Filtre Dosyası 6: Makro Filtreler – Close Up Filtreler
Değerli fotoğraf severler merhaba, Filtre Dosyamıza devam ediyoruz. Bu yazımızda Filtre Çeşitlerinden Makro filtre (Macro) veya Close up filtreleri inceledik. Close up filtrelerin özelliklerini, nasıl kullanıldığı, avantaj ve dezavantajlarını derledik.
6.) Close -Up Filtreler -Makro Filtre
Close up ya da macro filtreler, lenslerin önüne takılarak lenslerin odaklanma miktarlarını değiştirerek makro fotoğraf çekilmesini sağlayan filtre tipleridir. 1x – 2x – 4x – 10x gibi büyütme oranları vardır. Tek tek kullanılabileceği gibi hepsi birlikte üst üste takarak da kullanılabilirler.
Macro filtreler piyasada çok fazla marka ve model şekline bulunurlar. Kaliteli olanlarının yanında kalitesiz olanları da muhakkak vardır. Özelikle keskinlik ve renk kayıplarına sebebiyet verebilirler. Bu yüzdendir ki kaliteli marka ve kaliteli optikler seçilmesinde fayda vardır. Piyasa ürünleri 100-150 tl civarında bulunabiliyorsa kaliteli olanları 400 500 tl civarına bulunabilir. İlla hangi marka Close up filtre alalım diye sorarsanız Raypro önerebilirim.
Makro Filtrelerin Dezavantajları
Filtre çapına uyan her objektife takılabilirler ve bu objektifleri makro çekime elverişli hale getirirler. Makro severler için kullanışlıdırlar. Fakat bu kullanışlılığının yanında birkaç dezavantaj sunacaklardır. Bunlardan ilki; lensin odak mesafesini kısaltmalarına bağlı olarak sonsuza odaklamayı iptal edeceklerdir. yani normalde 50 mm lenslerin netleme mesafeleri 50 cm ile sonsuz arasıdır. . bu filtreler ile yaklaşık 5 cm ye kadar netleme mesafesini düşürebilirler. Benzer şekilde sonsuza netleme mesafesinde düşeceğinden artık filtrenin takılı olduğu lens sonsuza odaklamaz. Filtre çeşidine göre belki en fazla 2 m uzaklığa netleme yapabilirler. Yani diyeceğim o ki makro çekimi için elverişli olsalar da, makro objektiflerin aksine portre çekemeyeceklerdir.
İkinci ciddi dezavantajları ışığı kırmalarıdır. Yani makinenizin enstantane değerini düşürecektir. Ayrıca optik kaliteleri düşük ise orta bölgede olmasa da kenarlarda ciddi kalite kayıplarına mahal vereceklerdir. Close up alınacak ve kullanılacaksa az biraz para verilip kaliteli ve markalı filtreler tercih edilmelidir.
Makro filte ile extender adaptörler (teleconverter) ve yine macro konverterler birbirleri ile karıştırılmaktadır. Teleconverterler ve adaptörler lens ile makine arsına takılırlar. Makro konverterler yine makro çekimi için lenslerin odak uzunluğunu değiştirirler. Bir nevi close up filtreler gibi işlev görür. Teleconverter ise odak uzunluğunu çarpan katına çıkartırlar; Macro işlevi görmezler.
Filtre Dosyamızın Diğer Yazılarını Okumak İçin Lütfen Üzerini Tıklayın.
1. UV Filtreler
6. Macro (Close- up) Filtreler
7. Efekt Filtreleri ve Çeşitleri