LENS ÜZERİNDEKİ YAZILAR NEYİ İFADE EDER? Nikon LENS KISALTMALARI NELERDİR?
Bu yazımda fotoğraf makinesi lensi üzerindeki rakamların anlamından bahsedeceğim. Yazımın, gözlere takılan kontak lenslerle bir ilgisi olmadığını baştan belirteyim. Başlangıçta genel olarak lens üzerindeki yazıların veya rakamların ne anlama geldiğini ifade ettikten sonra markalara göre de incelemelerde bulunacağım ve 2. kısımda Nikon lens kısaltmaları – terimlerini açıklayacağım. Çünkü bir lensin üzerinde genel manada değerler bulunurken, markadan markaya değişen yazılarda olabiliyor. İlk önce genel olarak inceleyelim.
1) 1:3,5-5,6 yada 1:1,8 şeklinde 1: …… ile başlayan ve sonra farklı sayı-sayılardan oluşan ifade, o lensin alacağı maksimum diyafram değerini ifade eder. Diyafram değerleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
2) 1.8-2.8-4-……11-16 şeklinde objektifin makineye takılan kısmındaki yazılar, diyaframları ifade eder. İlk sayı en açık diyaframı, son sayı ise en kapalı diyafram değerini sembolize eder. İşaret hangi değerde ise lens o esnada o diyafram değerinde demektir.
3) 24-70 mm veya 16 mm gibi mm (milimetre) ile biten ifadeler lensin odak uzaklı’dır. Lenslerdeki mm neyi ifade eder kısaca şu şekilde açıklayayım: Dediğim gibi mm odak uzaklığı manasına gelen kısaltmadır. Bazı objektifler sadece 1 değer (16 mm gibi) ifade ederken bazı objektifler aralıktaki tüm değerleri alırlar (24-70 mm gibi). 24 mm de daha geniş bir bakış açınız olurken 70 mm de açı daha daralacaktır. Fakat daha uzaklar yakın edilebilir. Unutulmaması gereken en önemli faktörlerden birisi de makinenizin sensör çarpanıdır. Örneğin Olympus’lar 2x çarpan faktörlüdür. Bu da lens üzerinde yazan odak uzaklığı değerlerinin 2 ile çarpılacağı anlamına gelir. Örneğin 14-42mm bir lens (tam kare makineler göre) 28-84mm denk gelecektir. Anlayacağınız bu değerler lens ile alakalı olduğu kadar makine ile de alakalıdır.
4) Lens markaları da lensin üzerinde yazılır.
5) Bu işaret ise lensin filtre çapını ifade der. Lensin en önüne takılacak filtreler bu değere göre alınmalıdır. Yoksa dar ya da geniş gelecek ve takılamayacaktır.
6) Bu değerler ise bir lenste çekilen objeye netlenebilecek en yakın mesafeyi ve en uzak mesafeyi gösterir. Bilindiği gibi lensler belli yakınlığa (ya da uzaklığa) netleyemezler. Örneğin fotoğraftaki lensin bir objeye netleme yapabilmesi için en az 28 cm uzaklıkta olması gereklidir. Ayrıca sonsuz işaretinden de anlaşıldığı gibi 28 cm den sonsuza kadar tüm uzaklıklarda netleme yapabilir demektir.
Halka Üzerindeki Yazılar
7) Netlik halkasının altında bulunan bu değerler ise; objektifin netlediği nesnenin makineye uzaklığını ifade eder. Genellikle iki sıra (ya da iki farklı renk) değer vardır. Üst sıra(ilk renk) netlik uzaklığını feet cinsinden gösterirken, ikinci sıra (ikinci renk) değerler netlik uzaklığını santimetre (cm) cinsinden göstermektedirler. Burada bir de sonsuz işareti vardır ki bu da netlik mesafesinin sonsuzdaki bir noktada olduğunu ifade eder.
8) Makro lenslerde bulunan ve genellikle netleme mesafesi değerinin hemen üzerinde yer alan bu sayılar da hangi oranda büyütme yapıldığını gösterir. Gerçek makro objektiflerde büyütme oranı 1:1 dir. Zaten bahsi geçen değerlere de gerçek makro objektiflerde rastlanır. Diğer makro lenslerde ise genellikle bu büyütme oranları yer almazken sadece ‘macro’ yazısı yazar.
9) Bu ve bunun gibi ifadeler lens sürümlerini ifade eder. Her markanın ki farklı olabilir. Hangi tür makineler ile ilişkili olduğunu anlayabiliriz. Örneğin şekildeki lens Nikon’un G seri lensidir. Her tür gövdede otomatik fokus yapabilir anlamı taşır.
10) Bu ifade markanın titreşim engelleme sistemini ve sürümünü ifade eder. Çoğu markanın titreşim engelleme sistemine verdiği isim farklıdır. O yüzden değişkenlik gösterebilir. Detaylı bilgi aşağıda markalara göre listelenmiştir; göz atabilirsiniz. ilk olarak Nikon ile başlayacağız.
Ayrıca fotoğrafik harf ya da kelimelerin ne anlama geldiğini öğrenmek için fotoğraf terimleri sözlüğüne bakabilirsiniz. Sözlüğe ulaşmak için tıklayın.
Objektif üzerindeki kısaltmalara baktıktan sonra şimdi gelelim Nikon’un kendilerine has kısaltmalarına:
Nikon Lens Kısaltmaları
F Mount: Nikonun 1959’dan beri kullandığı lens ağzıdır. Dolayısı ile 1960 yılında Nikon’un ürettiği lensler günümüz makinelerinde kullanılabilir.
AF: Automatik Focus: Nam-ı değer otomatik fokus. Lens üzerinde af motoru BULUNMAYAN ama gövdedeki netleme mortu sayesinde otomatik netleme yapabilen lenslerdir.
AF-S: Üzerinde otomatik fokus motoru bulunan lensleri ifade eder. Her tür gövdede otomatik netleme yapar. Kısaltmadaki S, silent yani sessiz anlamına gelir. Netlemeyi hem hızlı hem sessiz yapan sistemdir.
AF-P: Son zamanlarda çıkan, özellikle video çekimlerinde daha hızlı, sessiz ve yumuşak olmasıyla avantaj sağlayan netleme sistemi. 2016 yılında duyuruldu.
IF: internal Focus: Netleme yaparken boyutu değişmeyen (uzayıp-kısalmayan) lensleri ifade eder. Aynı zamanda ön elemanlar da dönmez.
N: Nano kristal kaplamayı ifade eder.
ED: ExtraLow Dispersion: Ekstra düşük dağılımlı cam barındıran objektifleri simgeler. Parlamayı ve renk sapmalarını kontrol etmek için bu mercekler kullanılır.
Full Frame – Crop Farkı
FX: Bir objektif kısaltması olmasa da yazma ihtiyacı duydum. Nikon’un full frame gövdeler için kullandığı kısaltma türüdür.
DX: Üzerinde bu yazı yazan lens sadece Aps-c gövdeler için üretilmiştir. Full frame gövdeye takılabilse de köşe kararması ve ayna çarpması yapar. FX lenslere göre daha hafif ve daha ucuzdurlar.
VR: Vibration Reduction: Titreşim azaltma sisteminin Nikon’daki adıdır.
D: Üzeninde netleme motoru olmayan fakat gövde üzerinden netlenebilen lensleri ifade eder. Bayonette 5 adet pim bulunur. Diyafram kontrolü ise hem lensten hem de makineden sağlanabilir. Nispeten daha eski üretim lenslerdir.
G: Üzerinde netleme motoru olan lensler ifade der. Tamamen elektronik kontrol edilirler. Üzerinde diyafram halkası yoktur. Bayonet kısmında 8-10 adet pim bulunur. Yeni nesil üretim lenslerdir.
PC: Persvective Caontrol: shift ve tilt-shift yani perspektif kontrolü ve alan derinliği sağlanabilen objektifler.
SWM: silent wave motor: Sessiz Dalga Motoru anlamına gelir. Nikon objektiflerde son derece doğru ve sessiz olan yüksek hızlı oto fokusu sağlar.
SIC: Super Integrated Coating: Süper Entegre Kaplama: Optik elemanların çok katmanlı kaplamaları için kullanılır.
HRI: Yüksek Kırılma İndeksi Objektifidir. Hem alan eğriliğini hem de küresel sapmaları telafi eder.
FL: Florür Mercek Elemanı: Hafif mono-kristal optik materyal olan florit (FL) den yapılmış camlar sayesinde optik özelliklere sahiptir ve dengeyi ve kullanımın iyileştirilmesi için toplam objektif ağırlığını düşürür, özellikle uzun odak uzaklığı lenslerinde faydalıdır.
E: Elektromanyetik Diyafram Mekanizması: Sürekli çekim sırasında otomatik pozlamayı kullanırken son derece hassas elektronik diyafram veya diyafram bıçağı kontrolü sağlar. Geleneksel D / G tipi lensler ile diyafram bıçakları mekanik bağlantı kollarıyla çalıştırılır.
Nikon Lens Kısaltmaları kısaca bu şekildedir.
Diğer markaların kısaltmalarını görmek için marka üzerine tıklayın.
NİKON LENS KISALTMALARI
CANON LENS KISALTMALARI
SONY LENS KISALTMALARI
SİGMA LENS KISALTMALARI
TOKİNA LENS KISALTMALARI
TAMRON LENS KISALTMALARI
FUJİFİLM LENS KISALTMALARI
SAMYANG LENS KISALTMALARI
SAMSUNG LENS KISALTMALARI