Jüpiter 37A – 135mm f3.5 Lens İncelemesi

Değerli fotografmania okurları merhaba. Efsane lens incelemelerinden biri ile daha karşınızdayız. Bu yazımızda ünlü Rus lenslerinden Jüpiter 37A 135mm f3.5 lensi inceliyoruz. İnceleme yazısında,  bu ünlü Rus lensi Jüpiter 37A 135mm f3.5 ‘in teknik özelliklerini, kullanıcı olarak olumlu ve olumsuz yönlerini, Jüpiter 135mm ile ilgili örnek fotoğrafları vs her şeyi bulabilirisiniz.

Jüpiter 135mm f3.5  Teknik Özelikleri

Lensin adı Jüpiter 37A 135mm f3.5
Odak uzaklığı 135mm
Yapı malzemesi Metal
Ağırlık410  410 gr
Uzunluk 8 cm
Eleman 3 grupta 4 optik
Minimum netleme mesafesi 120 cm
Diyafram yaprağı sayısı 12 kanatlı
Maksimum büyütme
Sarsıntı engelleyici yok
Max- min diyafram açıklığı 3,5 – 22
Filtre çarı 52mm
Menşei Sovyet Rusya

Ele ilk aldığımda 135mm bir lensten ziyade 50mm havası oluştu. Yazıma da ilk olarak fiziki özellikleri ile başlamak istedim. Bir tele lense göre hacmi  ve ağırlığı çok çok az. Taşıması bu kadar kolay başka bir 135mm var mıdır bilmiyorum. Sadece 400 gr civarı bir ağırlığa sahip. Boyu da en kısa halde iken 8.1 cm ve en uzun hali ile 9.3 cm. Tair 11 135mm ile kıyaslandığında ergonomisi çok başarılı.

Ebatlarıyla belki de bir 50mm anımsatan Jüpiter 37a, aynı zamanda oldukça hafif.

12 kanatlı diyafram yaprağı sayesinde her daim yuvarlak bokehler oluşturabiliyor. Arka planda köşesiz bokeh alabileceğiniz nadir 135 lenslerden. Carl zeiss sonnar 135mm kopyası olduğu iddia ediliyor. CZJS 135mm den biraz daha sıcak tonlara sahip,; benzer şekilde arka parlamalarda daha başarılı. Basit tasarımlı 4 elemandan oluşuyor. Kazan optik fabrikasında üretilmiş. Ön camdaki işaretten kolayca anlaşılabilir bu.

Zaman içinde yenilenmeler gözlemlenmektedir. Bilinen 8 farklı versiyonu olduğudur. Mc kaplamalı olan ve olmayan üretimler vardır. Zamana bağlı olarak yazım renkleri değişebilir. Rusya dışına ihraç edilenler latin harfleri ile yazılmıştır; diğerleri ise Rusça. Sadece m42 bayonet olarak üretilmiştir. Fakat pek rastlanmayacak şekilde ve bir nevi tamron adaptal sisteme benzeyen arka şaftın yani bayonetin çıkabilmesi ve flanş mesafesine ayarlı diğer bilinen sistemlerin bayonetinin takılması vakidir. Fakat ne yalan söyleyeyim elime kaç tane bu lensten geçtiyse hiç birinde böyle bir bayonet aparatı görmedim.

Sony a6000 f3.5 iso250 ve 1/320sn ile örnek fotoğraf. portre çekimleri için çok iyi bir lens olduğunu ispatlıyor. jupiter 37a, jupiter 37am ye göre biraz daha sıcak tonlara sahiptir.

Jüpiter 37a 135mm f3.5 te diyafram sistemi

Diyaframı bir çok Rus lensinde olduğu  gibi presettir. Fakat bundaki preset 2 halkalı değil tek halkalıdır. Bastırmalı kitleme mekanizmasına sahiptir. Bastırılıp diyaframı bir değer getirdiğinizde orada kitlenir. Öğreğin bastırıp f8 de bırakırsanız f8den sonrasını kullanamazsınız. f3.5 ile f8 arası çalışır.  Bu sıklıkla karşılaşılan bir sistem değildir. Birkaç Rus lensinde daha görülmektedir. Kullanımı diğerlerinden çok daha kolaydır ve çalışması düzgündür. Diğer alışılageldik presetler gibi diyafram göstergesi, en kısık diyafram için en büyük değeri göstermek zorunda da kalmıyor. Hangi değeri gösteriyor ise o diyafram açıklığına sahip oluyor.

Jüpiter 135mm nin arka kısımdan görüntüsü. dairesel diyafram yaprakları en kısıkta dahi yuvarlak bokehe sahip. Görüldüğü gibi arka kısımda otomatik makineler için pim çubuğu bulunmuyor.

Bu diyafram tipinin diğer bir avantajı ise tek halkalı olmasıdır. Bir halkası olduğundan müdahale çok kolay oluyor. 2 li halkalarda özellikle mir 1b gibi kısa gövdede çalışılması gereken lenslerde bu halkalar çok karıştırılabilmektedir. Bir de ters yöne döndüklerini düşünürsek sanatçının aklındaki diyaframı bulması gerecekten zaman almaktadır. Fakat Jüpiter 37a da bu iş çok kolaydır. Ayrıca bu halkanın akışkan olduğunu da vurgulayalım. Video çekimlerinde çok daha kullanışlı bir hal alacaktır.

f5.6 da bir örnek. arka plandaki bokehler dairesel. ön plandaki nesne gayet keskin.

Diyafram için epey dil döktük ama bitiremedik. Son olarak yerinden de bahsedelim. Diyafram Halkası normal lens dizaynlarındaki gibi netleme halkasının makineye yakın tarafında değil, ön kısım tarafında yer almaktadır. İlk etapta yadırgansa da bir kaç denemeden sonra daha pratik olduğu anlaşılıyor. Gerçekten kullanımı çok rahat. Ayrıca 12 yapraklı olduğunu ve tüm değerlerde dairesel diyafram verdiğini de tekrar hatırlatayım. Diyafram için söyleyebileceğim tek olumsuz taraf ise yanlamaya müsait olması. Fakat bu yağlanmalar kroniktir ve optiklere sıçramamaktadır.

Jüpiter 135mm optik

Üretilen farklı versiyonları arasında optik şema olarak hiç bir fark yoktur. Fakat kaplama çeşidine göre fotoğraf kalitesinin değiştiği iddia edilmektedir. Bana da gayet mantıklı geliyor. Mc yani çoklu kaplamalı versiyonları ışığa karşı daha dirayetli olacağı için daha kontrastlı bir görüntü sunacaklardır. Ayrıca bu keskinliğe de bir miktar muhakkak etki eder. Mc kaplamalı Jupiter37am 135mm kullanmak daha sağlıklıdır.

Genel olarak mc li yada mc siz keskinliği f3.5 te ff makinelerde bile iyidir; tatminkardır. f5.6 gibi oldukça keskinleşmektedir. Benzer şekilde kontrast da diyafram kısıldıkça daha da artmaktadır. Yine de f3.5 kesinlikle kullanılabilecek bir değerdir bu lens için. Renk üretimi ışık koşullarına göre harikulade değildir fakat başarılıdır. f4 -f5.6 gibi tam ideal kullanım açıklığına ulaşmaktadır.

f4-f4.5 iso 100 ve 1/500sn de bir kare. jüpiter 135mm f3.5 37a lens bir çok açıdan olumlu sonuçlar veriyor.

Bu kadar küçük bir lensin ff makinelerde vinyet oluşturmadığını görmek gerçekten güzel. f3.5 te az uz gözlemlense de kısıldıkça neredeyse kaybolmaktadır. Jüpiter 37a nın bir portre lensi olduğunu düşünülürse oluşturacağı vinyet zaten bir olumsuzluk katmayacaktır. Kullanıcıların bu konuda içi rahat olsun.

Ters ışığa karsı özellikle kaplamasız olanları kullanmak cesaret istiyor. Fotoğrafa nur yağıyor sanki. Oluşan hayaletler zaman zaman doku kaybına bile yol açıyor. Mc versiyonları  nispeten iyi olsa da vintage lenslerin bu dezavantajını Jüpiter 135mm f3.5 de barındırıyor. Benzer şekilde 2. dezavantajı kromatik sapmalar. Bol ca görebilirsiniz. Tabi yine mc kaplamalı olanlar daha kontrollü. Ne diyebiliriz, maalesef zamanının 2 dezavantajını da barındırıyor. Diğerleri gibi yani…

Jüpiter 135mm de diğer özellikler

M42 bayoneti sayesinde günümüz dslr ve aynasızlarında kullanımı oldukça yaygın. Aşırı olamasa da piyasada bulunabilen bir lens olması hasebi ile özellikle aynasız kamera kullanan arkadaşlar tercih ediyorlar. Netleme halkasının yaklaşık 250 derece dönüyor olması bir avantaj mıdır dezavantaj mıdır tam anlaşılmasa da, iş portre olunca milimetrik ayarlama için sanki avantaj oluşturma potansiyeli var gibi.

Minimum netleme mesafesi (MNM) 120 cm olarak ölçülüyor. 135mm lenslerden beklenebilecek bir aralık bu. Fakat mühendisleri az biraz da macro katmak istelermiş, tercih edilebilirliği çok çok daha yüksek olurmuş Jüpiter 135mm nin. En azında klonlanmaya çalışılan cz sonnar gibi 100cm olsa bile fevkaladenin fevkinde olur muş. Makro fotoğraf çekmek isteyenler maalesef aparat kullanmadan ya da adaptör eklemeden sadece Jüpiter 37a ile macro fotoğraf çekmeyeceklerdir. Ancak 2x çarpanlı m43 gibi sistemlerde makro denenebilir.

Sony a6000, iso800, 1/50sn, f8 de bir örnek fotoğraf

Orijinal kutusunda lensin yanı sıra ön ve arka kapakları, olimpiyat logolu kutusu, vidalı kılıfı ve metal parasoleyi yer almakta. Piyasada üretiminden bu yana aparatları ile korunabilen çok sayıda bu lensten olmadığı kesindir. Parasoleyini bile bulmak imkansız neredeyse. Parasoleyi ile daha da yakışıklı oluyor velet yahu… Ayrıca parasoleyi ters takmaya da müsait.

2022 yıl ortalarında Türkiye piyasasında 2. elleri yaklaşık 1000 TL civarında alıcı buluyor. Daha 1 yıl önce 250 TL alınabildiğini varsayarsak, birkaç yıl sonra ancak iyi paralara sahip olunabileceği kesin. Sağlam temiz orjinal mc versiyonlu bir kopyasına sahip olup, koleksiyona eklemek gerek diye düşünüyorum.

ışığınız kaliteli olsun…

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba, elimde 135 mm 37a var. Pentax k200d model kamerama takmak için hangi adaptörü almam gerekiyor acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu