Cep Telefonu Kameralarında Doğru Bilinen Yanlışlar

Gün geçmiyor ki yeni bir telefon çıkmasın; ve yine gün geçmiyor ki yeni çıkan bu cep telefonlarının kameraları uzay çağı teknolojisi ile donatılmasın… Tüketiciler artık cep telefonu seçerken ilk sıraya kamera özelliklerini koyuyorlar. Dolayısı ile en iyi fotoğraf çeken telefon kamerası ‘nı istiyorlar. Biz de www.fotografmania.com olarak cep telefonu kameralarını incelmeye karar verdik. Fakat buradan belirtmek isteriz ki marka ve model olarak en iyi çekim yapan cep telefon ya da çekim kalitesi en iyi telefonu incelemeyeceğiz. Genel olarak cep telefonu kamera özelliklerini inceleyeceğiz.

Telefon Kamera Kalitesi Nasıl ve Nereden Anlaşılır?

İster cep telefonu olsun ister basit bir fotoğraf makinesi olsun isterse profesyonel fotoğraf makinesi olsun fotoğrafın üretim süreci hep aynıdır. Kısaca bahsedecek olursak; gelen ışık ilk önce optik merceklerden gererek sensörün üzerine düzer ve işlemciler sayesinde elektronik olarak görüntüye dönüştürülerek ekrana verilir. İzleyici çok kısa zaman dilimi içinde kamerasının algıladığı fotoğrafları ekranda izler. Bu süreçten de anlaşıldığı üzere fotoğrafın kalitesine etki eden 3 unsur vardır. İlki ışığın ilk karşılaştığı optik kısım olan lensler. 2.si sensör teknolojisi ve 3. ise sayısal görüntüyü işleyebilmek için işlemci teknolojisi. Bu üç kriter yeterli olduğunda, kaliteli fotoğraf üretilebilir.

Yüksek Megapiksel Yüksek Kalite mi?

Buraya kadar olan teknik izahatlardan sonra gelelim kamera karmaşalarına.  ”Yok efendim iyi bir cep telefonu kamerası kaç mp olmalı”, ”bak 108 mp lik cep telefonu çıkmış bana 16 mp yeter mi” gibi nefis gıdıklayıcı sorulara bakalım bir de.  ”Telefon kamerasında önemli olan ne”, ”iyi bir telefon kamerası nasıl olmalı” diye sorsak ne ala. Yazımın başında da değindiğim gibi; megapiksele bakılarak kamera kalitesine karar verilmez. Üretici firmalar tabiri caizse mp ler ile güç gösterisine girmiş durumdalar. Bana göre ise en son bakılacak kriterlerden biridir MP olayı. İdeal bir çözünürlük için 16 – 24 mega piksel arası olması  yetip artar bile.

Telefon Kamerası Sayısı Kaliteyi Arttırır mı?

Bir ikincisi telefonlarda bulunan kamera sayıları giderek artıyor. Şu sıralar 3 kameradan az olan tercih edilmiyor. Gün geçtikçe de bu yarış devam edecek gibi. Aslında kamera sayısının artması lens ihtiyacından kaynaklanmakta. Örneğin profesyonel kameralarda zum yapabilen kaliteli objektifleri gibi cep telefonlarında mercekler maalesef yok. Bu açığı kapatmak için de kamera sayısı arttırılmakta. ve her kameranın özelliği de farklı olmakta. kameralardan biri yüksek çözünürlük sunarken diğeri çok daha geniş açı ve bir diğeri de makro çekim imkanı sunmaktadır. Bu kameraların her birini fotoğraf kaliteleri farklı farklı olsa da çekim farklılığı sunabilmesi adına olumlu karşılıyorum. Bunu cep telefonumun kamerası ile 1 cm mesafeden makro fotoğraflar çekince daha iyi anladım vesselam.

Cep Telefonlarında Yüksek Çözünürlük Avantaj mı Dezavantaj mı?

Profesyonel bir fotoğrafçı olarak cep telefonu kamerası alınırken gereksiz detaylardan birini daha belirtmek isterim. En azından şu anlık gereksiz diyelim. Megapiksel savaşları gibi videoda da K savaşları var. Yani video çözünürlüğünden bahsediyorum. Tabi ki telefon ya da kameraların daha yüksek çözünürlükte video çekebilmeleri iyi bir şeydir fakat çekilecek  bu videoların nerede izleneceği daha da önemli değil midir? 4K videoyu full hd televizyon ya da bilgisayarda izleyeceksek neden 4k çekiyoruz ki? Üstelik artık yeni model telefonlar 8K görüntü de çekebiliyor. Telefonun ekranları bile 8k çözünürlük sunmazken ve 8K televizyonlar ve ya ekranlar sayılı iken 8K video neden? Görüldüğü gibi videoları çekim kapasite ile izleme kapasitesi arasında çok ciddi farklar var. Eğri oturup doğru konuşmak lazım.

4K ve 8K Video Ne Kadar Yer Kaplar

Bir de bu yüksek çözünürlük olayına, telefonun bu yüksek detaylı veriyi kaydedebilmesi veya işleyebilmesi için kendini ne kadar zorladığına bakarak ele alalım. Full HD 1 dk video yaklaşık 200 mb yer kaplarken 4K da çekilirse 2 katına yani yaklaşık 400 mb çıkacaktır. Bu hız saniyede 30 kare çekimlerde ölçülen ortalama değerdir.  Bir de 4k ile saniyede 60 kare çekimde bu değer en az 700- 800 mb bandındadır. 8K çekimlerinde çıkan sonuçları en az 2 ile çarpmak gerekir. Muhtemelen çekmek istediğiniz 5 dakikalık  4K videonun kayıt kapasitesi telefonun tüm ram kapasitesini dolduracaktır ve telefonda ciddi kasmalar başlayacaktır. Kaydı bitir dedikten sonra dahi telefon bir müddet daha kendine gelemeyecektir.

Sd karta kayıt yapsanız bile bu veriyi bu kadar hızlı kaydedebilecek özel kartların fiyatları oldukça yüksektir. Telefonunuzun ne kadar zorlandığını düşünün ve bir de seyredemeyeceğimiz görüntü için bu zorlanmanın olduğunu düşünün. Dediğim gibi çok da mantıklı değil bence. Bazı telefonlara hafıza kartının da eklemediğini düşünürsek zaten uzun videoları yüksek kalitede çekmek neredeyse imkansız. Şimdilik tabi. Yarınlarımızın ne getireceği belli olmaz. 16K ekranlarda 4 terabaytlık hafızalarla  8K videolar neden olmasın.

Cep Telefon Kamerası Kalitesi için Diyafram F değerine  ve Sensör Boyutuna Bakın

Diğer dikkat edilecek husus ise profesyonel fotoğrafçılıkta kullanılan terimlerle alakalı. Fotoğrafçılığa uzak olan okuyuculara bu kısım biraz fazla teknik gelebilir. Ama kısaca değineceğim. 1.si lensleri üzerinde yazan f yani diyafram değeri nispeten önemlidir.  f harfinin yanındaki sayının küçük olması o kameranın daha iyi ışık alabileceğini ifade eder. Dolayısı ile az ışıklı ortamlarda açık diyafram her zaman avantaj sağlar. 2. ise iso kabiliyeti önemlidir. Genel mana da fotoğraf makinelerini sensör boyutları çok küçük olduğundan dolayı iso başarıları çok zayıftır. Nispeten sensör boyutları  iso başarımı hakkında bilgi verebilir. Daha büyük sensörlü telefonlar tercih edilmelidir. Bu sensör boyutu da ancak telefonun teknik özellikler sayfasında yazar. Yanlış hatırlamıyorsam bir ara Sony diğer cep telefonu kameralarından daha büyük sensörlü telefonlar üretiyordu; lakin şu sıralar ne alemdedir bilemiyorum.

Cep telefonu kamerası yazı dizimiz 3 kısımdan oluşmakta.

  1. fotoğraf özellikleri 
  2. video özellikleri
  3. doğru bilinen yanlışlar ve tavsiyeler (Bu sayfadasınız)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu