Kendi dönemi ile karşılaştırılırsa iyi fakat günümüzde çok da değil.

Ters ışığa karşı tutumu belki 50 yıllık teknolojiye karşı hiçte fena değil. Smc kaplamanın burada işe yaradığımı söylemeliyim. Beklentinizi güncel af lensler seviyesine yükseltmek istemem. Sadece dönemi açısından kıyaslıyorum. Günümüzde idare eder not alacaktır.

Distorsiyon yani kenar eğilmeleri gözlemlemedim. Açıkçası tele bir lenste dikkatimi çekecek öneme sahip değil eğilmeler. Ayrıca full frame kameralarda hafiften köşelerde kararma oluştursa da yine kayda değer değil. Bir iki diyafram sonrası cam gibi oluyor zaten. Bu iki konu tele lensler için incelemeye gerek görmediğim konular olunca şimdilik bu kadar ile yetinebiliriz.

AKSESUARLARI:

Smc takumar 200mm nin bir de aksesuarlarına değinmeden bitiremeyeceğim. 58mm fitre çağına göre dizayn edilmiş dişsiz ön kapağı var. Üzerinde kocaman Asahi Pentax yazıyor. Lens borusunun ucuna giydirme şeklinde kullanılıyor. Görünüm olarak efsane olsa da kulanım olarak çok rahat değil. Her çantadan çıkardığımda basit sürtünmelerden dahi lensin ucundan çıkıyor ve çantada kalıyor. Tırnak geçgili olsaymış bence daha kullanışlı olurmuş.

Diğer bir aksesuarı ise 58mm vidalı metal parasoleyi. Piyasada bunu bulmak neredeyse imkansız. Vidası sökülüp ters takılabiliyor; fakat sürtünmeden dolayı kolayca çıkabilir. Lens aktif kullanılıyorsa 50 yıldır muhtemelen bir yerlerde kalmış gitmiştir. Yaklaşık 5cm uzunluğu var ve taşıması zor. Yer kaplıyor açıkçası. Ayrıca sadece vidalı olması takıp çıkarmayı zorlaştırıyor. Kullanılabilir değil açıkçası. Ama görünüş itibari ile çok yakışıklı olduğunu söylemeliyim. Çok da sağlam;  çünkü tamamı metal.

Sonuç olarak temiz smc takumar 200mm lens bulursanız kaçırmayın derim. Hem kullanışlı hem kaliteli tele bir objektifiniz olacaktır. Elime temiz bir adet geçmesinden dolayı son derece şanslıyım. Koleksiyonumda yerine aldı ve zaman zaman çekim için de kullanıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu