Sony Sel 18 -105 mm f4 Lens İncelemesi – Teknik Özellikleri

Merhaba değerli fotoğrafmania.com takipçileri. Bu yazımızda  Sony Sel 18 – 105 mm F4 sabit diyaframlı lensi inceleyeceğiz. Sony 18-105 mm lensin teknik özelliklerini, keskinliğini, renklerini, kullanım kolaylığını, olumlu ve olumsuz her yönünü elle aldık.

Öncelikle lensin teknik özellikler tablosunu vererek başlayalım. Aşağıda lensimizin teknik özelliklerini bulabilirsiniz.

Sony Sel 18 105mm F4 G OSS Teknik Özellikleri

Lensin adı Sony sel E PZ 18 – 105 mm f1:4 G OSS
Yapı malzemesi mika ve metal
Ağırlık 427 gr
Uzunluk 78*110 mm
Eleman 12 grupta 16 eleman
Minimum netleme mesafesi 45 cm
Diyafram yaprağı sayısı 7
Maksimum büyütme 0,11 x
Sarsıntı engelleyici var – OSS
Max- min diyafram açıklığı F4 – f22
Filtre çarı 72 mm
Menşei Japon -Çin üretimi

Tablodan da görüldüğü gibi lensimizin ağırlığı sabit diyaframlı olmasına rağmen taşımak için gayet elverişli; sadece 427 gr. Bu ergonomiyi sadece crop sensörlü makineler için uygun olmasına da bağlayabiliriz. Full Frame uyumlu bir Lens değil. Fotoğraflardan dikkatli incelendiğinde üzerinde G harfi kocaman yazı ile yazacaktır. Bu G harfinin Sony’de sembolize ettiği mantık Canon’un L serisi ile hemen hemen eşdeğerdir. Dolayısıyla Sony’nin kalitesi yüksek performansı güzelliklerinden biri olduğu Zaten üzerinde G harfi yazmasından anlaşılmaktadır.

72 milimetre filtre çapına sahip  ve bu filtre genişliği bu tarz lensler için gayet makul. Hantal görüntüsü yok; kibar duruyor. Sabit f4 diyaframı olmasa çok daha küçük ebatlarda olabilirmiş o ayrı. Görsel zevke bir de Minik a6xxx serisi veya Nex serisi makineler ile yine de pek uyumlu gözükmediğini itiraf etmeliyim. Full frame uyumlu olmadığını söyledik. Fakat küçük bir ekleme de yapmak lazım. Bu lens Ff uyumlu olmasa da Sony aynasız sistemlerde bu tarz lensler de ff makinelere takılıp kullanılabilmekte. Gövde ayarlarından lens ayarını yaptığınız takdirde takılan lensleri makine otomatik algılıyor ve kullanıma hazır hale getiriyor. Tabi bu cefakarlığa karşılık birde fedakarlık yapmanız gerekiyor. Full frame gövdenin tüm pikselleri kullanılamıyor. Örneğin 24 mp a7m2 ye bu lensi takıp fotoğraf çektiğinizde yaklaşık çözünürlük 14 mp ye düşüyor ve ff de 18 mm süper geniş açı olarak kullanılamıyor; normal croplu kameralardaki karşılığında kullanabiliyor. Yanı 27-157 mm ye tekabül gelecek odak uzunluğu sunuyor.

Sony 18-105 mm f4 ile bir çok alanda fotoğraf çekilebilir. sokaktan portreye mimariden videoya… Alfa a6000, iso 100, f4, 1/400 sn , 48mm.

Sony 18105mm f4 PZ Power Zoom Özelliği

G serisi Sony Sel 18105mm f4 lensin en önemli artılarından biri de lensin optik zum sırasında dahi uzamaması.  Bu sayede lens herhangi bir pozisyonda öne ya da arkaya uzayıp kısalmıyor. Yani zum yapsanız bile lensin uzunluk miktarı değişmiyor. Fiziki özelliklerine başlamışken Power Zoom (PZ) özelliğinden de muhakkak bahsetmeliyim. Sony kullanıcılarının yakından bildiği gibi Power Zoom lensler, elektronik zumla çalışır. Elektronik zum mekanik zum gibi el yardımıyla değil tuş yardımıyla yakınlaşmaktadır. Bu lenste kullanılan elektronik zumu harekete geçirmek için 2 yol kullanılabilir.  Birincisi Zoom halkasından çevirmek. İkincisi ise zum halkasının az berisinde bulunan W-T düğme sitemi ile. T ye doğru sürekli basılı tuttuğunuzda yakınlaşma sağlarken W ye doğru basarsanız uzaklaşılıyor. Power Zoom diğer bir özelliği de Kamerayı uzaktan kontrol ettiğiniz zaman Optik zum yapılabilmesidir. Bu alışıla geldiğin dışında bir esneklik sağlayabilir. Uzaktan bağlantı sayesinde özellikle hayvan çekimleri için çok kullanışlı olabilir. Korkutmadan optik olarak yakınlaşma-uzaklaşma (zum) yapabilirsiniz.

Sony 18105mm PZ zum geçişleri çok yumuşak. yaklaşık 6 x zum faktörünü özgürce kullanabilirsiniz.

Aynı şekilde PZ özelliği ile video çekimlerinde de iddialı konuma geliyor Sony 18105 mm fa lens. Zum motoru çok sessiz çalışıyor ve videoya lens sesi yansımıyor. ister kamera üzerinden ister uzaktan bağlanarak yumuşak şekilde yakınlaşma-uzaklaşma hareketini tamamlıyor.

Sony PZ 18105 mm f4 Keskinlik ve Renk

Gelelim renk ve keskinliğine; Sony PZ 18-105 mm lens renklerde çok tatminkar. Soluk veya tam tersi aşırı canlı değil; hoş bir renk skalası var. Keskinlik konusunda da klasik tak gez derslerinden daha üstte olduğunu söyleyebilirim. Ciddi manada Prime lens şeklinde bir keskinlik yok fakat alışılageldik dışında daha tatminkar bir keskinlik sunuyor. buda yandaki tablodan görüldüğü üzere 12 grupta 16 optik eleman barındırması ile alakalı. Sony mühendisleri ellerinden geleni yapmışlar anlaşılan.

Sony 18-105 mm bize çok fonksiyonel bir kullanım ortamı sunuyor. Geniş açısı sayesinde manzara ve sokak fotoğrafçılığı için kullanılabileceği gibi, 105 mm f4 te ise portre çekilebilecek esnekliği de sağlıyor. Bunun yanı sıra mimari çekimlerinde de rahatlıkla kullanılabilir.

18-105 mm f4 lens portre çekimlerinde de başarılı. 104 mm, f4, iso 320, 1/640  sn , sony a6000

Lens üzerinde sabit olan titreşim engelleme sistemi OSS ye sahip. Bu sistem lensin titreşime karşı son derece kullanılabilir olduğunu göstermekte. Bu sayede düşük perde hızlarına inilebilmekte. a6000 ya da Nex serisi gibi makineler gövde içerisinde titreşim engelleme sistemi barındırmadığından tak gez lens olarak Sony sel e pz 18-105 mm f4 ü tercih etmelerinde çok fayda var.

Sony 18-105mm f4 ile bir örnek daha. sony a6000 , 100 iso, 1/400 sn ,f4, 105mm

Otomatik netleme hızına gelelim. Crop sensörlü makinelerde a6000 veya Nex serisi ürünler için kullanıldığında otomatik netleme hızı çok tatminkar. İster 18 milimetrede ister 105 milimetrede istediğin şekilde deklanşöre dokunduğunuzda hızlıca netleme yapabiliyor. Işık koşulları uygun olduğunda netlememe gibi bir durum söz konusu değil. Lakin az ışıkta, performansının bir tık düştüğünü de eklemeliyim.

G kalitesi seviyesinde işçilik sayesinde arka plandaki yansımalar kontrol edilebilir düzeyde. sony a6000 iso 250, 1/640 sn f4, 34 mm

Sony 18-105 de güzel bir kaplama kullanmış olmalı, Zira parlama kontrolü son derece başarılı terse Işık aldığınız zaman ekranınızın tamamı yanmaktan kurtuluyor.

Sony 18 105 mm Lens ile Video Çekmek

Bu lens PZ özellikli olduğundan ötürü yakınlaşma ve uzaklaşma hareketlerini çok yumuşak geçişlerle sağlıyor. Dolayısı ile video çekimlerinde zum kullanmak bu lens ile çok zevkli. Sakin akışkan ve yumuşak; profesyonelce. Uzaktan kontrol ile de video çekimi çok kullanışlı. Dijital zumdan ziyade optik zuma izin verilmesi büyük avantaj. Ayrıca OSS yani titreşim engelleme özelliği ile de elde çekimlerde avantajı büyük oluyor. Çekim esnasında 6x zumu kullanmak insana kadrajlama adına ciddi derecede özgürlük sunuyor.  Daha detaylı bilgi almak isterseniz buradan Sony Türkiye sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sony Sel E PZ 18-105 mm f4 Fiyat

Gelelim fiyatlandırmalarına: Sony 18-105 milimetre F4 sabit lens 2020 yılının 2. çeyreğinde iç piyasada 3500 4000 lira TL civarında fiyatlara satılıyor. İkinci el piyasası yaklaşık olarak 2500-3000 civarında. Yurt Dışında 650 dolara satıldığını be dolar kurunun 6,5 TL nin üzerinde olduğunu düşünürsek aslında yurt içinde fiyatı makul durumda. Kit lens olan 18-55 milimetre lens ile kıyaslandığında optik kalite ve performans yönünden çok daha üst düzey olduğu için tercih edilebilirliği yüksek f4 sabit diyaframa sahip olması daha da alınır kılıyor. Fakat 2500 lira ikinci el yada 4000 lira 1. el piyasası edecek bir lens mi o ayrı mesele.

Ayrıca Sony 35mm f2.8 lens ve  Sony Carl Zeiss 16-35mm F4 incelemelerimiz de ilginizi çekebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu