Fotoğraf Makinesi Çekim Sayısı Nasıl Öğrenilir? Olympus Shutter Öğrenme
Bu makalemde shutter sayısını (perde sayısı – çekim sayısı) ele aldım. Yazımın ilk bölümü, genel olarak fotoğraf makinesi shutter sayısı öğrenme üzerine olacak. İkinci bölümde ise Olympus shutter sayısını öğrenmek üzerine olacak. Aslında shutter öğrenme o kadar da zor bir iş değil. Her tür fotoğraf makinesi shutter sayısı öğrenme yöntemlerini aşağıda detaylıca açıklamaya çalıştım.
Perde sayısı- Çekim sayısı Nedir?
Perde sayısından kastetmek istediğimiz olay, bir fotoğraf makinesinin üretiminden sonra o ana kadar kaç fotoğraf çektiğidir. ‘Aman canım kaç fotoğraf çekerse çeksin bize ne?’ de diyebilirsiniz. Kimimiz için gerçekten hiçbir şey ifade etmese de bazılarımız için fotoğraf makinesinden daha değerli durumda. Otomatik, manuel ve online olarak shutter sayısı öğrenme yöntemleri yazımın devamında.
Shutter sayısı nedir ve neden çekim sayısını önemseriz?
Soruların cevabı için bir benzetim yapmakta fayda var. Fotoğraf makinelerinin çekim sayıları tıpkı bir arabanın kilometre sayısına benzetebiliriz. Nasıl ki aşırı km yapmış arabaların motor başta olmak üzere yenilenmeleri gerekir; perde sayısı fazla olan makinelerinde başta perdeleri olmak üzere bazı aksamının yenilenmeleri gerekebilir. Bir nevi perde ömürleri biter.
Shutter sayısı kaç olmalıdır?
Ömür için net bir sayı vermek de doğru olmaz. Çünkü makineler imal edilirken farklı sayılarda fotoğraf çekebilecek şekilde üretilirler. Örneğin bir Nikon D5 profesyonel seri makinenin teorikteki perde ömrü 500 bindir. Aynı şekilde Nikon D3000 fotoğraf makinesinin teorikteki ömrü ise 100, Canon 600D’nin ise 150 bindir. Bahsi geçen rakamlar teorikteki ömürleri. Aslına bakılırsa birçok fotoğraf makinesi kendisine biçilen perde ömrünü rahatlıkla uzatabiliyor. Geçenler de bir ikinci el ilan sitesinde Canon 1DX nin 620 bin perde sayısında bir ilan görmüştüm. Bu sayıya nasıl çıkılmış ayrı bir yazı konusu; fakat görüldüğü gibi makineye güzel bakılırsa perde ömrünü rahatlıkla uzatabiliriz.
Shutter ömrü biterse ne olur?
Cevap: Hiçbir şey olmaz. Perdeyi değiştirip çekime devam edebilirsiniz. Perde fiyatları çok pahalı da değil. Yani dert dert edilecek kadar büyük bir olay değil bu iş.
Anlaşıldığı üzere shutter sayısı özellikle ikinci el fotoğraf makinesi alımlarında çokça sorgulanan bir kavram. Alıcılar sahip olmak istedikleri fotoğraf makinesinin kaç çekimde olduğunu bilmek isterler. Dolayısı ile bu sayıya göre alım- satım yaparlar veya fiyat biçerler. Önemli bir kıstas olduğundan dolayı yazımın ilerleyen paragraflarında güncel birçok fotoğraf makinesi markasının çekim sayılarına nasıl bakılacağını anlatacağım.
Bir Sitem:
Kullanıcılar perde sayısına bu kadar değer verirken, üreticiler niçin bu bilgiyi ‘exif bilgisi‘ne niçin gömmezler? Bu sorunun bir cevabını bulamadım maalesef. Yani insanlara boş yere zahmet çıkarmanın ne gibi bir esprisi oluyor anlamıyorum. Hâlbuki fotoğrafla alakalı her bilgi exif’e gömülebiliyor. Aslına bakılırsa bazı üreticiler bu konuda artık bir atılım yapıyor. Özellikle Fujifilm ve Olympuslarda bazı modellerde menü üzerinden çekim sayısına bakılıyor. Menülerinde çekim sayısını görebileceğiniz modeller var. Deveye bale yaptırmaktan zor olsa da…
Olympus Shutter Sayısı Öğrenme
Olympus shutter sayısını öğrenmek için işler diğer marklardan biraz daha farkı. Makine üzerinden çekim sayısına bakılabiliyor. Fakat neredeyse makineye bale yaptırmak lazım. Hızlıca anlatayım:
”Menü tuşuna basılı tut ve kamerayı aç, sonra menü tuşu bırakılıp tekrar menü tuşuna bas ve menüye gir, sonra parlaklığa gel ve sağ tuşa bas, sonra info tuşuna ve sonra OK tuşuna bas. Sonra OLYMPUS E- 0A 01 01 01 şeklinde bir ifade çıkıncaya kadar sırasıyla yön tuşlarından yukarı-aşağı-sol-sağ tuşlarına bas ve ardından çekim (deklanşör) tuşuna bas, sonra tekrar yukarı tuşuna bas. Ve karşında enteresan bir menü çıkacak. Bu saklı menüdür. Yön tuşları ile R S C U V harflerinin olduğu sayfalardan R (veya MS olabilir) olanı toplam çekim sayısıdır. Olympus shutter öğrenme bu kadar basit işte 🙂
Bir de şöyle bir bilgi var: Makineyi aç. Bellek kartı kapağını aç. “Play” ve “OK” düğmelerine aynı anda bas. Ayar tekerinde sırasıyla yukarı, aşağı, sola ve sağa bas. Deklanşöre tam olarak bas. Son olarak, ayar tekerinde yukarıya bas.”
Yalnız Olympus kullanıcılarından aldığım bilgiye göre makineler güncellenince çekim sayısı da resetleniyormuş. Bu konuda dikkatli olunması gerekli.
Olympus için bazı modellerde makinenin menülerinden bakılabilme özelliği eklendi. En sonunda feryadımızı bir firma duymuş olacak. . Sevindirici bir gelişme…
Diğer Marka Kameraların Shutter Sayısını Öğrenme
Olympus harici bir markanın Çekim sayısını öğrenmek için üzerini tıklayabilirsiniz.
Samsung Çekim sayısı Öğrenme
Telefondan-Tabletten Shutter Öğrenme
***Günümüz mobil dünyasında da fotoğraf makinelerin çekim sayılarını öğrenmeniz çok kolay özellikle Android sistemde çok fazla uygulama var. Google play de shutter count şeklinde ararsanız reyting sayılarına göre birini seçip kurabilirsiniz. Denediğim birçok program çalışıyor. Online olarak fotoğraf yükleme ile çalışıyorlar ve bunun için de telefonunuzda kamera ile çekilmiş bir fotoğraf olması gerekiyor.
Tüm marka-modeller için son 2 yöntem
++ Tüm marka ve modeller için kullanılabilecek en iyi yöntemlerden biri fotoğrafın adına bakmaktır. Fotoğraflar genelde 10.000 lik olarak klasörlenir. Klasör ve fotoğraf numarası size net olmasa da bir fikir verebilir.
++ Çekim sayısını görebilmenin en garanti yöntemini son paragrafa bırakıyorum. Biraz zahmetli ve masraflı olsa da kesin çözüm gibi görünüyor. Yetkili servise sormak. 🙂
Küçük Bir Rica:
Değerli okuyucular; yukarıdaki yazı ihtiyacı olanlara bir nebze olsun yol gösterebilmek için klavyeye alınmıştır. Eksik ya da yanlış bir bilgi görmeniz durumunda lütfen yorum kısmından bilgilendirin. ilave olarak yukarıda bahsi geçen metotlardan başka bir yol biliyorsunuz lütfen yorum kısmından ekleyerek okuyuculara yardımcı olun. İlginiz için teşekkür ederiz.
Yazı bitti 🙂 Işığınız kaliteli olsun.