Fotoğraf Stüdyosu Açma

Bir fotoğrafçı dükkânı açmak niyetindesiniz, fakat ufak tefek e olsa bir fotoğraf stüdyosunun maliyeti hakkında hiçbir fikriniz yok. Fotoğraf stüdyosu ne kadara mal olur, gerekli belgeler, ustalık belgesi şart mı? O zaman bu yazı tan size göre. İşte fotografmania takipçileri için fotoğraf stüdyosu açma rehberi:

Fotoğraf Stüdyosu açmak için Yasal Koşlullar

Öncelikle belirtmek lazım ki fotoğrafçılık bir zanaat işidir. Yani kabiliyet ve beceri ister. Tıpkı berberlik veya kasaplık gibi. Maalesef toplumumuzda çok basit bir meslek olarak görülür fakat iş sadece fotoğraf makinesinin deklanşöre basmak kadar kolay değildir. Fotoğraf makinesini, lensleri, harici ışık kaynaklarını ve daha fazlasını kullanabilmeli, daha önemlisi de aslanın ağzındaki ekmeği bu sektördeki diğer faal dükkânlarla paylaşabilecek yeterliliğe ulaştırmak lazım gelir.

Zanaat işi olmasından tevellüt, yeni dükkan açmak için yeterlilik belgesi istenmektedir. Bahsi geçen yeterlilik; ya ustalık ya da diploma ile olmaktadır. ustalık için sırsı ile Çıraklık, kalfalık ve sonrasında usta. Bir fotoğrafçı dükkanında belli zaman sigortalı olarak çalışılması gerekir. Bu süre yıllara göre değişebildiği için burada zikretmek istemedik. Yetkililerden gerekli bilgiler alınır. Diğer bir yeterlilik belgesi diplomadır. bir üniversite diploması.

Yeterlilik belgesi ve diğer yasal işlemler hallolduktan sonra Kosgeb desteği aranmalıdır. Kosgeb genç girişimcilere çoğunlukla maddi destek sağlamaktadır. Fakat bu konuda zamanlamasına bağlı olarak değiştiği için buradan net bir şey söylemek doğru olmaz.

Yasal olaylar kaba taslak hallolduysa artık işin daha da önemli kısmına gelelim. Basit bir fotoğraf stüdyosunda bulunması şart ekipmanlarla devam edelim.

İşte fotoğraf stüdyosu açmak için gerekli malzemeler ve tahmini tutarları.:

1.. En az biri ileri seviyede 3 fotoğraf makinesi ve bunlara ait lens flaş ve flaş tetikleyicileri: 30bin-50bin TL

2.. fotoğrafları sayısal ortamda işleyebilmek için en az bir iyi bilgisayar ve orijinal edit programları: 20bin TL – 30bin TL

3.. En az 15*21 ebadına kadar resim alabileceğiniz bir fotoğraf yazıcısı: 10bin- 15 bin TL (aslında daha profesyoneli lazım olur ama biz asgari düzey için yazıyoruz)

4..stüdyo için fon kartları ve harici ışıklar. 5bin- 15 bin TL

5.. video çekimi yapabilmek için video kamera: 5bin- 15 bin TL

6.. diğer ufak tefek ekipmanlar için 5bin TL

Toplam: 80bin- 130 bin TL arası

Fotoğraf Stüdyosu Açmak için Extra Masraflar

Yukarıdaki hesabımız çok basit düzeyde hazırlanabilecek bir stüdyo ortamı için tahmini fiyat aralığımızdır. Eğer siz biraz daha iyi bir makine ve lens almak isterseniz +50bin TL daha ekleyebilirsiniz. Ayrıca tek bilgisayar yetmeyebilir ve en az bir tane daha ilave etmek isterseniz 5bin-15bin daha masrafınız olacaktır. Stüdyoya alınabilecek ekipmanlar bunlarla da sınırlı değildir. Sübliminal baskı işine girecekseniz sıcak presler ve harici yazıcı-kâğıt için yaklaşık 5bin tl civarında bir maliyet daha eklenecektir. Ayrıca daha geniş bir alanda iseniz dekor stüdyo da tasarlayabilirsiniz. Tabi ki bu iş için ortalama 250bin tl daha ayırmanız gerektiğini de unutmayın. Liste yapacağınız işe ve işinizin kalitesine göre uzayıp gidecektir.

Fotoğraf stüdyosu açma girişiminde bulunanlar için olmazsa olmaz ekipmanlardan bazıları da yapay ışıklardır. Paraflaş dediğimiz sistemlerle ortam aydınlatması sağlanır.

Yukarıda en basit hali ile bir stüdyo açmak istenirse gerekli olan yatırım miktarını üstün körü hesaplamaya çalıştık. Buna göre yaklaşık 100bin- 150 bin arasında sermaye gerektirir. Peki bu sermayenin size geri dönüşü hangi oranda olacak? Sorumuzun cevabı yapacağınız iş ile doğrudan ilgili. Ekipmanlarınız var ve kendinizi piyasaya kabul ettirmişseniz bu işin yaklaşık kar oranı %50 civarında olur. Fakat iş yapabilme oranınız düşük ise yaptığınız yatırımların karşılığını alamazsınız. Bahsettiğimiz gibi iş yapabilmek için yaklaşık 50 bin tl yatırıma karşın iş yapamama durumunda ise dükkân kirası veya eleman maaşı+ sigortasını dahi zor çıkartabilirsiniz.

Fotoğrafçıların İş Yükü

Fotoğrafçılıkta iş birkaç ana gövde üzerine oturur. Bunlardan ilki vesikalık- biyometrik fotoğraf işidir. Fotoğrafçılığın en karlı işi budur. İl fotoğrafçılar odasının aldığı karlarla 6 veya 8 adet vesikalın fiyatı yaklaşık 40 tl olarak belirlenir. Bu miktarın yaklaşık %70 i kardır. Yani kurmak istediğiniz fotoğraf stüdyosu valilik-nüfuz dairesi ya da tapu gibi resmi dairelere yakın ise karınız çok iyi olaur. Ama böyle bir yer hem bulmak çok zor dur hem de kirası çok yüksek olacaktır.

Diğer fotoğrafçılık alanı gelin damat (veya sünnet) fotoğrafçılığıdır. Müşteri portföyünüz yüksek ve bulunduğunuz bölgede nam salabilecekseniz bu işte de kar marjı yüksektir. Yaptığınız işin yaklaşık %50 si kar olabilir.

Bunların yanı sıra yaptığınız gündelik işler ile de kar marjınızı yükseltebilirsiniz. Fotoğrafçılık sektörü zanaat olmasına karşın mevsimliktir de.  Yazın kar marjı yükselirken kısın oldukça düşebilir. Yukarıda ifade ettiğimiz kar oranları sizi aldatmasın. Bahsettiğimi oranlara kira ve eleman masrafları da eklenince karınız bahsedilenden aşağıda olacaktır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu