Fotoğrafta Kompozisyon Kuralları 10: FOTOĞRAFTA SİMETRİ

Özellikle baştan belirtmek isterim ki Fotoğrafta kompozisyon kuralları dediğimiz maddeler aslında keskin kurallardan oluşmaz. Kuralları ezdiğimizde bir yaptırım vardır fakat burada bahsedeceklerimiz tam olarak öyle değil. Fotoğrafçılıktaki kuralların bir yaptırımı yoktur; ancak uygulandığında kompozisyona estetik ve potansiyel katacaklardır. Asıl amacımız fotoğrafın daha estetik, daha güzel ve anlatımının daha güçlü olmasını sağlamaktır. İçerdiği anlamı genişletmek, görülmesini hissettirmek gibi yarımcı amaçları da olacaktır muhakkak bu Kurallar bütününün. Birazdan bahsi geçecek kurallara dikkat ede ede artık fotoğraf sanatında da kurallara uymamanın ne kadar etkili olacağının farkına da varacağız çoook uzun zaman sonra… Bu yazımızda da fotoğrafta simetri ‘den bahsedeceğiz.

Dolayısı ile yukarıdaki açıklamalarımdan sonra Makaleye Fotoğrafta Kompozisyon Kuralları demekten ziyade Fotoğrafta Kompozisyon Teknikleri şeklinde ifade etmek daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum.

Fotoğrafçılıkta Kompozisyon Nedir

Fotoğrafta kompozisyonun tanımını Prof. Sabit KALFAGİL Hoca’nın tanımı ile yapayım: ‘’Fotoğrafın dilini oluşturan tüm anlatım ögelerinin, belli bir çerçeve içinde, anlatımı etkili kılacak, izleyicinin duygu ve düşünceleri ile anlatılanı paylaşmasını sağlayacak doğrultuda düzenlenmesidir’’  diyerek bana söz hakkı bırakmamaktadır.

Fotoğrafta simetri kullanımına bir örnek. (Dikey Simetri)

Fotoğrafa iki çeşit kompozisyon vardır.

1.Kapalı kompozisyon: konunu tüm öğeleri ile birlikte, fazlalıklardan ayıklanmış olarak çerçeve kenarlarından boşluk payı bırakılarak bitirildiği düzenlemedir. Herhangi bir hareket kadrajlanarak çerçeve ile kesilemez, dışarı doğru hareket devam ettirilemez.

2.Açık kompozisyon: ana konu çerçevede kalan ve fakat bazı öğeleri çerçeve ile kesilen, konunun devamı izleniciye bırakılmış kompozisyonlardır. Çerçevede sınırlı olsa da anlam bütünlüğünde zengindir.

Fotoğraf kompozisyon kuralları epey su götürecek bir konu olduğu için kısım kısım inceliyorum. Bu defa ki Konumuz Fotoğrafta Simetri:

Fotoğrafta Kompozisyon Teknikleri 10 : Fotoğrafta Simetri

Simetri, belirli bir eksene göre ölçü uygunluğu, bu eksenin iki bölgesinin yapı ve biçim benzerliği olarak tanımlanabilir. Fotoğrafçılıkta da Simetri çok sıklıkla kompozisyona estetik katmak için kullanılır. Genellikle yansıma yüzeyi olan doğal ortamlar tercih edilir. Örneğin göl yüzeyi, basit bir su birikintisi, buğulu sisli yansımayı sayılmayabilecek yüzeyler de simetri uygulanır.

Yatay simetri örneği. Kelebek aynı zamanda dikey olarak da simetrik olduğundan çifte simetri örneği olmaktadır.

Fotoğrafta simetri kullanırken dikkat edilecek noktaların başında simetri ekseninin (simetrinin sağlandığı yüzey) fotoğraf karesinin orta bölgesi veya orta bölgesine çok yakın yerde kullanılmasıdır. Aksi takdirde fotoğrafta denge kayabilir, estetik bozulabilir. Aşağıdaki örneklerde göstermeye çalıştık.

Dikey simetri eksenli bir örnek. Genellikle simetri ekseni merkez veya merkeze akın yerden geçmeli.

Yukarıdaki son örnekte görüldüğü gibi simetri fotoğrafta lokal olarak da uygulanabilir. Timsah figüründe simetri gözlenirken diğer figürlerde net olarak simetri gözlemlenemiyor.

Fotoğrafta simetri örneklerinden birisi daha. Göl yüzeyi simetri ekseni kabul edilir. Dolayısı ile yatay olarak fotoğraftaki tüm öğeler simetri oluştururlar.

Fotoğrafta Diğer Kompozisyon Ögeleri İçin Lütfen Üzerini Tıklayın:

  1. Fotoğrafta Sadelik
  2. Fotoğrafta Ritim
  3. Fotoğrafta Doku
  4. Fotoğrafta üçler Kuralı (1/3 Kuralı)
  5. Fotoğrafta Çizgi Kullanımı
  6. Fotoğrafta Çerçeve Kullanımı
  7. Fotoğrafta Bakış Boşluğu
  8. Fotoğrafta Denge
  9. Fotoğrafta Altın Oran Kullanımı
  10. Fotoğrafta Simetri
  11. Fotoğrafta Kontrast
  12. Fotoğrafta Hareket Hissi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu