Sony A7 m3 incelemesi

Aynasız Fotoğraf makinesi pazarında şu anlık gelinen son nokta olarak tam kare sensörlü son ürünü Sony a7iii (ya da Sony a7 mark3)’ü inceledim. Sıkı bir Sony ff kullanıcısı olarak piyasaya sürülmesini sabırsızlıkla bekliyordum. İşte tüm detaylarıyla sony a7 m3.

Sony a7 m3 önden, daha önceki serilerdeki klasik görünümü ile tanıtıldı.

Teknik özelliklerini tablo halinde vererek başlayalım:

Makinenin adı Sony A 7 m3
Çözünürlük 24 mp
Sensör tipi Tam Kare / BSI-Cmos
Deklanşör hızı 1/8000
İSO hassasiyeti 50 –51200 (204800’a kadar artırılabilir)
Video 3840 x 2160 video
Seri çekim hızı 10 fps
Ekran 3 ” –Eğilebilir- 921K  -Dokunmatik
Vizör Elektronik- 2360K
Netleme noktası sayısı 693
Ebatlar 127 x 96 x 74 mm
Ağırlık 650 gr
kablosuz internet Var
Dahili Flaş Yok
Pil 710 çekime kadar
Yapı malzemesi Magnezyum alaşımlı
Ekstra Sony E mount ,Faz algılamalı af, yüz algılamalı af, kontrast algılamalı af, nfc, bluetooth, En Hızlı Flaş Senkronizasyonu 1/250,usb 3.1,Hdmı,mikrofon girişi, kulaklık girişi, çevresel sızdırmazlık, sensör üzerinde görüntü sabitleme sistemi;2 adet kart girişi,Slog3 ve hlg destekli 120 fps video,

 Sony A 7 m3 Sensörü

Arka aydınlatmalı BSİ Cmos 24 mp lik full frame sensörü ile zaten takdirleri hak ediyor. Üzerine yukarıdaki tabloda yer alan diğer özelikleri de eklediğimizde, insanın içinden ‘sahip olabilmek için neleri vermezdim ki’ dedirttirecek bir fotoğraf makinesi çıkmış ortaya. Sensörü a9 ile aynı fakat a9 daha çok aksiyon ya da spor fotoğrafçılığına hitap ediyor ve fiyat olarak çok daha yukarıda. Dolayısı ile genel profesyonel kullanıcılara hitap edebilecek daha ucuz bir fotoğraf makinesini zamanı gelmişti. A7 r3 zaten fazlasıyla ses getirmişti ve yine fiyatı yönü ile ulaşmak biraz daha zordu. A7 m3 ün yerini hazırlamıştı ama. Rakipleri ile teknolojik yönden yarışmak artık çok kolay olmasına rağmen fiyat yönünden de rekabet edebilecek bir makine olarak doğdu Sony ilce-7M3 . (Fiyat konusunu ilerleyen paragraflarda açıklayacağım 🙂 )

A7 m3 farklı yapan en önemli özelliği tam kare aynasız BSI Cmos sensörü olduğunu az önce söyledim. Sensör olarak a7 m2 ile aynı değil ve oldukça geliştirilmiş. 24 mp aynı çözünürlük aldatmasın sizi. Çok farklı teknolojiye sahip bir sensör kullandığını ifade ediyor Sony. Dinamik Aralığının 15 stop falan pozitif yönde etken olduğunu da iddia etmiş ama bu kadarlık bir fark olabileceğini dahası bu farkın nasıl ölçüleceğini bilemiyorum. Sanki biraz afaki olmuş.  14 bitlik sıkıştırılmamış raw desteği muhakkak dinamik arlık artısı sağlayacaktır ama kaç kat olur bilemiyorum. Sensör olayı böyle işte. Diğer özelliklerini uzun uzadıya anlatmaya sayfalar yetmez; kısa kısa açıklayacağım. Aynı zamanda önceki sürümü Sony a7 m2 ile de kıyaslayacağım. Ayrıca Sony a7 mark2 incelemesi için tıklayın. Sony a7 m1 için ise buraya tıklayın.

Sony A7 m3 Seri Çekim

A7 m2 den belirgin şekilde ayrılan en önemli özelliklerinden birisi de seri çekim hızı olmuş. İlk iki seride saniyede 5 kare çekebiliyorken a7 m3 hızını tam iki katına çıkarmış durumda. Saniyede 10 kare çekim kapasitesi var. Ayrıca raw da 89 adede kadar, jpeg de ise 117 adede kadar şişme yapmadan (buffer) seri çekim yapabiliyormuş. Bu da yaklaşık 9-10 sn yapar ki spor fotoğrafçılığı ile uğraşanlar için epey uzun bir zaman.  Açıkçası ben de yazılarımda a7 m2 gibi bir makinenin seri çekim hızının azlığından yakınmıştım. Feryadımı duymuş olacaklar :).  Bionz X işlemcisi bu sefer performansını epey arttırmış. Bu hız ile spor fotoğrafçılığı için de çok kullanışlı olacağı kesin.

Çift sd kart desteği çok iyi olmuş. Ayrıca slotlardan teki uhs ii destekliyor olması ‘neden ikisi birden değil’ sorusu ile birlikte ‘neyse buda yeter’ cevabını akabinde getiriyor. Diğeri de uhs 1 destekli olduğunu söyleyelim ama.

ISO:

Diğer bir farklılığı ise İSO hassasiyetinde olmuş. Maksimim İSO hassasiyeti 204000 e kadar çıkabiliyor. 204000 İSO’da fotoğraf ne kadar kullanılır olur o ayrı ama düşük değerlerin hassasiyetlerinin geliştiği de anlaşılabilir bu durumda. Yani a7m2 deki 2000 İSO kalitesi ile a7m3 deki  2000 İSO kalitesi farklı olacaktır. Dolayısı ile a7m3 ün hassasiyetinin daha iyi olması beklenir. İncelediğim fotoğraflara baktığımda 6400 İSO’ya kadar kullanılabildiğini görüyorum. Birçok fotoğraf makinesinin kullanılabilir İSO limiti ancak 1000 civarında olduğunu varsayarsak avantaj sağladığı aşikardır.

Sony a7 m3 Video

Video performansında da ciddi iyileştirmeler olmuş. Video çözünürlüğü 4k ya çıkarılmış.  Full hd 120 fps yavaşlatılmış-hızlandırılmış çekim özelliği ile de eklenince videonun tadına varılmıyor. Dahası da var. Çözünürlük 6k ya çıkabiliyor ve dinamik aralık için HDR videolar çekebiliyor. Hibrit log-gama (HLG) Görüntü modu ve S-LOG3 ile daha fazla müdahale edilebilirlik özelliği arttırılmış durumda. Video olarak da profesyonellere de hitap etmeye başlamış Sony açıkçası.

PİL:

Aynı şekilde yapılan iyileştirmelerden birisi de pilinde gerçekleştirildi. Şimdiye kadar fw50 pili kullanırken artık feryatları duymuş olacak ki ciddi iyileştirmeye gitti ve piyasaya yeni bir pil ile sürdü a7 m3 ü. Fz100 adını verdiği bu pil sayesinde neredeyse artık 2 kat fotoğraf çekilebiliyor. Resmi rakamlara göre tek pil ile 710 çekim yapılabiliyor. Diğerlerinde 350 civarı idi.  Aynasızların en çok eleştirilen bu yönünü kısmen giderebilirmiş durumda son. Daha yemesi gereken birkaç fırın ekmek olmasına rağmen…

Sony a7 m3 Otomatik Netleme

Diğer bir pozitif farklılık da otomatik netleme kabiliyetinde oldu. Netleme nokta sayısı a7 m2 de 117 iken a7m3 de 693’e çıkmış durumda. Ve ekranın %93 nü kapsayabiliyor. 425 adedi ise kontrast algıma için. 4d focus netleme teknolojisi ile de hareket halindeki objeler için çok daha tutarlı hale geliyor. Aynı zaman da bir iyileştirme de göze netleme de olmuş. Göze netleme kabiliyeti çok kullanışlı idi ve a7m3 ile çok daha hassas hale gelmiş olup gözler kapalı olsa bile netlemeyi doğru yapabildiğini görebiliyoruz. Ayrıca netleme özelliklerine -3 ev de netleyebilmeyi de sıkıştırmalıyız. Az ışıkta netleme opsiyonu da iyileştirilen özellikler arsında. Bir de otomatik netleme ile ilgili dokunmatik ekrandan netleme olduğunu da yazalım. Diğer iki seride maalesef dokunmatik ekran yoktu. Netleme hızının çok iyi olduğunu da unutmayayım.

Sony a7 m3 geliştirilmiş 5 yönlü titreşim engelleme -azaltma sistemi (ibis) ile birlikte sunuluyor

5 eksenli titreşim engelleme özelliği zaten 2. seriden tanıdık idi. A7m2 yi alınabilir-kullanılabilir yapan en önemli faktörlerden birisi idi. A7 m3 ise 5 eksenli titreşim eksen daha da geliştirilmiş. Manuel lens kullanıcıları ve düşük ışık koşulları için harika bir sistem doğrusu.

Sony a7 mark 3 Dış Görünüşü

Fiziksel olarak yine a7 m2 ye çok benzese de az biraz ayrılan önemli farklılıkları bulunuyor. En önemlisi de ekranın hemen sağ-üstünde yer alan joystick. 5 yönlü kullanılabilen bu joystick kullanımı hızlandırmakta ve kolaylaştırılmaktadır. İSO kadranı normal yerinde iken az üzerinde bu joystick yer alıyor ve kullanım açısından çok uygun bir yere konumlandırılmış. Kullanılırlığını arttıran bir fonksiyon olmuş. Menü geçişlerini artık daha hızlı yapıyorsunuz. Ekran 2. Serideki gibi üstten ve alttan eğilebiliyor iken sağa veya sola yine dönemiyor. Ama ekranın dokunmatik oluşu bu kusuru örtmüş adeta.

Fakat 2. Seriden altta kalır bir yönü var ekranın. Çözünürlük a7m2 de 1229K iken bu makine de 922K ile sınırlandırılmış. Ebadı değişmeksizin niçin çözünürlükte pasifleşme yaşanmış merak ediyorum doğrusu. 51 gram daha ağır ve azıcık daha kalın. Pek de fark etmiyorsunuz aradaki farkı.  A7 m2 den alışık olanlar için af-on ve ael tuşlarının yerleri değişmiş; bunu biraz yadırgayabilirler. Ayrıca joystick alan kapladığı için çok kullanışlı olan atanabilen kombin tuşların yerleri değiştirilmiş durumda. 11 faklı tuşa 81 adet işlev atanabiliyor ve fotoğraf makinesini ihtiyaçlarınız doğrultusunda kişiselleştirebiliyorsunuz.

Menü düzeni alışıldık Sony deki gibi. 2. Seridekinden farklı olarak eklenen özellikler menüye yerleştirilmiş. Alışıldık gibi dediysem zaten Sony’ye alışmak diğer markalardan sonra biraz zaman alıyor. Ama alıştıktan sonra ve kombin tuşlarına ihtiyaç duyduğunuz kısa yolları atadıktan sonra hızlı ve kullanışlı bir fotoğraf makineniz oluyor. Dokunmatik ekran ile menü erişimi diğer serilerden daha hızlı.

Daha Çok Özellik

Usb3.1 gen1 (typ c)bağıntısı ve bluetooth iletişimi ile senkron konusunda da diğer serilerden iyileştirilmiş durumda. WİFİ ve nfc zaten var olan özellikler, bahsetmeye gerek duymuyorum. Özellikle usb3.1 ile çok daha hızlı veri alış verişi sağlamak mümkün. Play memories uygulaması ile tablet ve telefonlar ile hızlı bir şekilde iletişim kurarak gerek fotoğraf çekebilir, gerekse çektiğiniz fotoğraflara bakabilirsiniz. Ayrıca bilgisayar yardımı ile makineye kurabileceğiniz ücretli ve ücretsiz uygulamalar ile Sony a7 m3 fotoğraf makinenizi geliştirmeniz de mümkün. En iyi portre ve touchless shutter gibi çok kullanışlı uygulamalar sitesinde ücretsiz olduğu gibi, time lapse gibi bazı uygulamalar ise ücrete tabi. Fakat Türkiye üzerinden satın almak biraz zor. Bu tarz uygulamalar ile makinenin kullanışlılığı daha da arttırabilmeniz mümkün. Ayrıca Sony a7 m3 için yakın zamanda çıkmasını beklediğim güncellemeleri de kullanıcıların takip ederek bekletmeden kuramları da makinenin kullanışlılığını arttıracaktır.

Diğer bir kullanışlı yeni özelliklerinden biri de sessiz çekim (deklanşör) özelliği. Daha önce a6300 gibi makinelerde kullanılmaya başlanan bu özellik salon, kütüphane gibi sessiz olunması gereken ortamlarda çok işe yarıyor.

Sony a7 m3 ‘de Vizör konusunda da hız iyileştirmesi yapıldığını iddia etse de benim bu hızı ölçebilecek bir ekipmanım olmadığı için kullanıcı olarak doğrulayamıyorum. Fakat elektronik vizörün tepkimesi çok iyi. A7 m2 de de zaten iyi olan vizör daha da iyi olmuş.

Ödüller:

Sony amiral gemilerini ihtiyaca göre 3 farklı şekilde piyasaya sürülmekte. A7 serisi- A7S serisi ve A7R serisi. Rakiplerini kim olduğu tam da burada muallak konumda. Örneğin Nikon D850 bu makinenin rakibi midir yoksa a7R m3 modelinin mi rakibidir. R3 önce çıktığı için D850’nin rakibi olarak algılamıştık ama bu makine piyasaya sunulduğunda özellik karmaşası yaşandı ve kim kimin rakibi oluyor bocalamaya başladık. Yine Canon tarafında ise 5d m4 ile mi rakipler yoksa 6d m2 ile mi rakipler anlaşılamıyor. 6d m2 yi rahatlıkla ezecek özellikler ile donatılmış iken 5d m4 ile de yarışıyor. Ama bu sefer de a7R m3 ü nereye koyacağız…

Ayrıca dünya çapında inceleme yapan ve raporlar yayımlayan D li , X li bir sitenin verdiği puanlar da çok yakın. Nikon d850 ye 100 puan verirken bir müddet sonra piyasaya sunulan Sony a7R m3 e de 100 vererek şimdiye kadar verdiği en yüksek puanları vermiş oluyordu. A7 m3 e ise a9 ile aynı puanı yani 96’ya layık görülüyordu. Aynı zamanda uluslararası kuruluşlardan aldığı yılın kamerası ödülleri de var. Birbiri ardına çıkan bu üç makinenin birbirine benzer çok özelliği bulunmasına rağmen farklı olan özellikleri ile de üstünlük kurmak oldukça zor.. İşte tam burada devreye ihtiyaçlar ve fiyat giriyor.

 

FİYAT:

Fiyat konusunda Sony a7 m3 iddialı olarak piyasaya sunuldu. 2000 dolar fiyatı ile rakipleri arasında ilgi görmeyi başardı. Dünyanın ileri gelen ülkelerinde satışları oldukça fazla adede ulaşmış durumda. Ülkemizde kur farkından dolayı biraz yüksek fiyatlandırılsa da talep az değil. Birçok profesyonel çalışan fotoğrafçıdan elindeki ağır Canon ve Nikon ekipmanı bırakıp Sony full frame geçtiğini gördüm. Makineyi incelediğinizde göreceksiniz ki bu geçişler boşuna değil. Yurt içi ikinci el piyasasında 9000 -10000 tl bandında alıcı bulabiliyorken sıfırı 12000-14000 TL arasında fiyatlandırılıyor. Ağabeyi a9 un 4000 dolar, Nikon D850’nin 3250 dolar, Canon 5d m4 ün 3000 dolar ortalama ile satıldığı günümüzde bu özelliklerdeki bir fotoğraf makinesine 2000 dolar vermek çok da değil açıkçası. Görüldüğü gibi fiyatlandırma olarak oldukça uygun bir aralığa konumlandırılmış durumda ve bunun da karşılığını görüyor.

Sony sistemin en büyük dezavantajı bence lens yelpazesi ve lens fiyatlandırması. Zeiss ortaklığı ile çok çok kaliteli lensler üretseler de fiyat yönünden bize biraz pahalı geliyor. Ayrıca Sony e mount’un lens yelpazesi de çok geniş değil. Zaman ile gelişiyor ve genişleyecek de. Alternatif olarak a mount lensleri lea3 ve lea4 ff adaptörler ile kullanılabiliyor. Performans olarak bir miktar kayıplar yaşansa da fiyat/performans yönünden makul hale gelebiliyor.

Sonuç olarak:

Fotoğraf makinesinde devrim niteliğinde özellikleri ile Sony a7 m3 profesyonel kullanıcılara olduğu kadar taşınabilirliği ile de amatör kullanıcılara hitap etmekte. A’dan Z’ye her alanda kullanılabilecek kadar maharetli olduğu kadar eski hantal makinelere kıyasla taşıması ve ergonomisi ile de hayatımızı kolaylaştırmakta. Fiyat olarak profesyonel kullanıcılar için rakiplerinden bir nebze aşağıda olsa da hobi amaçlı kullanıcıların birçoğu için hala yüksek. Para sizin için önemli ama meblağı önemli değilse Sony a7 iii kesinlikle alınıp kullanılacak bir makinedir. Sony’yi de böyle bir makine yaptığı için tebrik ediyorum.

Ayrıca Sony Full Frame Fotoğraf makinelerinin detaylı karşılaştırması için tıklayın.

Ayrıca Canon eos R full frame aynasız incelemesi için buraya, Full frame Aynasız Nikon Z6 ve Z7 incelemesi için burayı tıklayabilirsiniz.

Işığınız kaliteli olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu