Cep Telefonu Kameralarının Fotoğraf Özellikleri- Terimleri

Telefon Kamerası Fotoğraf Özellikleri

Bu yazımızın konusu Cep Telefon Kamerası Özellikleri olacaktır. Cep telefonlarının kameralarının sahip olması gereken özellikleri ve teknik terimleri anlaşılır şekilde yazmaya çalıştık. Cep telefonu kameraları yası dizimizin bu ilk bölümünde elinizdeki telefonun kameraları hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız. Telefon kamera özellikleri yazımıza başlıyoruz. Şimdi kamera terimlerini inceleyelim:

1. Piksel:  Görüntüyü oluşturan en küçük birime piksel denir.  Kare şeklinde ve tek renkten oluşur. Kaliteli ekranlarda 1 pikseli çıplak gözle görmek neredeyse imkansızdır. Bir görüntüyü büyüttüğümüzde yavaş yavaş pikselleri görebiliriz. Tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Görüntüyü oluşturması için yanında illaki başka piksellere ihtiyaç duyar. Pikselin büyüklüğünün standardı yoktur. Full HD telefon ekranındaki bir piksel ile Full HD bir televizyon ekranındaki piksel aynı büyüklükte olamaz. Telefon ekranındaki daha küçüktür ve makbul olan da küçük olmasıdır. Benzer şekilde 4K 32 inç ekran ile yine 4K 55 inç ekrandaki piksel büyüklükleri de aynı değildir. 32 inç ekrandaki pikseller daha küçüktür.

2. Çözünürlük- megapiksel – MP : Bin pikselden oluşan görüntü birimidir. Çekilen fotoğrafın piksel cinsinden büyüklüğünü ifade eder. Örneğin 48 mp telefon 6000 piksel yüksekliğe 8000 piksel genişlikle fotoğraf çekebilir. 6000 * 8000 = 48 000 piksel = 48 mp.

Diyafram sisteminin çalışması. f diğeri ne kadar küçükse diyafram o kadar açıktır. Açık olan diyaframdan da daha fazla ışık geçebilir.

3.   f 1: 1,2 veya f1: 2,4 gibi sayılar-Diyafram değeri- : Fotoğrafçılık için önemli konulardan birisi de  bu f değeridir. f harfi diyafram açıklığını ifade eder. Diyafram ne kadar açıksa fotoğraf için o kadar az ışığa ihtiyaç duyulur yani az ışıkta daha iyi fotoğraflar çekilebilir. Diyaframın en açık olma değeri f  harfinin hemen yanındaki sayının küçük olması ile ifade edilir. Örneğin f1.4 yazan kameralar  f2.8 yazan kameradan çok daha fazla ışık alır anlamı taşır. f değerinin düşük olduğu kameralar tavsiye edilir. Fakat maalesef günümüzde telefonda diyafram ayarı yapılamamaktadır. Cep telefonlarında lenslerde olduğu gibi ayarlanabilir diyafram mekanizmaları yoktur (yukarıdaki gif ayarlanabilir diyafram mekanizmasının nasıl çalıştığını gösteren bir modeldir.).

Küçük Nesneleri Büyütmek

4. Makro çekim: Genelde ‘macro‘ yazısı veya lale işareti ile sembolize edilir. Makro çekimi modunda nesneye daha çok yakınlaşılarak daha büyük görüntülü fotoğraflar çekebilirsiniz.

5. Zoom (zum):  Çekilen nesneye yakınlaşma veya uzaklaşma hareketi yapılmasıdır. 2x, 10x,  20x gibi sayılarla da ifade edilir. Bu sayılar yakınlaştırmanın derecesini ifade eder. Örneğin 20x zum, 4x zumdan çok daha fazla yaklaşma hareketi yapar demektir. Mercekler ile yapılan zuma optik zum denir ve görüntü kalitesi bozulmaz. Tam çözünürlükte daha yakından çekim yapılabilir. Dijital zumda ise yakınlaştırıldığında megapiksellerden kayıplar olur ve görüntü kalitesi düşer. Görüntü pikselleşmeye başlar. Bir telefonun kamerasının zum özelliği olması istenirse optik zum olmasına dikkat edilmelidir. Dijital zumun pek de önemi yoktur. Zaten fotoğrafın bilgisayarda büyütülmesi de bir dijital zum olduğundan istenildiğinde dijital zum gerçekleştirebilirsiniz. Zumu aktif etmek için kamera ekranında büyütme-küçültme işlemi yapmalısınız.

6. Görüntü oranı veya kamera çerçevesi: Günümüz cep telefonları yatayda 4 ve dikeyde 3 kat olacak şekilde fotoğraf çekme yeteneğine sahiptirler. Cep telefonlarının kameraları 4*3 oranı ile en yüksek çözünürlüklerini sunarlar. Diğer yandan farklı çerçeve oranları da seçmek mümkündür. Örneğin profesyonel kameraların oranı olan 3*2 veya televizyonların oranı olan 16*9 gibi. Fakat bu oranlar seçildiğinde görüntünün çözünürlükleri de maalesef düşecektir. 4*3 oranında 12 megapiksellik bir görüntü varsa 16*9 oranına alındığında yaklaşık 7,5 megapiksele düşecektir.

Yenilenen Teknoloji ile ‘Portre Modu

7. Portre modu: Kamera ekranında çekim modlarından birisidir. Son model telefonların hepsinde bu mod mevcuttur. Önceki model telefonlarda bu özellik kameralarında yoktur. Portre kişi çekimine denilmektedir. Portre modunda çekim yapılırken arka plan bulanık çıkması istenir. Bu sayede çekilen kişiler daha fazla ön planda kalacak ve arka karmaşa fotoğrafa yansımayacaktır. Aslında arka planın flu yapılması optik lensler yardımı ile olmaktadır. Fakat cep telefonlarında bu kadar optik lens bulunmadığından artık yazım ile arka plan bulanıklığı sağlanabiliyor. İlk zamanlar bariz hatalar olsa da son zanlarda kameraların portre moduna şapka çıkartmak lazım. Neredeyse optik kalitede bulanıklık sağlanabilmekte. Telefon kamerası özellikleri ne yenilik getirmiştir.

8. Geniş açı -Ultra geniş açı: Kamera çekim modlarından bir diğeridir. İnsan gözünün normal görüş açısından daha fazla görüş açısı sağlayan kameralara açıları için kullanılmakta olan bir tabirdir. Ultra geniş açı ise daha çok görüş açısı sağlar. Bu tarz geniş açılar normalden farklı ve ilave kamera ile gerçekleştirilir.

9. Yüz algılama: Kameranın ayarlar menüsünden aktif edilebilir. Çekim esnasında kamera otomatik olarak insan yüzlerini algılar ve onlara otomatik netleme yapar.

10. Zamanlayıcı- self timer: Çekim düğmesine (deklanşöre) bastıktan belirli zaman sonra çekim yapılmasıdır. Kamera çekim ayarlarından zamanlayıcı aktif edilebilir. Genelde 5 veya 10 saniye sonra çekimi gerçekleştirecek şekilde ayarlanabilir. Böylece çeken kişi bu özelliği kullanarak  ve telefonu sabitleyerek kendisini de çekime dahil edebilir. Normal çekime dönmek için yine ayarlardan kapatılmalıdır.

11. Seri çekim- burst mod:  Bu mod sayesinde çekme düğmesine uzun süre basıldığında ardı ardına onlarca fotoğraf çekilmesi sağlanır. Anların çok kısa ve değerli olduğu çekimler için kullanılır. Örneğin futbolcunun tam topa vurduğu an çekilmek istendiğinde, futbolcu topa doğru hızlandığında çekime başlanır ve topa vurduktan bir müddet sonra çekim düğmesi bırakılır. Böylece yaklaşık 2 sn içinde 20 tane fotoğraf çekilmiştir. Bu fotoğraflardan birisi de futbolcunun topa vuruş anıdır. Vuruş anını kaçırmamanın en kolay çekim tekniği bu şekilde olur.

Telefon Kamerası İçin Çok Kullanışlı bir yöntem: Panorama

12. Panaromik çekim modu: Bu modda telefonlar daha fazla alanı tek bir fotoğraf karesinde birleştirirler. Genellikle sol ya da sağa doğru hakaret ettirilerek normal çekiş açsından daha büyük bir alan çekilebilmektedir. Bir nevi geniş açılı çekim gibidir. Hatta netice itibari ile panaromik çekim geniş açılı çekimden daha iyi sonuçlar vermektedir. Kameranın ayarlar bölümünden panaromik çekimin aktif edilmesi gerekir.

UYARI : Buradan Aşağısı Biraz Teknik;

13. Tam manüel -pro mod -profesyonel mod; Bu modda fotoğrafçılıkta kullanılan profesyonel çekim ayarlarına direk olarak müdahale edilir. Telefonun herhangi bir ayarı otomatik yapması engellenir. Telefon kamera pro ayarları olan diyafram, enstantane, pozlama telafisi ve ortam ısını ayrı ayrı ayarlamak gerekir. Kendi tarzınızda fotoğraflar çekmek için elverişlidir fakat birçok ayarı yapmak gerektiği için otomatik çekimlere alışanların kullanması zor olmaktadır.

HDR fotoğraf örneği.

14. HDR (high dinamik rang): HDR özelliği aktif iken koyular daha koyu açıklar daha açık görünmektedir. Makine ardı ardına 2 veya 3 fotoğraf çeker ve otomatik olarak bu fotoğrafların en etkileyici kısımlarını birleştirir. Bu yüzden hdr modunda çekimler normal çekimlere göre biraz daha yavaş gerçekleşir.

15. Görüntü sabitleme sistemi (ois veya ios vaya oss) : Elde çekim yaparken bu sistem sayesinde görüntüler daha az sallantılı çıkacaktır. Bu sistem sarsıntı azaltmaya yarar. Özellikle az ışıklı ortamlarda daha net fotoğraflar çekebilirsiniz. Her telefonda olan bir özellik değildir. Telefon Kamerası Özellikleri içinde yeri ayrıdır.

Daha Teknik Terimler:

16. Perde hızı-enstantane: Fotoğrafın ne kadar sürede çekildiğini ifade eder. Genel fotoğrafçılık terimlerinden birisidir. Cep telefonları 8sn ile 1/1000 sn arasında fotoğraf çekebilirler. Telefonda enstantane ayarı genellikle bu aralıkta olur. Normal bir fotoğraf makinesi ise 30 sn ile 1/4000 sn arasında hızlarda fotoğrafı oluşturabilirler. Elde çekim yapmak istendiğinde bu hız en az 1/ 20 sn civarında olması önerilir. Aksi takdirde fotoğraflar bulanık çıkacaktır. Işığın yeterli olduğu ortamlarda 1/1000 sn gibi  hızlarda fotoğraf çekilir. Manüel modda değilseniz telefon bu hızları sizin yerinize otomatik olarak ayarlar.

Bu fotoğraf 1/1000 sn hız ile çekilmiştir. Görüldüğü gibi her yer nettir. Eğer 1/50 sn gibi bir hızda çekilmiş olsa idi hızlı hakaret eden kaleci ve top silik ya da bulanık çıkacaktı.

17. İSO: Telefonun kamerasının sensörünün ışığa hassasiyetini ifade eder. Kaliteli fotoğraflarda iso değerinin düşük olmasına dikkat edilmelidir. Yüksek iso olursa fotoğrafta kumlanmalar oluşur ve netlik düşer. Az ışıklı ortamlarda telefon otomatik olarak iso değerini yükseltecektir. Yoksa fotoğraflar çok karanlık çıkar. Yüksek iso değerinde de çekilen fotoğraflarda kalite doğrudan telefon veya kameranın yeteneği ile alakalıdır. Fotoğraf kabiliyeti yüksek telefonlar az ışıklı ortamlarda iyi fotoğraf çekmelidirler. Manüel mod haricinde tüm çekimlerde telefon otomatik olarak iso değerini belirler.

18. GPS- coğrafi konum etiketi: Bu özellik açık olunca çekilen fotoğrafın hangi ülke, hangi şehir, hangi mahalle hatta hangi sokakta çekildiğine kadar bilgisi saklanmaktadır.

19. Raw formatta kayıt: raw format profesyonel fotoğrafçıların kullandığı fotoğraf formatıdır. Telefonlar genellikle jpeg formatta fotoğraf çekerler. Ancak son zamanlarda bazı model telefonlar profesyonelleşme adına raw formatı da destekler olmuştur. raw olarak çekilen fotoğraflar daha sonra fotoşop kullanılarak daha kaliteli olacak şekilde düzenlenebilirler. Aksi takdirde Jpeg olarak çekmek normal kullanıcılar için daha avantajlıdır.

Cep telefonu kamerası yazı dizimiz 3 kısımdan oluşmakta. Telefon ile profesyonel fotoğraf nasıl çekilir tam anlamak isterseniz her yazımızı ayrı ayrı incelemeniziz öneririm.

  1. fotoğraf özellikleri   (Bu sayfadasınız)
  2. video özellikleri
  3. doğru bilinen yanlışlar ve tavsiyeler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu