Mir 24 H 35mm F2 Rus Lensi İncelemesi
Değerli fotografmania okurları merhaba. Efsane lens incelemelerinden biri ile daha karşınızdayız. Bu yazımızda ünlü Rus lenslerinden mir 24-h 35mm f2 lensi inceliyoruz. İnceleme yazısında, bu ünlü Rus lensi Mir 24H 35mm f2 nin teknik özelliklerini, kullanıcı olarak olumlu ve olumsuz yönlerini, mir 24 h 35mm f2 örnek fotoğrafları vs her şeyi bulabilirisiniz.
Rus Mir 24H 35mm f2 Teknik Özelikleri
Lensin adı | MC Mir 24H 2/35 |
Odak uzaklığı | 35mm |
Yapı malzemesi | Metal – Kauçuk Halka |
Ağırlık | 340 gr |
Uzunluk | 6,2 cm |
Eleman | 7 grupta 8 optik |
Minimum netleme mesafesi | 24 cm |
Diyafram yaprağı sayısı | 6 kanatlı |
Maksimum büyütme | |
Sarsıntı engelleyici | yok |
Max- min diyafram açıklığı | 2,0 – 22 |
Filtre çarı | 58mm |
Menşei | Sovyet Rusya |
Mir 24, Ruslar tarafından Nikon ve m42 olarak üretime alındı. Nikon üretimi olan Ukrayna Arsenal’deki Vega fabrikasında, m42 olan ise Kmz fabrikasında üretildi. Lens tüm serileri dahilinde 1976 ile 1999 yılları arasında üretimde kaldı. Mir 24’ün, mir 24h (dilimizdeki okunuşu 24n), mir 24m şeklinde versiyonları ve mc kaplamalı olan ve olmayan versiyonları da vardır. İlk yıllarda mc kaplaması yoktu ve sonradan bu çoklu kaplamalı versiyonları ile arka ve yan ışığa karşı direnç arttırıldı. Daha önceki versiyonlarda kullanılan optik şema korunurken sadece lens üzerindeki bazı yazı renkleri değişti. Önceden diyafram rengi sarı iken sonradan beyaz oldu.
Mir 24h 2/35 Fiziki Durumu
Mir 24, sert metal ve sadece netlik halkasını kapsayan kauçuk plastik olacak şekilde üretildi. Ön camda klasik Rus lenslerinde olduğu üzere, adı, kaplaması, üretim seri nosu odak değeri ve diyafram değeri yazılıdır. Ön filtre çapı 58 mm’dir. Yaklaşık 340 gr ağırlığında olup bu konuda rakiplerinden biraz daha ağırdır. Örneğin mir 1b 37mm sadece 240 gr dır. Netlik halkası akıcıdır. Netleme sırasında ön optik dönmez. Kaplamaları kahverengi-macenta karışımı bir renge sahiptir. Kauçuk kaplı ve bayonet kısma yakın olan halka netleme, arka kısımda ve metal tırtıklı olan halka ise diyafram halkasıdır.
Minimum diyafram değeri f2 iken maksimum değer f22 dir. Bu aralıkta 8 durak diyafram değeri alabilir. Diyafram geçişleri sesli yani çıtçıtlıdır. En güzel taraflarından birisi de klasik Nikon’larda olduğu gibi sadece tam duraklarda değil de yarı duraklarda da durabilmesidir. Örneğin 2 ile 2.8 arasında 2.5 diyafram değerini alabilir. Yarı duraklar sadece 11-16 ve 16-22 arasında yoktur. 6 kanatlı diyafram bıçakları f2 vf2.8 de dairesel olsalar da f4 ten sonra köşeler bokehlere doğrudan yansır.
En yakın netleme mesafesi ise 24 cm olarak ölçülür. Bu mesafe nesne ile kamera sensörü arasındaki mesafedir. Dolayısı ile lensin ön kısmın objeye uzaklığı yaklaşık 16-17 cm civarındadır. Bu yakınlık makro fotoğrafa olanak tanır. Geniş açı olunca makro çekmek ayrıca eğlenceli hale gelir. Lensi macro özellikleri ile donatılması şüphesiz mir 24h ye ciddi rekabet gücü katmaktadır. Bir Flektogon 35mm f2.4 etmeyebilir belki ama gücüne güç katacağıda kesindir.
35mm lensler genelde f2.8 veya f3.5 diyaframdan başlamaktadırlar. Mir 24h nin büyük bir avantajı f2 diyaframa sahip olasıdır. Bu sayede ciddi ışık almakta lens hızlanmakta ve arka plan daha fazla bokeh üretebilmektedir. Açık diyafram her zaman daha iyidir.
Diğer bir avantajı az yukarıda bahsettiğimiz minimum netleme mesafesinin çok kısa olmasıdır. 24 cm gibi oldukça yakın bir mesafeden netlemesi hem bokeh de hem makro da mir24 e üstünlük sağlamaktadır. Farklı kadrajlara da olanak tanıması sanatçının fotoğraf çekerken daha da fazla keyif almasını sağlar. Kompozisyonlarda çeşitlilik artar.
Mir 24 35mm f2.0’te Keskinlik, Renk ve Kontrast
Mir 24h f2 diyafram değerinde ortada iş görecek keskinliği verebiliyor. Ama f2 de çok da keskin olduğunu iddia etmek doğru olmaz. f2 diyaframda kenarları da hayal kırıklığı olsa da kullanım alanlarına bakıldığında zaten ya kısık diyafram ya da açık diyaframda orta kısım olacak şekilde fotoğraflanabiliyor. Diyaframı 5.6 ya getirinceye kadar köşeler maalesef toparlanmıyor. Tabi bu ff gövdeler için geçerli. Crop gövdelerde ise kenarlar çok daha iyi. f8 gibi orta en keskin açıklığında oluyor. Kenarlar için belki biraz daha kısmaya gerek duyuyorum ama 35mm lens için kenarların jilet gibi olmasına da gerek yok.
Mir 24h ile ister ff ister 1.5-1.6 croplu Canon, Nikon ister ise 2 x croplu m43 sistemler olsun her türlü dijital kamerada kullanıma müsait. 1.5 X kameralarda 50-55mm den gelir ki f2 değerde tam bir portre lensine dönüşür. Bokeh ve ışık için makul değerler vardır. Yine m43 te yani 2x gövdelerde 70mm f2 değer ise portrede ideale yakındır. Bokeh ve ışık alında hiç bir dezavantaj oluşturmaz. Ayrıca makro değeri daha da artacak ve crop makinelerde 1:1 makroya daha da yakınlaşacaktır.
Mir 24H 35mm f2 nin f2 açıklıkta merkezde iyi köşelerde zayıf netlik yakaladığını az yukarda bahsettik. F8, f11 gibi değerler kullanılacaksa tam bir sokak lensi olduğunu hissettiriyor. Full frame de orta derecede geniş bir görüş açısı ile inanılmaz keskinlik ve harika renkler ile insanın lensi sürekli sokakta kullanası geliyor. Sokakta ve sokak portrelerinde efsaneler yaratabilecek bir lens.
F2 gibi kontrast nispeten düşük kalsa da f2.8 den sonrası harika. Renkler aşırı doygun değil belki de tam istenildiği gibi. Renk ve kontratta dijital müdahaleleri de hesaba katarsak hiç bir sorunu yok.
F2 de girdap bokehi andıran bir yapısı var. Fakat çok belirgin değil ve bahsettiğim çekimler sadece tam kare kameralarda geçerli oluyor. Croplu kameralarda bokehin karakteri çok da belli değil. Kedi gözü şeklindeki bokeh f2.8e kadar var. Sonra köşeler hissedilmeye başlanıyor zaten. Arka planı yok edebilme başarısı bence geniş açılı bir lens için oldukça iyi. Portre fotoğrafı bile çekilebilecek düzeyde.
Mir 24H Dezavantajları
Gelelim dezavantajlarına. Çok fazla dezavantaj sayabilecek durumu yok aslında. Sayabileceğim en büyük handikabı yaklaşık 270 dereceye yaklaşan netleme halkasının dönme mesafesi olabilir. Tek el hareketi maalesef yeterli olmuyor ve 2. hatta 3. kez bırakıp tekrar kavrayıp döndürmek gerekebiliyor. Diğer bir dezavantajını açık diyaframlarda kenar ve köşe keskinliği olarak sıralayabilirim. 3. Olarak da mc kaplamalı olmasına rağmen arka ve ters ışıkta hayalet oluşturmasını söyleyebilirim. Bahsettiğimiz hayalet aşırı olmasa da özellikle açık diyaframlarda kayda değer durumda.
Lens ff gövdelerde f2 de vinyet oluşturuyor. Ve f5.6 ya kadar azalarak gidiyor. F5.6 dan sonrası nerede ise belirgin değil. En açıkta da aşırı hissettirdiğini düşünmüyorum. Normal bir lens gibi. Crop gövdelerde vinyet çok daha az belirgin. Ayrıca koma dediğimiz gece ışık izi f2 de bariz ortaya çıkıyor. Yine f5.6 diyaframa kadar kademeli azalıyor. Kromatik sapma yani Ca ise vintage lenslerin hepsinde olduğu kadar var. Az da diyemem çok da… f8 de olduğunca azalıyor.
Geniş açılı bir lensi incelediğimiz için eğilmeler yani distorsiyonu da ele almamız lazım. Full frame makilerde nispeten dikkat edilirse gözlemlenebilen distorsiyon oluşuyor. Bu eğilmeler kadrajı baştan aşağı (ya da soldan sağa) kadar dolaşacak bir çizgi ile olursa rahatsız edici. Kompozisyonda bu çizgiler varsa ve özellikle de kadrajın kenarlarına yakınsa bozulma rahatlıkla gözlemlenebilir. Bu bozulmalar Mir 35mm nin en büyük dezavantajı olarak karşımıza çıkmakta. Carl zeiss 16-35mm f4 incelemesi.
Sonuç Olarak;
35mm lens kullanmayı seven biri olarak mir 24 h kullanmak benim için oldukça zevkli oldu. Kullanım amaçları göz önüne alındığında nerdeyse dezavantaj oluşturacak bir durum söz konusu değil. Makro gibi, f2 gibi ciddi avantajlara sahip. Kaplaması soyulmamış, mantarlanmamış temiz bir kopya elime geçerse muhakkak koleksiyonuma ekleyeceği bir lens bu.
Işığınız kaliteli olsun…