Trend

Stok Fotoğraf-çılık Nedir? Sistem Nasıl İşler? Nasıl Para Kazanılır?

Merhaba değerli fotografmania.com takipçileri. Fotoğraf çekiminden para kazanma yollarını araştırıyoruz. Bu yazımızın konusu stok fotoğraf ve stok fotoğrafçılık. Sanıldığı gibi stok fotoğrafçılıktan para kazanmak o kadar kolay mı? Stok fotoğrafçısı kolay olunur mu? Stok fotoğrafçılığı nasıl yapılır. Kolay mı? Tüm cevapları ile stok fotoğrafçılığı araştırdık.

Geçenlerde bir mekanda birkaç fotoğrafçı arkadaşımın stok fotoğrafçılığını tartıştıklarını fark ettim ve olaya dahil oldum. Bir arkadaş bu için cep telefonu ile kolaylıkla yapılabileceğini bile savunuyordu. Diğer bir arkadaş ise ‘’ergene karı boşamak kolaydır’’ ata sözünü hatırlatıyor ve bu işin asal kolay olmadığından dem vuruyordur. Benim de aklıma bu yazıyı hazırlamak ilk olarak orada geldi. Bu işi yapan birkaç arkadaşım var. Onlara da sorarak bir yazı oluşturdum. Buyurun:

Stok Fotoğrafçılık Nedir? Nasıl Yapılır?

Kısaca fotoğraf stoklayarak ve bu fotoğrafları satarak para kazanma yöntemidir. Arşiv fotoğrafçılığı desek yanlış olmaz. Fotoğraf çekmek aslında kolay görünür. Depolamak ve satmak sanki çocuk oyuncağı gibi sanılabilir ama işin aslı öyle mi?

Bu aşamalara birazdan bakacağız. Ama tanım kısmında bahsedeyim. Fotoğrafçının çektiği fotoğraflar sanal ortamlarda yani sitelere yüklenir. Alıcı olacak kurum ya da kişiler de bu depo sitelerden fiyatları karşılığında fotoğraf alırlar. Fotoğrafçı siteye fotoğraf yüklediğinde artık telif hakkı da kalmamış demektir. Zaten telif hakkından feragat ettiğini de siteye üye olurken kabul ettiğini beyan eder.

Tanımı bitirmeden aslında bu stok konusunda fotoğrafın yanı sıra depolanıp görücüye çıkan diğer argümanlardan da değinmek lazım. Bahsettiğimiz stok depo siteleri fotoğrafın yanı sıra vektör, logo, 3d görsel, 2k, 4k veya 8k video, grafik tasarımı, render, ses, tema gibi birçok alanda da ürün yer almaktadır. Üreticiler farklı konularda da ürün geliştirebilirler ve bunları pazarlayarak para kazanabilirler.

Stok fotoğrafçılık emek ister.

Stok Fotoğrafçılık ‘ta Sistem Nasıl İşler?

İlk basmakta stok işini benimsemek yer alır. Yani yapıp yapmayacağınıza karar vermelisiniz. Eline kamera almış ve bu iş alanından haberdar olmuş herkes hayatının bir yerinde stok fotoğrafçılık yapmak ister. Ama işin içine girdiğinde kolay olmadığını görüp kısa süre sonra bir daha dönmemek üzere terk ederler. Önce bu işi yapıp yapmayacağınıza karar vermelisiniz. İyi araştırın. Boşa zaman kaybetmeyin, emek harcamayın.

Fotoğrafçı fotoğraflarını pazarlayabilecek ortamlar bulmak zorundadır. İnternet’te ülkemizde de faaliyet gösteren yerli yabancı, irili ufaklı yaklaşık 100 kadar site mevcut. Ama kollarını açıp sizi beklemiyorlar. Kalite kovalarlar ve ön şart olarak birçok istekleri olacaktır. Ön şart olarak ilkin katılımcılardan örnek fotoğraf isterler. Bu fotoğrafları kendi fotoğrafçılarına gösterip kabul edildiğinizi veya edilmediğinizi bildirirler.

Diyelim ki ön koşulları geçtiniz ve kabul edildiniz. Asıl iş şimdi başlıyor. Siteye sürekli fotoğraf yüklüyorsunuz. 3-5-50 -100 -300 -500 adet fotoğraf. Bu fotoğrafları yüklerken İngilizce etiket ve açıklama yazıyorsunuz. Ne kadar çok etiket o kadar çok görülme oranı. Tabi yanlış etiketleme de yapılmamalı. Alıcılar şikayet ederse baştan kaybedersiniz.

Sırada sabır aşaması var. Yüklediğiniz fotoğraflara zaman zaman bakıyor ve acaba ne kadar görüntülenmiş, hangisi satılmış diye yokluyorsunuz. Ama bir türlü satın alınmıyor. Satılmasını geçtim bir türlü ilgilenen bile olmuyor. İşte o zaman farkına varıyorsunuz ki bu sizin işiniz değil!! Durun hemen karar vermeyin. Sabır etmelisiniz. Kimsenin sizin fotoğraflarınıza bakmadığı hiçbir zaman bakmayacağı anlamına gelmiyor. Yılmadan usanmadan içerik üretmeye ve yüklemeye devam edin.

Belli bir zaman sonra hala içerik üretiyor ve yüklüyorsanız üye olduğunuz site sizi yavaş yavaş aranan etiketlerde üst sıralara çıkarmaya başlayacaktır. Arda sırada alım yapanlarda çıkar elbet. Fotoğrafınız alındığında tarifsiz bir mutluluk yaşarsınız. Halbuki 15 cent ancak geçer beklide elinize. Mesele miktarı değildir. Artık birileri sizin de fotoğraflarınızı alacak kadar değerli görüyor. İşte bu safhanın adına kamçılanma diyoruz.

Bir iki bir iki fotoğraflarınız satıldıkça hesabınıza para birikecektir. Sitenin uygun gördüğü meblağa ulaşınca uluslar arası para transferi sistemlerinden birinden hesap açmanız istenir. Paypal veya Pioneer gibi. Bu işlemleri de halledip ilk para hareketini sağlayabilirsiniz. Bundan sonra ise ayın belli bir gününde hesaba para atlarımı gerçekleşecektir.

Stok Fotoğraftan Ne Kadar Para Kazanılır?

Belli fotoğraf birikimi yapmış ve sistematik olarak belli içerikler yükleyen stokçular fotoğraf alanında yaklaşış yılık 200 dolar ortalama kazandığını ifade diyorlar. Elbette daha fazla kazana ve ya daha aza kazanan da vardır. Yapacağınız işlere göre değişir. Ortalama kazancı ifade ediyoruz. Çok fala gibi gözükmüyor dimi! Evet bu iş böyledir. Stok Fotoğraf alanında o kadar çok içerik var ki bakmaya kalksanız belki on yıllar sürer. Sadece bir sitede 300 milyon fotoğraftan bahsediliyor.

Diğer alanlarda ise kazançlar değişebiliyor. Vektörel çalışanlar sağlam ürün çıkarırsa ortalama 400 dolar, videocular ortalama 350 dolar civarında kazanıyorlarmış. Tekrar hatırlatalım bahsettiğimiz ücretler ortalama kazançlardır. Sırf bu işlerde belki 2 bin dolar kazan da varıdır 5 dolar da. Kabiliyete ve biraz da şansa bakar. Ama azimli olmak öncelikli şart.

Aslında siteler komisyon oranlarını biraz az tutsalar satıcıların eline geçecek miktar çoğalacaktır. Ama maalesef komisyon oranları en az %50 civarında olduğunu düşünürsek satıcıların kazançları da maalesef düşmektedir.

Stok Fotoğrafçılığı için Hangi Ekipmanlar Kullanılır? Maliyeti Ne Kadardır?

Başlıktaki soru hangi alanda iş yapmak istediğiniz ile doğrudan ilgilidir. Yapay ortamda fotoğraf çekmek isterseniz ona göre ekipman kullanmanız gerekir. Doğal ortamda mekan fotoğrafları vs çekiyorsanız ona göre ekipman kullanmanız gerekir.

Örneğin ürün fotoğrafı çekecekseniz bir nevi stüdyo kuracaksınız demektir. En önemli elemanı ise ışık olur. Çiftli bir paraflaş takımı, arkaya beyaz, gri ve siyah olmaz üzere en az üç fon kağıdı, kaliteli bir tripod, iyi bir lens ve kullanışlı bir fotoğraf makinesi lazım olacaktır. Maliyeti açısından düşünüldüğünde sıfırlarına en az 10 bin tl civarında para harcamak gerekir. Almışken 3. Kalite Çin malı almamanızı şiddetle tavsiye ederim yoksa maliyetini daha da arttırırsınız. 2. El olarak da toplayabilirsiniz bu ekipmanları. Ortalama 5 bin – 6 bin civarına tekabül gelecektir. Yukarısı var aşağısı yok.

Ürün değil de gezi veya mekan çekimi ile stok yapacaksanız kaliteli bir kamera ve birkaç lens ile sağlam taşınabilir flaş ilk etapta işinizi görecektir. Yine ortalama fiyatları ürün fotoğrafı için gerekenler kadar tutar.

Maliyete birde elektrik harcamalarınızı eklemeyi unutmayın. Işık ve pilleri sürekli şarj edeceksiniz. Benzer şekilde bu iş için vazgeçilmez olan bilgisayar içinde bütçeniz olmalı. Çekilen fotoğraflar belli programlarla düzenlenmeden kesinlikle yüklenmemelidir. Yaptığınız iş koluna göre Adobe LR veya PS video için Pioner gibi lisanslı program masraflarını da düşünmelisiniz.

Bu ekipman ve masrafların yanı sıra ilk etapta 8 saat daha sonraları duruma göre 3-4 saat sarasında harcayacağınız zamanı da hesaplayın lütfen.

stok fotoğrafçılık püf noktaları

Stok Fotoğrafçılığın Püf Noktaları

  1. Hali hazırda fotoğraf ile uğraşıyor ve fotoğraf tekniklerini biliyorsanız bu işle ilgilenin. Diğer türlü fotoğraf makinesini ve fotoğrafçılığı öğrenirken birle bu işten vazgeçebilirsiniz.
  2. Stok fotoğrafçılığında tek site ile anlaşma olduğu gibi birçok site ile de anlaşma yapabilirsiniz. Fotoğraf yüklerken bu size sorulacaktır. Zaten bazı siteler başka bir siteye yüklemenizi kabul etmezler; bunlar için yapacak bir şey yoktur. Diğer türlü ise pazarınızı arttırın ve diğer başka sitelere de fotoğraf gönderin.
  3. Stok Fotoğrafçılıkta kazanacağınız para değişebilir. Daha fazla kazanmak için gündemi takip edin. Alıcılar genelde haber siteleri veya dergilerdir. Bunlara da güncel olaylar gerekir.
  4. Fotoğraf yeteneğinden başka takip yeteneğinizi de ön plana çıkarmalısınız. Piyasanın alma ihtimali olan konulara yönelebilirsiniz. Örneğin bir arkadaşımın rivayetine göre onun bir arkadaşı yeni çıkacak bir telefonun çakmasını Çin’den getirttirip fotoğraflarını satarak binlerce dolar kazanmış. Asıl telefon Piyasaya sürülmeden fotoğrafları çok ilgi görmüş. Zaten piyasada olması demek rekabetin çok çok yüksek olması demek.

Özel Günleri Takip Edin

  1. Stok fotoğrafçılık için Yaşam döngüsünü ya da trendini takip etmelisiniz. Örneğin öğretmenler günü civarında elma armuttan çok bu konuya yoğunlaşabilirsiniz. Anneler günü, kara Cuma, engelliler günü vs muhakkak takip edilmeli ve çalışılmalıdır.
  2. Etiket ya da anahtar kelime seçilmesi çok önemlidir. Fotoğraf yüklerken yazacağınız etiketler aramalarınızın çok olmasını sağlar. Asla etiket yazmaktan çekinmeyin. İlgili olabileceğini düşündüğünüz etiketleri de yazın. Hatta araştırın ve öyle etiketleyin. Belki seniz aklınıza gelmeyen bir şeyler ile karşılaşabilirsiniz. Fakat yalan ve yanlış etiketleme yapmayın. Tepe taklak gelebilirsiniz maazallah. Benzer şekilde başlık ve açıklama kısmına da ilgili ve özenli giriş yapılmalıdır.
  3. 3 yıl öncesine kadar bu işlerden para kazanmak ve işi yapmak daha kolaydı. Hele daha eskilerde çok daha kolaydı. Zaman geçtikçe işin kazancı azalıyor zorluğu artıyor. Artık hazırlanan fotoğraflar bile kolaylıkla ret yiyebilecek duruma geldi. Belki günlerce emek verip hazırladığınız ürün benzer iş veya özne odak dışı şeklinde bahaneler ile geri çevrilebiliyor. Emek ve masraf yapılacağı düşünüldüğünde girişim noktasında iki kere düşünülmesi gerekmekte.

Fotoğrafları Muhakkak Düzenleyin

  1. Dijital fotoğrafın arka odası olan fotoğraf işleme tekniklerini de iyi bilmelisiniz. Neredeyse tüm kabul edilen fotoğraflarda illaki az ya da çok müdahale vardır. Birçok fotoğraf kullanılabilir. En önemlilerinden bir kaçını ya da en az birini çok iyi öğrenmelisiniz. Örneğin Adobe Photoshopu ve araçlarını iyi bilmenizi öneririm.
  2. Çok gelişmiş fotoğraf makineleri kullanmanıza gerek yok. 10 yıllık 16 mp lik kameralar bile işinizi görebilir. Genelde yüklenecek fotoğrafların çözünürlüğü çok yüksek olmamakta. Kullanıcılara farklı çözünürlük sunuyor. En yükseği 20 mp civarında. O yüzden 42 mp bir kamera illa olacak diye bir kaide yok. Kaliteli bir lense daha fazla yatırım yapılabilir.
  3. Fotoğrafların düzenleneceğini düşünürsek raw çekilmesi daha uygun olur.
  4. Ne tür fotoğraflar yüklenir? Sorusunun cevabı aslında yok. Her tür fotoğraf yüklenebilir. Bir sergi açılışından, ünlü bir siyasetçiye, kırmızı bir elmadan sarı ayvaya, çiçekten böceğe aklınıza gelen her şeyin fotoğrafı yüklenebilir. Asıl mevzu sizin fotoğrafınızın diğerlerinden ne kadar farklı olduğudur. Masanın üzerine kitap koyup çekmek değildir mevzu. Kırmızı kitabın içinden ip atlayan deveyi çıkarmaktır. Bunun gibi çekebilecek pek çok stok fotoğraf örneği verebiliriz.
  5. Rakipleriniz ulaşması sor olan konularda fotoğraflar çekebilirsiniz. Örneğin herkes kırmızı elma bulabilir. Ama herkes türüf mantarı bulamaz. Hatta türüf mantarı bulmak için eşeleyen bir köpeği hiç mi hiç bulamaz. Bu tarz erişimi zor konularda çalışmalar yapmalısınız. Sizi bir adım öne taşır. Her konuda olması mümkün değil tabi ama en azından belli sayıda zor konuları denemelisiniz.
  6. Fotoğrafları dünya genelinde iş yapan tüm kurum ve kişiler talip olabilir. Haber siteleri, dergiler, sigorta şirketleri, bankalar, teknoloji firmalar… alış yelpazesi çok geniştir. Bu geniş yelpazeye hitap edecek şekilde geniş aralıkta fotoğraf üretmekte fayda olur. Bu kadar ihtiyacı karşılamak için birkaç arkadaş ortak olup tek hesaptan çalışabilir ve hem masrafları bölüşmüş hem de daha az zaman harcamış olursunuz.
  7. Fotoğraf konusunda kendinize güvenmiyorsanız cep telefonu ile falan çekim yapmayın. İşin ciddiyetini kaçırmayın. Stok Fotoğrafa önem verin.

Stok Fotoğrafçılık ‘ta Hangi Siteleri Tercih Etmeliyim?

1.   kepenk

2.   123rf

3.   İstockphoto

4.   depresif

5.   stok fotoğrafı

6.   pekseller

7.   sıçramak

8.   fotolia

9.   picjumbo

10.   Hisse senedi

11.   Rgbstock

12.   Lifeofpix

13.   Pikografi

14.   IM ÜCRETSİZ

15.   Stok Fotoğraf

Yukarıdaki siteler stok fotoğrafı yapanların sadece bazıları. Bir kısmı dünyaca ünlü bazıları ise sadece kendi ülkesinde ünlü. Bazıları ise ünlü bile değil. Tercih sizin. İsterseniz hepsine üye olun isterseniz güçlülerine. Güçlü olanları zaten Google da aratırken reklamlardan da fark etmişsinizdir. Bir de unutmadan ücretsiz fotoğraf indirebileceğiniz stok siteleri de var aralarında. Bazıları fotoğrafı yüksek çözünürlükle indirmeye izin verirken bazıları ise düşük çözünürlükte ve üzerinde reklam fligram ile indirmeye izin eriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu