Tamron 28-105mm f2.8 (Kod:176D) Lens İncelemesi

Merhaba fotografmania.com okuyucuları. Bildiğim ve bulabildim kadarı ile şimdiye kadar üretilmiş bu özellikteki tek lens olma unvanını elinde bulunduran harika bir lensi inceliyoruz. AF Tamron 28-105mm f2.8. Tamron kodu ile 176 A ,176D ve 276d ile piyasaya sürülen bu model, 28mm den başlayarak 105mm odak uzaklığına kadar, sabit f2.8 max diyafram açıklığına sahiptir. Ve bu açıklığı tam kare kameralarda verebilen tek lens. Şimdi Tamron 28-105 f2.8 ‘in teknik özelliklerine bakalım:

Tamron 28-105mm f2.8 Lensin Teknik Özellikleri

Lensin adı Tamron 28-105mm AF ASP LD IF Zoom F:2.8
Odak uzaklığı 28 – 105 mm
Yapı malzemesi Plastik – Metal
Ağırlık 880gr
Uzunluk 12-19  cm
Eleman 15 eleman/13 grup, 3 LD (düşük dağılım) eleman, 4 asferik eleman
Minimum netleme mesafesi 44 cm
Diyafram yaprağı sayısı 9
Maksimum büyütme 1: 4,7
Sarsıntı engelleyici yok
Max- min diyafram açıklığı 2,8 – 22
Filtre çarı 82 mm
Menşei Japon

Tamron 28-105mm f/2,8‘in 3 farklı sürümü oldu. 176A kodu ile üretilen versiyon ‘adaptal 2’ serisi yuvaya sahipti ve manuel netlemeli idi. 176D kodlu versiyonu da 176A ile aynı yıl olan 1997 de tanıtıldı. D ifadesi muhtemelen dijital olmasını ifade ediyor olmalı. Bu tasarım nerdeyse görünüş olarak A ile aynı olup ilaveten elektronik aksam ve pimli bayonet barındırıyordu. Kısaca otomatik netleme yapabilmektedir. 2000 yılında ise 276D kodu ile satışa sunulan tasarım ise 176D dan az biraz farklarla ortaya çıktı. Bu son iki dijital sürüm Canon ef, Nikon F ve Sony-minolta A bayonet olarak tüketiciye sunuldu. Optik tasarım her bir versiyonda korundu. Optiklerdeki özellikler ve kaplamalar da hep aynı kaldı. Niçin 276d çıktı ben de anlamadım. İnternette bununla alakalı yazı bulamadım , fakat tahminim netleme motoru ile alakalı bir yenilme olduğu yönünde. Model 276D, 2000’den 2004’e ve 176D ise 1997’den 2000’e kadar üretildi.

Tamron 28-105mm f/2.8 in 276D kodlu versiyonu.

Tamron 28-105mm f2.8 ASF LD Fiziksel Özellikleri

13 grupta 15 farklı optik elemandan oluşan tamron 28-105mm f2.8 lensinin kasası plastikten imal edilmiş. Zum halkası bayonete yakın ve oldukça büyük. Kolayca kavranıyor ve kullanımı çok kolay. 176D modelinde kauçuğun üzerinde tamron yazısı kabartma olarak basılmış. Hem kaymayı daha da zorlaştırıyor hem de reklamını yapmış oluyor. 276 da ise sadece girdi çıktılar var kauçukta. Netleme halkası ise uç kısma daha yakın konumlanmış ve yaklaşık 1.2 cm kalınlığında. elden kaymaması için tırtıklı yapıya sahip. İnce olması kullanım yönünden işleri çok da zorlaştırmıyor. Zira otomatik netlemeli zaten. Netleme dönüş açısı yaklaşık 60 derece kadar. Aslına bakılırsa macro modu olan bir lens için dönüş açısı oldukça az. Manuel netleme isterseniz size çok da opsiyon tanımıyor.

Yaklaşık 890 gr ağırlığa sahip. Günümüzde aynasız kameralar için kullanılacağını düşünler için epey ağır. Fakat dslr lensi olduğu unutulmayalım. 2000li yıllardan sonra yaygınlaşan ff dslr kameralar için üretilen lensler maalesef çok da hafif değil. Hele ki geniş diyafram açıklığına sahipse ağırlık daha da artıyor. Örneğin Canon 24-70mm f2.8 lensin ağırlığı da 800 küsur gram. Canon 24- 105mm f4 lens ise yine yaklaşık 800gr. Dolayısı ile 880gr lık ağırlık odak uzaklığı ve diyafram açıklığına göre gayet tabi makul.

Tamron 28-105m f2.8 LD af Asferik İF Lensin açık hali

Lens en kapalı halde (28mm) 10cm iken en uzun (105mm) hali ile yaklaşık 18 cm ye kadar uzuyor. En uzun hali ile nerede ise 70-200 mm ‘lere yaklaşacak bir görümde. 82mm ön filtre çapına sahip. Netleme sırasında ön filtre dönmüyor. Cpl filtre için çok kullanışlı. Özellikle manzara çekimlerinde ve su yüzeyi çekimlerinde cpl sıklıkla kullandığım fitrelerdendir. Bir kere ayarladığınızda sürekli döndürmek zorunda kalmıyorsunuz. Bayonet kısmı metal malzemeden. fakat ağırlığını düşünerek kamera tripoda sabitlendiğinde çok uzun bekletilememeli. Zira bir tripod halkasına sahip değil.

Tamron 28-105mm f2.8 ile Macro Deneyim

28-105mm en yakın netleme mesafesi 44cm. 105mm de 50cm mesafeden yarı makro fotoğraflar çekmek mümkün. Zum lenslerde aradığım özelliklerden biri benim için kısmen de olsa makro çekebilecek kapasitede olması. Örneğin 80-90 cm netleme mesafesi olsa benim için hiç kullanışlı olmazdı. Yüksek mega pikselli kameralar  ile nispeten yakın diyebileceğim uzaklıklardan makro çekmek benim için çok keyifli.

Tamron’un bu lens üzerine fazlaca eğildiğini hissediyoruz. 15 optik cam kullanılması ve bu camlardan 3 tanesi LD, 4 tanesi asferik eleman. Çeşitler arttıkça maliyetin artması da kaçınılmaz oluyor. Kullanılan bu farklı camlar optik kaliteye de yansıyor. Mesela manada tüm aralıklarda f2.8 de çekilen fotoğraflar kabul edilebilir derece iyi. Arka parlamalar kısmen kontrol altında. Kadraja ışık kaynağı giriyorsa oldukça iyi. Asla eski 1960 lı yılların lensi havası yok; fakat üst düzey prime lens de beklememek lazım. CA neredeyse yok denecek kadar az. Diyafram f4ten sonra yok. Kullanılan LD ve ASL elemanlar işe yaramış doğrusu. Full frame kameralarda kullanılırken f2.8 de her açıklıkta vinyet hissediliyor. f8 gibi bitime oldukça yakın. 28 mm de bir miktar distorsiyon gözlemleniyor. Açıkçası 105 mm ye dek distorsiyon hiç kaybolmuyor dal. Fakat rahatsız edici düzeyde değil.

Tamron 28-105mm de Renkler

Renk sunumunu inceleyecek olursak 28mm den 105 mm kadar benzer özellikler gösterdiğini söyleyebiliriz. Doygun, sıcak ve kontrastlı. Hatta sıcaklık özellikle dikkatimi çekti. Beyaz renk sanki sarımsı macentaya kaçıyor. Aşağıda biri Minolta diğeri Tamron’la çekilmiş iki benzer kadrajı renk ve kontrast açısından karşılaştırabilirsiniz. Çok kafaya takılacak bir konu değil. Kameranıza öncül değer tanımlayarak veya fotoşopla istediğiniz ayarı vermeniz mümkün. Diyafram değeri f4 alındığında renkler ve özellikle de kontrast çok daha iyi bir duruma geçiyor.

Tamron 105mm f4 vs Minolta 105mm f4.5. Görüldüğü gibi renk sunumlarında ciddi farklar gözlemleniyor.

Tamron 28-105mm de Keskinlik ve Kontrast

Şimdi gelelim keskinliğe. Farklı odak uzaklıklarında farklı diyaframlarda keskinlik incelmesi yapmamız daha doğru olacaktır. Aşağıda örnekler üzerinden kısa kısa bahsedeyim. Hem yazıyı, hem fotoğrafı inceleyerek kararınızı verebilirsiniz. Genel anlamda; 105mm de daha kesindir ve 28 yaklaştıkça az da olsa düşer. Kontrast genelde benzer seyreder.  f2.8 kullanılabilecek düzeyde olmakla beraber f4 harikadır. Sonrası efsane… Aşağıda otomatik netleme problemi olmaması adına manuel netleme ile örnekleme yapılmıştır.

28mm de genel kadraj
28mm de kadrajın merkezi. Detaylar için exif bilgilerine bakınız.
Tamron 50mm ‘de genel kadraj. Detaylar için exif bilgilerine bakınız.
Tamron 50mm ‘de kadrajın merkezi. Detaylar için exif bilgilerine bakınız.
Tamron 105mm ‘de genel kadraj. Detaylar için exif bilgilerine bakınız.
Tamron 105mm ‘de kadrajın merkezi. Detaylar için exif bilgilerine bakınız.

Tamron’un Teknolojik Üstünlükleri

Tamron 28-105mm ff2.8 Lensimiz iF yani internel focus teknolojisine sahip. Kısaca netleme yapıldığı sırada uzama – kısalma yapmıyor. Tüm optik hareketler lensin içinde meydana geliyor. Lensin uzaması sadece zuma bağlı. Ayrıca yukarıdaki paragraflarda zaten ön elemanın dönmediğini  de söyleşmiştik. Tamron SP kısaltmasını da kullanmış. Yani en üstün performans alabileceği optikleri de Bu lenste kullanmış. Canon’un L serisi gibi.

Lensimizin diğer bir teknolojik özelliği de Anti Slip Mod istemine sahip olması. Bu sistem sayesinde lensimiz ağır olduğundan öne yada arkaya yatırıldığında kendiliğinden zum yapmıyor. İstenilen mm değerinde zum halkasını geriye çekerek bu sistemi çalıştırılabiliyor ve kitlenebiliyor. Öne veya arkaya kendiliğinden kayma olmuyor. Bu sistemin bir avantajı da zum lenslerde sıklıkla karşılaşılan zum boşalmalarını engellemek için zum halkasının sertleştirilmemesi. Örneğin Sony e mount 24-240mm lenste böyle bir durum söz konusuydu. Klips yoktu ve kayma yapmıyordu. Fakat zum halkası o kadar sertti ki gerçekten zamanla kol kası yapıyordunuz.

tamron 28-105mm f/2.8 Anti-Slip Mod

Bu lensin handikaplarından birisi özellikle Sony A uyumlu olanlarda Back Fokus probleminin olması. Yani netlemeyi arkaya doğru kaçırması. Bir çok kullanıcı keskinlikten şikayet ederken kazara arkaya netlendiğini fark etmişler. Araştırdığınız veya almak istediğiniz kopyada bu durum olup olmadığına bakmalısınız. Çözümünün ne olduğu ile ilgili bir şeyler bulamadım. Kesinlikle bir ustasının görmesi iyi olacaktır.

Sonuç Olarak

Tamron 28-105mm f2.8 çok nadir karşılaşılabilecek tak-gez lenslerin en iyilerindendir. Başka hiç bir lenste olmayan f2.8 diyaframı 28mm den 105mm ye kadar geçerlidir. Full frame ve croplu her türlü SLR-DSLR kamerada kullanılabilir. Görüntü kalitesi fiyatına göre oldukça iyidir. Diyafram biraz daha kısıldığından günümüz f4 lenslerinde hemen hemen yarışabilecek düzeydedir. Bu olumlu taraflarına nazaran cüssesinin büyük olması, ağırlığı, en açıktaki vasat keskinliği ve açık diyaframda vinyet gibi olumsuz durumlar da barındırır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu