Tamron 35-70mm F3.5 CF Makro Adaptall-2 (17A) İnceleme
Güzel bir lens incelemesi ile yine karşınızdayız. Elime geçen lensleri, araştıranlar veya kullanmayı düşünenler için incelemeye devam ediyorum. Bu yazımızın konusu ise Tamron 35-70mm f3.5 macro lensi. Adaptall-2 sisteminin bir parçası olan Tamron 35-70mm sabit f3.5 diyafram açıklığı ve makro özelliği ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Tamron 17A olarak kodlanan bu lensin özelliklerini inceleyeceğiz. Şimdi ilk olarak Adaptall 2 Tamron 35-70mm f 3.5 macro lensin teknik özelliklerine bakalım:
Tamron 35-70mm Macro Lensin Teknik Verileri
Lensin adı | Tamron Adaptall-2 35-70mm f3.5 CF macro BBAR MC 17A |
Odak uzaklığı | 35mm den 70 mm ye kadar |
Yapı malzemesi | Metal-kauçuk halka |
Ağırlık | 335 gr |
Uzunluk | 5.9 cm |
Eleman | 7 grupta 7 optik |
Minimum netleme mesafesi | 25 cm |
Diyafram yaprağı sayısı | 8 |
Maksimum büyütme | 1:2,8 |
Sarsıntı engelleyici | Yok |
Max- min diyafram açıklığı | 3.5-32 |
Filtre çarı | 58 mm |
Menşei | Japon |
Tamron ve Adaptall sistem
Tamron analog lenslerden bahsediyorsak, Adaptall sistemin ne olduğunu kısaca açıklamalıyım. Adaptall sistem bayonet yapıları değiştirilebilen tamron lenslerine verdiği isimdir. Yani lens sabittir fakat arka kısım yani bayonet takıp çıkarılabilir. Bu sayede aynı lens farklı kamera sistemlerine monte edilebilir ve kolayca kullanılabilir. Başta tamron olmak üzere bir iki firmanın bu tarz antikapitalist değiştirilebilir bayonet sistem denemeleri olmuştur. Tamron Adaptall-2 de geçerliliğini korumakla beraber kullanılmaya devam edilmektedir.
Elimdeki lens Nikon ai montaj yani Nikon f sistemdir. Kameram da Sony a7r2 olduğuna göre birde arada Nikon f-nex adaptörü de kullanmak durumundaydım. Böylece bir nevi 2 farklı adaptör ile lensi kamerama monte etmiş oldum. Bu tarz adaptasyonlar kullanım için herhangi bir dezavantaj oluşturmuyorlar. Zaten adaptörlerin de içi boş; kısacası optiksizler. Dolayısı ile kaliteyi düşürme gibi bir durumu olmuyor. Sadece monte yerlerinden hafif gevşek gelme vs gibi minimal sıkıntılar olması muhtemel.
Tamron 35-70 Fiziksel Özellikler
Lensimiz yaklaşık 330 gr. 1982 ile 1987 yılları arasında üretilmiş. Tak gez lens olarak çok kibar. Tam kare uyumlu ve sabit f3.5 diyaframa sahip. Bu özellikleri ile dahi minimal bir dizayna sahip. Tamamen kapatıldığında yaklaşık 6 cm ye kadar kısalabiliyor. Bu ağırlık ve uzunlukla standart bir 50 mm lens ile ergonomik olarak kafa kafaya gelebilecek yapıda. Netleme halkasının yüzeyi kauçuk kaplı. Bunun haricinde ise tamamen metalik yapıda. Zom halkası, diyafram halkası, adaptall sistem adaptörü vs hep metal.
Tamron’da Halka Dizaynı
En art kısımda Adaptall sistem yer alıyor. Kendine ait bir pimi çekince boşa düşüyor ve yerinden kolayca çıkıyor. Az önünde yaklaşık 8mm genişliğinde bir diyafram halkası ver alıyor. Yazı kısımları hariç metal tırtıklar var. Diyafram değeri aynı zamanda Adaptall sistemin bileziğinde de yazıyor.
Diyaframın az önünde belki de daha önce hiç karşılaşmadığım bir zum halkası var. Zum halkası da tamamen metal. Farklı olan kısmı ise lensin sağ ve sol taraflarında 3.5 cm uzunluğunda kanatlı çıkıntılardan oluşmaları. Bu kanatlar tam tur değil; normalde halka bu kanatların haricinde de devam ediyor ve lensi tam tur dolaşıyor. Ama genişlik olarak diyafram halkası gibi 8mm. Tutuş ve kullanış için 8mm kesinlikle yetersiz. Tamron mühendisleri de benim gibi düşünmüş olacaklar ki sağ ve sol taraflarda tutuşu kolaylaştırıcı bu çıkıntı kanatları kullanmışlar. Bu kanatlarla beraber zum halkası yaklaşık 1,5 cm ye kadar genişliyor. En önde ise yaklaşık 3cm genişliğinde netleme halkası yer almakta ve üzeri kauçuk plastik kaplama. Tutuşu kullanımı en kolay kalka da bu zaten.
Tamron 35-70 mm nin Diyafram geçişleri duraklı ve yarım duraklara da sahip. Tüm odak uzaklıklarında f3.5 ile f32 arasında tam ve yarım duraklı değerleri alabiliyor. Diyafram bıçakları ise 8 kanatlı ve koyu renkli. f3.5 nispeten açık diyaframı sayesinde zum yapıldığında dahi, sabit diyafram olduğu için ışık açısından etkileneme olmuyor. 70mm gibi daha büyük odak uzunluklarında portre fotoğraflar çekilmeye olanak tanıyor. Özellikle full frame kameralarda 70mm f3.5 te bel veya boyun portrelerinde başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Diyaframın f32 ye kadar kısılması da ayrıca birazdan bahsedeceğim makro konusunda da ciddi avantaj sağlıyor. Karakteristik bokeh gözlemlenmiyor. Krema etkisi var.
Tamron 35-70mm de Makro
Tamron 35-70 in çok kullanışlı yönlerinden birisi de 70mm 1:2,8 e kadar olanak tanıyan makro performansı. Nesneye sensörden 25cm ye kadar yaklaşılabiliyor. Full frame de 1:2,8 büyütme verirken crop kameralarda bu oranın daha da büyüyeceğini unutmayalım. Açıkçası benim gibi bir çok konuda fotoğraf çekmekten keyif alanlar için bu makro olayı harika. Daha harika olan ise optik performansı. Prime makro lens performansı beklemiyordum ama sıradan görünen bu tarz bir zum lensten bu kadar iyi sonuçlar da beklemiyordum doğrusu.
70mm de gösterdiği macro performansı 35 mm de maalesef göstermiyor. Lensin 35mm’de en yakın netleme mesafesi ise 90 cm. Evet yanlış duymadınız. Normalde 35- 40 cm civarında olmasını beklediğimiz bu mesafenin 90 cm olması, az yukarıda bahsettiğim harika macro performansına gölge düşürmedi desem yanlış olur. 70mm deki 1:25 büyütmesini nasıl övdüysem bu 90 cm lik MDF yi de o kadar yeriyorum.
Tamron 35-70mm f3.5 de Keskinlik ve Renkler
Elime ilk geçtiğinde sıradan bir kit lens edası ile makineme takıp birkaç fotoğraf çektiğim, fakat keskinlik ve renklerini gördükten sonra bu lenste benlik bir şeyler var dediğim kısım özellikle keskinliği ve renkleri oldu. f3.5 deki keskinliği çok tatminkar açıkçası. Daha önce denediğim bir çok kit ve orta zum lensten daha iyi. Benzer şekilde renklerine de bayıldım. Ne çok sıcak ne de çok soğuk. Canlı gibi de doğal gibi de. Tanımına karar veremesem de çok hoş olduğunu itiraf etmeliyim. Bu bahsettiklerim f3.5 dekiler. Hele ki diyaframıf5.6 ya kadar kıstığınızda görün keskinliği ve renklerin coşkusunu. Çok iyi gerçekten.
Kontrast da keskinlikte olduğu gibi oldukça tatminkâr. f5.6 gibi çok daha iyi. En iyi f8. Arka parlamalar için BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) (geniş bant yansıma önleyici çok katmanlı aydınlatma) kaplama kullanılmış ve işe de yaramış görünüyor. Günümüz çok pahalı lenslerinde olduğu gibi sıfır hayalet sunmasa da kalitesiz bir lens edası da yok. Arkadan yansıyan beyaz ışıklarda açık diyaframlarda az biraz hayalet olsa da özellikle sarı ışık ve daha kısık diyaframlarda ise bu parlamalar ciddi şekilde ortadan kayboluyor.
Tamron 35-70 Perfokal Lens
Lens üzerinde CF olarak sembolize edilen harfler ise continius fokus yani sürekli odaklama anlamına geliyor. Kısaca Nikon’lardaki if diyebiliriz. Lens terminolojinde Perfokal lens anlamına geliyor. Yani odağı değiştirseniz de (zum yapılınca) netleme değişmiyor. Örneğin 50mm odak uzaklığı ile bir nesneyi netlediğinizde zum yaparak 70mm ye alsanız da, 35mm ye alsanız da netleme değişmeyecek demektir. Tekrar netleme yapma zahmetinden kurtulmuş oluyorsunuz. Konuyu kadrajlama adına fevkalade faydalı. Daha önceden sadece birkaç lenste daha karşılaştığım bir durum. Fakat yine diğerlerinde olduğu gibi netlik %100 doğru kalmıyor. Özellikle yakın çekimlerde ve açık diyafram değerlerinde minimal bir düzeltme şart. Çünkü bir miktar netlik kayması gözlemleniyor. Uzak çekimler için netlemenin yerinde kaldığını söylesek yanılmış olmayız.
Lenste çok az bozulma oluyor. Özellikle 35mm en yakındaki nesneler de minimal eğilmeler gözlemlense de 70mm ye uzadıkça sıfıra yaklaşıyor. Klasik bir 35mm prime lenste oluşabilecek eğilmeler bunlar. Örneğin mir 37mmde de buna benzer belki daha az bir bozulma gözlemlemiştim.
Tamron 35-70mm Dezavantajları
Lensin en önemli dezavantajı bana göre 35mm deki 90cm lik minimum netleme mesafesidir. Yukarıda bahsettim. Bundan sonra yine az yukarıda bahsettiğim diyafram ve zum halkalarının genişliğidir. Netleme ne kadar kolaysa zum da o kadar zordur. Sayabileceğimiz diğer bir olumsuz taraf ise ön optiğin netleme sırasında dönüyor olmasıdır. Bu durum özellikle polarize filtre kullanımında olumsuzluk yaratmaktadır.
Bazı kullanıcılar olumsuz taraflarına 35ile 70mm arasında yetersiz odak mesafesini ve nispeten kısık f3.5 diyaframı da eklemek isteyeceklerdir. Fakat bu inşa aşamasında planlı bir durum olduğundan dolayı bence dezavantaj değildir. Tamron mühendisleri bilerek isteyerek f3.5 ve 35-70 gibi bir aralığı seçmişlerdir. Daha açık diyaframlarda çok daha cüsseli bir lens ortaya çıkacaktır.
Tamron 35-70mm f3.5 global piyasa da 40-50 dolardan başlıyor 150 dolara kadar satılıyor. Yurt içinde ise kolaylıkla karşılaşılabilen ve fiyatı biçilen bir lens değil maalesef. Ederini biçecekler ise kalitesini bilebilir mi bilemem. Çok kişinin tecrübe ettiğini düşünmüyor bu lensi. Buna rağmen ilanlarda görür ve fiyatı da sizin için makul ise, tavsiyem kesinlikle almanız yönünde olacaktır.
Sonuç:
Bu lensle tanışıp kullanmaya başladıktan sonra günlük olarak yanımda gezdirdiğim tek lens bu oldu. Portreden makroya, sokaktan manzaraya kadar bir çok işi bu lens ile halledebilirsiniz. Hele ki bu fiyatlara… Çok ucuza harika işler çıkarabileceğiniz fevkalade bir lens. Koleksiyonumda duracaktır 🙂