Pentax-M 50mm F1.4 Kullanıcı İncelemesi

Asahi Pentax, uzun yıllar boyunca kaliteli gövde ve Pentax 50mm f1.4 gibi objektifler üretmiş köklü Japon  firmalarından birisidir. Maalesef ülkemizde çok bilinmese de dünya genelinde bilinirliği ve kullanıcılar tarafından tercih edilirliği hayli fazladır. Bu yazımızda Asahi Pentax-M 50mm 1.4 manüel lensi incelemesi gerçekleştireceğiz. İlk olarak Pentax 50mm 1.4 ’ün teknik özelliklerini inceleyerek başlayalım.

SMC Pentax 50mm f1.4 Teknik Özellikleri

Lensin adı SMC Asahi Pentax-M 50mm f1.4
Diyafram açıklığı F1.4- f22
Ağırlık 235
Uzunluk 37 x 63 mm
Eleman 6 grupta 7 eleman
Minimum netleme mesafesi 45 cm
Diyafram yaprağı sayısı 8 yaprak
Maksimum büyütme 1:64 oranında ya da 0,15x çarpanında
Sarsıntı engelleyici Yok
Filtre çarı 49 mm
Menşei  Japon
Smc pentax 50mm 1.4 optik dizilimi

Pentax’ın 50 mm f1.4 diyaframda birkaç farklı alternatif modeli var. Pentax-A, Pentax-M, Pentax-F ve Pentax K olmak üzere bildiğim 4 farklı jenerasyonu var. Bizim inceleyeceğimiz lens Pentax-M smc 50mm f1.4 modeli. Pentax 50 mm f1.4 lenslerin geneli özellikle de bu M model olanı efsane Takumar 50mm f1.4 ile karıştırılıyor ve kıyaslanıyor. Takumar’ı birkaç kez bir arkadaşım vasıtası ile denemiş olsam da kıyaslama yapabilecek kadar tecrübem olmadı maalesef. O yüzden kıyaslama işini başka bahara bırakıyorum. Ayrıca inceleyeceğimiz Pentax-m1.4 manüel objektif,  Pentax-M 50mm f1.7 versiyonu ile de sürekli bir kıyaslanma edasına da sahip.

50 mm Pentax  f 1.4 lensi denemelerim ve kullanımım esnasında full frame olarak Sony a7 m2 ve crop sensörlü olarak Sony a6000 fotoğraf makinelerini kullandım. Kullandığım lens Pentax K (PK) bayonetti. Farklı bir ağız yapısı ile üretildiğini de bilmiyorum doğrusu.  Basit manüel fotga marka adaptör ile kolayca kamerama monte ediliyor. Benzer kolaylığı DSLR görmek mümkün olmayabilir. Zira arka kısmında diyafram ayar pimi aynaya çarpacak gibi geldi bana. Kesin olarak söyleyemem bu iddiayı çünkü elimde Herhangi bir DSLR kamerada denemek için adaptör yok maalesef.

Pentax-M 50mm f1.4 Fiziki Özellikleri

Pentax-M 50mm f1.4 fiziki olarak çok sağlam inşa edilmiş ve bunu kullanıcıya hissettiriyor. Üretim yılları araştırmalarıma göre 1977 ile 1984 arasında. Yapımında metal malzeme kullanılmış. Sadece netlik halkası üzerinde 1 cm genişliğinde kaymayı engelleyici sert plastik numune var. Diyafram halkası 3mm genişliğinde ve metal malzemeden tırtıkları olacak şekilde imal edilmiş. Toplam ağırlığı 235 gr. Bayonet kısmını saymazsak en kapalı halde 3,7 cm en açık halde 4,5 cm uzunluğunda bayoneti ile beraber 5,6 cm ye kadar boyu uzuyor. Maksimum çapı ise 6 cm den biraz fazla. Ön cam filtre çapı ise 49mm.

Smc pentax 50mm 1.4 ün Fiziksel olarak ele çok iyi oturuşu var. Sağlam lens havasını kullanımı esnasında fazlasıyla hissedebiliyorsunuz. Netlik halkası oldukça yumuşak. Rahatlıkla sağa sola dönebiliyor. Eski Sovyet lenslerindeki sıkılık yok. En yakın netlemeden en uzak netlemeye kadar Dönme çapı yaklaşık 200 derece gibi gözüküyor. Bu açı ise daha hassas netlemeye imkan tanıyor. Diyafram halkası direk metalden yapılma. Onun üzerinde de kavramayı arttırmak için tırtıklar var.  Minimum açıklığında f22 diyafram değerini alıyor. F1.4 ile f2 ve f16 ile f22 arası tek duraklı diyafram geçişine müsaade ederken diğer tüm diyafram değerlerinde yarım aralıklar da kullanılabiliyor. Örneğin f2.8 ile f4 arasında f3.5 diyafram durağı da mevcut.

Minimum netleme mesafesi 45 cm. 45 cm ile full frame kameralarda yaklaşık 1:6 oranlı büyütme sağlıyor. Ekstradan bir makro modu yok. Bu oranla da makro çekmek cazip değil. Fakat internette yaptığım araştırmalardan ters bağlama adaptörü ile kaliteli makro fotoğraflar çekmek mümkün hale geliyormuş. Ayrıca netleme sırasında ön optikler ve filtre dönmüyor. İhtiyaç halinde cpl filtre kullanmaya elverişli.

Pentax-M 50mm F1.4 bokeh Kalitesi

Asahi Pentax-M 50mm f1.4 lens 8 yapraklı diyafram yapraklarına sahip. F1.4 açıklığında bokeh verme potansiyeli oldukça iyi. Karakteristik bokehleri olduğunu söylemek zor. Fakat krema bokeh üretiyor desem yanlış olmaz. Diyaframı kıstıkça bokehlerde yaprakların köşegenleri belirginleşiyor. Ama açık diyaframlarda dairesele yakın bokehler gözlemlemek zor değil.  Bokeh konusunda beni etkilediğini söyleyebilirim. En azından altta kalır tarafı yok.

Pentax-M 50mm lens ile Sony a6000 kamerasında f1.4 diyafram ile bir fotoğraf
SMC Pentax-M 50mm lens ile Sony a6000 kamerasında f2 diyafram ile bir fotoğraf
Pentax-M 50mm lens ile Sony a6000 kamerasında f2,8 diyafram ile bir fotoğraf
Pentax-M 50mm lens ile Sony a6000 kamerasında f4 diyafram ile bir fotoğraf
Asahi pentax 50mm f1.4 lens ile Sony a6000 kamerasında f5,6 diyafram ile bir fotoğraf

F1.4 açıklığında özellikle de full frame formatlı makinelerde yakın mesafelerin netlenmesi alan derinliği açısından çok zor oluyor. Genel manada f1.4 lesnler zaten çok sığ alan derinliği verirler. Ve netlemek kolay olmaz. DSLR kullanıcı için ise hiç kolay değildir çünkü elektronik vizörün avantajlarından yararlanamazlar. Focus peaking ve netlik büyütme özellikleri sayesinde Sony aynasızlarda manüel lens kullanmak oldukça rahat. Fujifilm, Samsung ve Olympus’larda da. Muhtemelen diğer tüm aynasız kameralarda kullanımı DSLR göre kıyasla oldukça rahat ve kolaydır. Aynı zamanda fotoğraf çekmekten haz duyulmasını da sağlıyorlar doğrusu.

Pentax SMC 50mm 1.4 lenste CA ve Vinyet

Pentax 0mm f1.4 ile çekilmiş bir fotoğraf. Sony a7 m2 f1.4 100 iso 1/250 sn

Full frame kameralarda açık diyaframlarda rahatlıkla vinyet gözlemleniyor. F5.6 civarında neredeyse kaybolma düzeyinde. Vinyet bazı fotoğraf severler için özellikle portre çekimlerinde kullanışlı bir etki olarak görülürken bazı fotoğrafçılar ise tasvip etmiyor. Tercih siz değerli okuyucularıma kalmış.  Crop sensörlü fotoğraf makinelerinde ise vinyeti en açık diyaframlarda gözlemlemek ancak mümkün. F3.5 gibi göze gelmekten çıkıyor.

Aşırı güneşli havalarda objelerden yansıyan ışıklar için kromatik sapma yani CA gözlemleniyor.  Göze batacak şekilde olduğunu iddia etmek doğru olmaz. Kullandığım birçok vintage manüel lensten çok daha iyi CA performansı var. Ufak tefek renk saçaklanmaları problem oluşturacak düzeyde değil. Diyaframı birkaç durak daha kıstık mı Ca daha da azalıyor açıkçası. Doğrusu 1980 li yıllarda üretilen 40 yıllık bir lenslere göre oldukça iyi. Başarısının sırrını SMC kaplamasına borçlu olduğunu da vurgulamalıyız. Pentax’ın smc kaplamaları zaten birçok lensinde başarılı.

Pentax-M 50 mm f1.4 Renk, Kontrast ve Keskinlik

Renkleri ve kontrastı Minolta’lar gibi karakteristik olmasa da açık diyaframlarda dahi tatminkâr olduğunu söyleyebilirim. F1.4 diyafram da bile doygun renk ve yeterince kontrastlı görüntüler sizi bekliyor. Diyaframı f2 hatta f2.8 e getirince tam kıvam buluyor renkler. Ayrıca Takumar’daki gibi çokça sarıya kaçan renk ısısı da yok.

Pentax 50mm f1.4 lens ile çekilmiş örnekler. sol üst f1.4, sağ üst f2, sol alt f2,4 ve sağ alt f2.8 diyaframla çekilmiştir.
Yukarıdaki örnek çekimlerin % 100 büyütülmüş halleri. Özellikle keskinlik kalitesini net olarak anlayabiliriz.

Konu portre lensi olduğunda pek distorsiyonu incelemem. Kısaca değineyim. 1.5 m gibi yakın mesafeden gözle gözlemlenebilecek bir distorsiyona sahip değil. Bilgisayarda ince ölçümlerle bir miktar eğilme yaptığını ancak saptadım. Hiçbir ehemmiyet arz etmiyor benim gözümde.  İncelemede bulunsun diye araştırdım o kadar.

Pentax’ı ünlü kılan en önemli özelliklerinden birisi de keskinliği. Bu lens karşılaştığım en keskin lenslerden biri. F1.4 te merkez keskinliği dillere desten. F1.4 te kenar ve köşelerden çok beklentiniz olmazın fakat f4 civarında karenin neredeyse tamamı çok keskin. Keskinlikte Zirveyi f5.6 diyaframda bulduğunu gözlemledim. Makro objektif kalitesinde çözme gücüne sahip. Fevkaladenin fevkinde.

Kullandığım birçok eski manüel lensin önemli handikaplarından biri olan ters ışığa karşı çekim kapasitesi ise Pentax-M ‘de orta düzeyde. Belki biraz daha yukarıda. Günümüz son teknoloji lenslerine alışmış kullanıcılar bekli yadırgayacak olsalar da benim gibi elinden onlarca manüel lens geçmiş kullanıcılar için bu konuda da kesinlikle geçer not alır.

50 mm lensler birçok çekim türünde kullanılabilir. Sokak fotoğrafçılığı, portre çekimleri, genel konular veya life stil gibi birçok alanda kullanılabilirler. Aslında her alanın zirve odak uzaklığı değildir 50 mm lensler ama Müller misali birçok işi başarabilirler. Pentax-M 50 mm de bu şekilde birçok alanda kullanılabilecek bir lens. Hızlı olması az ışık koşullarında ciddi avantaj sağlıyor. Boy portrelerinde arka planı ayırma gücü zayıf olsa da bel portrelerinde pek ala güzel işler çıkartıyor. Küçük ve kompakt olması sayesinde fotoğrafçının çantasında illaki yer bulacaktır kendisine. Uzun süredir 50 mm ihtiyacımı Pentax ile karşıladım. Ta ki daha iyisi çıkana kadar da devam edecek gibiyim.

Sonuç Olarak:

Bu lens beni hakikaten çok şaşırttı. Sony aynasız fotoğraf makineleri ile kullanımı çok kolay olduğundan birçok gezide yanıma aldım ve zevkle kullandım. Şikâyetçi olabileceğim hiçbir olumsuz yönü yok. Eksik kalan kısımları benim için hiç mesele değil. İhtiyaç halinde raw çekimlerde düzenlemeler kolayca yapılabiliyor zaten. Pentax-m 50mm f1.4 hızlı bir objektif ve çok da keskin. Fiyat aralığı gün be gün yükselmekte. Temiz, tozsuz mantarsız bir tane bulursanız kesinlikle alın ve zevkle kullanın.

Işığınız kaliteli olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu